Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član ivana

Upisao:

ivana

OBJAVLJENO:

PROČITANO

481

PUTA

OD 14.01.2018.

JE LI TO MOGUĆE ?

JE LI TO MOGUĆE ?
sinapsa

 

Kažu da po svim zakonima aerodinamike bumbar zapravo ne može letjeti. Preveliko tijelo, premalena krila. Znate kako leti ? Tako što nije razumio one koji su mu pokušali objasniti zakone aerodinamike !

 

Živim već priličan broj godina i obično mislim da je divno u svakom danu nešto novo naučiti. Najčešće mislim tako. Danas sam malo zbunjena. Naišla sam na pojam o kojem ništa ne znam, zvuči kao da sam ga već čula, ali zapravo pojma nemam o čemu se radi i mudro šutim dok ga drugi rabe. Hvala velikom Google-u i Wikipediji, riješit ću ja to kad nitko ne bude znao i vidio !

Ukucam: sinapsa

Sinapsa

Izvor: Wikipedija

Skoči na: orijentacija, traži

Sinapsa je mjesto komunikacije između dva neurona. To je mjesto na kojem se signal prenosi s jednog neurona na drugi. Na sinapsi postoji mjesto slanja signala (aksonski završetak) te mjesto gdje se taj signal prepoznaje (dendrit).

Pod pojmom sinapsa obično se misli na kemijsku sinapsu. U središnjem živčanom sustavu postoje tzv. električne sinapse, no tu se zapravo radi o kanalima koji izravno povezuju dva neurona. Broj sinapsi koje jedan neuron stvara sa drugima može se popeti i na više od desetak tisuća. U prosjeku u kori velikog mozga čovjeka na svakom neuronu nalazi se nekoliko tisuća sinapsi. Smatra se da je u središnjem živčanom sustavu broj sinapsi toliko velik da bi ih morali brojati desetcima tisuća godina uz uvjet da se izbroji 1000 sinapsi u sekundu. Bez obzira na takvu složenost prenošenje signala je vrlo specifično.

Funkcija sinapse [uredi]

Akcijski potencijal stiže do kvržica aksona. Sinaptički mjehurići idu prema membrani aksonskih kvržica, pucaju i ispuštaju u sinaptičku pukotinu neurotransmitere koji djeluju na propustljivost membrane za ione Na+ na postinaptičkom neuronu.

Ekscitacijski trasmitori povećavaju propustljivost za ione Na+, a inhibicijski je smanjuju.

Ekscitacijski postsinaptički potencijal (EPSP) [uredi]

On nastaje kada ekscitacijski neurotransmiteri (kao acetilkolin, noradrenalin, serotonin, itd.) naiđu na odgovarajuće receptore i djeluju na propustljivost membrane za ione Na+ koji naglo iz sinaptičke pukotine ulaze u postsinaptički neuron što dovodi do depolarizacije membranskog potencijala mirovanja. Ta depolarizacija naziva se ekscitacijski postsinaptički potencijal – EPSP.

Inhibicijski postsinaptički potencijal (IPSP) [uredi]

Postoje dvije vrste inhibicije: postsinaptička i predsinaptička. Postsinaptička inhibicija nastaje kao posljedica lučenja inhibicijskog neurotransmitera (aminobiturička kiselina) iz predsinaptičkih kvržica na postsinaptički neuron. Tako dolazi do hiperpolarizacije membrane i nepropustljivosti za ione natrija. Predsinaptička inhibicija nastaje onda kada inhibicijski predsinaptički završeci djeluju direktno na predsinaptičke ekscitacijske završetke tako da ih inhibiraju.

Posebni enzimi brzo razgrađuju tvari neuroprijenosnika u sinaptičkoj pukotini ili se oni povlače natrag u neuron. Da bi neuron proizveo i proslijedio impuls mora biti aktiviran "generator impulsa" tj. podražaj mora biti dovoljno jak da bi pokrenuo, aktivirao i generirao impuls. Električne promjene u predsinaptičkom neuronu dovode do kemijskih promjena u sinapsi, a ove opet na postsinaptičkom neuronu dovode do električnih promjena.

Najpoznatiji neuroprijenosnici su: acetilkolin, noradrenalin, adrenalin, dopamin, serotonin i aminobiturička kiselina.

 

Bravo, veličanstvena Ivana ! Čestitam tvojim neuronima i svemu ostalom, uistinu čestitam.

Jeste li vi znali ? I kako vam je sad ? Ja se osjećam pomalo svečano i prilično tronuto. Kako sam ja to sve do sad uopće.... Kako svi mi uspijemo uopće... Da, naš je stroj veličanstven, ali zaista je blaženstvo što uglavnom radi i bez da ga u detalje poznajemo, pogotovo je dragocjeno što ga ne moramo svi poznavati u detalje.  

Zaista, hvala ti Bože što nisam sve ovo trebala naučiti, shvatiti i zapamtiti. Točno znam što bi se dogodilo. Ne bih se više usudila letjeti kontra svih zakona termodinamike !

Srećom, i ovo malo što sam pročitala na brzinu zaboravljam - blažena skleroza !

Od svega ostaje samo ponizno spušten pogled pred veličanstvenošću tijela koje nam je dano. Nisam naučila danas baš ništa, opet sam samo osjetila -trenutak duboke višestruke zahvalnosti.

Dovoljno ?

 


KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 18.06.2009. 05:13h

  Član dinajaMerlin2 draga ivana, ovisno o poslu kojim se bavimo, ovisno o ljubavi koju u sebi osjećamo, ovisno o onome što nas zanima mi čitamo knjige i razvijamo svoje znanje. Moj posao od mene traži da stalno pratim razvoj dostignuća u području neurofiziologije, što podrazumjeva i djelovanje mozga. Ta čudesna tvorevina u našim glavama, upravo svojim besprijekornim radom nam omogućava tu selekciju........izaziva čuđenje u nama, održava našu znatiželju za novim saznanjima..........bez sinapsi u tvojoj glavi ti ne bila u stanju odlučiti i potražiti na googlu značenje riječi sinapsa. Imaš pravo dobro je to da ne moramo u \"zdravom stanju\" razmišljati o djelovanju mozga. Ali kada jedan mali djelić te tvornice naših snova zakaže, kada dođe do odumiranja jednog dijela te čudesne tvorevine, tada terapeuti moraju pokušati, takovom čovjeku ukazati na puteve u mozgu kojima on daljnjim umrežavanjem i stvaranjem novih sinapsi u mozgu može svoj život učiniti ponovo životom.........pa slijedeći zakone termodinamike spriječavati nastajenje entropije u njegovoj glavi, nastajanje kaosa u njemu samome. Sreća je da je neuroznanost uspijela dokazati da se neuroni djelovanjem sinapsi obnavljaju i da danas čovjek poslije preživjelog moždanog udara nakon neuroterapije može ponovo funkcionirati u svakodnevnom životu. Sama si napisala da se iz dana u dan mjenjaš, da o sebi možeš pisati uvijek novu priču......to ti omogućavaju te čarobne sklopke u našim glavama, koje neprestano rade, futrane podatcima iz vana, onim što smo pročitali, onim što smo napisali, svakim pitanjem koje traži odgovor. Ponavljam, dobro je da ne moramo znati kako mozak funkcionira da bi mi funkcionirali, ali saznanja o djelotvornosti mozga otvaraju vrata iza kojih se razvijaju metode kojima pomažemo čovjeku kod kojeg neke od funkcija mozga zakažu..........moj posao je upravo, traženje metoda......... sretna sam kada pomognem, a još sretnija bi bila kada bi sve manje ljudi trebalo moju pomoć........treningom mozga se poboljšava i njegovo djelovanje, pa je prevencija isto tako važna, pogotovo u procesima starenja neurona...........ti procesi se mogu usporiti........treningom mozga i njegovim neprestanim umrežavanjem.........:-)))
 • 18.06.2009. 07:29h

  Član ivanaMerlin2 Draga Dinaja, imaš pravo, stigla je nova lekcija. Hvala Bogu na zdravlju, u kolikoj god mjrei svatko od nas bio zdrav. Dok ono traje, gura se nekako. Sad mi je puno jasnije, vjerovatno je jutro zaista pametnije od večeri. Ivana je bježalica, bježalica od ljudske patnje i bolesti. Kad sam birala struku, uvijek ponavljam da sam znala samo jedno - da medicinu nikad ne bih studirala. Biti cijeli život u prisustvu ljudske patnje, to ja ne bih mogla. Stoga - poštovanje !
 • 18.06.2009. 08:02h

  Član saturn17Merlin2 Hvala i jednoj i drugoj na ovom tekstu. Vjerojatno će te se sad smijati što ću reći .....kad čitam tekstove bilo pjesme ili priče ili kad promatram umjetničko djelo ili kad slušam dobru glazbu....isključujem mozak , uključujem srce, dušu.....u tom trenutku rade samo osjećaji....feelings....i ništa drugo...ja kompletnu umjetnost doživljavam osjećajima a ne mozgom i baš me briga za sinapse, samo nek oni rade svoj posao. Ivana divno je zapravo biti bumbar....:DD Dinaja moj naklon znanosti....
 • 18.06.2009. 08:02h

  Član ivanaMerlin2 A ipak, gle me, čitam o neuronima ! Čvrsto vjerujem da ništa nije slučajno, da sam i tu diskusiju iz nekog razloga privukla u svoj život. Kako je došlo do toga i zašto me tvoje spominjanje moždanog udara plaši ? Zašto se susrećemo opet, zašto je prvi tvoj tekst koji sam komentirala bio vezan uz disanje ? Dricaj se, Ivana ! Da, tada si mi rekla da su nam naši ljubljeni često davali naputke u najboljoj namjeri, ali bez objašnjenja zašto je to tako važno. Disanje. Opskrba kisikom. Bez toga nema neurona i sinapsi, ha ? Ivana prži neurone i diše dimove. Nikad se nije dircala baš onako pošteno. nešto to joj to disanje smeta. Dakle, nije slučajno niti to da sam dospjela baš na ovaj portal. Ono što sam prvo poželjela ovim člankom, bilo je pitati zapravo kome je ovaj portal namijenjen i da li je meni tu mjesto. Naime, medicinsko znanje meni nije blisko, stručna terminolgija još manje. Bila sam ovdje puno puta osupnuta i zasuta pojmovima, pojmovima, pojmovima, definicijama, različitim tumačenjima istog pojma. Bilo je dana kad sam se zaista bojala zucnuti bilo koji pojam iz područja tzv. duhovnosti, ezoterije itd. Svi znaju, strahovito puno znaju i često se nadmudruju. O broju pristupa, tehnika, učenja da ni ne govorim. Šuma. Sva je sreća da sam prilično uporna osoba i da još uvijek volim izazove. Ipak, koliki broj onih koji dolutaju prebrzo odluta i ode dalje zbog te kompliciranosti ? A možda bi im dobro došlo da su tu ! Može li se štogod učiniti da bi se pojednostavnilo, da bi nas bilo više ovdje ?
 • 18.06.2009. 08:03h

  Član dinajaMerlin2 Draga Ivana, moj komentar nije bila lekcija tebi nego meni..... znam da se susrećemo na portalu duhovnjaka i da se ovdje puno više piše o duševnim putovanjima, o ljepoti istinskog postojanja u okrilju božjeg sna.....duša je ta kojoj se posvećuju članci, članci sa ciljem iscjeljivanja duše, a ne tijela........ anatomija i neurofiziologija skoro pa nisu na dnevnom planu portala........jutros sam se razveselila kada sam pročitala tvoj članak........znatiželja je jedna od naših intelektualnih osobina i ja ju cijenim kod svakog čovjeka.......... nisam te komentarom željela poučiti nego tebi, a i sebi objasniti zašto neumorno pokušavam probuditi u članovima i čitaocima portala onaj drugi dio ljudskog postojanja, postojanja u tijelu koje misli i ima svoj jezik........jezik njegovih neurona poslaganih u mozgu..... hvala ti na odgovoru na moj komentar.....njime si stvorila još jednu sinapsu u mojoj glavi..........:-)))
 • 18.06.2009. 08:05h

  Član ivanaMerlin2

  @safiris

  Da, divno je. biti bumbar. Međutim, upravo razmišljam dalje, slažem misli. Što radim tu ? Mimoišle smo se u vremenu ukucavanjem ovog komentara ti i ja, idemo dalje ! Ipak nešto stoji iza svega, nisam možda samo bumbar :)
 • 18.06.2009. 08:12h

  Član dinajaMerlin2 draga Saturn, kada slušam muziku, čitam poeziju, gledam umjetničko djelo sigurno ne mislim na sinapse i neurone, na njihov rad i titranje energije, ali da se to ne događa u našem mozgu mi ne bi imali ni osjećaje koje pamtimo, ni doživljaj ljepote toga što slušamo, vidimo, mirišemo, dodirujemo.........bez vječnog titranja u našem mozgu mi nebi znali niti da imamo osjećaje, ne bi ih mogli razlikovati....ne bi osjećali strah, tugu, sreću, ljubav......i nije važno znati za te procese, ali to saznanje nam ponekad pomogne da razumijemo zašto su neki ljudi drugačiji od nas.........:-)))
 • 18.06.2009. 08:14h

  Član ivanaMerlin2 Čekaj, idemo dalje ! U pravu si, dok smo ovdje, dotle duša treba tijelo, zar ne ? Divno je kad duša bude dotaknuta, to smatram vrhovnim dometom i zavidim svakom umjetniku kojem to uspijeva. O, kako mu zavidim ! To je božanski dar. Treba li mu pritom i zdravo tijelo ? Itekako. Pogotovo neuroni. Doduše, ne za analizu umjetnosti. Niti umjetnik analizira previše svoje djelo, niti ona duša koju dotakne previše analizira što ju je to dotaklo. Jednostavno zavibriraju na istoj frekvenciji, to je ono o čemu je Vaj govorio - ono izvan pameti. Zapravo i nije izvan pameti, nego se radi o ljepoti mogućnosti koju umjetnost pruža - da svatko na osnovi istog djela ima mogućnost stvarati svoje vlastite slike, vrtiti svoje filmove u koje nitko drugi na treba zadirati.
 • 18.06.2009. 08:16h

  Član ivanaMerlin2 Ups, u žaru pisanja i čitanja obratila sam se Safiris umjesto Saturn, ispričavam se tisuću puta, jutarnja neuronska zbrkica :))))))))))))
 • 18.06.2009. 08:19h

  Član dinajaMerlin2 da Ivana, svatko doživljava umjetničko djelo kroz sebe sama, pa sve mi doživljavamo kroz sebe same......dodire, milovanja, poljubce, sve to osjećamo u sebi i kroz sebe....sve se to događa u univerzumu misaono- osjetilno- osjećanojnog u nama.........a mozak je, iako mi to ne spoznajemo, vječni dirigent u toj sonati naših osjećaja........:-)))
 • 18.06.2009. 08:24h

  Član ivanaMerlin2 Dirigent ! Natrag do dirigenta, svakako ! Jučer sam se pitala što znači spominjanje riječi \"ludilo\" u kontekstu komentara na pjesmu koja me tako duboko dirnula. Ima li u njoj ludila ? Ludilo je to o čemu je ta pjesma napisana ? Ako jest, zašto je tako jako osjećam ? I da li je ludilo nužno nešto loše ? Ili su to samo sinapse koje se ne uklapaju u one uobičajene ? Je li ta pjesma mogla nositi naslov ludilo ? Opet razmišljam o onome što je rekao Vaj - nekim putevima treba proći, ma kamo oni vodili. Ako se mora, ako su duša i tijelo tuda krenuli - zar mogu što drugo, nego ih slijediti ? Što ću bez njih, kako da ih napustim ?
 • 18.06.2009. 08:25h

  Član dinajaMerlin2 i onda kada kažemo da osjećamo srcem, kada srce pretvaramo u sveti gral, tu najsvetiju posudu na svijetu, kada vjerujemo malom princu i gnostičarima koji najviše srce vrednuju u ljudskom tijelu, kada čitamo gnostičke bajke, kada lutamo antologijom gnoze, sve to mi bez mozga nikada ne bi spoznali ni osjetili........:-)))
 • 18.06.2009. 08:28h

  Član ivanaMerlin2 Idemo dalje ! Što radim na ovom portalu ? Samoiscjeljenje ? Samoiscjeljenje ! Mora da je to. Mora da mi zato trebate. Hvala vam svima ! I doticateljima duše, i doticateljima neurona ! Ljubim vas !
 • 18.06.2009. 08:31h

  Član ivanaMerlin2 Ljubim i Salvadora Dalija, nisam mogla dokučitii njegovu genijalnost dok nisam naletjela na ovu sliku. Jedna slika - tisuću riječi ! Vrtlog koji sluti smirivanje. Moja glava. Svaka točkica ove slike mene je naslikala.
 • 18.06.2009. 10:29h

  Član dzorkoMerlin2 Draga Vanči :)) jednostavno je teči... čak i kada naiđu brzaci =) Osjetiti zahvalnost, otkrivajući Njeogovo (Njezino) djelo, dragocjeno je.... ozbiljan je simptom zrelosti... Uzgred, možda najfascinantnije kod tih sinapsi jest da njima dominira - pukotina, procijep... ...kada smo u pukotini, procijepu... tišini, miru ... još smo najbliže sebi... najbliže Njemu (Njoj)... ;)
 • 18.06.2009. 10:32h

  Član ivanaMerlin2 Stijeno predivna, suncem obasjana :))))))))))))))) psssst :)
 • 18.06.2009. 11:14h

  Član kajaMerlin5 LJUBLJENA IVANA *** Priđi mi bliže i poslušaj. Ovo je Priča o Ljubavi Ovaj naš sastanak Ovo naše druženje je velika Priča o največoj ljubavi. Osječaš li na dlanu svoje ruke Moj dodir . . . . To što dotiče tvoj dlan Moja ja desnica Zato nebudi zbunjena Kao latica cvijeta Što miluje dušu Ja ti prilazim i Vodim Te tamo U dolinu snova Tamo gdje se obečani Pašnjaci prostiru Tamo gdje su bistri izvori I gdje žubore potoci Vodim Te Tamo kroz prolaz Ispod Duge Onkraj svih zbivanja Vjeruj mi Ti se samo oslobodi, Budi mirna i spokojna. A razmišljanja . . . .? Dopusti da Ti kažem Na putu kroz prolaz ispod Duge Nisu Ti potrebna Ona će Ti samo otežati put Zato radosno kreni I zaboravi sve ono Čega bi se inače u svome svijetu Trebala sječati. Evo, Ja Ti dajem Svoju ruku Kao voditeljicu I dajem Ti Svoju prisutnost Kao sigurnost za zaštitu . Ja Ti pružam samog sebe Da Ti, život radost bude Sunce sreće nek Te prati Nek obasja Tvoje trude Ja Ti dajem svoju ljubav Sa drugima je Ti podjeli Umnožena kad se vrati Ispunit će svemir cijeli Ja Ti dajem svoju radost Kao sliku samog Boga Ogledaj se u njoj stalno Budi titraj srca moga I još k tome ja Ti nudim Na mom tronu mjesto svoje Krunu vlasti i moć Boga Jer kraljevstvo cijelog neba Mila moja sad je Tvoje. U mom krilu kad se nađeš Pokazat ću Ti dveri svoje Svo bogatstvo, sjaj i raskoš Nepregledno do u beskraj Ja predajem u ruke Tvoje Mezimcem Boga Ti postaješ Bez razlike što si bila Ti to sada još neshvačaš Jer taj san još nisi snila Zato kažem mila moja Priđi bliže i učini prvi korak nogom svojom Kroći smjelo i bez straha SVE OSTALO JA ĆU ČINIT RUKOM MOJOM. DIO tebe DIO mene POSVE jedan DRUGI DIO ON JEDNOTA ? SAD SE ZOVE IZDVOJEN JE DOSAD BIO To spoznanje nek Te hrani U Tvom hodu Put života. Ti si cijela DIO MENE - Ti to znadeš Daj se sjeti Da si ljubav i ljepota To Ti zborim To Ti kažem. Ljubim te i grlim
 • 18.06.2009. 15:18h

  Član angelsflyMerlin2 \"Kažu da po svim zakonima aerodinamike bumbar zapravo ne može letjeti. Preveliko tijelo, premalena krila. Znate kako leti ? Tako što nije razumio one koji su mu pokušali objasniti zakone aerodinamike !\" ..predivno nešto... ovo ću zapisati...hvala!
 • 18.06.2009. 22:24h

  Član ivanaMerlin2 Kajo, Kajice ! Ova tvoja pjesma...otkud to ? Tko je autor ? Ili su dvije ? Gdje da je smjestim ? Od koga dolaze te riječi, tko me zove ? Cijelo vrijeme se pitam - to JEDNO o kojem neki od vas stalno progovaraju - ima li to neko ime, neku formu, kako da doznam oko čega ste se okupili ? Kako se pridružuje ? Znam da sam s nekima od vas jače skupa, ali što mi je dalje činiti ? Voljela bih te upoznati i razgovarati s tobom.
 • 18.06.2009. 23:08h

  Član vajranMerlin3 :-)
 • 18.06.2009. 23:31h

  Član dzorkoMerlin2

  ivana

  pjesma je poruka tebi, draga ... iz srca one koja Zna, koja je Mudrost i Ljubav... pssst... prihvati, jednostavno :)
 • 18.06.2009. 23:37h

  Član ivanaMerlin2 :))))) pssst šapat školjke
 • 18.06.2009. 23:57h

  Član kajaMerlin5 Draga moja Ivana, Već dugi niz godina tragam za Bogom. Kako je moja čežnja bila jaka, jaka, tako je i potraga bila uvijek na prvom mijestu. A kad se to tako dogodi onda nema te sile na svijetu koja bi sprijećila TAJ SUSRET. Ove Riječi koje znam često citirati rečene su preko kanala Božanskog Izvora upučene Nama. U mojim člancima od prije ima mnogo Poruka i Pouka dobivenih direktno od samoga Izvora Vrhunske svijesti Postojanja... Sada budem stavila ponovno Meditaciju, isto dobivenu preko tog kanala . Meni je puno pomogla. Kako znam kome što uputiti? Draga, ja neznam, ali moja Duša koja se spoji sa Božanskom sviješću naprosto zna. Godinama \"trenirajući\" i puštajući Bogu vodstvo postajem sigurna da Ono što izlazi iz mojega srca je od Onoga sa kojim sam ja JEDNO. Nikakove razlike nema između tebe i mene. Sve što ja imam imaš i ti. Uđi u svoje srce. Ljubim te

SADRŽAJ UPISAO

Član ivanaMerlin2 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana ivana dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SIJEČANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Jutro. Sretnu i lijepu nedjelju vam želim. Lp

  24.01.2021. 08:19h
 • Član DeVeTDeVeT

  jutro...

  22.01.2021. 14:02h
 • Član iridairida

  evo, meni je sada jutro, imam pokvaren bioritam...

  22.01.2021. 12:37h
 • Član Luce malaLuce mala

  Jutro u 14:49? Kome? :)

  22.01.2021. 10:10h
 • Član DeVeTDeVeT

  jutro....

  21.01.2021. 14:49h
 • Član DeVeTDeVeT

  LN...

  20.01.2021. 22:42h
 • Član bglavacbglavac

  Laku noć magicudi. Snivajte lijepe snove!

  20.01.2021. 21:52h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info