Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član jaky

Upisao:

jaky

OBJAVLJENO:

PROČITANO

2640

PUTA

OD 14.01.2018.

Svijet astrologije I

Svijet astrologije I
Ovaj rječnik može vam biti dragocjeni alat svaki put kad iznova otkrivate svijet astrologije. Jer kad jednom počnete, tome nema kraja, vjerujte nam.

AFLIKCIJA – neharmonični aspekt u nečijoj natalnoj karti. Aflikcijom se obično smatraju kvadrati (planete pod međusobnim kutom od 90 stupnjeva) i opozicija (180 stupnjeva), no uvijek treba gledati i o kojim se planetima radi. Općenito, kvadrati čine konflikt i stalno tjeraju osobu da ga rješava, pa je na neki način i pokreću, a popuštaju nakon i tokom 30-tih godina nečijeg života jer po primarnim direkcijama dolaze u trigon. Opozicije popuštaju tek nakon 60-tih godina života i zato djeluju većinu vremena, a tjeraju osobu da stalno balansira između suprotnih gledišta, da uvažava i druge, ali i da podnosi i uči kako isplivavati iz sukoba.

APLIKACIJA – ulazeći aspekt, tj. takva pozicija planeta koji svojim kretanjem ulazi u neki aspekt s drugim planetom. Obično brži planet aplicira sporiji. Ulazeći aspekti uvijek su jači od izlazećih.

ARAPSKE TOČKE – stupnjevi u krugu zodijaka do kojih se dolazi formulama. Kako su Arapi živjeli relativno blizu ekvatora i podjela astroloških kuća kod njih nije toliko funkcionalna, stvorili su cijeli sustav formula kojim su precizirali sva područja života. Ove točke obično pomažu astrolozima u slučajevima kad u nečijem horoskopu neka tema govori i „za“ i „protiv“, pa je potrebno vagati. Tad nam arapska točke iste teme znatno pomaže i precizira što će se zapravo dogoditi.

ASCENDENT – podznak. To je znak koji se u trenutku nečijeg rođenja uzdiže na istočnom horizontu. Izračunava se u stupanj i uz pomoć svih podataka nečijeg rođenja, a posebno je tu važno vrijeme rođenja. Obilježava osobu izvana, njene fizičke karakteristike i ponašanje.

ASPEKTI – kutovi koje između sebe čine planete u krugu od 360 stupnjeva zodijaka u nečijoj natalnoj karti. Npr. ako je Sunce na 2 stupnja Jarca, a Uran na 3 stupnja Djevice, radi se o kutu od 120 (još preciznije 121) stupanj, što predstavlja trigon. Orbis koji se tolerira kod aspekata obično iznosi plus, minus 5 stupnjeva, a za veće planete uzima se i do 7, čak i 8 stupnjeva. Znači ako je kut između Sunce i Urana čak 128, to je također trigon. Neki toleriraju čak i do 10 stupnjeva, ovisno o veličini planete i tome da li je aspekt ulazeći ili izlazeći.
GLAVNI ASPEKTI SU: KONJUKCIJA (0 stupnjeva), SEKSTIL (60 stupnjeva), KVADRAT (90 stupnjeva), TRIGON (120 stupnjeva) I OPOZICIJA (180 stupnjeva). Sekstili i trigoni su harmonični ili tradicionalno dobri aspekti koji osobi pomažu, dok su kvadrati i opozicije neharmonični aspekti koji osobi stvaraju konflikte, prepreke ili slično, ali joj i pomažu da se kroz to razvija. Konjukcija može biti i dobra i loša, ovisi o tome koje planete su u kombinaciji i u kakvim aspektima prema ev. drugim planetima. Npr. konjukcija Venere i Jupitera obično je vrlo dobra, dok je konjukcija Marsa i Satruna (ili Urana) vrlo izazovna, no sve to treba pažljivo sagledati u kontekstu cijele natalne karte. SPOREDNI ASPEKTI SU: Inkonjukcija (150 stupnjeva), plusekstil (30), polukvadrat (45), kvintil (72), bikvintil (144), a neki nabrajaju još (paralel, kvadrat i pol, etc). Nisu od posebnog značaja.

ASTROLOGIJA – znanost koja proučava kretanja i odnose nebeskih tijela i njihov utjecaj na život na zemlji. Od mnogih područja i usmjerenja, najpoznatija je ona grana astrologije koja proučava utjecaj neba na pojedinca, njegov karakter i životni put. Jer kako su planete stajale u trenutku nečijeg rođenja, takvu matricu je osoba dobila, a prema njoj i određene mogućnosti kroz život.

ASTRONOMIJA – znanost o svemiru koja proučava svemir kao takav.

BENEFIK – harmonični aspekt (60, 120). Negdje se tako nazivaju i tradicionalno dobri planeti (Venera, Jupiter, Sunce, Mjesec), no ovi nazivi za planete ne drže vodu, jer sve ovisi u kakvim su aspektima iste planete. Mogu one biti tradicionalno dobre, ali ako su u lošim aspektima, bit će i lošijih utjecaja.

BRZI PLANETI – Mjesec, Merkur, Venera, a po nekima i Mars i Sunce. Radi se o planetima koje se brže kreću i brže mijenjaju mjesta u krugu zodijaka.

CIKLUS PLANETE – vrijeme koje prođe dok neko nebesko tijelo obiđe cijeli krug od 360 stupnjeva zodijaka i vrati se na isto mjesto. Obično označava novu fazu energije planeta ili to da je osoba prošla prvi ciklus i svladala prve lekcije određenog nebeskog tijela. Npr. Mjesečev ciklus iznosi 28 dana, Sunčev 365, Marsov oko 2 godine, Jupiterov 12 godina (svake godine mijenja znak), Saturnov 29,5 godina, Uranov 84 godine, itd…

ČVOROVI – to su točke na kojim planete prelaze iz jedne nebeske hemisfere u drugu ili bolje rečeno to su mjesta presijecanja ekliptike. Najznačajniji su MJESEČEVI ČVOROVI, a povezuju se s KARMIČKIM PUTEM. Postoje JUŽNI MJESEČEV ČVOR (neki ga zovu i Zmajev rep) čije pozicija govori o tome otkud osoba dolazi, ukazuje ne njen razvoj iz prošlih života, te SJEVERNI MJESEČEV ČVOR (ili Zmajeva glava) koja pokazuje kako i gdje bi se osoba trebala usmjeriti u ovom životu a da bi se najbolje razvijala i bila sretnija.

DESCENDENT – točka nasuprot nečijeg ascendenta ili os 7. kuće horoskopa. Označava odnose s drugima. Istovremeno je to (suprotno ascendentu) stupanj u krugu zodijaka koji u trenutku nečijeg rođenja zalazi na zapadnom horizontu.

DETRIMENT – pozicija kad se planet nalazi na takvom stupnju (ili znaku) zodijaka na kojem ima teškoća da izrazi svoju pravu prirodu. Obično je to suprotan znak od znaka egzaltacije (ushićenja). Npr. Sunce je u Ovnu u egzaltaciji, a zato je u Vagi u detrimentu. Postoje najjače točke detrimenta ili pada, a to su: Sunce na 19 Vage, Mjesec na 3 Škorpiona, Merkur na 13 Riba, Venera na 27 Djevice, Mars na 28 Raka, Jupiter na 15 Jarca, Saturn na 20 Ovna, Uran na 11 Bika, Neptun na 21 Lava, Pluton na 3 Bika. Ako imate neku od navedenih pozicija, vaš planet se jako muči da se izrazi. Obratno od toga su egzaltacije.

DIREKCIJA – jedna od astroloških metoda predviđanja. Najpoznatije su PRIMARNE direkcije (kad se pomiče pozicija planeta ili osi kuće 1 stupanj za 1 godinu) i SEKUNDARNE (1 dan za 1 godinu).

DIREKTNO KRETANJE – kad se nebesko tijelo kreće uobičajeno, „normalno“, za razliku od retrogradnog hoda, kad „ide naopačke“, tj. „kao unatrag“.

DISPOZITOR – to je planet vladar ili vladalac znaka. Npr. vladar Ovna je Mars, Bika i Vage Venera, Blizanca i Djevice Merkur, Raka Mjesec, Lava Sunce, Škorpiona Pluton, Strijelca Jupiter, Jarca Saturn, Vodenjaka Uran, a Riba Neptun.

DOBA VODENJAKA – period koji slijedi nakon 2000-godišnjeg perioda Ribe s mogućom greškom od plus, minus 150 godina. Kako era Ribe prolazi, mnogi drže da smo sad na početku ere Vodenjaka kad bi se ljudi trebali sve više odmicati od riblje idolatrije i slijepe religioznosti, te okretati humanizmu, napretku, ali i određenoj revolucionarnosti koja je u prirodi Vodenjaka. Sve ovo povezano je s PRECESIJOM, tj. sporim procesom promjene pozicije zemljine osi.

DOMICIL – pozicija planeta gdje on najbolje izražava svoje osobine, a to je u znaku kojim vlada. Kad npr. netko ima Mars u Ovnu kažemo da je Mars u svom sjedištu, jer on vlada Ovnom i ispoljava svoju pravu prirodu, ili npr. kad je Saturn u Jarcu, ili Jupiter u Strijelcu, etc… Kad je u domicilu, planet je jači.

EFEMERIDE – precizne tablice s pozicijama planeta na nebu za svi pojedini dan. Dragocjen alat za astrologa.

EGZALTACIJA – stupnjevi u krugu zodijaka na kojim određene planete doživljavaju svoje ushićenje i ispoljavaju svoje najbolje osobine. Sunce je u ushićenju ili egzaltaciji na 19 stupnjeva Ovna, Mjesec na 3 Bika, Merkur na 13 Djevice, Venera na 27 Riba, Mars na 28 Jarca, Jupiter na 15 Raka, Saturn na 20 Vage, Uran na 11 Škorpiona, Neptun na 21 Vodenjaka, Pluton na 3 Škorpiona. Obratno od toga je detriment.

EGZIL – takva pozicija planeta kad se on nalazi u izgonu, a samim tim teže ispoljava svoje osobine, teže se izražava. To su pozicije obratne od sjedišta. Tako je Sunce u izgonu ili egzilu u Vodenjaku (jer je u sjedištu u Lavu), Mjesec je u izgonu u Jarcu, Merkur u Strijelcu i Ribama, Venera u Ovnu i Škorpionu, Saturn u Raku, Uran u Lavu, Neptun u Djevici, a Pluton u Biku.

EKLIPSA – pomrčina. Sunčeva se događa kad Mjesec prolazi između Sunce i Zemlje i svojom sjenom on zaklanja Sunce. Mjesečva se događa kad Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca svoju sjenu na Mjesec. Zovu se još i solarna ili lunarna pomrčina, a u astrološkom smislu su značajne jer obično označavaju ili prekretnice (kraj jedne faze i početak nove) ili posebno osjetljive dane, pa ako nekom trenutna pomrčina padne na neku važnu točku iz njegove natalne karte, to svakako može prouzročiti određene događaje. Također ako je netko i rođen za vrijeme pomrčine, ovisno o kući gdje se ista zatekne, aspektima i ostalom, to također ima značaj. Isto je važno kad se pomrčina zatekne u solaru (godišnjem horoskopu) kad obično označava određenu životnu prekretnicu. U periodu od jedne tekuće godine na nebu se može dogoditi između dvije i sedam eklipsi. To su redovne pojave, no ovisno o pozicijama, osobi, natalanoj karti, za nekog mogu biti vrlo važne.

EKLIPTIKA – krug po kojem se Sunce naizgled giba oko Zemlje.

EKVIDISTANC – jedna od metoda predviđanja i analize za astrologe. To su centralne točke (u krugu zodijaka) na kojim se sastaju planete (po „prosjeku“). Npr. ako vam je Sunce na 0 stupnjeva Ovna, a Mjesec na 0 stupnjeva Bika, onda je točka ekvidistanca između Sunca i Mjeseca na 15 stupnjeva Ovna. Znači uzme se razmak između dvije planete i podijeli sa dva, te odbroji od prve i tako nađe njihov „prosjek“, tj. središnje mjestu (točka ekvidistanca). Tradicionalno su ga razvili njemački astrolozi, a posebno je koristan u uspoređivanju horoskopa kad se radi KOMPOZIT horoskop, pa se računaju svi ekvidistanci svih srodnih planeta i kuća. Npr. nečije Sunce i Sunce druge osobe, pa Mjeseci, pa osi 1.-vih kuća i tako sve. Dobije se kompozit koji gotovo nepogrešivo pokazuje u kojim će se područjima života osobe naći (ili se neće naći u temi koju možda žele, nego u nečem drugom).

ELEMENTI – vatra, zemlja, zrak i voda. Prema njima razlikujemo vatrene znakove (Ovan, Lav, Strijelac), zemljane (Bik, Djevica, Jarac), zračne (Blizanac, Vaga, Vodenjak), i vodene (Rak, Škorpion, Ribe).

ELEVACIJA – pokazuje koliko se visoko nalazi planet u odnosu na horizont. Astrološki to znači koliko je blizu vrhu horoskopa ili Zenitu, tj. osi 10. kuće horoskopa.

ELONGACIJA – prividna kutna udaljenost planeta od Sunca. Unutrašnji planeti (oni između Sunca i Zemlje) ne mogu daleko odstupati od Sunca: Merkur najviše do 28 stupnjeva, a Venera do 48. To znači ako netko npr. ima Sunce u Ovnu, Merkur može od njega odstupati samo do 28 stupnjeva, znači može biti samo u Ovnu ili u susjednim znacima, dok Venera može ići do 48, znači po dva znaka još sa svake strane. Svi drugi planeti mogu odstupati od Sunca od 0 do 180 stupnjeva, što znači da se mogu zateći bilo gdje u krugu zodijaka, a da bi to znali, potrebni su Efemeridi.

www.horoskop.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U PROSINCU...

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Broj je velik ali je aktivnost mala......

  28.11.2023. 08:01h
 • Član iridairida

  12 200 članova...

  26.11.2023. 11:39h
 • Član vanessavanessa

  Hvala uz puno Božjeg blagoslova

  25.11.2023. 18:15h
 • Član vanessavanessa

  Hvala unaprijed Irido ♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥

  25.11.2023. 17:26h
 • Član iridairida

  hahaha, Edine, kasnim samo jedan dan..., ali je barem kiša prestala...

  22.11.2023. 12:00h
 • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

  Pa...hajde da prekinemo tišinu. Dobar dan - kišan dan.

  21.11.2023. 12:51h
 • Član bglavacbglavac

  Potpuna tišina na chatu. Više nitko nema vremena za razgovor. opustite se ljudi.LP

  16.11.2023. 08:17h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Svijet astrologije II