Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član angelsfly

Upisao:

angelsfly

OBJAVLJENO:

PROČITANO

561

PUTA

OD 14.01.2018.

14-GODIŠNJAK IZ MALAVIJA IZGRADIO VJETRENJAČE I DOVEO STRUJU U SVOJE SELO

O DJEČAKU iz Malavija koji je s 14 godina konstruirao vjetrenjače od otpada i tako doveo struju u svoje selo, prošlog je tjedna objavljena knjiga dok se on priprema elektrificirati cijelu zemlju.

 

Kamkwamba

O DJEČAKU iz Malavija koji je s 14 godina konstruirao vjetrenjače od otpada i tako doveo struju u svoje selo, prošlog je tjedna objavljena knjiga dok se on priprema elektrificirati cijelu zemlju.

Bivšeg novinara Associated Pressa, Bryana Mealera toliko je nadahnula priča o izgladnjelom i siromašnom 14-godišnjaku koji je sam osmislio i izgradio vjetrenjače da je napisao knjigu "The Boy Who Harnessed the Wind". Knjiga je prošlog tjedna objavljena u Americi, a malavijski dječak, danas 22-godišnjak održao je govor pred studentima u McCormick Tribune centru kako bi ispričao svoju priču kakvih nema puno u regiji prepunoj krvavih konflikata i gladi.

Htio je nekako pomoći u borbi protiv gladi

William Kamkwamba sanjao je o poslu automehaničara kad je izbačen iz javne škole, jer nije mogao platiti 80 dolara školarine. Malavi je upravo prolazio kroz jednu od najgorih suša, tisuće su umirale od gladi, a dječakova obitelj preživljavala je od jednog obroka dnevno.

William je shvatio da njegova siromašna zemlja ipak ima jedno prirodno bogatstvo: vjetar. Provodio je dane u knjižnici, proučavajući fotografije postojećih vjetrenjača i shvatio da može proizvesti struju iz snage vjetra. Na smetlištu je našao potrebne dijelove poput starog bicikla, plastičnih cijevi, akumulatora i traktorskog ventilatora. Za izgradnju tornja koristio je drvo.

Smatrali su ga vješcem

"Svi su mi se smijali kad sam im rekao da gradim vjetrenjaču. Mislili su da sam lud. Tada sam im počeo govoriti da se samo igram s dijelovima. To im je zvučalo mnogo normalnije", rekao je William.

Dijelove je sklapao pomoću starog odvijača i vrućine koja je topila čavle i cijevi pa ih je oblikovao i koristio kao alat. Pomogao mu je rođak i jedan prijatelj. Seljani su se okupljali oko njega i zvali ga vješcem.  Nakon tri mjeseca vjetrenjača je proradila i žarulja pričvršćena na nju, počela je svijetliti.

"S vjetrenjačom sam mogao biti budan noću i čitati, umjesto da sam odlazio u krevet u sedam, kao ostatak Malavija. S vjetrenjačom konačno smo se oslobodili problema mraka i gladi. Vjetrenjača nam je značila mnogo više od energije, to je za nas bila sloboda", piše u knjizi.

Seljani konačno mogu puniti mobitele

Od tada je prošlo sedam godina i William Kamkwamba danas ima pet vjetrenjača od kojih najviša ima 11 metara. One proizvode dovoljno struje za napajanje nekoliko električnih žarulja u njegovoj kući, za radio, TV i punjenje mobitela stanovništvu koje hoda kilometrima kako bi ih napunilo. Jedna od vjetrenjača pumpa vodu za napajanje polja.

"Selo se jako promijenilo. Sada mogu vrijeme koje su trošili tražeći vodu, utrošiti na druge stvari. A voda koju sada piju je čista", kaže William.

Nastavio se školovati tek nakon pet godina

Kamkwamba planira izgraditi vjetrenjače po cijelom Malaviju. Sljedeće ljeto će konstruirati bušilicu koja će moći kopati 40 metara u zemlju kako bi došla do vode. Njegov cilj je pomoći Afrikancima u osamostaljenju kako bi prestali biti ovisni o stranoj humanitarnoj pomoći.

Tek 4 godine nakon izgradnje prve vjetrenjače, Williamu je omogućeno daljnje školovanje kad je jedan prosvjetni čelnik čuo za vjetrenjače i bio zapanjen kad je čuo da se dječak već pet godina ne školuje. Omogućio mu je državnu stipendiju i doveo je novinare.

William Kamkwamba danas je student na African Leadership Akademiji, elitnoj južnoafričkoj školi, a financiraju ga donatori. Pravu vjetrenjaču vidio je uživo tek nedavno u Kaliforniji za vrijeme svog posjeta Americi.

www.index.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info