Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

397

PUTA

OD 14.01.2018.

TANTRA, SPIRITUALNOST I SEKS - OSHO

TANTRA, SPIRITUALNOST I SEKS - OSHO
U predstavljanju sveta Tantre, Rajneesh ide do korena uzroka moderne bolesti. Seks je najosnovnija energija. On prožima svaku ćeliju našeg bića. On je naš izvor. Ipak se često kontrolira, ili kao energija koja se mora potisnuti, ili kao način da se dominira i eksploatira ostalo.

 

OSHO

TANTRA, SPIRITUALNOST I SEKS

materijal za ovu knjigu je uzet iz govora Osha zasnovanih na Vigijskoj Bhairava Tantri, kao odgovor na pitanja učenika i posjetitelja u toku 1972. i 1973. godine u Bombaju, Indija


UVOD

Uvod ovoj knjizi treba bit pjesma, ili ples, ili zalazak sunca koji se topi u vreloj ljetnoj večeri: Iskustvo koje ćete dobiti kroz njezine stranice ne da se opisati. Osho Rajneesh je živi Majstor, čije samo prisustvo predstavlja potvrdu životne istine koju svako od nas nosi u svom srcu.

U napetosti XX vijeka smo zaslijepljeni nekako u odnosu na vlastitu prirodu. Svet je postao strano i vještačko mjesto na kome rastu neuroze i frustracije, gdje bijes i nasilje ključaju ispod tanke prevlake prilagođenosti tom svijetu, spremni da izbiju u svakom trenutku.

U predstavljanju sveta Tantre, Rajneesh ide do korena uzroka moderne bolesti. Seks je najosnovnija energija. On prožima svaku ćeliju našeg bića. On je naš izvor. Ipak se često kontrolira, ili kao energija koja se mora potisnuti, ili kao način da se dominira i eksploatira ostalo.

Rajneesh na svoj jedinstveni način razbija taj kalup. Jasnim i dubokim pogledom On otvara vrata do našeg pravog bića. U Njegovoj viziji nema ničega s2a onoga sveta. Sve je ukorijenjeno na zemlji. Polazna točka je ovdje-sada, a ključ je prihvaćanje nas samih onakvih kakvi jesmo. Promjena je u tom prihvaćanju. To je divna

tajna Tantre koju Rajneesh dijeli s nama. Prihvatite želju, krećite se s njom, ali sa dubokom osjećajnošću,

svjesno, sa ljubavlju.

“Seks je samo početak, ne kraj,

ali ako propustite početak, propustiti ćete i kraj. “

Ne propustite. Pustite da vam Njegove riječi odjeknu u srcu. Dopustite da velika vjera poraste. Dopustite Mu da vas vodi u radosnu pustolovinu života.

Swami Premgeet Kolovoz 1983.

TANTRA I YOGA

“Seks je osnovna energija...

Yoga kaže, borite se sa tom energijom... Tantra kaže, koristite je, preobrazite je!”

Ima mnogo pitanja. Prvo:

Osho, kakva je razlika između tradicionalne Yoge i Tantre. Da li su one iste?

Tantra i Yoga su u osnovi različite. Teže istom cilju, ali putovi im nisu samo različiti, već i suprotni. Zato se ovo treba dobro shvatiti.

Yoga je i metodologija i tehnika. Yoga nije filozofija. Baš kao i Tantra, i Yoga zavisi od akcije, metoda, tehnike. Rad vodi bivstvovanju i u Yogi, ali je proces drugačiji. Čovjek se u Yogi bori: to je staza ratnika. Na stazi Tantre se uopće ne mora boriti. On se prije treba prepuštati, ali svjesno. Yoga je svjesno gušenje želje, Tantra je svjesno prepuštanje želji. Tantra kaže, ma kakvi da ste, krajnost vam ne stoji nasuprot. To je rast: možete se razviti da budete krajnost. Između vas i stvarnosti nema suprotnosti. Vi ste dio nje, zato borba,  sukob, suprotnost prirodi nisu potrebni. Treba da koristite prirodu, treba da koristite ono što ste da biste došli iza.

U Yogi treba da se borite sa sobom da biste došli iza. U Yogi svijet i moksha, vi kao vi što jeste i vi kao vi što možete biti dvije su suprotne stvari. Potisnite, borite se, poništite ono što ste, da bi bili ono što možete biti. U Yogi je odlazak iza smrt. Morate umrijeti da bi se vaše pravo biće rodilo. U očima Tantre, Yoga je duboko samoubistvo: morate ubiti prirodnog sebe - svoje tijelo, svoje instinkte, svoje želje, sve. Tantra kaže, prihvatite sebe onakvi kakvi jeste. To je duboko prihvaćanje. Ne stvarajte prazninu između sebe i stvarnosti, između svijeta i nirvane. Ne stvarajte nikakvu prazninu! Za Tantru nema praznina. Smrt nije potrebna. Za ponovo rođenje nije potrebna smrt: to je transcendentnost. Za to prekoračenje, koristite sebe. Na primjer, tu je seks osnovna energija - osnovna energija kroz koju ste rođeni, sa kojom ste rođeni. Osnovne ćelije vašeg organizma, vašeg tijela, seksualne su i ljudski um se okreće oko seksa. Yoga kaže, borite se sa tom energijom. Kroz borbu stvarate drugačiji centar u sebi. Što se više borite, više se poistovjećujete sa drugačijim centrom. Seks nije vaše središte.

Borba sa seksom - naravno, svjesna - stvoriti će nove središte u vašem biću, novi naglasak, novo pojašnjenje. Tada seks neće biti vaša energija. Stvoriti ćete novu energiju boreći se sa seksom. Roditi će se različita energija i drugačije središte postojanja.

Tantra kaže, koristite seksualnu energiju, ne borite se protiv nje. Preobrazite je! Ne razmišljajte o njoj kao o neprijatelju: budite joj prijatelj. To je vaša energija: ona nije zla, nije loša. Svaka energija je neutralna. Može se koristiti protiv vas, može se koristiti za vas. Od nje možete napraviti stijenu, zapreku: možete napraviti i korak. Ona se može koristiti. Korištena pravilno, postaje prijateljska. Korištena pogrešno, postaje vam neprijatelj. Jedno ili drugo. Energija je neutralna.

Onako kako običan čovjek koristi seks, on mu postaje neprijatelj, uništava ga. Jednostavno se gubite u njemu. Yoga zauzima suprotan stav, suprotan običnom umu. Običan um se uništava vlastitim željama. Zato Yoga kaže, prestanite željeti, budite bez želja! Borite se protiv želja i stvorite u sebi jedinstvo bez želja.


Tantra kaže, budite svjesni želja. Ne stvarajte borbu. Krećite se među željama potpuno svjesni. I kada se krećete među željama potpuno svjesno, preobražavate ih. U njima ste i niste u njima. Prolazite kroz njih, ali ostajete izvana.

Yoga je bila vrlo privlačna jer je Yoga upravo suprotna običnom umu. Zato običan umu može razumjeti jezik Yoge. Znate kako vas seks uništava, kako vas je uništavao, kako živite i okrećete se oko njega kao rob, kao lutka. Znate to iz iskustava. Zato, kad Yoga kaže, borite se protiv njega, odmah razumijete taj jezik. To je privlačnost, velika privlačnost Yoge.

Tantra ne privlači tako lako. Ona izgleda teška: kako se kretati po želji, a da vas ona ne satre? Kako biti svjesno uključen u seks, sasvim svjesno? Običan um se uplaši: to izgleda opasno. Nije to opasno: štogod da znate o seksu stvara vam tu opasnost. Znate sebe, znate kako se možete prevariti: vrlo dobro znate da vam je um prepreden. Možete se kretati u želji, u seksu, u svemu, i zavaravati sebe da se krećete potpuno svjesno. Zato osjećate opasnost. Opasnost nije u Tantri, nego u vama. I privlačnost Yoge je u vama, vašem običnom umu, u vašem umu koji zabranjuje seks, gladuje za seksom, prepušta se seksu.

Yoga je privlačna jer običan um nije zdrav kad je u pitanju seks. Više humanosti sa zdravim seksom - prirodnim, normalnim... Mi nismo normalni i prirodni. Apsolutno smo nenormalni, nezdravi, stvarno duševno poremećeni. Ali to nikada ne osjećamo jer su svi kao mi. Ludilo je tako normalno da ne biti lud izgleda

nenormalno. Jedan Buddha je nenormalan, jedan Isus je nenormalan među nama. Oni nam ne pripadaju. Takva

normalnost je bolest.

Taj “normalni” um je stvorio privlačnost Yoge. Ako uzmete seks prirodno, bez filozofije oko njega, bez filozofije za i protiv; ako prihvatite seks kao što prihvaćate svoje ruke, oči, ako se on potpuno prihvati kao nešto prirodno, Tantra će postati privlačna, i samo tada će Tantra biti korisna mnogima.

Ali dani Tantre dolaze. Prije ili posle Tantre će se naglo raširiti u masama, jer je po prvi put vrijeme pravo

-  pravo da se seks prihvati prirodno. Moguće je da će to širenje doći sa Zapada jer su Freud, Jung, Reich pripremili tlo. Oni nisu znali ništa o Tantri, ali su stvorili pogodno tlo za Tantru.

Zapadna psihologija je došla do zaključka da je osnovna ljudska bolest negdje oko seksa, osnovni ljudski duševni poremećaj je seksualno orijentiran. Zato, ako se ta seksualna orijentacija ne riješi, čovjek ne može biti

prirodan, normalan. Čovjeku je pošlo loše samo zbog odnosa prema seksu. Nikakav odnos nije potreban - samo ste onda prirodni. Kakav odnos imate prema očima? Da (i su one zle ili božanstvene? Da li ste za svoje

oči ili protiv njih? Nema odnosa! Zato su vam oči normalne. Prihvatite neko stanovište, pomislite da su oči zle i

tada će sagledavanje postati teško. Tada će sagledavanje zadobiti isti problematični oblik koji je zadobio i seks. Onda ćete željeti gledati. Željeti ćete, žudjeti ćete gledati. Ali, dok gledate, osjetiti ćete krivicu: kad god budete gledali osjetiti ćete krivicu. Uradili ste nešto loše, zgriješili ste. Željeli biste ubiti samo sredstvo gledanja: željeli biste uništiti svoje oči. I što više želite da ih uništite, postajati ćete više usredsređeni na oči. Onda ćete se početi ponašati apsurdno: sve više i više ćete voljeti gledanje, a istovremeno ćete osjećati sve veću krivicu. Isto se desilo i sa seksualnim centrom.

Tantra kaže da sebe prihvatite onakvi kakvi jeste. To je osnovno - potpuno prihvaćanje. I samo kroz potpuno prihvaćanje možete se razvijati. Tada koristite svaku energiju koju imate. Kako ih možete koristiti? Prihvatite ih, a onda otkrijte što su te energije. Što je seks? Kakva je to pojava? Ne poznajemo je. Mnogim stvarima o seksu su nas drugi naučili. Mogli smo proći kroz seksualni akt, ali sa krivicom u umu, sa željom da se on potisne, grozničavo, u žurbi. Nešto se mora učiniti i da se rasteretimo! Seksualni akt nije i ljubavni. Niste sretni, ali ga ne možete napustiti. Što se više trudite da ga odbacite, postaje sve privlačniji. Što se više trudite da ga negirate, osjećate jači zov. Ne možete ga negirati, ali ova namjera da ga negirate, uništite, uništava sam um, samu svjesnost, samu osjećajnost, koja ga može razumjeti. Tako se seks nastavlja bez osjećajnosti. Onda ga ne razumijete. Samo duboka osjećajnost može nešto razumjeti. Duboko osjećanje, duboko uživljavanje može nešto razumjeti. Seks se može razumjeti samo ako se u njemu kreće kao što se pjesnik kreće po cvijeću - samo tada. Ako se osjeća krivica zbog cvijeća, može se proći kroz vrt, ali zatvorenih očiju i žurno, u dubokoj, ludoj grozničavosti. Nekako se mora izaći iz vrta. Kako onda biti svjestan?

Zato Tantra kaže: prihvatite se onakvi kakvi jeste - kao velika zagonetka mnogih višedimenzionalnih energija. Prihvatiti to, i kretati se sa svakom energijom, sa dubokom osjećajnošću, svjesnošću, ljubavlju, razumijevanjem. Kretati se sa tim... tada svaka želja postaje vozilo koje će ići iza energije. Tada svaka energija postaje pomoć, samo ovaj svet je nirvana, i samo tijelo je hram, sveti hram, sveto mjesto.

Yoga je negacija, Tantra je potvrda. Yoga razmišlja u okvirima dvojstva: zato je tu i riječ “yoga”. Ona znači staviti dvije stvari zajedno, ujediniti dvije stvari. Ali dvije stvari su tu, dvojstvo je tu. Tantra kaže da nema

dvojstva. Ako postoji dvojstvo, ne može se ujediniti. I ma koliko se trudili, ostati će dvije: ma koliko ih spajali,

ostati će dvije. I borba će se nastaviti i dvojstvo će ostati. Ako su svijet i božanstvo dvoje, ne mogu se spojiti. Ako stvarno nisu dvoje, i samo se čini da su dvoje, samo onda mogu biti jedno. Ako su tijelo i duša dvoje, ne mogu se spojiti. Ako ste vi i Bog dvoje, nema mogućnosti da se spojite: Ostati ćete dvoje.

Tantra kaže da nema dvojstva: to je privid. Zašto onda pomagati prividu da raste? Tantra kaže, zašto pomoći tom prividu dvojstva da raste? Riješite to odmah! Budite jedno! Jedno postajete kroz prihvaćanje, ne kroz borbu. Prihvatite svijet, prihvatite tijelo, prihvatite sve što je uključeno u to. Ne stvarajte neko drugo središte u sebi, jer za Tantru to drugo središte nije ništa drugo nego ego. Zapamtite to! Ne stvarajte ego, budite samo svjesni onoga što ste. Ako se borite, ego će biti tu. Zato je teško pronaći yogija koji nije egoist. Teško je! I yogiji mogu i dalje pričati da nemaju ega, ali oni ne mogu biti bez ega. Sam njihov proces stvara ego. Borba je taj proces. Ako se borite, morate stvoriti ego. I što se više borite, ego će biti jači. I ako pobijedite u borbi, steći ćete vrhunski ego.


Tantra kaže da nema borbe! Tada nema ni mogućnosti da se stvori ego. Ako se Tantra shvati, iskrsnuti će mnogi problemi, jer za nas, ako nema borbe, postoji samo popustljivost. Za nas, ne boriti se znači popustiti i tada se počinjemo bojati. Zajedno smo popuštali u toku života i nigdje nismo stigli. Ali, za Tantru, popustljivost nije naša popustljivost. Tantra kaže: Popuštaj, ali budi svjestan! Ljuti ste? Tantra neće reći da ne budete ljuti: Tantra kaže budite ljuti, potpuno, ali budite svjesni! Tantra nije protiv bijesa, Tantra je samo protiv duhovne pospanosti, duhovne nesvjesnosti. Budite svjesni i budite bijesni. I to je tajna metoda, da, ako ste svjesni, bijes se mijenja. Postaje suosjećanje.

Zato Tantra kaže: Nemojte reći da vam je bijes neprijatelj - on je u osnovi suosjećanje. Taj isti bijes, ta ista energija, postati će suosjećanje. Ako se borite protiv toga, neće biti mogućnosti da se rodi suosjećanje. I ako uspijete u borbi, u zataškavanju, biti ćete mrtvi. Neće biti besa jer ste ga ugušili. Ali neće biti ni suosjećanja, jer samo bijes može da se pretvori u suosjećanje. Ako uspijete u tom gušenju - što je nemoguće - neće biti seksa, ali ni ljubavi, jer ako je seks mrtav, nema energije koja će prerasti u ljubav. Tako ćete biti bez seksa, ali i bez, ljubavi. Tako je cijela stvar promašena, jer bez ljubavi nema božanstva, i bez ljubavi nema slobode, i bez ljubavi nema oslobođenja.

Tantra kaže da ove iste energije treba transformirati: To se može reći na sljedeći način: ako ste protiv svijeta, nema nirvane, jer sam se svijet treba transformirati u nirvanu. Tada je cijeli vaš um protiv osnovnih energija koje predstavljaju izvor. Zato Tantra alkemija kaže - ne borite se: budite prijatelj sa svim energijama koje su vam date. Pozdravite ih dobrodošlicom. Osjetite zahvalnost što imate bijes, što imate seks, što imate pohlepu. Osjetite zahvalnost jer to su skriveni izvori. I oni mogu biti transformirani i mogu biti otvoreni. Kada se seks transformira, postaje ljubav. Otrov se gubi, ružnoća se gubi.

Sjeme je ružno, ali kada oživi, nikne i procvjeta, pretvara se u ljepotu. Ne bacajte sjeme, jer sa njime bacate i cvijeće. Još ga nema, još nije oformljeno da biste ga vidjeli. Neoformljeno je, ali je tu. Upotrijebite to sjeme da dođete do cvijeća. Prihvaćanje, osjećajno razumijevanje i svjesnost - takvo popuštanje je dozvoljeno. Još nešto, što je zbilja vrlo čudno, ali je jedno od najdubljih otkrića Tantre. A to je: što god da uzmete za neprijatelja pohlepu, bijes, mržnju, seks, bilo što - stanovište da su vam oni neprijatelji čini ih neprijateljima. Uzmite ih kao božanske darove i približite im se sa zahvalnošću u srcu.

Na primjer, Tantra je razvila mnogo tehnika za preobražaj seksualne energije. Priđite seksualnom činu kao što prilazite božanskom hramu! Priđite seksualnom činu kao da je to molitva, kao da je to meditacija. Osjetite njegovu svetost. Zato u Khajurahou, u Puri, u Konaraku, svaki hram ima maithun skulpture. Seksualni čin na zidovima hramova izgleda nelogično, naročito u kršćanstvu, islamu, đainizmu. Izgleda neshvatljivo, kontradiktorno. Kako se hram slaže sa slikama maithun? Na spoljnim zidovima hramova u Khajurahou naslikana je svaka zamisliva vrsta seksualnog čina u kamenu. Zašto? On nema mjesta u hramu, barem u našim umovima. Kršćanstvu su nezamislivi crkveni zidovi sa slikama Khajurahoa. Nemoguće!

Suvremeni Hindusi također osjećaju krivicu, jer su umovi suvremenih Hindusa stvoreni po kršćanskom obrascu. Oni su Hindu-kršćani, i lošija su varijanta - jer dobro je biti kršćanin, ali je glupo biti Hindu-kršćanin. Oni osjećaju krivicu. Jedan Hindu vođa, Purshottamdas Tandan, predložio je čak da treba uništiti te hramove. Oni

nam ne pripadaju! Zaista, oni nam ne pripadaju jer Tantra već dugo nije u našim srcima, već vjekovima Nije više

ono glavno. Yoga je sada glavna struja, a za Yogu, Khajuraho je nezamisliv. Mora biti uništen.

Tantra kaže, priđite seksualnom činu kao da ulazite u sveti hram. Zato je i naslikan seksualni čin na svetim hramovima. Kaže da se seksu priđe kao što se ulazi u sveti hram. Zato, kad ulazite u sveti hram, seks mora biti tamo i on postaje dio vašeg uma, tako da osjetite da svijet i božanstvo nisu dva elementa koji se bore, već jedan. Oni nisu kontradiktorni, već dva suprotna pola koji pomažu jedan drugom. I mogu postojati samo zbog tih polova. Ako se polaritet izgubi, čitav taj svijet je izgubljen. Zato treba gledati na duboko prožimajuće jedinstvo. Ne treba gledati samo na polarne tačke, treba vidjeti unutrašnju struju koja ih sjedinjuje.

Za Tantru je sve svetinja. Upamtite ovo: za Tantru sve je svetinja, ništa nije nesveto. Za tzv. religioznu osobu nešto je sveto, nešto nije. Za nereligioznu osobu, ništa nije sveto. Za Tantru, sve je sveto.

Jedan kršćanski misionar je bio sa mnom prije nekoliko dana i rekao mi je, “Bog je stvorio svijet”. Upitao sam ga - tko je stvorio grijeh. Rekao je, “Đavo”. Onda sam ga upitao tko je stvorio đavola. Tada se izgubio.

Rekao je, “Naravno, Bog je stvorio đavola”. Đavo je stvorio grijeh, a Bog je stvori đavola. Tko je onda pravi

grešnik - đavo ili Bog? Ali dualistička koncepcija uvijek vodi ovakvim apsurdima.

Za Tantru, Bog i đavo nisu dvoje. U stvari, za Tantru, nema ničega što bi se moglo nazvati “đavolom”. Sve je božansko, sve je sveto! Izgleda da je to pravo stanovište najdublje. Ako je išta nesveto na ovom svetu, odakle dolazi i kako može postojati?

Dakle, postoje samo dvije mogućnosti. Prva je alternativa ateist koji kaže da ništa nije sveto, i onda je to u redu. On također nije dualist. On ne vidi svetost u svetu. Ili alternativa Tantre: sve je sveto. Ni ovo nije dualističko. Ali između ove dvije, tzv. religiozne osobe nisu zaista religiozne - ni religiozne, ni nereligiozne - jer

su onda uvijek u sukobu. I čitava njihova teologija je samo pokušaj da se iz šupljog presipa u prazno, a iz

šupljog se ne može presipati.

Ako samo jedna ćelija, jedan atom na ovom svetu nije svetinja, i svijet postaje nesvijet - jer kako taj jedan atom može da postoji u svetom svijetu? Kako je to moguće? Ovu tvrdnju sve podržava. Da bi postojala, mora da je sve podržava. I ako jedan nesveti element podržavaju svi sveti elementi, u čemu je onda razlika? Dakle, ili je svijet potpuno svet, bezuvjetno, ili nije svijet. Nema sredine.

Tantra kaže sve je sveto - zato je ne razumijemo. To je najdublje nedualističko stanovište, ako ga uopće možemo zvati stanovištem. Nije, jer bilo koje stanovište mora biti dualističko. Ono ne može stajati protiv ničega, pa nije ni stanovište. To je jedinstvo koje se osjeća, jedinstvo koje se živi.


To su dva puta - Yoga i Tantra. Tantra ne može biti tako privlačna zbog naših ubogaljenih umova. Ali svakome tko je iznutra zdrav, ne kaotičan, Tantra predstavlja ljepotu. Samo tada može razumjeti što je Tantra. Yoga je privlačna, vrlo privlačna, zbog naših kaotičnih umova. Zapamtite, samo je vaš um taj koji vam nešto prikazuje kao privlačno ili neprivlačno. Samo vi odlučujete. Ti prilazi su različiti. Ne kažem da se to ne može dostići kroz Yogu. Može se dostići i kroz Yogu, ali ne kroz onu Yogu koja je prevladavajuća. Yoga koja prevladava nije zaista Yoga, već vaša interpretacija, Yoga bolesnog uma.

Yoga može biti autentičan prilaz jedinstvenom, ali i to je moguće samo ako vam je um zdrav, ako nije zagađen i bolestan. Tada Yoga uzima drukčiji oblik. Na primjer, Mahavira je na putu Yoge, ali on zaista ne zabranjuje seks - jer on zna, jer je on živio. Duboko je upoznat sa time, i postao je beskoristan, pa ga odbacuje. Buddha je na stazi Yoge, ali on je živio u svijetu: dobro ga poznaje. On se ne bori.

Kada jednom nešto upoznate, oslobađate ga se. Jednostavno otpada kao mrtvo lišće sa drveta. To nije odricanje: borba tu nije uopće uključena. Pogledajte Buddhino lice - ne izgleda kao lice borca. On se nije borio. Tako je opušten! Njegovo lice je pravi simbol opuštanja... nema borbe!

Pogledajte svoje Yogije: na licima im se vidi borba. Duboko dolje ima mnogo meteža. Upravo sada oni

sjede na vulkanima. Možete im pogledati u oči, u lica i osjetiti ćete je - negdje duboko dole oni su suspregnuli sve svoje bolesti. Ali nisu zašli iza njih.

U zdravom svetu gdje svako živi svoj život onako kako hoće, za sebe, ne oponašajući druge, i Yoga i Tantra su moguće. Duboka osjećajnost koja prevazilazi može se naučiti: može se doći do točke na kojoj sve želje postaju bespredmetne i oslobađa ih se. I Yoga može do tog dovesti, ali po meni, Yoga će dovesti do istog

svijeta do kog i Tantra - zapamtite to.

Treba nam zdrav um, prirodan čovjek. U svijet, u kojem postoji prirodni čovjek, dovesti će i Tantra i Yoga. U našem tzv. bolesnom društvu, ni Yoga, ni Tantra ne mogu voditi jer su želje postale beskorisne - ne! One su još uvijek beznačajne. Ne odlaze one same od sebe. Moramo ih prisiliti: Ako izaberemo Yogu, biramo je kao tehniku potiskivanja. Ako izaberemo Tantru, biramo je kao vještinu, kao obmanu, da se zadovoljimo. Zato sa nezdravim umom ne idu ni Yoga, ni Tantra - obje će voditi obmanjivanju. Zdrav um, naročito seksualno zdrav um, potreban je da se s njim počne. Tada nije teško izabrati put. Možete izabrati Yogu, možete izabrati Tantru. Postoje dvije vrste osoba: osnovno, muške i ženske - ne biološki, već psihološki. Oni koji su u osnovi psihološki muškarci - grubi, agresivni, ekstrovertni - biraju Yogu za put. Za one koji su u osnovi žene - osjećajni, pasivni, nježni - Tantra je njihov pravi put.

Dakle. možete to zabilježiti. Za Tantru, majka Kali, Tara i mnoštvo devija i bhairavija vrlo su značajni. U Yogi nikada nećete čuti da se spominje i jedno ime ženskog porijekla. Tantra ima ženska božanstva, Yoga muške bogove. Yoga je energija izlaska, Tantra je energija kretanja prema unutra. U modernim psihološkim terminima može se reći da je Yoga ekstovertna, a Tantra introvertna. To zavisi od ličnosti. Ako ste introvertna osoba, borba nije za vas. Ako ste ekstrovertni, borba jeste za vas.

Ali mi smo zbunjeni, samo zbunjeni: u nama je nered. Zato ništa ne pomaže. Baš nasuprot, sve nas uznemirava. Yoga će vam smetati, Tantra će vam smetati, svaki lik će vam stvoriti novu bolest, jer je bolestan onaj koji bira, zagađen, njegov izvor je bolestan, zatrovan,

Zato ne mislim da se kroz Yogu ne može uspeti. Naglašavam Tantru samo zato što ćemo razmatrati što je Tantra.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

SRPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član mkrmarmkrmar

  Dobro jutro svima !

  05.07.2020. 09:44h
 • Član magicusmagicus

  Dobar vam dan dragi magicusi. Lp

  01.07.2020. 18:47h
 • Član tantriktantrik

  Hvala Irida!

  23.06.2020. 07:04h
 • Član iridairida

  Tantrik, dobrodošao na magicus! Nadamo se da ćeš pisati o svome radu...

  18.06.2020. 14:36h
 • Član bglavacbglavac

  Pozdrav!

  17.06.2020. 14:00h
 • Član tantriktantrik

  Dobro jutro, dragi magicusi!

  17.06.2020. 07:35h
 • Član bglavacbglavac

  Dobar dan gospodine. Lp

  16.06.2020. 20:19h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

TEHNIKA MEDITACIJE: TANTRA LJUBAV