Kalendar događanja

Član gemini1

Upisao:

gemini1

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1461

PUTA

OD 14.01.2018.

Mjesečevi čvorovi - karma i reinkarnacija

Mjesečevi čvorovi - karma i reinkarnacija

Jahanje zmaja

Malo simboličkog uvoda

Mjesečevi čvorovi, ti bogomdani "argumenti" za beskrajno špekuliranje, odnosno "štimanje" značenja kako bi, eventualno, mogli popuniti prazninu koja naglo izniče pri razmatranjima astroloških karata. Priznajem da sam dugo i u širokom luku zaobilazio čvorove pri astro interpretacijama, izbjegavao čak i razmišljati o njima s obzirom da sam bio vrlo nezadovoljan datim tumačenjima - sva dostupna literatura je bila ili nevjerojatno štura s jedne strane, ili pak nevjerojatno dogmatična s druge.

Ali odbacivanje tj. negacija nije nikakvo trajno rješenje. Mjesečevi čvorovi, ti zmajevi atributi (sjeverni = zmajeva glava, južni = zmajev rep) ipak zahtjevaju od astrologa/istraživača svojevrsno rastjerivanje magle ispred svojih očiju, te hrabar ulazak u zmajevu pećinu. Nagrada je velika, ali samo za one vješte, jer zmaja ne treba ubiti kako bi spasili princezu, potrebno je iznaći način da svladamo metodiku jahanja drevnog zmaja.

Zmajeva simbolika je od pamtivijeka iznimno moćna. U zapadnjačkom mentalitetu, zmaj je često ekvivalent mraka i zla, sinonim za nečastivog; cijela je svita svetaca prikazana na umjetničkim djelima kako pobjeđuju i ubijaju zmaja na putu ka svojim svetačkim visinama. Ali mene ne zanima takva interpretacija tj. pobjeda i uništenje zmaja. Zanima me ona izvorna jer zmaj predstavlja biće koje poput egipatske sfinge, objedinjuje unutar sebe sva četiri elementa - zmaj je gospodar svih elemenata. Nije li to upravo onaj svima nedohvatni a ključni integrativni element na putu ka cjelovitom biću? U kineskoj kozmogoniji, usklađenje sa zmajem, predstavlja poštivanje načela neba i zemlje - samorealizaciju u skladu s kozmičkim principima i zato - ne pokušavajte ubiti zmaja jer ubit ćete mogućnost usklađenja sa svojom višom prirodom. Odbacite svoja oružja, koplje ili mač straha od nepoznatog jer zmajev vatreni dah služi samo zastrašivanju nedostojnih. Za početak, zakoračite i uspnite se na zmajeva leđa te se uskladite s njim, a ako ste istinski dostojni - postat ćete i sami zmajem.


Pojam karme i reinkarnacije kroz čvorove, da ili ne?

Hm.. karma i reinkarnacija... Iskreno, to nametanje i guranje pojma karme i reinkarnacije pod i kroz mjesečeve čvorove u zapadnjačkoj astrologiji - teško prihvaćam. Ali jasno mi je kako mnogima zapadnjačka karmička tumačenja čvorova mogu ponuditi neki osjećaj individualnog otkrića. No, prije bih rekao da to samo dokazuje glad za odgovorima. Ne nudi nužno i otkrivanje istih. Osobno sam isuviše pragmatičan kako bi me uopće zanimao taj recept za "što sam nekad bio", odnosno "što ću jednom postati". Čvorovi me zanimaju isključivo kao dva orijentira pri susretu sa sadašnjim trenutkom. Uzalud svijest bacati neprestano unatrag, ka "prošlosti" južnog čvora. Isto tako uzalud, projicirati svijest ka "budućnosti" sjevernog. Ono što jesmo i što ćemo uvijek i neminovno biti - to je sadašnjost. Srednji put. U sredini je ono jedino što možemo ikada imati, ono jedino na što uopće možemo utjecati. Uravnotežena budnost i pažnja posvećena svakom trenutku sadašnjosti, neminovno će s vremenom rezultirati transcendiranjem prošlih pogrešaka i to upravo zbog neosporne kvalitete življenja u svakom sadašnjem trenutku. Iz takvog stava i ponašanja, budućnost može biti samo svijetla.

Ipak, svatko tko je zainteresiran za zapadnjačku karmičku astrologiju, sve što ga zanima pronaći će u klasiku te tematike - Martin Schulman "Mjesečevi čvorovi i reinkarnacija" (a koji je inspirirao sve naredne literarne inkarnacije). Ali ukoliko postoji stvarno velik i značajan interes ka "karmičkoj astrologiji", tada je potrebno biti pošten i zaputiti se ka indijskoj astrologiji tj. ka jyotishu jer kompletan je jyotish, po svojoj tradiciji, naravi i u skladu sa svojim duhovnim učenjem - autentično karmički.

No dobro, što su to uopće mjesečevi čvorovi?

Kao prvo, treba naglasiti da se ne radi ni o kakvim fizičkim nebeskim tijelima, već o apstraktnim kao što su primjerice uglovi u astrološkim kartama (ASC, MC itd.), te ih treba vrednovati upravo na taj način - kao astrološku latentnost, vrlo važnu u zbirnom, ne i u zasebnom tumačenju. Dakle. čvorovi su u biti matematičke točke koje predstavljaju mjesto na kojem putanja Mjeseca oko Zemlje siječe Sunčevu putanju, odnosno ekliptiku. Sjeverni čvor predstavlja točku granuća, tj. točku gdje Mjesečeva putanja izlazi iznad ekliptike, dok južni čvor predstavlja točku silaska, odnosno zalaska ispod ekliptike (oba su čvora uvijek u točnoj opoziciji jedan naspram drugog).

S obzirom da čvorovi predstavljaju matematičke i apstraktne točke, a ne fizička nebeska tijela, nužno je da ih i razmatramo tako. Želim reći da kada si stvaramo predodžbu čvorova, trebamo imati u vidu da oni nemaju nikakvu unaprijed definiranu "boju" jer su neutralni po svojoj naravi. Čvorovi ne tvore nikakav direktan astrološki uticaj kao što to obično razmatramo za fizička nebeska tijela, ali zato primaju taj astrološki uticaj, te na taj način nastaje ta "obojenost" pri tumačenju. Dakle, govorimo o principu receptivnosti.

Po svojoj simboličkoj naravi Sunce je predajnik (ono što emanira svjetlost) tj. predstavnik aktivnog, višeg autoriteta, odnosno Neba, dok je Mjesec prijemnik, predstavlja princip prijemčivosti (ono što apsorbira i prima svjetlost), dakle Zemlje. S te točke gledišta, čvorovi su mjesta pretapanja, mjesto susreta Neba i Zemlje, "svjetla i tame", muškog i ženskog, aktivnog i pasivnog, predstavljaju prolaz između "dva svijeta", odnosno "onog što je gore i onog što je dolje". U odnosu na navedene analogije, polako dolazimo i do prihvatljivog tumačenja zbirne naravi čvorova, onog od Reinholda Ebertina - "susret ili udruživanje sa drugima na bilo koji način, kvaliteta tih odnosa, odnosno kvaliteta interakcije i suradnje."

Naglasimo i potpuno neprihvatljivo tumačenje, koje se nažalost "zabetoniralo" u mnogim pristupima ovoj tematici: "Sjeverni čvor pokazuje smjer razvoja i promjena kojeg treba poduzeti da bi se razvila kvaliteta života, a južni čvor pokazuje odakle dolazimo, osobine i ponašanje koje smo već apsolvirali i koje trebamo napustiti. ... Priroda sjevernog čvora slična je onoj Jupitera i Venere i kada se nalazi u aspektu s manje sretnim planetima, poput Saturna ili Urana, ublažava loše utjecaje, dok ih južni čvor pojačava."

Ovo tumačenje možemo smatrati neprihvatljivim iz jednostavnog razloga - čvorovi u zapadnjačkoj astrologiji (kao i svaka druga matematička točka) ne posjeduju nikakvu unaprijed definiranu prirodu planeta, već samo odražavaju tj. primaju zbir ostalih uticaja.

Ali vratimo se još malo na astronomska zapažanja. Dakle, čvorovi se po nebeskom svodu kreću retrogradno, odnosno obrnutim smjerom od uobičajenog kretanja planeta. U trenutku kada se i Sunce i Mjesec istovremeno približe jednom čvoru, svjedočimo pomrčini (eklipsi). Ako se radi o konjunkciji Sunca, Mjeseca i čvora, tada govorimo o pomračenju Sunca, a ukoliko se to događa kada su Sunce i Mjesec točno jedan nasuprot drugog, tada govorimo o pomračenju Mjeseca. Što egzaktnija formacija, to snažnija pomrčina, samim time i manifestacija.

Iz ovih sasvim egzaktnih pokazatelja, sam se po sebi nameće zaključak kako su čvorovi u dinamičkom kretanju nešto poput tranzitirajućih pomrčina (eklipsi), a koje to stvarno i postaju, onog trena kada se njihovom položaju pridruže Sunce i Mjesec istovremeno.

Ali kako sad odrediti pripadnost Sunčeve ili Mjesečeve eklipse pojedinom čvoru?

Pravi izvor znanja o čvorovima

Tisućljetna tradicija njegovanja i čuvanja znanja o čvorovima (Rahu i Ketu), sadržana je u jyotishu, te se na jyotish trebamo i pozivati. U jyotishu je prisutna tvrdnja kako se Rahu (sjeverni čvor) povezuje s Mjesecom, a Ketu (južni čvor) sa Suncem. Dalje se navodi kako čvorovi pripadaju sjenovitim planetama, te da ih možemo vidjeti samo za vrijeme pomrčina. "Sjena" koja prelazi preko Mjeseca za vrijeme Mjesečeve pomrčine predstavlja sjeverni čvor, dok "sjena" preko Sunca za vrijeme Sunčeve pomrčine predstavlja južni čvor.

Nadalje se tvrdi kako se većina izrazito negativnih ispoljavanja sjevernog čvora, kao što su mentalni poremećaji, halucinacije, opsjednutost duhovima, emocionalna nestabilnost itd., mogu objasniti pomrčinom Mjeseca, dok se većina izrazito negativnih ispoljavanja južnog čvora, kao primjerice sumnja u sebe, samodestrukcija, pretjerana kritičnost i zapažanje suptilnih razina stvarnosti, mogu objasniti pomrčinom Sunca.

Nadalje, sjeverni čvor ukazuje na uticaje u odnosu na um i emocije. Južni čvor pak ukazuje na uticaje u odnosu na ego. Slično je i s muško-ženskim odnosima. Sjeverni ukazuje na uticaje po ženskoj liniji (majka), a južni po muškoj (otac).

Sjeverni u pozitivnom smislu ukazuje na mogućnosti koje se nalaze pred nama, a južni na ostvarene zasluge.

Zanimljiva je tvrdnja da negativno izražen sjeverni čvor pokazuje gdje nas može preuzeti usud svijeta, obitelji, masovnih trendova, a od čega se kasnije vrlo teško odbraniti i otrgnuti.

Sjeverni čvor sa Mjesecom je posebno osjetljiva situacija. Ukazuje na gubitak emocionalne kontrole, odnosno mentalnih snaga pod vanjskim utjecajem. Može ukazivati na otrove (materijalne ili psihičke).

Sjeverni čvor sa Suncem označava gubitak volje.
Sjeverni čvor sa Merkurom gubitak kontrole nad govorom.
Sjeverni čvor sa Venerom preveliku privlačnost u odnosu na luksuz i seks.
Sjeverni čvor sa Marsom zbunjenost u izražavanju moći i energije.
Sjeverni čvor sa Jupiterom pretjerani optimizam.
Sjeverni čvor sa Saturnom, mračnu narav i otuđenost.

Južni čvor sa Mjesecom ukazuje na ograničenu emocionalnu sposobnost, ili pak ograničenu sposobnost kontrole živčanog sustava.
Južni čvor sa Suncem sužava pažnju osobe i usmjerava je isuviše na sebe, te iz tog razloga donosi pretjerano samoispitivanje, kao i sumnju u vlastite sposobnosti.
Južni čvor sa Marsom pretjeranu naglost.
Južni čvor sa Merkurom oštar, analitičan um i govor.
Južni čvor sa Jupiterom duhovne uvide.
Južni čvor sa Venerom narcizam, ali i iznimne sposobnosti.
Južni čvor sa Saturnom, neobičnost naravi, mračnu ili naglu narav, ali i duboku, neobičnu duhovnost.


Zaključak

Vjerujem da se slažete da su navedena jyotish tumačenja iznimno zanimljiva, te da potiču na podrobnija razmišljanja. Kao što sam već napomenuo, čvorovi su poprilično neistraženo područje koje zahtijeva temeljite studije. Moguće je i da su vas ova izlaganja i zabrinula jer ustanovili smo kako čvorovi imaju prirodu pomrčina, a to ne "miriše na dobro", posebno ako ste u svojim astrološkim interpretacijama već navikli dodjeljivati im sasvim drugačija značenja. No, što je - tu je. Ali najbolji princip astrologa/istraživača samo je jedan - otvoren um i zdrav skepticizam. Niti jednu stvar ne treba apriori prihvatati, niti jednu apriori negirati. Istražujte toliko dugo dok vam se značenja ne iskristaliziraju iskustvom. To vam nitko i nikada neće moći dati, nitko i nikada oduzeti.

Autor: Tedi Viškanić
 
Severni čvor u 1. kući / Južni u 7. – osoba izvlači maksimum iz sebe, ume da se pokaže, predstavi, naginje egocentrizmu i narcisoidnosti jer je previše fokusirana na sebe. Ali ujedno, svesna sebe u svakom momentu i svojih potreba, medjutim kako je južni čvor tom prilikom u polju partnerstva i drugih ljudi, u 7. kući, uglavnom nije sposobna da razume veze i odnose sa drugima, često prolazi kroz krize emotivne, može imati negativan odziv u javnosti njeno ponašanje ili stavovi koje zastupa. Ovo je dobra pozicija za solere, samostalne poslovne ljude, a nikako za one koji treba da rade u timu ili grupama. Kada prolaze ovim poljima donose upravo to: krize u braku ili vezi, ali i sposobnost da osoba uvidi svoje kvalitete i potencijale i da im se posveti. Čuva zdravlje. Uvek naglašava neke veće promene, nekada promene mesta življenja, izgleda, ponašanja, navika…
Obično kada čvorovi završe tranzit kroz 1. i 7. kuću, osoba je potpuno drugačija u odnosu na ono kakva je bila pre toga. (op.Gemini).

Severni čvor u 2. kući / Južni u 8. – pošto se 2. kuća generalno odnosi na naše vrednosne sisteme, talente, bogatstvo, ono što zaradimo, severni čvor bi ovde mogao da donese uvećanje prihoda, ili primenu kada je način na koji do novca dolazimo u pitanju, što bi u praktičnom smislu moglo da ukaže i na promenu posla. Do takve promene medjutim dolazi zato što osoba postaje svesna svojih pravih vrednosti i kapaciteta, kao i talenata i onoga što bi zaista mogla da pruži u radu i da naplati, pa ako to ne nalazi u trenutnom poslu, gotovo je sigurno da će razmišljati o nekoj promeni. Sve u simbolici 2. kuće (imanje, računi u banci, svojina…) sada može lakše nego inače da se proda ili kupi. Sa druge strane, Južni čvor je za to vreme u 8. kući pa sve što bi po nekom osnovu trebalo da dobijemo od drugih sada može izostati, ili teći sa komplikacijama. To se odnosi kako na nasledstvo, tako i na kredite, pozajmice, mada se mnogi baš na ove tranzite uvuku u dugove do guše, što nije pametno. 8. kuća je i opasna, predstavlja smrt, bolest, stradanja, pa Južni čvor dok ovuda prolazi uvek savetuje da se bude oprezan i svesno da se izbegnu sve opasne situacije, ambijenti i likovi koji bi nas vremenom mogli uvući u neku opasnost. Zdravlju treba više obratiti pažnju tada. E sad, kako 8. kuća predstavlja “kraj”, ovo je momenat da se okonča sve što se odugovlači i vuče, da se pobacaju nepotrebne stvari, zaboravi sve što ne valja i vedrije ide napred. Biti oprezan sa novcem, pogotovo tudjim, i ne riskirati po tom pitanju, jer su uvek mogući gubici. Snovi, intuicija, paranormalna iskustva mogu u ovom periodu biti izraženija nego inače.
.......................................
ako nekog zanima ovakav tip tumačenja čvorova cijeli opis se može naći na http://www.astrologijaforum.com/showthread.php?t=158

Na astro. com se spominje True node i Mean node? Moze pojasnjenje?
True node = sjeverni čvor = zmajeva glava = Caput draconis = Rahu

Mean node = južni čvor = zmajev rep = Cauda draconis = Ketu
 
Prelazak sj./južnog čvora preko natalnog saturna nosi karmičku
ljubav odnosno fatalnu.

skinuto s http://astro.axisdraw.com/forum/2914-post37.html

 

Mjesecevi cvorovi su inace retrogradni. U pitanju su izracunate nematerijalne tacke i odnose se na dusu, karmu. Sjeverni ukazuje cemu tezimo u zivotu i cemu se mozemo nadati. Juzni sa druge strane se odnosi na ono sto smo bili u prethodnim zivotima.

 

www.forum.hr


 

 

 

Sjeverni čvor:
http://www.theastrologicalsociety.co.uk/pictures/PlanetNorthNode.jpg

Južni čvor:
http://www.theastrologicalsociety.co.uk/pictures/PlanetSouthNode.jpg

www.astrologija.net/planete/cvorovi.html

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Lijep pozdrav svima !

  13.07.2019. 15:51h
 • Član vanessavanessa

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥L.p

  12.07.2019. 12:55h
 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav svima !

  29.06.2019. 07:43h
 • Član vanessavanessa

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥L.p

  27.06.2019. 11:11h
 • Član bglavacbglavac

  Dragi magicusi, lijep i radostan blagdan vam želim! Lp

  20.06.2019. 01:07h
 • Član vanessavanessa

  ♥♪♫ ♥*♪♫ ♥ i ja od 4.8.2009 SRETNO pusa chatovcima:))))

  09.06.2019. 15:33h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  danas slavim 10 godina koliko sam na Magicusu :)

  09.06.2019. 13:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info