Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član mlabos

Upisao:

mlabos

OBJAVLJENO:

PROČITANO

250

PUTA

ISTINSKI PROŽIVLJENO VRIJEME

ISTINSKI PROŽIVLJENO VRIJEME
Ovo je priča o jednom čovjeku koga bih nazvao - Tragač. Tragač je neko ko traga, ko traži, ali ko ne mora i da nađe ono za čim traga. To je neko, ko ne mora ni da zna što traži. To je prosto čovjek čiji život predstavlja traganje....Jorge Bucay “Tragač”

ISTINSKI PROŽIVLJENO VRIJEME

Ovo je priča o jednom čovjeku koga bih nazvao - Tragač.
Tragač je neko ko traga, ko traži, ali ko ne mora i da nađe ono za čim traga. To je neko, ko ne mora ni da zna što traži. To je prosto čovjek čiji život predstavlja traganje.

Tako jednog dana jedan Tragač osjeti snažnu potrebu da krene za grad Kamir. Naučivši se da ozbiljno obraća pažnju na takva osjećanja, koja dopirahu iz nepoznatih mjesta do njega samog, ostavi sve i krenu na put.

Hodajući dva dana po prašnjavim putovima, najzad spazi u daljini obrise grada Kamira. I malo prije nego da stigne do samih kapija grada, pažnju mu privuče jedan brežuljak desno od puta, prekriven čudnim zelenilom i mnoštvom raznoraznog proljetnog cvijeća. Sa svih strana brežuljak bješe ograđen lakiranom ogradom. Brončana vratašca na ulazu namamiše ga da uđe.

Iznenada osjeti da je čak i zaboravio na grad i da treba da se malo zadrži na tom mjestu. Tragač uđe kroz brončana vratašca i lagano pođe da se kreće između bijelog kamenja koja su ležala nasumično razbacana po zemlji.

Pusti da mu pogled kao leptir prelijeće preko svakog detalja u tom šarenom raju. Imao je oči tragača i možda je zato i otkrio natpis na jednom bijelom kamenu:
Abdul Tareg, živio 8 godina, 6 mjeseci, 2 sedmice i 3 dana.

Malo se uznemirio kad je shvatio da taj kamen nije uopće bio kamen, već nadgrobna ploča. Rastuži se pri pomisli da je tu bilo sahranjeno tako malo dijete. Osvrnuvši se oko sebe, spazi, da je na susjednom kamenu također stajao neki natpis. Približi se kamenu i pročita:
Jamir Khalib, živio 5 godina, 8 mjeseci i 3 tjedna.

Tad se Tragač osjeti jako uznemireno. To predivno mjesto bilo je ustvari groblje, a svaki kamen – nadgrobna ploča. Jednu po jednu on poče da čita ploče. Na svakoj je stajao određen natpis: ime i životni vijek. Obuze ga užas kada je ustanovio da je najstarije dijete koje je tu bilo sahranjeno jedva imalo nešto više od 11 godina. Pritisnut neizmjernom tugom, sjede na travu i zaplaka.

Stari upravnik groblja, koji je slučajno tuda prolazio, vidjevši nepoznatog čovjeka krenu prema njemu. Neko vrijeme ga je promatrao kako plače, pa ga upita da li oplakuje nekog bliskog.

- Ne, ne plačem za nekim svojim – odgovori Tragač. Što je sa ovim gradom? Kakav užas se ovdje dešava? Zašto ima toliko mrtve djece zakopane na ovom mjestu? Kakvo se to strašno prokletstvo nadvilo nad ovim ljudima i natjeralo ga da napravi dječje groblje?!

Starac mu odgovori:
- Smirite se, nema nikakvog prokletstva. Radi se o tome, da kod nas postoji jedan drevni običaj. Dozvolite da vam pojasnim: kada neko dijete navrši petnaest godina, roditelji mu poklone jednu sasvim malu svesku, kao ova koju ja nosim oko svog vrata. I kad god ga nešto mnogo obraduje, on treba da otvori tu svesku i da zapiše: lijevo, to što ga je obradovalo i desno, vrijeme trajanja te radosti:
- Upoznao se sa djevojkom i zaljubio se u nju: koliko je trajala ta neizmjerna strast i radost? Jednu sedmicu? Dvije? Tri i po?… Zapiši.
- Uzbuđenje prvog poljupca? Koliko je trajalo? Minut i po, koliko i poljubac? Dva dana? Jednu sedmicu?…Zapiši
- Trudnoća i rađanje prvog djeteta?
- Ženidba prijatelja?
- Putovanje iz snova?
- Susret sa bratom koji dolazi iz daleke zemlje?
- Koliko je trajala radost svih tih događaja? Satima? Danima?… I tako mi u naše male sveske zapisujemo svaki trenutak naše radosti…Svaki trenutak.

Kada neko umre, običaj je da mu otvorimo svesku i da mu saberemo svo vrijeme njegove životne radosti i da ga zapišemo na grobu. Zato što vjerujemo da je to jedino istinski proživljeno vrijeme.

 

Jorge Bucay

“Tragač”

 

Rad s Osho tarot simbolima, jedna je od najučikovitijih metoda otkrivanja nesvjesnih (potisnutih) obrazaca, kroz 'razgovor' sa samim sobom...dokazano mojim dugogodišnjim radom kroz vlastito iskustvo i iskustvo ostalih sudionika!

 

 

 TEČAJ OSHO ZEN TAROTA!

Prijave i info:

Maja Cvjetanović Laboš

majalabos@gmail.com

 098/953 7245

Grupni i inividaulni tečaj OSHO ZEN TAROTA!

(za one izvan Zagreba, i one koji to žele, također i  putem skype-a!)

https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/tecaj-osho-zen-tarota-moja-prica-
 https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/nasi-novi-naslovi#.WPXuhV5ZbW8.facebook

KLIKALICE

🔝

KOMENTARI

 • 10.05.2019. 22:57h

  Član emilio-iiMerlin0

  «Koliko će to trajati?»................

  To što radimo nas drži na odstojanju od nepoznatog?

  To što kažemo izaziva želju kod nepoznatih da nas upoznaju pa i sa sa poznatim?

  To što je prisutno u našoj svijesti se reflektira na okolinu kroz naša djela?

  To što mi i neznamo šta činimo dokazuje i da nismo sasvim pri sebi?

  To što mnogi vjeruju u teorije zavjere ukazuje samo na nebrojene nelogičnosti u praktičnom životu?

  To koliko če "velebit" biti "velebit" ponajviše zavisi od toga koliko je u to ime krvi proliveno?

  To da namjera postaje efemerna znači da kada nekome želimo umanjiti značaj mi mu prvenstveno pridajemo značaj?

  *Ljutiti se na ljude znači pridavati važnost njihovim djelima.Veoma je važno da se sa takvim osječanjima prekine.Ljudska djela ne mogu da budu dovoljno važna da nadjačaju našu jedinu zdravu alternativu:naše stalno suočavanje sa vječnošču.*

  *In the Mahabharata, the sage Yudhisthira is asked, "Of all things in life, what is the most amazing?" Yudhisthira answers: "That a man, seeing others die all around him, never thinks that he will die." The Dalai Lama also wrote, "Awareness of death is the very bedrock of the path. Until you have developed this awareness, all other practices are obstructed."*

  *Eliminisanje vremena iz naše svijesti je i jedina prava duhovna praksa*

  *Previše premišljanja o suštini izaziva zamor.Čovjek u tom raspoloženju slijep je i gluh za sve ostalo.Od samog zamora prestaje da gleda čuda svuda oko sebe.*

  .......nije dobro pitanje. Zbog njega gubite sadašnji trenutak.*

  Dakle mi ni kao barabe nismo tolike barabe pa da nebi osijetili da tu nešto i ne štima???

  Uostalom ako pogledamo malo bolje pa sva su naša znanstvena i životn postignuča zasnovana na več postoječem životu??

  Kako možemo biti tako pokvareni i kopirati naprimjer ptice a hvaliti se svojim krilima?

  Naši najsuvremeniji roboti još uvijek nisu dorasli složenosti niti jedne jedine muhe?!

  Ili bi se i sve moglo "razumijeti" pod:Ego je majstor selektivne percepcije i pogrešnih interpretacija!

  E tu več ima mjesta i za najobičniju "paranoju"...... klasično rečeno a povijesno i naučeno.

  Ahaa'a ***Reči, bez obzira na to da li su izgovorene ili su ostale neizgovorene u formi misli, imaju moć da hipnotišu. Lako se izgubite u njima, postanete hipnotisani i poverujete da kada nečemu pripišete ime, onda znate šta je to. Činjenica je da ne znate. Samo ste misteriju prekrili imenom. Ni ptica, ni drveće, čak ni obični kamen ne mogu se spoznati u potpunosti, a kamoli ljudsko biće. To je zbog toga što poseduju nedokučivu dubinu. Sve ono što možemo da vidimo, osetimo, opazimo, samo je površinski sloj stvarnosti, manje od vrha ledenog brega. Ispod površinskog sloja, sve ostalo povezano je ne samo sa svim ostalim nego i sa Izvorom svog života, iz kog je i nastalo. Čak i kamen, a još lakše cvet ili ptica, mogu vam pokazati put ka Bogu, Izvoru, vama samima. Kada ih pogledate i uzmete u ruke i jednostavno ih ostavite da budu ono što jesu, ne namećući im ime ili mentalnu oznaku, u vama se pojavljuje osećaj strahopoštovanja, čuđenja. Njihova suština vam se prikazuje bez reči i odražava vašu suštinu*

  Oooo'o **Kada ne prikrivate svet rečima i oznakama, u vaš život se vraća osećaj čudesnosti, koji se davno izgubio kada je čovečanstvo umesto da koristi misao palo u njen posed. U vaš
  život se vraća dubina. Stvari povrate svoju novinu, svoju svežinu. A najveće čudo je doživljavati istinskog sebe pre upotrebe bilo kakvih reči, misli, mentalnih oznaka i slika. Da bi se to dogodilo, treba da odvojite svoj doživljaj sopstvenog „ja", svoje Postojanje, od svih stvari s kojima se uplelo, tj. identifikovalo**

  E-e'e *Što ste brži u pripisivanju verbalnih ili mentalnih oznaka stvarima, ljudima ili situacijama, vaša stvarnost postaje sve površnija i beživotnija, i vi gubite dodir sa stvarnošću, čudom života koje se neprekidno odmotava unutar vas i oko vas. *

  Dakle sve dok nismo u stanju Ništa da činimo mi možemo sve i svašta osim Biti ili Samosvijesni..... toest tako ispada pa i na moju ego'ističnu žalost:.

  *To je ona oblast koju je on nazivao drugom pažnjom, pažnjom naguala, ili pažnjom ispod stola. Tu pažnju ratnik može da dosegnetek kad sve zbriše sa stola.*

  oRrrrrr

  *»A sad, figure ispred zrcala«, najavila je Madame Ludmilla dok je glazba nastavljala svirati.»Noga, noga, noga!« govorila je, zamahujući jednom pa drugomnogom u ritmu glazbe. Desnu je ruku položila na čelo kao mala dje vojčica koja nije sigurna može li napraviti prave pokrete.»Okret, okret, okret!« govorila je potom, okrećući se kao krošnjadrveta.»Guza, guza, guza«, rekla je pokazujući mi golu stražnjicu kaoplesačica kan-kana.

  rekao sam mu da me se duboko dojmila melodija i stara prostitutka koja se nespretno okretala u ritmu glazbe. Duboko me se dojmila i spoznaja o bešćutnosti mojeg prijatelja.


  Pomisli na svako ljudsko biće na Zemlji i bez sumnje ćeš uvidjeti da ma tko bili, ma što mislili o sebi, čime god se bavili,rezultat njihovih djela uvijek će biti isti: besmislene figure ispred ogledala.«*

  I sada me ta pomisao na druge navodi da se još i više zabrinem za sebe.............

SADRŽAJ UPISAO

Član mlabosMerlin12 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana mlabos dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

IZDVOJENO

Vitamin C

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

DESET HUMANISTIČIH ZAPOVIJESTI POSTOJI LI BOG, LAVE?!