Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

5293

PUTA

OD 14.01.2018.

PREPOZNAVANJE GLJIVA

PREPOZNAVANJE GLJIVA
sličnosti i razlike izneđu jestivih i nejestivih gljiva...pogledajte razlike koje život znače!
Vijesti LiPa.net portala

Oprezno s gljivama!

Početkom listopada iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije upućeno je upozorenje građanima o opasnosti branja i kupovine gljiva od nestručnih osoba, jer su se samo u zadnjih nekoliko dana rujna na području naše županije dogodila tri slučaja trovanja gljivama. 
U svim slučajevima gljive su brale nestručne osobe ali na sreću niti jedan slučaj nije završio smrtnim ishodom. Naime u rujnu i listopadu mnogi ljudi odlaze u šumu po gljive ali pri tom moraju biti svjesni da je od stotinjak vrsta gljiva koje rastu na ovom području polovica otrovna a desetak vrsta mogu biti i smrtonosne. Upravo je zamjena jestivih i nejestivih gljiva najčešći razlog trovanja.

Stoga je preporuka iz zavoda da je najsigurnije izbjegavati konzumaciju gljiva za koje nismo sigurni da su neotrovne i valja poslušati slijedeće savjete; ne upuštati se u branje gljiva ako o njima ne znate dovoljno, ne kupovati gljive od osoba u čiju stručnost sumnjate, po mogućnosti uopće ne kupovati gljive izvan trgovina ili ako postoje nedoumice bolje je takvu gljivu ne jesti. I ono posljednje ali i najvažnije upozorenje – najbolje djeci uopće ne davati gljive, jer su ona najosjetljivija na djelovanje otrova, upozoravaju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Koliko nestručno branje i konzumiranje gljiva može biti kobno po čovjekov život dokazuje stručni podatak da jedan klobuk zelene pupavke, otrovne gljive, može ubiti čovjeka težine 120 kg!

U priloženoj tablici donosimo vam opise nekih od otrovnih gljiva koje rastu na našem području i mogućnost njihove zamjene sa jestivim gljivama:

 

Otrovna Muhara   Jestiva Blagva
Muhara - otrovna gljiva bijelog i tvrdog mesa, bez izrazitog mirisa i okusa. Klobuk u početku poluokruglast, kasnije spljošten, promjera 5-20 cm, prekriven jarkocrvenom ili narančastocrvenom kožicom koja se lako skida. Mlada gljiva ima po klobuku neravnomjerno raspoređene bijele krpice. Starije gljive imaju sitno naboran obrub i gladak rub. Trusište je sastavljeno od bijelih, gustih, širokih, trbušastih i različito dugačkih listića, a otrusina je bijela. Stručak je bijeli, vitak i valjkast, u početku pun, kasnije šupalj. Visok 12-20 cm, promjera 1-2,5 cm, u gornjem dijelu s njega visi bijeli, sitno naborani zaostatak zastorka. U donjem dijelu stručak je gomoljasto zadebljao, s 2-3 reda bradavičastih izraslina koje su ostatak vanjskog ovoja. Moguće ju je zamijeniti s Blagvom (u narodu poznata još pod imenom Rudnjača i Jaje) Visoka 5 do 14 cm. Šešir 6 do 12 cm, sjajan, narandžaste boje, bez bijelih točkica na sebi. Kad je mlada Blagva je obavijena u debeo mesnat bijeli omotač, koji doslovno biva rastrgan, a izgleda kao tvrdu kuhano jaje iz koje se nazire žumanjak po čemu je i dobila narodno ime Jaje. Nalazimo je u ljeto i jesen po svjetlijim šumama i šumskim čistinama, u toplijim predjelima.
Razlike koje život znače:
Klobuk otrovne Muhare je izrazito crvene boje za razliku od jestive Blagve koji je naranđaste boje.
Klobuk otrovne Muhare je prekriven bijelim točkicama a jestive Blagve je čist bez ikakvih mrljica.
Za razliku od muhare, Blagva je odozdo sva žuta (listići i drška)
Otrovna Ludara    Jestivi Ljetni vrganj
Ludara - klobuk gljive promjera je 8-20 cm, u početku poluokruglasto ispupčen i s podvijenim rubom, a kasnije jastučast i čvrst. Isprva je fine, baršunaste površine, zatim gladak, bjelkast pa bijelo-siv sa zelenkastom nijansom. U starosti ima prljavosmeđe pjege. Stručak je kratak, čvrst, tvrd i zdepast, zadebljao u donjem dijelu. Žute je boje i prekriven crvenom mrežicom. Zbog crvene mrežice, vrlo guste u srednjem dijelu, stručak izgleda crven. Neiskusni berači mogu ju zamijeniti s Ljetnim vrganjem, prekrasnom gljivom izvrsnog mirisa i intezivnog okusa. Klobuk, ovisno o terenu na kojem raste, može biti svih nijansi smeđkaste boje, stručak je za nijansu ili dvije svijetiliji od klobuka. Raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, livadama ...
Postoji više vrsta podvrsta vrganja. Navedimo samo neke: Borov vrganj, Hrastov vrganj, Crni vrganj, Ljetni vrganj …
Razlike koje život znače:
Kod ljetnog vrganja stručak je uvijek krem ili smečkaste boje a kod Ludare je stručak crene boje
Kod ljetnog vrganja klobuk je tamniji od stručka, a kod Ludare obrnuto
Kod ljetnog vrganja doljnja strana klobuka je ili krem ili zelene boje ali NIKADA crvena kao kod Ludare
Otrovna Zavodnica   Jestiva Lisičarka
Zavodnica - klobuk promjera 5-15 cm širok, svilenkastog sjaja, narandžaste boje s uraslim crvenkastim vlakancima, rub je dugo uvijen, najprije okrugao, zatim duboko ulegnut i pod starost ljevkast i ispucana oboda. Listići gusti, s mnogo lamelula, najprije blijedožuti, kasnije narandžasti, te dugo silaze niz dršku. Drška 5-15 cm visoka, puna, vlaknasta, narandžasto-smeđe boje, prema dnu tanja i gotovo uvek ekscentrična. Meso narandžasto, tamnije na bazi drške, vlaknasto, miris ugodan, ukus ugodno sladak. Stanište: Raste busenasto na panjevima, hrasta i bukve leti i u jesen. Neiskusni sakupljači gljiva mogu je zamjeniti sa jestivom Lisičarkom - gljiva prekrasne žuto naranđaste boje. Raste u skupinama u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Klobuk je lijevkast velik 3—10 cm, suhe površine,mesnat s valovitim i kovrčastim krajevima, u centru manje-više ulegnut i vijugava oboda
Razlike koje život znače:
Za razliku od Lisičarki koje rastu u grupama ispod lišća zavodnica raste busenasto na panjevima,
Zavodnica je veća od Lisičarke
Kad otrovnu Zavodnicu držimo u ruci, cijela se ruka oboji narančasto-smeđe
Otrovni Golemi hrčak

.

Jestivi Smrčak
Mada ga neke osobe konzumiraju, Golemog hrčka (Gyromitra gigas) ne treba smatrati jestivom gljivom. Prije svega zbog nedoumice i podjeljenosti oko njegove jestivosti, a i zbog njegove sličnosti sa otrovnim Ranim hrčkom (Gyromitra esculenta). Raste u planinskim crnogoričnim šumama, oko starih panjeva ili na njima u ožujku i travnju. Stručak je bijelo-krem, debel i veoma kratak, za vlažnog vremena veoma krhak, pa se zna dogoditi da se prelomi. Meso je kristalno bijelo i krhko. Neiskusni gljivari mogu ga zamijeniti za jestivi Smrčak. Postoji više vrsta smrčaka ( obični, debolonogi, rebrasti … ) i svi su jestivi
Raste se u proljeće u niskoj travi u rijetkim šumama.
Visina 5 do 15cm. Klobuk je smeđkaste boje valjkastog oblika, uzdužno naboran.Stapka je bijela i šuplja.
 
Otrovna Rogata moždanica   Jestivi Smrčak
Rogata moždanica (Gyromitra infula) pripada gljivama koje zovemo hrčcima. Rogata moždanica raste pojedinačno u jesen. Njeno prirodno stanište najčešće su crnogorične šume i to panjevi crnogorice u višim predjelima. Klobuk ove gljive se sastoji od nekoliko rogatih ispupčenja (po čemu i nosi naziv) i smeđkaste je boje. Stručak je bijel, a meso bez izraženog mirisa. Inače ova gljiva se nalazi na listi zaštićenih u nekim zemljama Europe. Neki je smatraju jestivom, a neki ne, jer se pretpostavlja da i ona sadrži manje količine otrova giromitrina. Neiskusni gljivari mogu ga zamijeniti za jestivi Smrčak. Postoji više vrsta smrčaka ( obični, debolonogi, rebrasti … ) i svi su jestivi
Raste se u proljeće u niskoj travi u rijetkim šumama.
Visina 5 do 15cm. Klobuk je smeđkaste boje valjkastog oblika, uzdužno naboran.Stapka je bijela i šuplja.
 
Smrtonosna Zelena pupavka   Jestiva Sunčanica
U mladosti je zelena pupavka zatvorena u bijeli vanjski jajoliki ovoj, a donju stranu klobuka prekriva kožasti zastorak. Stručak i klobuk se izdižu s rastom gljive u ovoju i pritiskom rastrgnu vrh ovoja. Ostatak vanjskog ovoja zadrži se uz donji dio zadebljala stručka. Klobuk je promjera 5-15 cm, u početku poluokruglasto ispupčen, kasnije spljošten i s glatkim rubovima. U različitim je nijansama maslinastozelene boje, smeđe-zelen, žut ili bijel, u sredini obično tamniji. Listići trusišta su bijeli, gusti, široki i različito dugački, a kod mlade gljive prekriveni bijelim zastorkom. Otrusina je bijele boje. Stručak je vitak i stupast, bijel do svijetložut, gore je uži. Njegov je donji, gomoljasto zadebljali dio okružen bijelom kožastom ljuskom koja leži duboko u zemlji i teško se uočava. Ostatak bijelog ili žućkastog kožastog zastorka na stručku je gladak ili sitno naboran, a ispod njega su na stručku zelenkaste poprečne "cik-cak" pruge. Stručak je u početku pun, a kasnije šupalj. Neiskusni berači gljiva najčešće je zamjene sa jestivom Sunčanicom, koju nalazimo na sunčanim proplancima svijetlih listopadnih i mješovitih šuma te na travnajcima uz rubove šuma.
Na stručku ( dršci ) visokom oko 30 cm nalazi se velik klobuk tanjurastog oblika koji, ovisno o trenu na kojem raste, može biti svih nijansi krem do smeđkaste boje. Na klobuku koji također može biti velik oko 30 cm se nalaze točke koje su neravnomjerno poredane po klobuku.
 Razlike koje život znače:
Zelena pupavka nikada ne naraste tako velika i visoka kao Sunčanica.
Sunčanica je baršunasta, suha, prsten je "čupav", cijela gljiva je nekako paperjasta. Pupavka je čvršća, tvrđa i više glatka.
Obratiti pozornost na prsten koji Sunčanica IMA za razliku od pupavke
Ako niste 100 % sigurni da ste ubrali Sunčanicu, nemojte ju konzumirati ni u kojem slućaju. Bolje je i baciti jestivu gljivu nego pojesti otrovnu.  
Smrtonosna Bijela pupavka   Jestiva Mliječnica
Bijela pupavka (Amanita verna), javlja se u proljeće (na pojedinim lokacijama krajem travnja, a uobičajenije tijekom svibnja) i smrtno je otrovna. Ima zaobljen klobuk i raste iz ovojnice, nema krpica na klobuku. Neiskusni berači mogu ju pogrešno zamijeniti za Mliječnicu, (u narodu poznata još pod imenom Paprenjača). Klobuk: promjera do 15 cm, u mlade Mlječnice ispupčen s podvijenim rubom, poslije se rub izdigne, a sredina ostane ulegnuta, pa odrasli primjerci gljiva imaju Iijevkasti oblik klobuka bijekaste boje lagano hrapave površine. U sredini klobuk je tamanije boje. Listići s doljnje strane klobuka s vrlo gusti i usko postavljeni.
Ako prerežemo gljivu ispušta bijelo mlijeko koje je vrlo ljuto i nakon nekog vremena pozeleni.
Raste u skupinama od lipnja do listopada u svima bjelogoričnima i crnogoričnim šumama.
Razlike koje život znače:
Dok odrasli primjerci Mliječnica ima udubljeni, lijevkasti oblik klobuka, smrtonosna Bijela pupavka ima ravan, na sredini malo ispupčeni klobuk
Bijela pupavka raste iz ovojnice a Mliječnica NE.
Bijela pupavka ako je prerežemo NE ISPUŠTA MLIJEK
Otrovna Runjavka   Jestiva Mliječnica
Runjavka raste ispod bjelogoričnog drveća u proljeće i jesen. Klobuk 10-20 cm širok, mesnat, tvrd, suh, u mladosti konveksan, poslije ljevkast, prekriven je finim bijelim pustom (pod povećalom izgleda kao okrečen) bijele boje, vrlo uvijena ruba, dok je rub starijih gljiva malo uvijen ili ravan.. Listići rijetki, u pazušcu ili se lagano spuštaju niz stručak, često se račvaju, bijele boje. Stručak pun, tvrd, bijele boje, prekriven finim bijelim pustom kao i klobuk. Miris ugodan. Neiskusni berači mogu ju pogrešno zamijeniti za Mliječnicu, (u narodu poznata još pod imenom Paprenjača). Klobuk: promjera do 15 cm, u mlade Mlječnice ispupčen s podvijenim rubom, poslije se rub izdigne, a sredina ostane ulegnuta, pa odrasli primjerci gljiva imaju Iijevkasti oblik klobuka bijekaste boje lagano hrapave površine. U sredini klobuk je tamanije boje. Listići s doljnje strane klobuka s vrlo gusti i usko postavljeni.
Ako prerežemo gljivu ispušta bijelo mlijeko koje je vrlo ljuto i nakon nekog vremena pozeleni.
Raste u skupinama od lipnja do listopada u svima bjelogoričnima i crnogoričnim šumama.
 Razlike koje život znače:
Runjavka za razliku od jestive Mliječnice na prerezu pušta puno manje mlijeka, a listići ispod klobuka su rijetki i široki dok su kod Mliječnice gusti i uski.  
Otrovna Panterka    
 
Panterka (ili Panterovka) Vrlo otrovna gljiva bijelog mesa s mirisom rotkvice i neizrazita okusa. Klobuk joj je sivo-smeđi ili sivo-žućkasti, sitno naborana obruba i promjera 5-12 cm, poslije izblijedi, a posut je malim bijelim krpicama. Listići trusišta su bijeli, gusti i široki, a otrusina je bijela. Stručak je bijel i stupast, visok 6-15 cm, promjera 0,5-1,5 cm. Pri dnu je gomoljasto odebljao i tijesno obuhvaćen preostalim dijelom bijelog vanjskog ovoja koji gore završava sa 2-3 stepeničasta prstena. U gornjem dijelu je uži, s ostatkom bijelog nenaboranog zastora  
   

Napomena:Ovaj tekst služi samo kao informacija. Ako ste neuki u traženju gljiva, ne upuštajte se u samostalno branje gljiva. Obavezno povedite sa sobom iskusnu osobu koja se bavi gljivarenjem da vas podući i kontrolira gljive koje uberete!


 

7. listopad 2007 napisao LiPa.net u 8:23 :: 839 pregleda :: 0 komentara :: :: Lokalne vijesti, Razno, Zanimljivosti

http://www.lipik.net/Vijestii%C4%8Dlanci/tabid/53/articleType/ArticleView/articleId/291/Oprezno-s-gljivama.aspx

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U LIPNJU...

LIPANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  Ugodnu nedjelju želim svima koji posjećuju naš plavi dom...-:)))

  16.06.2024. 08:54h
 • Član iridairida

  Ugodnu nedjelju želim svima koji posjećuju naš plavi dom...-:)))

  16.06.2024. 08:54h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav, drago mi je da si ovdje. Lp

  13.06.2024. 22:00h
 • Član med.mlijekomed.mlijeko

  Pozdrav :)

  13.06.2024. 21:22h
 • Član iridairida

  da, lete dani...

  10.06.2024. 12:18h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav dragi magicusi. Novi tjedan je pred nama. Sretno!

  10.06.2024. 06:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi,, s današnjim danom imamo 60.009.286 pregleda . Dakle prešli smo šezdeset milijona pregleda. Za nas ovo je izvanredan broj posjeta. Budite mi dobro i uživajte u ovom danu. Lp

  06.06.2024. 05:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Što je dobro znati o otrovanju gljivama