Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

405

PUTA

OD 14.01.2018.

Znate li dovoljno o vegetarijanskoj prehrani?

Znate li dovoljno o vegetarijanskoj prehrani?
Suvremena interpretacija vegetarijanstva uključuje širok raspon prehrambenih uzoraka koji se razlikuju po stupnju apstinencije od hrane životinjskog podrijetla.

Zbog mnogih varijacija na temu vegetarijanstva, generaliziranje o nutritivnoj uravnoteženosti ovakve prehrane prilično je teško.

Razlikujemo semivegetarijance, lakto-ovo-vegetarijance, laktovegetarijance i vegane.

Nutritivnu uravnoteženost svake od navedenih vrsta vegetarijanstva treba razmatrati zasebno:

Vegani, ili potpuni vegetarijanci jedu isključivo biljnu hranu, a ne unose meso, mlijeko, jaja niti bilo kakvu hranu životinjskog porijekla. Skupini vegana pripadaju makrobiotičari i frutariani (hrane se isključivo voćem, orašastim plodovima i zelenim lisnatim povrćem).

Laktovegetarijanci konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, poput sira i jogurta.

Lakto-ovo vegetarijanci uz mlijeko i mliječne proizvode konzumiraju i jaja.

Semi-vegetarijanci ponekad uključuju ribu i/ili piletinu u svoju prehranu, ali ne jedu crveno meso.

Što je prehrana restriktivnija, veća je mogućnost nedostataka pojedinih nutrijenata.

Znanost podržava preventivne aspekte 3 vrste vegetarijanske prehrane na pojavu kroničnih bolesti.
Prihvatljivo je semivegetarijanstvo, lakto-ovo vegetarijanstvo i lakto-vegetarijanstvo.

Semivegetarijanstvo neodoljivo podsjeća na mediteransku prehranu, "zlatni standard" pravilne prehrane koji zdušno podupiru medicinska i nutricionistička zajednica.
Veganstvo je zbog svoje restriktivnosti upitno te je moguća pojava deficita izvjesnih nutrijenata, posebice vitamina B12, D, esencijalnih masnih kiselina, kalcija i željeza.

Pojavu deficita moguće je izbjeći pravilnim planiranjem prehrane i dodavanjem vitamina B12 koji je zastupljen isključivo u životinjskim izvorima.


Nutrijenti na koje valja obratiti pažnju

Osobe koje su iz prehrane izbacile sve životinjske proizvode mogu imati poteškoća kod zadovoljavanja svojih dnevnih potreba za proteinima, cinkom i željezom.

Meso i mesni proizvodi "praktičan" su izvor ovih nutrijenata, a prehrana koja isključuje ove namirnice zahtijeva malo više planiranja. Stoga je pravilno planiranje ovdje od izuzetne važnosti, pogotovo kod veganske prehrane.
Ipak ukoliko je pravilno izbalansirana, veganska prehrana može osigurati sve potrebne nutrijente, osim vitamina B12.

Vitamin B12

Loše planirana vegetarijanska prehrana može rezultirati deficitom vitamina B12, budući da se vitamin B12 nalazi samo u proizvodima životinjskog podrijetla.

Nadalje, novorođenčad čije majke duže vrijeme nisu hranom (ili suplementima) unosile vitamin B12, imaju niže razine ovog vitamna u krvi i manje ga dobiju mlijekom.

Tempeh, miso i spirulina ne smatraju se pouzdanim izvorom vitamina B12. Vegani stoga moraju nadoknaditi ovaj vitamin hranom obogaćenom vitaminom B12 ili uzimanjem vitamina B12 putem dodatka prehrani.

Studija objavljena 1999. godine u Američkom časopisu za kliničku prehranu iznosi rezultate o razini vitamina B12 u krvi 245 australskih lakto - ovo vegetarijanaca i vegana.
Podatak o 73 % osoba koje su imale nisku razinu vitamina B12 govori o neupitnoj važnosti adekvatne opskrbe vitaminom B12 u vegetarijanaca. Deficit je bio znatno izraženiji u vegana.

U svrhu olakšavanja plana vegetarijanske prehrane formirane su piramide pravilne prehrane za vegetarijance i vegane.
Važno je imati na umu da se niti jedan obrok ne smije propustiti te da hrana koja se konzumira mora biti raznolika.

Proteini

Potrebe organizma za proteinima mogu se podmiriti putem biljnih izvora kada se konzumira raznovrsna biljna hrana i pritom podmiruju energetske potrebe.
Dakle, bit je u komplementarnosti, odnosno kombinacijama raznih vrsta žitarica i mahunarki koje imaju različit aminokiselinski profil.
Uz iznimku sojinog proteina, proteini biljnog porijekla su nepotpuni.

To znači da im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina, te stoga biljna hrana ne može podmiriti potrebe organizma jednako kao meso.
Međutim, pravilnim kombiniranjem biljnih izvora proteina moguće je zaokružiti aminokiselinski profil.

Neke od tradicionalnih kombinacija komplementarnih proteina nezaobilazni su dio svakog obroka. Tako se u Brazilu kombinira grah i riža, u Kini i Japanu riža i tofu, a u Indiji riža i leća.

Prije nekoliko desetljeća smatralo se da treba konzumirati komplementarne proteine u svakom obroku, a danas se zna da je dovoljno tijekom dana konzumirati raznovrsne izvore proteina kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe organizma za svim esencijalnim aminokiselinama.

Nedostatak proteina u vegetarijanaca rjeđi je nego nedostatak nekih vitamina i minerala.
Dobar izvor proteina je soja koja osigurava velike količine visoko kvalitetnih proteina. Grašak, leća, sjemenke i određeno povrće također osiguravaju značajan izvor proteina.

Danas se u većini trgovina može nabaviti tofu, sojino mlijeko, vegetarijanski namazi, vegetarijanski hamburgeri i salama.

Željezo

Anemija uzrokovana deficitom željeza može biti jednako česta i kod vegetarijanaca i nevegetarijanaca.
Ipak, poznato je da se željezo iz biljnih izvora ne apsorbira toliko dobro kao željezo iz mesa.
Važno je konzumirati dovoljno mahunarki i zelenog lisnatog povrća i pića i hranu bogatu vitaminom C (koji poboljšava apsorpciju željeza).
(Znanstvena podloga ovih činjenica je u tome što biljna hrana sadrži isključivo ne-hem željezo, koje je osjetljivije na djelovanje tvari koje pospješuju apsorpciju željeza. Tvari koje pospješuju apsorpciju su vitamin C i organske kiseline porijeklom iz voća i povrća, a kako je voće i povrće dobro zastupljeno u prehrani vegetarijanaca, apsorpcija ne-hem željeza se pospješuje.)

Kalcij

Prehrana koja se bazira na velikim količinama povrća može smanjiti apsorpciju nekih nutrijenata, između ostalih i kalcija. Vegani, koji ne unose mlijeko i mliječne proizvode mogu se opskrbiti kalcijem putem zelenog lisnatog povrća (poput brokule, špinata, blitve) i sušenog voća.
Budući da zeleno lisnato povrće sadrži i neke spojeve - fitate i oksalate - koji ometaju apsorpciju kalcija, možda je bolje osigurati se i drugim namirnicama poput obogaćenog sojinog mlijeka i tofua te adekvatnim dodatkom prehrani.

Vitamin D

Vitamin D vegetarijanci uzimaju putem obogaćenog mlijeka i putem jaja, a značajna količina vitamina D stvara se u koži tijekom izlaganja sunčevim zrakama.

Nezasićene masne kiseline

Vegetarijanska prehrana bogata je prekursorima omega-6 masnih kiselina, a siromašna je prekursorima omega-3 masnih kiselina.

Kako je poželjan upravo obrnut omjer, vegetarijancima je preporučljivo konzumirati laneno sjeme koje je bogato alfa-linolenskom kiselinom, prekursorom omega-3 nezasićenih masnih kiselina.
Najbolji izvor omega-3 je masna riba, te ni u ovom slučaju nisu ugroženi semivegetarijanci ni tzv. pescovegetarijanci koji, konzumiraju ribu.
Vegetarijanstvo u različitim životnim ciklusima
Dobro planirana vegetarijanska prehrana prikladna je za sva životna razdoblja. Ipak, u djetinjstvu, adolescenciji te tijekom trudnoće i laktacije valja se odlučiti za manje restriktivan oblik vegetarijanstva, najbolje za semivegetarijanstvo.
Činjenice o vegetarijanstvu tijekom različitih životnih perioda sastavni su dio znanstvenog rada koji odražava stav Američkog udruženja dijetetičara i kanadskih dijetetičara o vegetarijanstvu. Ovaj rad objavljen je sredinom 2003. u časopisu Američkog udruženja dijetetičara, a ima izuzetnu važnost jer predstavlja sažetak više od 250 znanstvenih radova koji su objavljeni tijekom nekoliko posljednjih godina.


Trudnice i dojilje

Dojenčad majki s deficitom vitamina B12 izložena je posebnom riziku od nedostatnih rezervi vitamina B12 koja može uzrokovati anemiju i neurološke abnormalnosti. Prehrana trudnica i dojilja koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porijekla zato treba biti obogaćena vitaminom B12 i ukoliko je izloženost suncu slaba, vitaminom D. Iako vegetarijanci imaju veći unos folne kiseline od nevegetarijanaca, vegetarijankama se savjetuje redovito uzimanje folne kiseline prije i tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Trudnice lakto - ovo - vegetarijanke nisu izložene većem riziku od deficita nutrijenata od onih koje konzumiraju ne - vegetarijansku prehranu. Žene koje su izbacile iz prehrane sve životinjske proizvode mogu imati poteškoća kod zadovoljavanja svojih dnevnih potreba za proteinima, cinkom, željezom, kalcijem i vitaminima B12 i D.

Djeca

Nutritivni rizici su izraženiji kod djece nego kod odraslih. Dijete nije Ťmali odrastao čovjekť - ono je jedinstveno živo biće, a zbog intenzivnog rasta i razvoja posebno je ranjivo i podložno vanjskim utjecajima, posebno utjecajima prehrane. Prvi problem koji se može javiti kod male djece kojima se ne daju namirnice životinjskog porijekla zapravo je mehaničke prirode.
Naime, volumen želuca djece može biti suviše malen da prihvati količine povrća, žitarica i voća koje su potrebne da bi se zadovoljile energetske potrebe. Istodobno, ove namirnice sadrže obilje prehrambenih vlakana koja daju osjećaj sitosti, ali su ipak siromašnije energijom u odnosu na volumen.
Znanstvenim istraživanjima uočen je sporiji rast i razvoj djece koja su hranjena izrazito restriktivnom vegetarijanskom prehranom. Dobro planirana lakto - ovo vegetarijanska prehrana pokazala se adekvatnom jer može zadovoljiti nutritivne potrebe djeteta.

Adolescenti

Prehrana adolescenata također ne bi smjela biti suviše restriktivna. Interesantno je da je kod adolescentica vegetarijanstvo dovedeno u vezu s poremećajima hranjenja. Naime, ponekad adolescentice započinju s vegetarijanstvom u cilju održavanja idealne tjelesne mase i mršavljenja, a cijeli niz istraživanja bavio se fenomenom veće učestalosti poremećaja hranjenja u vegetarijanki. Ukoliko vegetarijanska prehrana tijekom adolescencije nije adekvatno izbalansirana može voditi ka cijelom nizu poremećaja. Ipak, ne može se generalizirati i govoriti kako vegetarijanstvo vodi ka anoreksiji, ali ipak treba biti na oprezu pojave li se iznenadne promjene u prehrambenom ponašanju tijekom ovog turbulentnog razdoblja.
O često neadekvatno isplaniranoj vegetarijanskoj prehrani u adolescentica svjedoči studija objavljena u časopisu Nutrition Research u kojoj su autori sa sveučilišta u Rio de Janeiru usporedili nutritivni status 24 adolescentice vegetarijanke i nevegetarijanki. Istraživači su zaključili da je prehrana mladih vegetarijanki bila manjkava važnim nutrijentima, posebice kalcijem, željezom, vitaminima B2 i B3 te energijom.

Pravilno planirana vegetarijanska prehrana pokazala se zdravom, nutritivno uravnoteženom i učinkovitom u prevenciji i terapiji određenih bolesti.

Važno je da vegetarijanci dobro upoznaju, i teorijski i praktično, načine kombiniranja hrane, planiranja prehrane i pripravljanja uravnoteženih obroka.

Pripremila: Darija Vranešić, dipl.ing., biotehnolog, voditeljica Nutricionističko savjetovalište Vitaminoteka, te predsjednica Hrvatska udruga za boljitak prehrane

VIPnet (www.vipnet.hr)

Foto: Shutterstock

http://www.hic.hr/zdrava-hrana02.htm

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 28.08.2008. 13:17h

  Član tinaMerlin1 ja samo znam da za nijedan od mojih obroka nitko nije morao biti ubijen. priroda daje dovoljno izvora nutrijenata i svega ostalog umjesto ubijenog mesa. oprostite mi svi koji jedete meso na ovakvom komentaru, ne volim vas zbog toga nista manje!
 • 28.08.2008. 13:37h

  Član vasi9Merlin0 Tekst nije potpun, i komentari pausalni. Prema svecima, mudracima, osoba koja nije vegeterijanac ne može spoznati Boga, jer krši jedan od Njegovih najosnovnijih principa- samilost ka svim živim bićima. Svi oni koji nemaju ama baš ništa protiv klanja životinja i jedenja njihovih lešina ne mogu pružiti pravu duhovnu dobrobit duhovnoj duši. Žalosno je što još uvijek prevladava neznanje i svjesna zabluda postojećih struktura i konfekcija, proglašavanje životinje \"bezdušnim\" te stoga \"jestivim\" stvorenjima. Time pokazuju svoje osnovno neznanje duhovnih istina o Bogu, duši, Darmi, samilosti, i ostalim ne samo ljudskim, već i duhovnim vrijednostima i konceptima nužnim za sebeostvarenje. Postoji još jedna činjenica, da postoji i među vegetarijancima oni koji nemaju nikakve veze sa duhovnošću. S druge strane, mnogi u neznanju konzumiraju meso i kreću na duhovno istraživanje i moguće je da će u jednom trenutku svog duhovnog razvoja stati, jer nije moguće riječima pričati o ljubavi i podržavati nasilje nad životinjama.
 • 28.08.2008. 13:42h

  Član darioMerlin0 tekst nije tocan Vegetarijanstvo nije moda ili trend. Ono postoji najmanje 6000 godina. Četiri milijarde ljudi na zemlji živi pretežno vegetarijanski. Dokazano je da čovjek koji ne jede, ne samo meso, već niti ostale životinjske produkte, kao maslac, mlijeko, jaja, sir, vrhnje - ipak ne oskudijeva bjelančevinama u svome tijelu. To je objasnio ruski fiziolog prof. dr. Mihail Volski, na taj način što je dokazao hipotezu koja je poljuljala osnove današnje fiziologije. Naime, čovjek i životinja sposobni su izvršiti sintezu bjelančevina iz atmosferskog dušika, dakle, putem disanja. Volski je čak izračunao koliko bjelančevina dobivamo u litri udahnutog zraka. Poznata je činjenica da se prije 50 godina koristilo 10 puta manje bjelančevina i 30 puta manje šečera (rafiniranih ugljikohidrata), nego što se koristi danas u našoj prosječnoj prehrani. Za uzgoj 1 kg mesa ili za uzgoj 7 kg pšenice su potrebna ista ekonomska sredstva. Budući da je još uvijek znatni dio čovječanstva pothranjen ili gladuje, odmah postaje očigledno da je prednost i u količini i u kvaliteti, te u novčanoj potrošnji na strani biljne hrane. Knjiga Amerikanca Petera Singera \"Konc-logori za životinje\" govori o stradanjima i nezamislivim mukama u svim oblicima: od pripreme za klaonice, za laboratorijske pokuse, za potrebe kozmetičke industrije, industrije krzna itd, a zalaže se za svako moguće oslobođenje životinja.
 • 28.08.2008. 13:45h

  Član darioMerlin0 Još prije nekoliko godina medicinska je znanost neosporno tvrdila, da se vitamin B-12 (kobalamin) nalazi isključivo u mesu, točnije u jetri, i u proizvodima životinjskog podrijetla (jaja, sir mlijeko, maslac), a da ga nema u biljnoj hrani i žitaricama. Danas je znano da se B-12 ipak nalazi i u sjemenju biljaka koje klijaju, u morskim travama, u jabučnom octu, u mlijeku od soje, ekstraktu kvasca... Nemoguće je nabrojati sve prednosti sirovog voća, ali tri su bitna čimbenika zajednička svim vrstama voća: voćne kiseline općenito izgaraju u tijelu i zbog toga su hranjive, zatim pretvaraju se u karbonate i teže da krv učine alkalinskom, sprečavaju nagomilavanje kiselina (otpadni produkt bjelančevina), a time omogućavaju da tijelo pobijedi sve bolesti. Drugi čimbenik prednosti voća je u tome da voćni sokovi rastvaraju čireve, tumore i mineralni talog u krvnim žilama i zglobovima, kamenje u žučnoj vrećici ili bubrezima. Treći je čimbenik što bacili ne žive i ne množe se u voćnom soku. Čovjek je po prirodi biljojed i plodojed i to je anatomski dokazano: PH čimbenik u slini, građa zubiju, probavni trakt (dužina crijeva) itd.
 • 28.08.2008. 13:56h

  Član geminiMerlin4 Ako netko voli životinje, to sam ja. Ali bilo je slučajeva kad su se ljudi porazbolijevali zbog nedostatka nekih tvari ako nisu dugo jeli meso. To naravno može upućivati i da ljudi nisu dovoljno obrazovani kad je ishrana u pitanju. Po meni bi se trebalo više pažnje posvećivati na važnost vegetarijanske prehrane, trebalo bi širokoj masi predočiti što treba jesti, što izbjegavati, te naravno recepte koji su ukusni i rade se bez mesa. Daju se napraviti divna jela od povrća, kao da su mesna, npr. pohani odresci od povrća i sl. Proizvodi od soje su odlični. Osobno sam prešla pr. 15ak godina samo na meso od bijele piletine, puretine i ribe, jer sam predator, 0 pozitiv grupa. Također već 15 g. kupujem integralnu rižu, kruh i smeđi šećer. Možda nije loše da je meso tako poskupilo, pa će ljudi vjerojatno biti nešto zdraviji, ali smatram da su cigarete i alkohol (u većim količinama) puno opasniji.
 • 28.08.2008. 14:03h

  Član stefanijaMerlin1 Um u tamasu i rađasu ne može prihvavtiti štetnost jedenje mesa. Meso je lešina čim je ubijeno (zaklano) i bez obzira na kemijska onečišćenja bilja koje životinja pojede (pesticidi, herbicidi, aditivi). Truljenje počinje istog trena, to je progresivno samorazaranje i raspadanje tkiva. Životinje mesožderi jedu sirovo meso tek ubijene žrtve, dok to meso sadrži još minimalnu količinu toksina. Crijeva su im dvaput kraća nego u čovjeka, što znači da se na mjestu gdje bi hrana mogla snažno toksično djelovati, već izbacuje kao izmet. Mokraćna kiselina koja nastaje razgradnjom životinjskih bjelančevina, uzročnik je mnogih živčanih, bubrežnih, gihtičnih, reumatskih i drugih bolesti. Njemački znanstvenik Rudolf Virchow, patolog, otkrio je još prije stotinu godina fenomen pod nazivom \"probavna leukositoza\". Kad se čovjek hrani kuhanom hranom, bez obzira kakvom, odmah se javlja fizička reakcija organizma protiv takve hrane, jer se broj bijelih krvnih zrnaca od normalnih 6-7 tisuća ne prostorni milimetar krvi popne za pola sata čak do 30 tisuća (to se javlja i kod svake upale, budući da su leukociti branitelji organizma od svega što je tuđe ustrojstvu čovjeka). Međutim, ako čovjek prije jela uzima predjelo od sirove hrane (voće ili povrće), ali sirovo, a ne kuhano, probavne leukocitoze NEMA! To je dokaz da je čovjek \"programiran\" na voće i plodove, povrće, sjemenke, korijenje, a sve, dakako, sirovo
 • 28.08.2008. 14:42h

  Član dinajaMerlin2 pa i biljke su živa bića..........živa bića koja sama sebe stvaraju u skladu sa prirodnim zakonima, biljke dišu one su dio prirode od koje mi ljudi živimo........ako prestanemo jesti sva živa bića, jest ćemo samo kemijski proizvedene porcije za održanje života........
 • 28.08.2008. 15:07h

  Član mismasMerlin2 dok god sam jela meso stalno je u meni bio konflikt vezan uz ljubav prema životinjama i \"suvremene\" teorije o potrebi mesa u prehrani. potrudila sam se i pročitala podosta knjiga o zdravoj hrani i u svakoj sam pronašla činjenice koje su govorile upravo u prilog vegetarijanstvu, čak i u onima koje su zagovarale mesnu prehranu. danas nakon 17 godina vegetarijanske prehrane u meni nema nikakve sumnje - a i moje zdravlje upravo do dokazuje jer sam se riješila svih zdravstvenih tegoba koje su bile uzrokovane upravo mesnom prehranom(za sve one koji su mi govorili da sam glupa, da će mi se posušit mozak... i sl. bedastoće). a i dobar je osjećaj znati da nikog ne treba ubiti da bih ja bila živa i zdrava.
 • 28.08.2008. 17:57h

  Član stefanijaMerlin1 Kako mesojedi brane jedenje lešina. I ne mogu osjetiti suptilno nasilje zadovoljavanju čula. Gđo Dinaja biljke nemaju Um, nemaju krv u smislu smisla o kojim pričamo , hrani o Vegetarijanstvu. Ne citiramo univerzalne pojmove- da je sve Bog Pričamo o vegetarijanstvu i lešinama . Pa I nauka i svijet-filozofija svi se slažu da razlika od biljaka i ljudskih bića u odnosu na životinje je to što im je zajednička krv, Punokrvana bića posjeduju višu supstancu svijesti ,Um. Imaju sposobnost odluke, instinkta i volje. Hrana koja se zabranjuje u slučaju raka: meso, umaci od mesa, mesni ekstrakti, perad, riba, školjke, mesne i riblje paštete, jaja, sir itd. (sve namirnice životinjskog porijekla). Rak postoji samo u naprednim industrijskim zemljama, gdje je velika potrošnja mesa, dok je u vegetarijanskim zemljama Dalekog istoka ta bolest praktički - nepoznata. Klasična medicina jasno i određeno ukazuje na ispravnost prehrane punovrijednim namirnicama, tj. žitaricama mljevenim s ljuskom (mekinje), oljuštenom a neglaziranom smeđom rižom, mljevenim košticama, klicama i sjemenkama, neoguljenim voćem i povrćem, biljnim uljima itd. Najnezdravija je Mađarska kuhinja, i pod njenim utjecajem Slavonska. Vjeruje se da svaki treći Slavonac boluje ili će oboleti od karcinoma.
 • 28.08.2008. 18:00h

  Član stefanijaMerlin1 Najvažniji komentar kontroverzi, i najomiljeniji i puno citiran od strane kršćana koji jedu meso, stoji u pisanju crkvenog oca Jeromea (340-420), koji nam je dao Vulgatu, autoriziranu latinsku verziju Biblije koja se još uvijek koristi. Činjenici navedena u Postanku 1:29 kaže da je strogo vegetarijanska ishrana namijenjena za ljude: \"I doda Bog: Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose sjeme svoje: neka vam budu za hranu!\". U svom konfrontiranju Jovinijanu, monahu iz Milana, koji je odbacio asketizam, sveti Jerome podržava vegeterijanstva kao kršćanski ideal i kao obnavljanje izvornog zakona života
 • 28.08.2008. 18:31h

  Član dinajaMerlin2 ja nisam vegetarijanac, ali ne rado jedem meso....... i izbjegavam ga kada god mogu........A što se biljaka tiće one sigurno imaju dušu, one se rađaju i umiru, dišu, s cvijećem se može razgovarati, s povrčem isto tako........ kada milujem biljke u mom vrtu one rastu brže i postaju ljepše, moje ruže mirišu intenzivnije kada dlanom brišem njihove latice..........Što je doista DUŠA, to još uvijek nitko nije dokraja odkrio, ali sve što se rađa, živi i umire ima jednu vrstu energije kojom osjeća.biljke i povrće su doista nekada tužne........trenutačno u mom povrtanjaku tuguju rajčice jer u ovom dijelu svijeta sunce nikako da zasija dovoljnom jačinom da one dobiju svoju crvenu boju.......
 • 28.08.2008. 19:39h

  Član trivanMerlin0 Treba shvatiti bit razlike biljke od životinja i čovjeka . U principu naravno da je sve duh. Sve je i duh, ili bog, ili svijest, ili ljubav Sve je to jedno. Ovdje je riječ i o ubijanju i klanju životinja koje imaju um, viši stupanj duše ili svijesti od biljke. Pokušajte to razumjeti, sva biča s krvlju su na višoj razini evolucije i nasilje je upravo ono što stvara strah i energiju agresije koju čovjek unosi jedenjem mesa, jer unosi i energetski otrove koji se u oslobađaju kod životinja ubijanjem. Zbog toga postoji nasilje u svijetu, jedenjem mesa. Nikad dijete neće posegnuti za mesom, da mu ne nudite, Dokazano je u 100% slučajeva, ako pred djete stavite meso i jabuku, nikad neće uzeti meso. Djeca su čisti, yogi sve dok im ego programi okoline zatruju um. Kad bi čovjek na tren osjetio patnju klanja, ubijanja, i mučenja životinja, (biljki se to ne događa, nema krv, nema um) kad bi svjesno probuđeno osjetio to shvatio dušom, srcem, nema šanse da bi jeo meso.
 • 28.08.2008. 19:42h

  Član trivanMerlin0 Treba shvatiti bit razlike biljke od životinja i čovjeka . U principu naravno da je sve duh. Sve je i duh, ili bog, ili svijest, ili ljubav Sve je to jedno. Ovdje je riječ i o ubijanju i klanju životinja koje imaju um, viši stupanj duše ili svijesti od biljke. Pokušajte to razumjeti, sva biča s krvlju su na višoj razini evolucije i nasilje je upravo ono što stvara strah i energiju agresije koju čovjek unosi jedenjem mesa, jer unosi i energetski otrove koji se u oslobađaju kod životinja ubijanjem. Zbog toga postoji nasilje u svijetu, jedenjem mesa. Nikad dijete neće posegnuti za mesom, da mu ne nudite, Dokazano je u 100% slučajeva, ako pred djete stavite meso i jabuku, nikad neće uzeti meso. Djeca su čisti, yogi sve dok im ego programi okoline zatruju um. Kad bi čovjek na tren osjetio patnju klanja, ubijanja, i mučenja životinja, (biljki se to ne događa, nema krv, nema um) kad bi svjesno probuđeno osjetio to shvatio dušom, srcem, nema šanse da bi jeo meso.
 • 28.08.2008. 21:06h

  Član shantiMerlin3 Neču se ponavljati što se tiće razlike između, ako želite i karmičkog duga, između jedenja mesa i bilja, jer sam o tome već pisao na Magicusu. Hoču samo pitati one koji jedu meso; Dali bi sami ubili tele, kravu, srnu ili sličnu životinju, da dođete do mesa??? Zašto mislite da je kupiti meso drugačije? Dali ste svjesni koliko PATNJE se isijava u kolektivno nesvjesno, samo zato da bi vi uživali u ukusu mesa? Jer, stvarni razlog za jedenje mesa NE postoji.
 • 28.08.2008. 21:10h

  Član devetMerlin5 moj odgovor je....DA....
 • 28.08.2008. 21:12h

  Član lilitMerlin0 pravi vegetarijanci ne konzumiraju cak ni proizvode zivotinjskog porekla, kao sto su mleko i jaja
 • 29.08.2008. 08:15h

  Član kajaMerlin4 I REČE BOG..... TRAŽITE NAJPRIJE KRALJEVSTVO NEBESKO.................................................I DALJE....**** SADA IZLAZITE IZ OKVIRA I NORMI KALUPA SVOGA DOSADAŠNJEG PONAŠANJA. DAJTE SVE OD SEBE U PREDANOM RADU NA SEBI. SVE ČINITE ISKLJUČIVO ISKRENOG SRCA U ČISTOJ , TOPLOJ NAMJERI ZA OPĆE DOBRO, ZA PLAN NEBA, ZA PROSPERITET CIJELOG ČOVJEČANSTVA. Druženja vaša , Vaši kontakti , dajte da budu srčani , sa žarom , ljubazni u posvemašnjoj toleranciji manjkavosti drugih , te prihvaćanju u razlićitostima . Ja koji sam jedini svet prihvačam i ljubim i duboko poštujem svakog od Vas sa svim vašim manjkavostima i nesavršenostima . Prepustite se slobodno, bez otpora ,posve kao lišče na vjetru višoj vibracijskoj snazi KRISTOVOG DUHA . DUH SE DUHU VRAČA I NE MOŽE DRUGAČIJE VI SVI PUTUJETE KUĆI! DJECO KUĆI! NATRAG DOMU. A DOM VAM JE U SRCU OCA MAJKE SVE STVORITELJA BOGA .
 • 29.08.2008. 08:47h

  Član klarisaMerlin1 Ljudska vrijednost \"nenasilje\" ili \"nenasilnost\" u mislima, riječima, i djelima je vrlina koja u dimenzijama ljudskosti treba biti gradivo odgoja u školama i edukaciji odraslih o tim ljudskim vrijednosti. Ljudskost je svojstvo i stanje svijesti uvažavanje svih bez nasilja. Svako ubojstvo bica sa umom sa svijescu je nasilje, zbog toga i karma covjecanstva se vrti u krugu tih energija. Razumjevnje ljudskih vrlijednosti je ono o cemu svi velikani duha, ucitelji i sveci uce. No malo ih se odazvalo.

SADRŽAJ UPISAO

Član magdalena13Merlin20 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana magdalena13 dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  ☕️♥♫♥ ☕️♥♫♥ ☕️♥♫♥☕️puseeee

  23.01.2020. 16:59h
 • Član vanessavanessa

  *♥**♥**♥**♥**♥**♥*svima; kasno palim,)))))), ali upalim ;)))))))

  23.01.2020. 16:47h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Lijep i sretan dan vam želim. Lp

  22.01.2020. 06:22h
 • Član iridairida

  Mirjana*♥*

  20.01.2020. 20:10h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobra večer svima !

  19.01.2020. 21:05h
 • Član iridairida

  neka ti bude na korist*♥*

  17.01.2020. 15:16h
 • Član iridairida

  hvala da si nam javila!

  17.01.2020. 15:16h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info