Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magy

Upisao:

magy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

680

PUTA

OD 14.01.2018.

Zbog radnog mjesta prekidaju trudnoću

Zbog radnog mjesta prekidaju trudnoću
Od žena se često traži da uoči zapošljavanja potpišu da neće imati djecu za trajanja ugovora, a neki poslodavci traže čak i test za trudnoću

ŽENSKE SINDIKALNE GRUPE OD VLADE TRAŽE VEĆU ZAŠTITU PRAVA ŽENA

 

 

 

ZAGREB -

Ženske sindikalne grupe SSSH-a, NHS-a i HUS-a poslale su jučer pismo Vladi RH kojim prosvjeduju protiv prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika. Njime se, kazale su na konferenciji za novinare, najviše diskriminiraju i kažnjavaju žene koje su, ili će tek biti, na porodiljnom dopustu, bolovanju zbog djeteta ili u mirovanju radnog odnosa zbog skrbi o djetetu budući da se, prema prijedlogu zakona, za to vrijeme njihov rad ne bi ocjenjivao. Provede li žena, primjerice, dvije godine na dva porodiljna dopusta, zato što za ocjenjivanje mora raditi najmanje šest mjeseci, »zamrznuta« bi bila i njena plaća. Time se, kazale su sindikalistkinje, otvara prostor za manipuliranje pravima žena, koje čine većinu zaposlenih u državnoj upravi.
Od potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji Jadranke Kosor sindikalistkinje će pak zatražiti hitnu ratifikaciju nove međunarodne konvencije o zaštiti majčinstva na radnom mjestu, koja ženama garantira pravo na dostojnu porodiljnu naknadu, osigurava ih od dobivanja otkaza za vrijeme porodiljnog i slično.
- Sve to Hrvatska već ima ugrađeno u svoje zakonodavstvo, no budući da se kod nas zakoni, prava, pa tako i iznosi porodiljnih naknada doslovno mijenjaju preko noći, nužno je imati ratificiranu konvenciju koja je po svojoj pravnoj snazi iznad nacionalnih zakona. Unatoč inicijativi sindikata, koji su pitanje ratifikacije pokrenuli već 2007. godine, do sada pomaka nema, kazala je predsjednica koordinacije žena HUS-a Katarina Perković.
Sindikalistkinje su se posebno osvrnule i na žene zaposlene u trgovini, tretirane kao »građanke drugog reda«. Od njih se, naime, često traži da uoči zapošljavanja potpišu da neće imati djecu za trajanja ugovora, a kao uvjet zapošljavanja neki poslodavci traže čak i test za trudnoću, dok ima slučajeva da su mlade žene, da bi zadržale radno mjesto, čak prekidale zdravu trudnoću. U talijanskom Pitarellu, rekla je Dragica Petrinjak iz Sindikata trgovine, sve žene koje su bile zaposlene na neodređeno sad su zaposlene na određeno, odnosno imaju ugovore na najviše pola godine, dok se poslodavci prema svim ženama u trgovačkim centrima uglavnom odnose robovlasnički.
- Nekad je raditi u trgovini značilo biti gospođom, a danas radnice moraju moljakati za odlazak u WC, kazala je Petrinjak, dodajući da se u 90 posto trgovina ne poštuje granski kolektivni ugovor. Inspekcija, kad u trgovinu i dođe, najčešće završi kod direktora, zaključila je.

B. MRVOŠ PAVIĆ

U državnoj upravi ženama rutinski poslovi

Ženama koje rade u državnoj upravi, javnim službama te područnoj i lokalnoj samoupravi češće se dodjeljuju nespecifični rutinski poslovi nego muškarcima, pokazalo je istraživanje »Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi« što ga je proveo Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika sa Studijskim centrom socijalnog rada Pravnog fakulteta. U istraživanju je sudjelovalo 1.945 žena, a najveći dio ispitanica radi u državnoj upravi. Prema podacima ankete, ukupno 78,1 posto ispitanica, kada govore o uvažavanju stručnosti i kompetentnosti s obzirom na spol, smatra da se na njihovim radnim mjestima ne favorizira stručno mišljenje s obzirom na spol. Ukupno 75,3 posto ispitanica smatra da se nespecifični rutinski poslovi više dodjeljuju ženama. Takvo postupanje najizraženije je u područnoj i lokalnoj samoupravi, gdje 80,1 posto ispitanica smatra da su prve na listi za odrađivanje rutinskih poslova, prema 75,1 posto žena u državnoj upravi i 65,6 posto u javnoj službi.

Rezultati istraživanja kazuju i da ispitanice procjenjuju statistički značajno veću ravnopravnost spolova kada im je neposredno nadređena žena. No, kada u spolnoj strukturi organizacije prevladavaju muškarci, ispitanice procjenjuju značajno veću neravnopravnost nego kada prevladavaju žene ili je izjednačen broj muškaraca i žena.

Gotovo 75 posto ispitanica smatra da unutar organizacija u kojima rade nema seksizma i seksističkog zlostavljanja. No, kada se pogledaju rezultati za državnu upravu, onda 34,6 posto ispitanica zaposlenih u vojsci i policiji potvrđuje prisutnost seksizma i seksističkog ponašanja, a 2,9 posto odgovara da je takvo ponašanje prisutno u znatnoj mjeri. U središnjim tijelima državne uprave 4,5 posto ispitanica navodi znatno prisustvo seksističkog ponašanja.

G. GALIĆ

www.glasistre.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info