Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JivanMukta

Upisao:

JivanMukta

OBJAVLJENO:

PROČITANO

580

PUTA

OD 14.01.2018.

Paznja i koncentracija

Ne možeš kontrolisati ni misli ni emocije. Jer one nisu tvoja volja. Sve što nije tvoja volja ti ne možeš kontrolisati. Čovjek volje nema. Da bi imao volju, moraš poznavati sebe. Samo istinsko poznavanje sebe daruje ti volju. Poznati Sebe znači da si razbio identifikacije sa svim onim što ti je služilo kao zamjena za to Sebe.

Šta je to pažnja? Kako da je razvijem?

 

 

Nemaš što da razvijaš.

To je nešto što imaš od samog početka. Ona je hrana za tvoj um. Ona je hrana za sve unutar i izvan tebe. Bez nje ne postoji ništa od toga.

Moraš samo shvatiti da je ona usmjerena u pogrešnom pravcu.

Stvar je u tom da počneš da obraćaš pažanju na sve što radiš. Počni od jednostavnijih stvari. Počni da posmatraš tjelesne pokrete. Odredi sebi  u toku dan par minuta na posmatranje. Posmatraj kako se krećeš, kako se ruke gibaju, u kojem položaju se nalaziš. Ponekad izazovi neki od neudobnijih položaja, pa posmatraj kako se osjećaš u njemu.

Za to je idealna joga, stavovi u borilačkim vještinama, jer svi oni zahtjevaju neke od "neprirodnih"položaja tijela na koje nisi navikao.

Kasnije pređi na um. Posmatraj svoje misli i emocije. Ne mješaj se u njih. Samo ih posmatraj. Posmatraj rekacije na ljude, odnose, stvari, svijet oko sebe. A kada si sam posmatraj unutrašnji svijet. Sve je to način da razviješ Posmatranje ili Pažnju.

U početku je to prosto užasan napor. Kasnije će biti spontano. Nećeš moći da prekines da obraćaš pažnju na svoje misli, emocije, djelovanje, na svijet unutar i izvan sebe.

 

 

Može li mi meditacija pomoći u tome? Neka tehnika?

 

 

Da ako znaš što je to meditacija.

Meditacije stanje povišene svjesnosti, najblaže rečeno. Iako ona ima i mnogo dublje značenje, za početak nam je i ovo dovoljno.

Nemoj brkati tehniku sa meditacijom. Tehnike su instrukcije koje imaju za cilj opustanje uma i njegovo dovođenje pod tvoju kontrolu. Kada se um smiri, tj. kada se fluktacije uma smire, dolazi do opuštene budnosti. Sve što se na ekranu mentalne svijesti pojavi ti vidiš.

Ona jeste pomoć, ali i prepreka ako se vežeš za samu tehniku.

Nemalo puta bićeš već u stanju povišene svjesnosti, ali će um htjeti da odradi tehniku. Jer za njega je prirodno da on misli da ne možeš biti u povišenoj svjesnosti ako nisi odradio tehniku. Ako ti se to desi, znaj da si se vezao za tehnike. A tada sljedi odvezvanje.

 

 

Da li moram kontrolisati svoje misli i emocije i kako to da uradim?

 

 

Ne.

Blago rečeno, ti ne možeš kontrolisati ni misli ni emocije. Jer one nisu tvoja volja. Sve što nije tvoja volja ti ne možeš kontrolisati.

Čovjek volje nema. Da bi imao volju, moraš poznavati sebe. Samo istinsko poznavanje sebe daruje ti volju. Poznati Sebe znači da si razbio identifikacije sa svim onim što ti je služilo kao zamjena za to Sebe.

Postoji put, uslovno govoreći, koji nema veze ni sa mislima, ni sa emocijama, ni sa djelovanjem, a onda ni sa kontrolom niti potiskivanje, i bilo čim što sada radiš.

No, u ovom trenutnom stanju kojem jesi, taj put prosto ne možeš da razumiješ. Jer on prevazilazi poimanje uma.

Zato je dobro krenuti od samog početka. Sa upoznavenjem svega što čini tebe. U toku tog rada polako će se kristalizovati centar koji više neće biti pod svakodnevnim pritiscima, i koji će moći da se "izdigne" iznad svakodnevnih situacije, iznad misaono emotivnih konstrukcija i koncepata. Kada se to desi, vrijeme je za taj put. Tada sve što si naučio odbacuješ i usmjeravaš se na ono što Jesi u svakom momentu.

 

Nemoj za sada pokušavati ništa kontrolisati. Prosto pusti neka se dešava, kao i do sada, ali ovaj put unesi kvalitet pažnje u sve što radiš. U mogućnostima koja imaš.

Uvijek kada imaš priliku probaj pojačati vremenski period pažnje. Tako ćeš razvijati i volju.

Kontrolisati nešto u terminima koje mi koristimo kao ljudski rod, znači potisnuti nešto. Um jeste ba takav zato što ga godinama potiskujemo. Kada bi smo svoju djecu učili od samog početka da ne potiskuju već ispolje ono što im se trenutno dešava, ali sa pažnjom, to dijete bi u tridesetima bilo skoro pa probuđeno, ako ne i probuđeno.

Kontrola o kojoj ovdje govorim nema veze sa potiskivanjem, već je to kontrola koja je nastala razumjevanjem situacije.

Razumiti situaciju znači imati direktan uvid u nju. Taj direktan uvid ti daje mogućnost da izvan mehaničnosti i identifikacije razumiješ situaciju i svoje postupke u njoj. Tada prirodno više nećeš dopustiti umu da nesvjesno uleće u tu ili slične situacije. Na to mislim kada kažem kontrola uma. Kontrola koja je nastala razumejvanjem uma. Um je kao majmun, kako ga opisuju indijci. Skače bez nekih pravila sa grane na granu i u sve voli gurnuti svoj nos.

Kada shvatiš da je jako bitno da ti kreneš ka sebi, a ne od sebe kao dosada, bez obzira na neke početne motive, počećeš svoj um da posmatraš. Samo to posmatranje je već kontrola uma. I samim tim posmatranjem ti um stavljaš pod oko budne pažnje. Tada ako si primjetio da tvoj um voli da brblja sam sa sobom (a koji ne voli?), ti ćeš početi da na trenutke se poigravaš sa tim i da mu ne dozvoljavaš da on vodi glavnu riječ. Već ćeš ga usmjeriti u smijeru u kojem ti želiš a ne on.

Ovo ti već govor da je na dijelu voljni napor. Ulaganjem tog napora ti razvijaš volju, koja u povratku osnažuje pažnju i obe zajedno djeluju na mehaničnost uma.

Napokon, nakon nekog vremena, kada pogledaš prvog susjeda koji te je jednom izlemao u djetinjstvu, nećeš imati mentalno emotivnu reakciju na njega, već ćeš moći da ga pogledaš izvan te reakcije. Znači više nećeš biti pod kontrolom uma. Već će tvoj um biti pod tvojom kontrolom.

To je početak.

Za sada samo opušteno posmatraj. I to je već dovoljno.

 

 

To sto kažeš ima sličnosti sa koncentracijom. Kolika je sličnost izmedju koncentracije i pažnje?

 

 

Nema sličnosti.

Paznja i koncentracija su dva skoro razlićita stanja uma.

Koncentracija je za mene silovanje uma sve dok ne razviješ pažnju. Kada pažnja postane dovoljno jaka i postojana moze se krenuti sa vježbama koncentracije. Ali tada ćeš primjetiti da ti nikakve vježbe koncentracije nisu potrebne, jer pažnjom si već dovoljno razvio um da moze opušteno da boravi na nekom predmetu, nekoj izdvojenoj misli, ili bilo čemu što uzmes u živo posmatranje.

Većina tragaoca krene prvo od koncentracija.

Njihov um je toliko rastrazan da oni ne mogu da se koncentrišu. Vježbama koncentracije oni stanje pogoršaju. Iako naizgled nije tako. Ali samo naizgled.

Kada budeš mogao da zadržiš pažnju, na nekom predmetu, mehanizmu uma, situaciji, neko duže vrijeme vidićeš kako ti je mnogo lakše se koncentrisati. A to nisi dobio silovanjem uma, već opuštenim posmatranjem.

A to govori mnogo onom koji ima otvorene oči.

 

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 29.07.2008. 07:26h

  Član dinajaMerlin2

  meditacija- kontemplacija?

  Stari grčki filozofi su misaonim putem dolazili do rezultata po kojima mi danas izgrađujemo naše znanje. Oni su vježbama takozvanog opasnog mišljenja, kontemplacijom, ulazili u svijet ideja i mislima dozvoljavali da ih uvode u daleki svijet univerzuma. Katoličanstvo je te vježbe nazvalo duhovnim vježbama. Njima se ulazilo u dimenziju dubokog vjerovanja u Boga. A. G. Matoš kaže: ?... u Lojolinim\" Duhovnim vježbama\" nalazimo najbolje djelo praktične psihologije i najbolju metodu za podizanje vlastite duševne energije, jer ta duhovna gimnastika nije služila velikom svecu za sterilne ekstaze i kontemplacije, već kao izvor svih energičnih činova...? Kontemplativno iskustvo danas znači nešto drugo, ono nam više ne nameće odricanje od prolaznih dnevnih zadovoljstava u ime vječnog života, nego nas poziva na integraciju, sjedinjavanje našeg emocionalnog i misaonog uma. U praktičnom životu to znači kombinaciju estetske svjesti i teoretske spoznaje sebe samoga. Tako ostvarujemo poliperspektivnost osobnog postojanja i smanjujemo ograničenost svjesne spoznaje uvjetovane povjesnim dualizmom duše i tijela. U temeljima znanosti je uvijek kontemplacija, a kontemplativna je misao srce svake teorije. Bilo koja logična misao je kontemplativna i uvijek usmjerena na nešto, a razmišljanje je vođeno univerzumom našega misaono- osjtilno- osjećajnog uma i dobija širinu, daje nam moćnost odluke, otvara vrata kreativnosti, usmjerava nas ka stvaralaštvu.
 • 29.07.2008. 13:44h

  Član vasi9Merlin0 Dinaja Molimo te skini se sa komentarima koji nemaju nikakve veze sa nivoom ovakvih priloga na koje se ti javljaš Ti jednostavno ne shvaćaš da sve što citiraš je iluzija, i samohipnoza u kojoj ne možeš dotaknuti dimenziju stvarnog, i postojanja u kojem ne postoje relacije i vrijednosti koje ti nabrajaš Ovo što nabrajaš i navodiš poput misao, znanje, svijet ideja, svijet univerzum, djela praktične psihologije, vlastite duševne energije, sterilne ekstaze, energični činovi?su um vrtlozi totalnog privida i nema nikakve vrijednosti u sferi koja objašnjava ne-umno postojanje ili zbilju Ne shvaćaš da opasno i neopasno ili nevino mišljenje je jedno te isto iluzija jer mišljenje je nesvijesnost,i kao takvo iluzija, laž, ego ili mrak uma ili kako bi yoga rekla vrtnja, vrtnja samsare kao i znanost, a nadasve filozofija. Kad kažeš emocionalnog i misaonog uma, pa kombinaciju estetske svijesti i teoretske spoznaje sebe samoga, misaono- osjetilno- osjećajnog uma?pa to je privid, i teško neznanje da nismo tijelo. Nijedna religija niti filozofija svijeta ne može za nas učiniti ono što mi sami možemo učiniti za sebe, ako zaustavimo misli.. Jer ono što dobivamo od njih samo je obilje umne građe - puki oblici misli i govora koji nemaju veze sa onim šta0zaista jesmo Ono što je poznato kao filozofija je samo pomno ispitivanje svih naših predstava -cjelokupnog sadržaja našeg uma. Jedino je istinska filozofija spoznati sebe. Sve ostalo je pseudo-filozofija. Slobodno se može reći da su pseudo-filozofi oni koji ili nisu razumjeli činjenicu da nemaju znanje o epstvu, ili su sasvim zadovoljni dok ostaju pod uticanjem tog neznanja
 • 29.07.2008. 13:47h

  Član vasi9Merlin0 ispravak zadnjeg dijela kometara Ono što je poznato kao filozofija je samo pomno ispitivanje svih naših predstava -cjelokupnog sadržaja našeg uma. Jedino je istinska filozofija spoznati sebe. Sve ostalo je pseudo-filozofija. Slobodno se može reći da su pseudo-filozofi oni koji ili nisu razumjeli činjenicu da nemaju znanje o SEBSTVU, ili su sasvim zadovoljni dok ostaju pod uticanjem tog neznanja
 • 29.07.2008. 13:50h

  Član dinajaMerlin2 onda mi ti objasni što je pažnja, a što konzentracija........iz čega izrsataju pažnja i koncentracija, iz čega izrasta SVIJEST O TIJELU jer mi JESMO TIJELO , ali jesmo tek kada doista svoje emocije misaonim fitnessom pretvorimo u osjećanje osjećaja koje pamtimo................
 • 29.07.2008. 13:56h

  Član dinajaMerlin2 EVOLUCIJA NAS UČI da je mudrost tijela postojala prije svih drugih mudrosti...tijelo se održavalo samo prije nego se razvila svijest o njemu.......a Filozofija, religija i znanost su nastajale kasnije, tek onda kada je HOMO SAPIENS počeo izgrađivati civilizaciju.......... MISAO JE POSTALA I OSTALA najrevolucionarnija energija svih vremena kontemplacija, misaoni fitness je jedina energija koja čovjeka čini čovjekom........... zašto onda ne danas povratnim putem misaonim fitnessom tijelu vratiti njegovu MUDROST???????????

SADRŽAJ UPISAO

Član JivanMuktaMerlin1 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana jivanmukta dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

KOLOVOZ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

  07.08.2020. 04:45h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi. sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Lp

  05.08.2020. 04:51h
 • Član bglavacbglavac

  Nema. Lp

  03.08.2020. 08:28h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Bez slobode - nema života.

  03.08.2020. 00:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ratovi traju i po nekoliko godina. Ljudi se u ratu bore za život. A ćovjek se svaki dan bori za život, bilo rata ili ne. Život bez slobode i nije neki život. Zato , u ovim vremenima oduzimanja slobode, moramo se boriri za slobodu, jer bez slobode - nema

  02.08.2020. 23:59h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Ahoj...

  02.08.2020. 23:54h
 • Član iridairida

  ahoj Edine!

  25.07.2020. 14:45h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Idealizacije Mir i Nemir