Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član gemini

Upisao:

gemini

OBJAVLJENO:

PROČITANO

441

PUTA

OD 14.01.2018.

Radnici bi opet do Markovog trga

'Ako Vlada ne uvaži sindikalne primjedbe vezane uz usklađivanje Zakona o radu s direktivama EU, mogli bismo organizirati prosvjed na Markovom trgu', poručuje Knežević.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević najavila je mogućnost organiziranja masovnog prosvjeda na "zabranjenom" Markovu trgu ako Vlada ne uvaži sindikalne primjedbe vezane za usklađivanje Zakona o radu s direktivama Europske komisije.

"Svaka direktiva nalaže da se pri usklađivanju s nacionalnim zakonodavstvom ne umanjuje dosegnuta razina radničkih prava na nacionalnoj razini", rekla je Knežević Hini, tako da SSSH inzistira na zadržavanju postojeće razine radničkih prava u Hrvatskoj.

"U suprotnom ćemo krajem mjeseca organizirati veliki prosvjed na koji ćemo pozvati i druge sindikalne središnjice", upozorila je Knežević.

O prijedlogu izmjena ZOR-a bi do kraja rujna trebao raspravljati Hrvatski sabor, pa je SSSH krenuo s tribinama po cijeloj zemlji, kako bi s problemima i mogućim akcijama upoznao svoje sindikalne povjerenike.

Sindikatima je još krajem rujna stigao prvi nacrt prijedloga izmjena ZOR-a na koji se, zbog prekratkog roka, niti jedna sindikalna središnjica nije htjela očitovati.

Stoga su se početkom rujna na sastanku s premijerom Ivom Sanaderom usuglasili da će do kraja mjeseca sadašnji ZOR samo uskladiti s direktivama Europske komisije, a novi ZOR bit će izrađen najkasnije do kraja iduće godine.

"Iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva na adrese sindikata nedavno je stigao novi radni materijal s prijedlogom izmjena ZOR-a koji predviđa više izmjena nego što zahtjeva usklađivanje s 12 direktiva Europske komisije, a radnicima značajno smanjuje dosadašnja prava", rekla je Knežević.

"Tako se, primjerice, predviđa mogućnost da radnik, uz svoju pisanu suglasnost, može raditi i više od 48 sati tjedno. U praksi će ispasti da će svi radnici 'dobrovoljno' potpisivati suglasnosti, jer tko će se usuditi otvoreno suprotstaviti poslodavcu", kaže predsjednica SSSH.

U vezi s radom na određeno vrijeme Knežević smatra kako maksimalni rok ne mora biti čak tri godine, te traži uvođenje obveze poslodavca da nabroji sve objektivne razloge za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme.

"Također bi zakon trebao točno definirati dozvoljeni broj ugovora na određeno vrijeme, čega u postojećem ZOR-u nema. Imali smo slučajeva da radnik koji radi tri godine na određeno dobije i do 36 ugovora, za svaki mjesec po jedan", napominje Knežević.

"Sindikat također neće dopustiti da poslodavac radniku mijenja smjene po vlastitom nahođenju u okviru jednog tjedna. Radnik unaprijed mora znati kada i koju smjenu radi", poručila je Knežević.

Dosadašnji ZOR predviđao je nedjelju "kao dan tjednog odmora", a predloženim izmjenama radnik bi tjedni odmor "u pravilu trebao koristiti nedjeljom". Iz toga proizlazi da to više nije nedjelja nego, npr. i utorak, pa SSSH traži da se tu zadrži postojeća razina prava.

Također je nedopustivo da se uvede naknada za neiskorišteni godišnji odmor, drži Knežević, jer je godišnji odmor "medicinska kategorija pa se ne može nadoknaditi novcem".

I Hrvatska udruga sindikata oglasila se izjavom da pristaje samo na izmjene ZOR-a koje su nužne radi prilagodbe hrvatskog zakonodavstva direktivama EU, optuživši Vladu da "na podmukao način" pokušava progurati izmjene čiji je cilj "zadovoljenje partikularnih i uglavnom neradničkih interesa".

 

15.09.2008.

 

www.net.hr/vijesti

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info