Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član nlandeka

Upisao:

nlandeka

OBJAVLJENO:

PROČITANO

3362

PUTA

OD 14.01.2018.

UPOZNAJMO KORISNE KUKCE - BOŽJA OVČICA

UPOZNAJMO KORISNE KUKCE - BOŽJA OVČICA
Poznavanje životnog ciklusa biljaka i životinja može pomoći njihovu očuvanju. Očuvanjem samo jedne korisne vrste bez očuvanja drugih u biološkom lancu ne postiže se mnogo. Ako želimo postići uspjeh, potrebno je pored ostalih vrsta upoznati i kukce.


OCUVAJMO BIOLOŠKU RAVNOTEŽU!

BUBA  MARA (BOŽJA OVČICA)


Licinke korisnih kukaca najcešce su malene, ružne, cesto neobicne, ali od velike su važnosti za covjeka.


Tko bolje upozna korisne kukce i njihove stadije razvoja, prije ih može približiti svome vrtu ili
voćnjaku, ali i postaviti im zgodno mjesto za
prezimljavanje.

Medu brojnim korisnim kukcima koji pomažu u borbi protiv štetnih upoznajmo božje ovcice
bubamare (Coccinelidae), točkaste srećonoše.

Od davnina se sedamtočkasta božja ovčica drži nositeljem sreće i zaštitnikom djece. Ako sleti na dijete, ne smije se otresti, nego je valja ostaviti da slobodno odleti.

Vjerojatno je zato božja ovčica jedan od rijetkih kukaca kojeg se djeca ne plaše. Smatra se i vjesnikom dobivanja pisma, te od tuda i stihovi "Leti, leti bubamaro, donesi mi pismo…"

Za poljoprivrednika je pak božja ovcica prava sreća. Naime, kao predator biljnih uši božja ovčica omogućava smanjenje upotrebe insekticida.


U Europi živi više od 100 vrsta božjih ovčica, a samo mali broj uzrokuje štete na kulturnim biljkama.

Tijelo božjih ovčica poluovalnog je, najcešce poluokruglastog oblika.

Imaju dva para krila i tri para jakih nogu. Pokrilje im je najčešce crveno, narančasto ili žuto s
crnim točkicama. No ima ih i crnih s crvenim točkama, a neke vrste nemaju točkice. Prema broju točkica na pokrilju određuju se vrste.

Drugi par krila, s pomoću kojih dobro leti, opnast je. Antene ili ticala rabe kao osjetila za dodir, miris i pronalaženje hrane .

Intenzivna boja pokrilja upozorava ostale kukce da božja ovcica nije za jelo. Za slučaj opasnosti, ona kao upozorenje osim boje, ima sposobnost lučenja alkaloida (coccinellina) izrazito neugodnog mirisa i gorkog okusa.


Kad se osjeti ugroženom izvrne se na leđa, skupi noge i pravi se mrtvom.

Ovisno o vrsti hrane kojom se hrani, razlikuju se:

afidifagne božje ovcice (hrane se biljnim ušima),
akarifagne (hrane se grinjama)

i kokcidifagne božje ovcice (hrane se štitastim ušima).

Najpoznatije su vrste:

Sedamtočkasta božja ovčica -

Coccinella septempunctata (L.)

Najćešce ima jednu generaciju godišnje. Prosječno je duga 5-8 mm, ima crvena pokrilca sa sedam crnih točaka.

Korisna je vrsta, odrasli oblik (imago) i ličinka hrane se biljnim i štitastim ušima, grinjama te jajima i ličinkama drugih kukaca.

Odrasli insekti pojedu 40-50 biljnih uši dnevno,
odnosno do 3000 tijekom svog života, a ličinka pojede i do 600 biljnih uši. Odrasla božja ovcica pojede 30-40 grinja na dan, 90 odraslih štitastih uši i do 300 ličinki štitastih uši.

Prezimi odrasli oblik ispod otpalog lišća na mjestima gdje nema opasnosti od mraza, ispod kore drveta ili u praznim poljskim zgradama.

U proljeće ženka nakon parenja odlaže 400 do 600 jaja u hrpicama od po 10 do 30
jaja na naličje lista, ali uvijek u blizini kolonija biljnih uši.


Jaja su ovalna, svijetlih boja, mlijećno bijela ili žuta, a pred izlazak ličinki jaja mijenjaju boju i postaju zelena. Nakon 10 dana iz jaja izlaze ličinke. Kompletan razvoj od jaja, pa
preko četiri stadija ličinke do odraslog oblika traje oko dva mjeseca.

Ličinke su produljenog oblika, tamnozelene, a na tijelu imaju bradavičaste nastavke žute i crne boje. Izrazito su proždrljive te se kreću u svim smjerovima tražeći hranu.


Brzo rastu, pa se presvlače više puta tijekom života.


Ličinke se hrane biljnim ušima.

Licinke božje ovčice često postaju plijenom ptica i nekih kukaca. Interesantno je da ličinke
božje ovčice mravi odvlače i bacaju s rubova
listova.

Kukulji se tako što zadnji dio tijela pričvrsti za biljku sekretom, a prednji je dio tijela u zraku.
Kukuljenje traje 8 do 14 dana.

Nakon izlaska iz kukuljice božja se ovčica nadima dok ne poprimi poluokuglast oblik.
Pokrilje božje ovčice najprije je žuto, a počinje rvenjeti nakon 24 sata, kada isprva sive točkice
postaju crne. Tada božja ovčica postaje onakvom kakvom je znamo.

Na smanjenje broja jedinki utječu niske temperature tijekom zime, ali i nedostatak hrane (biljnih uši i dr.) u proljeće. Da bismo spriječili takvu pojavu, dobro je postaviti kućice za njihovo uspješnije preživljavanje.

Dvotočkasta božja ovčica -Adalia bipunctata (L.)

Crvene je boje s dvije crne točke. Noge i donja strana tijela crni su. Duga je 3-5 mm. Nalazimo je često na raznim biljnim vrstama i višegodišnjim nasadima. Hrani se biljnim ušima. Dnevno pojede i do 60 biljnih uši. Prezimi odrasli oblik. Ženka leže jaja u jajna legla. Ima jednu generaciju godišnje, a kompletan razvoj od jaja, pa preko tri stadija ličinke traje 5-6 tjedna.

Crna dvotočkasta božja ovčica -
Chilocorus renipustulatus (Scriba)

Crne je boje s dvije crvene točke i s karakterističnim obrubom oko tijela. Noge i donja strana tijela crni su. Tijelo je dugo do 5 mm. Živi na ukrasnom grmlju i hrani se štitastim ušima. Razvoj C. renipustulatus sličan je razvoju dvotočkaste božje ovčice A. bipunctata .


Desettočkasta božja ovčica

Adalia decempunctata (L.)

Crvene je boje sa 10 crnih točaka. Duga je 3-4 mm. Prezimi odrasli oblik. Živi slično kao
dvotočkasta božja ovčica. Hrani se biljnim ušima.

Četrnaesttočkasta božja ovčica -

Propylea quatuordecimpunctata (L.)

Tu vrstu najčešce nalazimo u grmlju i niskom drveću. Odrasli oblik dug je 3-4 mm. Pokrilje je
žuto s crnim točkama. Prezimi odrasli oblik. Ženka odlaže jaja u legla biljnih uši. Hrani se biljnim ušima.


Stethorus punctillum (Weise)

Malena je božja ovčica, 1-1,5 mm, crne boje i izrazito kuglastog oblika. Prezimi odrasli oblik. U
svibnju ženka odlaže jaja na donju stranu lista. Tu se i kukulji. Ima do dvije generacije godišnje. Predator je crvenog pauka, nalazimo je u intenzivnim voćnjacima, a u ekstenzivnim voćnjacima gotovo se i ne pojavljuje. Hrani se grinjama, preferira koprivinu grinju ( Tetranychus urticae ).

Izgled kućice

Kućicu treba izgraditi od drvenih dasaka. Oblik kućice ovisi o obliku vrata, koja su lamelarna, a mogu se kupiti kvadratnog ili pravokutnog oblika. Dubina kućice treba biti 10-12 cm. Unutrašnjost kućice treba popuniti valovitom ljepenkom (val visine 5-7 mm) ili narezanom barskom trstikom (promjer otvora 5-7 mm). Vrata su izgrađena od lamela postavljenih pod kutom od 45 stupnjeva. Izvana kućicu treba obojiti ekološkom bojom u crveno do crvenosmeđe tonove jer oni privlače božje ovčice.

Gdje i kako postaviti kućicu za božje ovčice?

Novu kućicu za božje ovčice treba postaviti u neposrednoj blizini voćnjaka ili vrta. Uobičajeno je da se kucica postavi ispod strehe na 1,5 do 1,8 m visine, na položaje zaštićene od strujanja jakih vjetrova.

Uporaba božjih ovčica u proizvodnji

Uporabi božjih ovčica u komercijalne svrhe pridonijela je spoznaja da se hrane biljnim ušima, štitastim ušima i grinjama. Prva božja ovčica koja se rabila za biološko suzbijanje bila je Rodolia cardinalis .
Davne 1889. godine rabila se u SAD za suzbijanje štitaste uši narančina crvca (Icerya purcharsi Maskell).

U zapadnoj Europi rabe se vrste C. septempunctata, A. bipunctata, Cryptolaemus montrouzieri Muls., Hippodamia convergens G.M., Exochomus quadripustulatus L. i dr. prije svega u zaštićenom prostoru, a pripravci su bazirani na broju jedinki ili volumenu zaštićena prostora. Omjer brojnosti predator-žrtva temelj je za odluku potrebe tretiranja (suzbijanja).
Tek kod odnosa 1:20 predator-žrtva drastično se počinje smanjivati populacija biljnih uši.


 Ciglar, I. (1998): Integrirana za štita vocnjaka i vinograda,
Zrinski d.d., Cakovec .
.Maceljski, M. (2002): Poljoprivredna entomologija,
Zrinski d.d., Cakovec .
Igrc Bar cic, J., Maceljski, M. (2001): Ekolo ški prihvatljiva
zaštita bilja od štetnika, Zrinski d.d., Cakovec .
.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 11.10.2008. 17:14h

  Član mkrmarMerlin5

  Bubamara zaštitnik djece i simbol sreće!

  Draga Nado da samo znaš koliko mi ovaj tvoj prilog o bubamarama znači.Potaknula si me da sa svima vama podjelim ono što za mene znači bubamara.Bubamara je simbol sreće a ovo moje svjedočanstvo to zorno pokazuje. Moj sin Karlo koji je tada imao pet godina,pokazao je svima nama da i bubamara može biti kućni ljubimac,njegov prijatelj.Dogodilo se je jednog dana da je na Karla sletila bubamara...hodala je po njegovoj ruci.Kada sam ju ugledala pitala sam Karla što to imaš? Karlo je tako važno odgovorio:To je moj kućni ljubimac.Prihvatila sam igru i upitala da a kako se zove?Domagoj rekao je bez razmišljanja.Nisam mogla vjerovati da će sljedećih tjedan dana ta bubamara i sama prihvatiti tu ulogu i postati kućni ljubimac mom sinu koj nije mogao hodati....ali je u duhu i tada mogao letjeti i zračiti tolikom srećom da je privukao i sam simbol sreće bubamaru kao svog prijatela i fizioterapeuta.Više puta u danu kroz tih tjedan dana bubamara bi odlazila i vraćala se Karlu.Ponašala se kao pravi kućni ljubimac...Karlo bi se sav ozario srećom kad bi ugledao Domagoja,čak je vozio bubamaru u svom kamijončiću i pričao s bubom kao sa prijateljem....Mi svi u kući nismo mogli vjerovati što se to događa između našeg Karla i te sitne bube koju zovu i Božja ovčica.Sada mi je jasno i zbog čega..Naš Karlo nije ovdje više s nama,ali ostalo je puno bubamara.Nikada toliko bubamara nije bilo oko mene kao sada kada Karlo nije više ovdje s nama,uvijek dođe bubamara u bilo kojem obliku,tada u svom duhu vidim jasnu sliku moje najveće sreće koji simbol bubamara znači moje djete koje srećom zraći.Zato meni svaki susret s bubamarom toliko puno znači.Hvala Nado što si mi omogućila ovu sreću koju sada djelim s vama razlog tome je jedna BUBAMARA (Domagoj) Bubamara je zaista zaštitnik djece i simbol sreće. Pozdravlja vas sjetna ali u duši sretna Karlova mama i jedna bubamara neka sva sreća bude uvijek s vama.
 • 11.10.2008. 19:20h

  Član nlandekaMerlin4 Draga moja Mirjana, nisam željela da budeš sjetna, ali ovaj članak sam složila za tebe. Čitajući tvoje komentare o maloj Luciji i tvom Karlu zapazila sam da buba mara ima posebno značenje u tvom životu. Kako sam i sama imala napisane 2 pjesme o buba marama željela sam ti to odmah napisati, no prije toga sam htjela vidjeti zašto je buba mara tako čudesno stvorenje. Moram priznati da uopće nisam znala koliko je ona korisna, a vjerujem da to mnogi nisu znali, zato sam odlučila o tome napisati. Sad mi je i samoj jasno, zašto je tvoj ljubljeni Anđeo Karlo imao takvu intuiciju da si je zadržao buba maru za kućnog ljubimca. Sve u životu ima svoje značenje pa tako i taj događaj. Nemoj biti tužna. Ima jedna priča o djetetu koje je bilo teško bolesno i kojeg je majka (kao i svaka majka svoje dijete) neizmjerno ljubila. Da bi ga utješila, majka mu je svakodnevno pričala priče, pjevala pjesmice, a kako se bližio kraj, tako mu je rekla da će se u Raju, kod Nebeskog Oca opet susresti i da će i majka doći k svome sinu kad dođje vrijeme za to. Dječak više nije plakao, nije bio tužan, no kad se približio njegov kraj, pozvao je medicinsku sestru i zamolio ju; \"molim te obuci mi crveno odijelo\"! \"Zašto crveno pitala je sestra? \"Majka moja rekla je da ćemo se na Nebu opet susresti, rekla je da će me potražiti, pa molim te, obuci mi crveno odijelo da me iz daljine prepozna, da me ne mora predugo tražiti\" Eto draga moja Mirjana, i tebi tvoj Karlo šalje znak raspoznavanja, tamo gdje su BOŽJE OVČICE tamo je tvoj Karlo. Budi čvrsto uvjerena i nemoj biti sjetna, tvoj Karlo je uz tebe, tvoj Anđeo te ljubi i s tobom je.
 • 11.10.2008. 21:04h

  Član mkrmarMerlin5

  HVALA OD SVEG SRCA!!!

 • 11.10.2008. 21:25h

  Član iridaMerlin35 Danas smo palili prvu rođendansku svijećicu mojoj najmlađoj unučici i nećeš vjerovati, ali torta je bila u obliku i bojama buba-mare...
 • 11.10.2008. 21:37h

  Član mkrmarMerlin5

  IRIDA

  Sretan prvi rođendan tvojoj unučici!!!!
 • 11.10.2008. 21:44h

  Član iridaMerlin35 hvala draga Mirjana! Prošli tjedan pogreb, a danas opet slavlje života...sve je zbrkano u meni...
 • 11.10.2008. 22:30h

  Član nlandekaMerlin4

  IRIDA

  Tvojoj unučici želim sve najbolje, od srca, za njen prvi rođendan. Nemoj biti tužna zbog oca, on je dao sve najbolje što je mogao, i po tim svojim djelima živi i dalje u vama, svojim nasljednicima. Uživajte u životu, radujte se svakom danu i svakom trenutku provedenom sa svojim bližnjima, jer nitko na žalost ne zna što mu nosi novi dan. A ljude treba voljeti, sada i ovdje... sve bez razlike.... jer to je bit života.... ljubiti druge kao samog sebe....
 • 11.10.2008. 22:32h

  Član nlandekaMerlin4 A što se tiče buba mare, već odavno činim stvari koje upućuju na dobru intuiciju. Nikada i ništa u životu nije slučajno
 • 11.10.2008. 22:32h

  Član nlandekaMerlin4 A što se tiče buba mare, već odavno činim stvari koje upućuju na dobru intuiciju. Nikada i ništa u životu nije slučajno
 • 11.10.2008. 22:36h

  Član mkrmarMerlin5

  Draga Irida

  Pomislila sam maločas na tebe kako si nakon ovih tjedan dana...i ti si me ćula u mislima i odgovorila a nikada nisi samnom uživo riječ progovorila.Osjećam ljude i suosjećam s njima pa makar kilometrima od njih udaljena bila.Moram ti reći da je moj otac umro tri dana prije mog jedinog sina Karla.Bilo je to prije devet godina.I sada sam s njima u mislima.Mogu razumjeti kako se osjećaš...Ova bubamara kao simbol sreće mislim da jasnu poruku šalje...LJUBAV to je među nama jer tu je Božja ovčica....bubamara!!!! Hvala ti što si i danas s nama i da je i tebi došla bubamara kao simbol sreće kao rođendanska torta za slavlje rođendansko tvoje male unučice.Voljela bi znati njezino ime.Puno je tu simbolike.SMRT-ROĐENJE,POGREB-Rođendan Tama-svjetlo,TUGA-RADOST.Noć-DAN...Sve je to naš život. Slavimo rođenje i život.Ljubav je bekonačna.To vjerujem Kao što sam napisala i sama sam danas i sjetna i sretna. Vidiš što može jedna bubamara.Ona s nama sada razgovara.Velika joj HVALA!Pozdravlja te Karlova mama
 • 11.10.2008. 23:31h

  Član iridaMerlin35 Zove se Eva, rodila se 11.10.2007, 3 tjedna ranije, samo da bi je druga baka vidjela za života, umrla 3.11.2007. Umrla je mlada i Eva joj je prva unučica. Godinu dana ranije je moja mama umirući (umrla je 26.11.2006.) najavila Evin dolazak iako snaha još nije bila u drugom stanju, zapravo naša djeca još nisu bila ni vjenčana. Evina druga baka (Ljiljana) već tada teško bolesna, prvo je čekala vjenčanje, koje se stalno iz nekih objektivnih razloga, pomicalo, zatim Evu, koja se 3 tjedna požurila, kao da je znala da baka Ljiljana više nema vremena. Mom tati je Eva bila praunučica (treće praunuče), a ja svake godine imam red smrti, red života, barem u zadnjih par godina (bilo je i drugih smrti, spominjem samo one najbliže)... Let\', let\' bubamaro, let\' između svjetova....
 • 12.10.2008. 11:19h

  Član nlandekaMerlin4

  Irida

  Dođe vrijeme rađanja, i vrijeme umiranja. Sve se izmjenjuje. I sve ima svoj zašto. Meni je u jednoj godini umrlo njih 5. Moja sestra, koju sam neizmjerno voljela i koja mi toliko nedostaje da se i danas, pogotovo nedjeljom, znam rasplakati od tuge, svekar i svekrva u istoj godini, koji su mi bili obitelj - otac i majka, djed i baka koje nisam imala, umro mi je jedini stric koji je za razliku od mog oca bio osjećajan čovjek i brinuo o tome kako mi je i uvijek bio pri ruci, i jedina baka koju nisam smjela posjećivati jer mi je to maćeha branila, a voljela sam ju. Svi u samo 6 mjeseci. Ne mogu ti opisati tugu koju sam osjećala. U isto to vrijeme novi život bio je na pomolu, bila sam u drugom stanju i završila u bolnici, što nije čudo s obzirom na sve, jedva su me spasili, zahvaljujući 3 litre krvi od nepoznatog davatelja (i dragom Bogu) vratili su me u život.... Gledajući onu crvenu krv u bočici koja je vraćala život u moje tijelo, osjetila sam ljubav prema nepoznatom čovjeku, darovatelju te krvi, koji je nesvjesno vratio mojoj djeci majku, opet kroz ljubav prema ljudima i želju da pomogne. Opet kažem, sve ima svoje značenje u životu, svaka patnja koju prolazimo donosi na drugoj strani radost, tako i tvoja slatka unučica donijeli je tebi radost i novi život. Tvoj otac je tu, i majka, i svi dragi ljudi iz tvog života. Život ne prestaje smrću, samo fizički nisu prisutni, ali vjeruj mi da su zajedno s tobom i tvojom unučicom radovali se buba mari torti i da su širili ljubav - istu onu ljubav kojom je tvoja unučica došla na ovaj svijet da tebi donese radost. KAKO SU NAM ŽIVOTI SLIČNI, draga Irida...

SADRŽAJ UPISAO

Član nlandekaMerlin4 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana nlandeka dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

RUJAN...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član DeVeTDeVeT

  :))))))))).....

  27.09.2021. 21:04h
 • Član DeVeTDeVeT

  kažeš li DAAAAA.....

  27.09.2021. 21:03h
 • Član DeVeTDeVeT

  na svome tilu nosit cu ja....

  27.09.2021. 21:03h
 • Član DeVeTDeVeT

  kupio sam košulju bilu....

  27.09.2021. 21:03h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Hahaha...

  22.09.2021. 00:24h
 • Član DeVeTDeVeT

  kiša kiši pada mi po piši, padaj kišo narast će mi pišo....

  21.09.2021. 13:02h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Kiša kiši -skini masku i slobodno diši.

  20.09.2021. 21:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info