Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član saturnica

Upisao:

saturnica

OBJAVLJENO:

PROČITANO

322

PUTA

OD 14.01.2018.

Znakovi slobodnog teritorija

Znakovi slobodnog teritorija
kolumna by Ante Tomić....e tako...nisam pušačica ali.....rado se družim s tom vrstom ljudi...:DDDDDDD

Ako ste pušač, jedna stvar garantirano vas živcira, u lokalu za stolom kada neki nepušač zgužva u lopticu papirnati rupčić, podere na komadiće nekakav stari račun, skupi koštice masline, savije plastičnu žličicu za kavu, slomi čačkalicu, oguli čak koru naranče i sve to zajedno složi u pepeljaru. Mene to momentalno raspizdi. Gledam desetak sekundi njegovu urednu hrpicu otpadaka nasred stola i udahnem nekoliko puta da se umirim, prije nego ga sabranim glasom upozorim:

"Gle, ti vjerojatno nisi išao za tim, nije ti bila ni potreba, ali ovi simetrično raspoređeni žljebovi na obodu ove okrugle, plitke staklene posude upućuju na njezinu sasvim jedinstvenu namjenu.

"Molim?" začudi se on.

"Pepeljara nije kanta za smeće", objasnim mu pažljivo naglašavajući svaku riječ.

Bogzna zašto nas to tako ljuti, naoko je sitnica, ali kada nepušač u neznanju uzme koristiti pepeljaru u svrhu koja joj nije izvorno zamišljena, osjetimo kao da nam je ugrožen integritet, kao da netko otkida dio od našega ionako razmrvljenog pušačkog svijeta. Sitne otpatke u pepeljari, osobito one plastične, koji se rastale na žaru cigareta, doživljavamo kao maleni čin agresije. Alert! Alert! Neprijateljske trupe iskrcale su se na naš teritorij.

A zaista, nije to bez vraga. U doba ovoga nemilosrdnog nepušačkog križarskog pohoda, pepeljare su nam simbol utočišta, sigurnosti. One su znak da smo dobrodošli, da smo na svojemu, da nas nitko neće otjerati. Zatekli ste se zacijelo prvi dan negdje u nepoznatoj zemlji, u Belgiji ili Češkoj, na primjer, kako lutate ulicama istražujući lokalne običaje i zakone. Dobro, istraživanje je možda preteška riječ jer vas, za početak, ne zanimaju ni kuhinja ni šoping ni historijske znamenitosti. Vaša nikotinska ovisnost grozničavo traži samo jednu jedinu stvar. I neviđeno se razgalite ako je napokon nađete.

"Imaju pepeljare!" šapnete sretno, dlanovima zaklanjajući pogled kroz staklo pivnice, a onda se okrenete prijateljima i svima im oduševljeno objavite: "Narode, ovdje imaju pepeljare na stolovima!"

"Imamo Belgiju!" zaviče onda netko visoko podižući stisnute šake.

Ne znam kako homoseksualci u stranome gradu nađu gay bar, ali ja znam što ja tražim. Pepeljara na stolu kafića meni je kao svijeća na prozoru. Znak da je zrak čist i da mogu slobodno ući i zapaliti u mjestu koje nije palo u nepušačke ruke, mjestu koje, blagoslovljena bila njegova borba, još hrabro pruža otpor mrskom okupatoru.

U lokale s pepeljarama sklanjamo se kao odmetnici u jataka. Pepeljare su mali žrtvenici oko kojih se, kao prvi kršćani u rimskim katakombama, okuplja naša progonjena sekta duhanskih ovisnika. Zbog toga je bolno i uznemirujuće kad netko zgužvanim rupčićem ili korom naranče oskrnavi to, nije pretjerano reći, sveto mjesto.

U restoranu u koji redovno navraćam, shvatit ćete zašto vam ne smijem otkriti njegovo ime, konobar oko jedanaest navečer, kad ostanu samo najodaniji gosti, koji su redom provjereno čvrste, moralno ispravne osobe, a ne nekakve cinkaroške gnjide što bi odmah zvale inspekciju, zaključa vrata, spusti rolete i podijeli nam pepeljare po stolovima. Svečani je to trenutak. Kad dođu staklene pepeljare, nas kao da je sunce slobode obasjalo. Gotovo da bismo ustali i gromko zapjevali neku borbenu.

Istina, ima i lokala gdje se staklene pepeljare u jedanaest navečer miču sa stolova, ali to je druga priča. Svjedočio sam toj pojavi jednom davno u jednom periferijskom buffetu Kozara, lokalu na zlu glasu, sumnjivom mjestu s nasilnim gostima. Konobar bi, dakle, kad bi se ekipa iznapijala, tek zbog predostrožnosti, teške staklene pepeljare zamijenio onim laganim plavim, od tankog aluminija. Pa ako krene marisana, da bude što manje ranjenih. Ne znam jeste li koji put dobili staklenom pepeljarom u glavu? Nije najugodnije iskustvo.

Pepeljara, kao što znamo, ima raznih oblika i veličina. Obično su niske i valjkaste, ali tu i tamo još se nađu one duboke od masivnog plavog stakla, što su dizajnirane kao ljuljani, a našim roditeljima bile su vrhunac otmjenosti. Natpis u dnu upozori vas gdjekad da je vlasnik bio u Londonu, Petrogradu ili Međugorju. One međugorske ispunjavaju vas nelagodom. Ako i niste pobožni, svejedno ne želite gasiti opušak na naslikanom licu Majke Božje.

Imate li prijatelja koji je upisao keramičarski tečaj, očekujte da će vam za koji tjedan svakako darovati pepeljaru koju je vlastoručno izradio. Potrudite se radovati njegovom uspjehu, njemu će to mnogo značiti. 

Napokon, pepeljare ćete naći i u nepušačkim kućama. Ako su se domaćin i njegova supruga ostavili cigareta, u teškoj pepeljari od brušenog kristala danas obično drže ključeve i metalni novac. Nekad ćete je vidjeti na sredini stolića za kavu ispunjenu lješnjacima ili bombonima. To je možda najgore za vidjeti. Nemoguće je kazati negostoljubivije upozorenje da se negdje ne smije zapaliti, ništa ne zrači takvim odbojnošću prema pušačima kao lješnjaci u kristalnoj pepeljari. 

Uvijek me rastuži prizor pepeljare kojoj je tako nedostojanstveno oduzet smisao i svrha njezina postojanja. Ima ona ogranizacija šašavaca koji kradu gipsane patuljke u vrtovima da bi ih tobože pustili u šumu. E, tako bih ja krao pepeljare iz nepušačkih kuća i udomljavao ih kod dobrih ljudi koji će se bolje brinuti za njih.

Ali, onda opet, pomislim da je možda ipak bolje da pepeljare ostanu tu gdje jesu, jer tko zna, možda domaćinu jednom dođe do pameti što propušta i pogled mu padne na pepeljaru na stoliću, pa ogorčeno zaključi:

"E, jebali vas lješnjaci!"

I onda zapali kao čovjek, žudno udišući dim u pluća.

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 12.08.2011. 21:42h

  Član saturnicaMerlin1 :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
 • 12.08.2011. 21:47h

  Član mlabosMerlin12 :)))))))))))))))))))))))))))))))
 • 12.08.2011. 21:51h

  Član elycaMerlin3 nažalost.... moram vam reć da od kad smo ...neki i s ovog portala... umiješali svoje prstiće... prema novo uredbi o radnom vremenu lokala u gradu...nema više pepeljara u restoranima do 1 sat ujutro ipak..osobno ne idem u restorane gdje ne mogu zapalit! dakle pušenje je dopušteno svugdje gdje te gazda zna
 • 12.08.2011. 21:51h

  Član bibyMerlin3 :-))))))))
 • 12.08.2011. 21:53h

  Član elycaMerlin3 ipak...mene zanimaju nepušaći! koji kufer izlaze van na štekate i tu sjede i piju kave...kad su se toliko borili (i izborili) za čist zrak u kafićima? Ja nikako doć sebi kad dođem u kafić...ne puši se u njemu..ok... idem sjest ispred njega...a kafić prazan a svi nepušaći na štekatima... \"Ma mrš unutra!\" svaki put promislim
 • 12.08.2011. 21:55h

  Član saturnicaMerlin1 elyce....moji prijatelji su svi pušači...uredno trpim dim....i ŠUTIM!!!!
 • 12.08.2011. 21:55h

  Član saturnicaMerlin1 ali pravim smeće u pepljari...i to je istina.....:DDDDDD
 • 12.08.2011. 22:00h

  Član elycaMerlin3 ma trebate vidit naslovnicu današnje Slobodne (pronaći ću članak) P.S. saturnica ka i moja glasnogovornica moja je glasnogovornica čekala da odem doma da mi u ured zalipi naljepnicu da je zabranjeno pušenje sutradan sam došla na posao...vidjela naljepnicu ... žalila se da nije po Zakonu i odbila uć u kancelariju ...jer bla bla bla ...ona je prva ujutro zauzima stolicu ...nije bitno di... jer tamo di su pušaći..tamo je i ekipa
 • 12.08.2011. 22:04h

  Član elycaMerlin3 ne mogu pronać....ili nisu stavili na net... o legalnim biljkama koje se prodaju za filtere zraka...kažu da su jači od marihuane.. naslov je nekako \"Splićani se legalno drogiraju\"
 • 12.08.2011. 22:04h

  Član saturnicaMerlin1 elyce....kako ti kažeš....malo si mi nabrušena...ne znam zašto...meni je članak genijalan...nisam pušačica, držim se tolerantnom osobom i da imam ikakvu primjedbu sad ovaj članak ne bi spustila na Magicus....hvala elyce na usporedbi....
 • 12.08.2011. 22:08h

  Član elycaMerlin3 ja nabrušena na Tomića??? Nikad!!!! samo sam nabrušena na Zakon P.S: nema te ustanove gdje nisam zapalila cigaretu u zadnje 4 godine...to mi je nacionalni sport...
 • 12.08.2011. 22:08h

  Član saturnicaMerlin1 većina prijatelja su mi pušači...i to najbolji....ali da pravim smeće u pepeljari....pravim.....i ključeve držim u pepljari...jebemti...sve je pogodio!!!!
 • 12.08.2011. 22:08h

  Član elycaMerlin3 ...i u Saboru zapalim...ako Bog da :-))))
 • 12.08.2011. 22:09h

  Član saturnicaMerlin1 mislila sam nabrušena na mene!!!!....
 • 12.08.2011. 22:09h

  Član elycaMerlin3 (imam ti ja jednu kamenu pepeljaru ...rukom rađen Brački kamen... i ja držim siću u njoj ...šteta kamena ...ne podnosi nikotin)
 • 12.08.2011. 22:10h

  Član elycaMerlin3 ajmeeeeee.... znam.... ovo su stvari o kojima se ne smi govorit ...al gore moj komentar \"nažalost.... moram vam reć da od kad smo ...neki i s ovog portala... umiješali svoje prstiće.\" - e tu se radi o meni osobno :-PPPP
 • 12.08.2011. 22:57h

  Član ljubicicaMerlin4

  saturnice

  i mene češ trpjeti?
 • 12.08.2011. 23:00h

  Član saturnicaMerlin1 uvijek ljubičice.......UVIJEK!!!!!!
 • 13.08.2011. 06:13h

  Član srceMerlin3 Lepo napisano. Saturnice a znaš šta se još priprema, kod mene to već počinje funkcionirati polako. Ako si u zdravstvenom kartonu upisana kao pušač vremenom će uvesti, da će se drugačije tretirati pušači od nepušača, a kao predhodnica svega je ispisano upozorenje na kutijama cigareta. ako ustanove da je bolest prouzrokovana zbog pušenja takvi bolesnici će dodatno plaćati. još nije stupilo u praksu, ali tako su zamislili. Zato ako te lekar pita jel pušiš pazi šta ćeš reći :)) pozdrav
 • 13.08.2011. 10:15h

  Član elycaMerlin3 @srce...privatno osiguranje lažem već 6 godina da pušim do 10 cigareta dnevno (da mi ne uvale skuplju policu) znači to već postoji :-)))
 • 13.08.2011. 11:51h

  Član srceMerlin3 Elyce nikom više ne priznaj ni tih 10 cigareta, ni jednu, jer računaju isto kao da pušiš dve kutijice na dan. prema tome za zdravstvo, osiguravajuće zavode, ne pušiš :))
 • 13.08.2011. 11:57h

  Član elycaMerlin3 @srce...oni to već znaju i sami sebe varaju... al logika govori da ako se ostavim cigareta u ovim godinama... da sam još rizičnija skupina Zapravo sam jako jako ljuta na jednog saborskog zastupnika (Bog mu da duši pokoj) ... on je nakon izglasavanja Zakona u Saboru... zapalio cigaretu na jednom pultu ispred Sabora i rekao kako je zabrana pušenja u redu (s cigaretom u ustima) ... tip je pušio 2 kutije dnevno ... i ostavi se on cigareta... i umre u roku od 2 mjeseca! ...ja se ne razumijem u medicinu... al ti logika stvari govori da će se to dogodit!
 • 13.08.2011. 11:58h

  Član elycaMerlin3 promislim na njega uvijek kad upalim TV... slučajno mi njegov televizor u kući :-PPPPP

SADRŽAJ UPISAO

Član saturnicaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana saturnica dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

TRAVANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član vanessavanessa

  ☕️♥☕️♥☕️♥

  05.04.2020. 15:02h
 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima,cvjetnica neka vam donese mir i blagoslov

  05.04.2020. 09:43h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretnu nedjelju vam želim. Lp

  05.04.2020. 07:59h
 • Član vanessavanessa

  :))))))))))))))))))))))))))))

  03.04.2020. 15:37h
 • Član vanessavanessa

  ☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥☕️♥♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp♥*Lp

  03.04.2020. 15:36h
 • Član vanessavanessa

  Smijeh je, viši oblik molitve!***

  01.04.2020. 16:57h
 • Član vanessavanessa

  ♥*

  01.04.2020. 16:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info