Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

KOZMIČKI (SVEOPĆI) ORGAZAM KROZ TANTRU

KOZMIČKI (SVEOPĆI) ORGAZAM KROZ TANTRU
“Seks je samo početak, nije kraj. Ali ako propustite početak, propustiti ćete i kraj.”
Objavite i Vi sadržaj na Magicusu Upute za unos sadržaja Editiranje postojećih članaka

KOZMIČKI (SVEOPĆI) ORGAZAM KROZ TANTRU

“Seks je samo početak, nije kraj. Ali ako propustite početak, propustiti ćete i kraj.”

Prije nego što krenem na vaša pitanja treba raščistiti neke druge točke, jer ono će vam pomoći da bolje razumijete što znači Tantra. Tantra nije moralni koncept. Ona nije ni moralna, ni imoralna - ona je amoralna. Ona je nauka; nauka nije ništa od toga. Vaše moralnosti i koncepti koji se tiču moralnog ponašanja su najvažniji za Tantru. Tantru ne interesira kako se neko treba ponašati. Ne zanimaju je ideali. Nju uglavnom zanima ono što jeste, što ste vi. Ovo se mora duboko razumjeti.

Moralnost je u vezi sa idealima - kakvi trebate biti i što trebate biti. Tako je moralnost u osnovi osuđujuća. Nikada niste idealni, zato ćete biti osuđeni. Svaka moralnost predstavlja stvaranje krivice. Nikada ne možete postati ideal, uvijek ste negdje iza. Rascjep će uvijek postojati jer je ideal nemoguć. A kroz moralnost on postaje

još više nemoguć. Ideal je u budućnosti, a vi ste ono što jeste, i stalno to uspoređujete. Nikada niste savršeni.

Nešto nedostaje. Osjećate krivicu, osjećate samooptuživanje.

Jedno: Tantra je protiv osuđivanja jer vas ono nikada ne može preobratiti. Osuđivanje samo može stvoriti hipokriziju. Zato pokušavate, pretvarate se da pokažete da ste ono što niste. Hipokrizija znači da ste stvaran čovjek, ne idealan, ali se pretvarate da pokažete da ste idealan. Tada se u vama stvara rascjep, imate lažno lice. Rođen je lažni čovjek, a Tantra je u osnovi potraga za pravim čovjekom, ne za lažnim.

Svaka moralnost obavezno stvara dvoličnost. Uvijek će biti tako. Hipokrizija će ostati sa moralnošću. Ona mu je dio - sjenka. Ovo će izgledati paradoksalno jer su moralisti ljudi koji najviše osuđuju dvoličnost, a oni je stvaraju.

A hipokrizija ne može nestati sa zemlje ako ne nestane i moralnost. Postojati će zajedno, oni su dvije

strane istog novčića, jer moralnost nam daje ideal a vi niste idealni, zato vam se ideal i daje. Počinjete osjećati da niste u pravu, i da je to prirodno: to vam je dano, rođeni ste tako i s tim u vezi ne možete ništa uraditi. Ne možete to promijeniti; to nije tako lako.

Zato možete uraditi dvoje: možete stvoriti lažno lice i možete se pretvarati da ste nešto što niste. To vas spašava. Možete se kretati mnogo lakše i opuštenije u društvu. A u sebi trebate potisnuti ono stvarno, jer lažno se može savladati samo ako je stvarno potisnuto. Zato vaše stvarno biće sve više propada u podsvijest, a lažno vam postaje svijest. Lažni dio izlazi u prednji plan, a pravi se povlači. Podijeljeni ste, i što više pokušavate da se pretvarate, rascjep će biti veći.

Dijete je rođeno jedinstveno, kao cjelina. Zato je svako dijete tako divno. Dijete nema razdora, nema podjela, nema fragmenata, dijete je jedinstveno. Stvarno i lažno ne postoji. Dijete je jednostavno stvarno, autentično. Ne možete reći da je dijete moralno; dijete nije ni moralno, ni nemoralno, samo je nesvjesno da postoji bilo što moralno ili nemoralno. Onoga trenutka kada postane svjesno počinje razdor. Tada se dijete počinje ponašati lažno, jer biti stvaran postaje sve teže i teže.

To se dešava iz potrebe, zapamtite, jer porodica mora regulirati, roditelji moraju regulirati. Dijete mora biti civilizirano, obrazovano, odgojeno, kultivirano; inače će mu biti nemoguće kretati se u društvu. Mora mu se reci, “Uradi ovo. Nemoj raditi ono.” I kada kažemo, “Uradi ovo.”, djetetova stvarnost možda nije spremna to uraditi,

možda nije stvarna. U djetetu možda nema nikakve prave želje da to uradi, a kada kažemo, “Nemoj da uradiš

ovo i nemoj da uradiš ono.”, dijete možda želi to uraditi.


Osuđujemo stvarno, a ohrabrujemo lažno, jer lažno će biti od pomoći u lažnom društvu, i lažno će odgovarati tamo gdje je sve lažno. Stvarno neće odgovarati. Stvarno dijete će imati velikih teškoća u društvu, jer je čitavo društvo lažno. To je začarani krug. Rođeni smo u društvu i prema tome nijedno društvo nije postojalo na zemlji a da je bilo stvarno. To je začarano! Dijete je rođeno u društvu, a društvo je već tu sa svojim ustalje- nim pravilima, ponašanjima, moralnostima... Dijete mora učiti...

Kada poraste postati će lažno. Onda će se njemu roditi djeca i pomoći će da i njih učini lažnim i to se sve više i više nastavlja. Što učiniti? Ne možemo promijeniti društvo. Ili ako pokušamo promijeniti društvo, nećemo više biti tu kada se i društvo promijeni. Za to će trebati vječnost. Što učiniti?

Individua može u sebi postati svjesna ovog osnovnog razdora: da se stvarnost potiskuje, a lažno izbacuje

u prvi plan. To je bol, to je patnja, to je pakao. Ne možete dobiti nikako zadovoljenje kroz lažno jer su kroz lažno moguća samo lažna zadovoljenja. To je prirodno. Stvarna zadovoljenja mogu doći samo kroz stvarno. Kroz stvarno možete doseći stvarnost. Kroz stvarno možete doseći istinu. Kroz lažno možete doseći sve više i više halucinacija, iluzija, snova. A kroz snove, možete se samo zavaravati, ali nikada se ne možete zadovoljiti.

Na primjer, ako ste u snu žedni, možete sanjati da pijete. To će pomoći da nastavite spavanje. Ako nema sna, u kome sanjate da pijete, spavanje će se prekinuti. Prisutna je prava žeđ. Ona će prekinuti spavanje, spavanje će biti narušeno. San je pomoć, daje vam osjećanje da pijete. Ali voda je lažna. Žeđ je jednostavno

obmanjena, nije uklonjena. Možete nastaviti spavati, ali žeđ je prisutna, potisnuta.

To se dešava - ne samo u snu: to se dešava u čitavom našem životu. Tražite kroz lažnu ličnost, koja nije tu, to je samo fasada. Ako ne dobijete to što tražite osjećati ćete se bijedno, a ako i dobijete i onda ćete se osjećati bijedno. Zapamtite, ako ne dobijete to što tražite, jad će biti manji. A ako dobijete jad će biti dublji i veći.

Psiholozi kažu da zbog lažne ličnosti, u osnovi nikada ne želimo doseći cilj - nikada ne želimo doseći ga u osnovi, jer ako dosegnete cilj biti ćete potpuno frustrirani. Živimo u nadi. U nadi možemo i nastaviti živjeti. Nada je san. Nikada ne dosežete cilj, i nikada nećete shvatiti da je cilj lažni.

Siromašan čovjek koji se bori za bogatstvo je sretniji u borbi, jer postoji nada. A sa lažnom ličnošću, samo nada je sreća. Ako siromašan čovjek dobije bogatstvo ostati će bez nade. Frustracija će biti prirodna posljedica. Bogatstva su tu, ali nema zadovoljstva (zadovoljenja). Dostigao je svoj cilj, ali ništa se nije desilo, njegove nade su poljuljane. Zato je društvo poljuljano u trenutku kada nešto dostigne.

Ako je Amerika danas toliko poljuljana, to je zato što su nade dostignute, ciljevi su dostignuti i ne možete se više zavaravati. Zato ako se u Americi mlada generacija protivi svim ciljevima starije generacije to je zbog ovoga: sve se pokazalo besmislenim.

U Indiji toga nemamo, nemamo mladih koji su dobrovoljno osiromašili, hipija - koji su dobrovoljno osiromašili! Još uvijek se nadamo. Nadamo se u budućnost, da će zemlja jednog dana postati bogata i da će to biti raj. Uvijek se nadamo raju.

Zbog ove lažne ličnosti što god pokušali, uradili, tražili, sve postaje lažno. Tantra kaže da vam se istina

može desiti ako ponovo čvrsto stojite u stvarnosti. Ali da bi čvrsto stajali u stvarnosti morate biti vrlo hrabri sami sa sobom, jer lažno je odgovarajuće i lažno je toliko kultivirano, um vam je toliko uvjetovan da ćete se plašiti stvarnog.

Neko je upitao, “Jučer ste rekli da treba biti potpuno u ljubavnom činu.” - uživati u njemu, osjećati ga, ostati u njemu i kada se tijelo počne tresti, budite treperenje. Netko je upitao, “Čemu nas učite - zadovoljenju? To je perverzno! “ Ovdje vam govori lažna ličnost.

Lažna ličnost je uvijek protiv uživanja u bilo čemu, uvijek je protiv vas. Ne smijete uživati. Uvijek je zato da se nešto posvećuje - da se posvećujete vi, da se posvećujete za druge. To izgleda divno jer smo odrasli s tim: “Žrtvuj se za druge - to je altruizam! Ako pokušaš uživati, sebičan si.” I u trenutku kad neko kaže da je to sebično, to postaje grijeh. Ali kažem vam, Tantra je u osnovi drugačiji pristup. Tantra kaže, ako vi sami ne možete uživati, ne možete ni pomoći drugima da uživaju. Ako zaista niste okupirani sobom, ne možete služiti druge, ne možete pomoći drugima da dođu do svog ispunjenja. Ako sami niste ispunjeni sobom, predstavljate opasnost za društvo jer osoba koja se žrtvuje uvijek postaje sadista. Ako vam majka priča i kaže, “Žrtvovala sam se za tebe”, mučiti će vas. Ako muž stalno govori svojoj ženi “žrtvujem se”, on je sadistički tiranin, namučiti će je: žrtvovanje je samo trik da se drugi muče.

Zato su oni koji se žrtvuju vrlo opasni, potencijalno opasni. Budite ih svjesni i nemojte se žrtvovati. I sama riječ je ružna. Uživajte, budite sretni i kada ste puni radosti ona će preći i na druge. Ali to nije žrtva. Nitko vam nije obavezan, nitko vam ne mora zahvaliti. Prije ćete vi osjećati zahvalnost prema drugima jer učestvuju u vašoj sreći. Riječi kao: žrtva, dužnost, usluga su ružne, uništavajuće.

Tantra kaže: ako niste ispunjeni svijetlom, kako možete pomoći drugima da se prosvijetle. Budite sebični - samo tada možete biti altruista, inače je čitavo shvaćanje altruizma besmislica. Budite sretni - samo tako možete pomoći drugima da budu sretni. Ako ste tužni, nesretni, biti ćete grubi prema ostalima i nanijeti ćete im

bol.

Možete postati Mahatma - to nije baš teško - ali pogledajte vaše mahatme. Na svaki način pokušavaju mučiti svakog tko im dođe. Ali njihovo mučenje je vrlo obmanjivo. Muče vas, “Za vaše dobro”, muče vas, “Za vas”. I zato što i sebe muče ne možete im reći, “Propovjedate nam nešto što vi sami ne radite”. Oni to već rade. Muče sami sebe. Sada mogu mučiti i vas, a kada je mučenje za vaše dobro to je najopasnije mučenje - ne možete im pobjeći.

A što je loše u uživanju? Što je loše u tome da budete sretni? Ako je nešto loše to je uvijek nesreća, jer nesretna osoba stvara svuda nesreću oko sebe. Budite sretni! I seksualni čin, ljubav može biti jedan od najdubljih načina na koji se sreća može doseći.


Tantra ne uči seksualnosti. Jednostavno kaže da seks može biti izvor sreće. I kada jednom upoznate tu sreću, možete ići dalje, jer sada čvrsto stojite u stvarnosti. Ne može se zauvijek ostati u seksu, ali možete ga koristiti kao odskočnu dasku. I kad jednom upoznate ekstazu seksa, možete razumjeti o čemu govori mistika - veći orgazam, sveopći orgazam.

Meera pleše. Ne možete je razumjeti, ne možete razumjeti čak ni njene pjesme. One su seksualne, simboli su seksualni. Tako mora biti, jer u ljudskom životu seksualni čin je jedini čin u kojem dolazite do osjećanja, Ne-dvojstva, u kome dolazite do osjećanja dubokog jedinstva, u kome prošlost nestaje i budućnost nestaje, a ostaje samo sadašnji trenutak - jedini stvarni trenutak.

Zato svi oni mistici koji su zaista poznavali jedinstvo sa božanskim, jedinstvo sa samim postojanjem, uvijek su koristiti seksualne izraze i simbole da bi izrazili svoje iskustvo. Nema druge simbolike. Nema druge

simbolike koja tome prilazi bliže.

Seks je samo početak, nije kraj. Ali ako propustite početak, propustiti ćete i kraj. Ne možete izbjeći početak da bi stigli do kraja.

Tantra kaže: uzmite život prirodno.

Nemojte biti lažni. Seks je tu. Duboka mogućnost, veliki potencijal. Koristite ga. I što je loše ako ste u njemu sretni? Zaista, sve moralnosti su protiv sreće, neko je sretan i osjećate da je nešto pošlo loše. Kad je neko tužan, sve je u redu. Živimo u neurotičnom društvu u kome su svi tužni. Kad ste tužni, svi su sretni jer mogu da suosjećaju s vama. Kad ste sretni, svi gube. Što rade s vama? Kad neko suosjeća sa vama pogledajte ga u lice. Lice mu blista, unutrašnji sjaj mu dolazi na lice, sretan je dok suosjeća. Ako ste sretni, nema mogućnosti - vaša sreća će stvoriti tugu kod drugih, vaša nesreća stvara sreću. To je neuroza! I sami korijeni izgleda da su ludi.

Tantra kaže, budite stvarni, budite kakvi jeste. Sreća nije loša, dobra je. Nije grijeh. Samo je tuga grijeh, samo je jad grijeh. Biti sretan je vrlina, jer sretna osoba neće drugima stvoriti nesreću. Samo sretna osoba jeste i može biti podloga za sreću drugih,

Drugo, kada kažem da Tantra nije ni moralna, ni nemoralna, to znači da je Tantra u osnovi nauka. Vidi u vama ono što vi jeste. To ne znači da Tantra ne pokušava da vas promjeni, ali vas mijenja kroz stvarnost. Razlika je baš kao kod magije i nauke. Ista je razlika između moralnosti i Tantre. Magija također pokušava da promjeni stvari samo kroz riječi bez poznavanja stvarnosti. Čarobnjak može reći, “Sada će kiša stati”. Zaista on je ne može zaustaviti, ili će reći, “Sada će kiša doći”, on je ne može pokrenuti. Može samo koristiti riječi.

Ponekad će postojati koincidencija i onda će se osjećati snažno. A ako se ništa ne desi prema njegovom proročanstvu, uvijek može reći, “Što je pošlo loše?”... Ta mogućnost je uvijek skrivena u proročanstvu. U magiji sve počinje sa “ako”. Može reći, “Ako su svi dobri, puni vrlina, kiša će doći određenog dana.” Ako kiša dođe u redu je, ako ne dođe, nisu svi bili puni vrlina. Neko je grešnik.

Čak i u ovom vijeku, XX vijeku, osoba kao Mahatma Gandhi, kada je došla pošast u Bihar, rekao je: “Pošast je došla u Bihar zbog grijehova ljudi koji u njemu žive.” - kao da čitav svijet nije grešan, već samo Bihar. Magija počinje sa “ako” i to “ako” je veliko.

Nauka nikad ne počinje sa “ako” jer nauka prvo počinje saznavati što je stvarno - što je stvarnost. Kad se

jednom upozna stvarno, može se mijenjati. Kad jednom znate što je elektricitet, možete ga mijenjati, koristiti. Čarobnjak ne zna što je elektricitet. Bez poznavanja elektriciteta on hoće da ga mijenja, misli da ga mijenja! Ta proročanstva su samo laži, iluzije.

Moralnost je baš kao i magija. Stalno priča o savršenom čovjeku, a da ne zna što je čovjek - pravi čovjek. Savršen čovjek ostaje samo san. Koriste ga samo da osuđuju pravog čovjeka, čovjek to nikada neće dostići.

Tantra je nauka. Tantra kaže da prvo saznate što je stvarnost, što je čovjek. I ne stvarajte vrijednosti, i ne stvarajte ideale odmah. Prvo saznajte što jeste. Nemojte misliti o “moglo bi biti”, samo mislite o “jeste”. I kada jednom upoznate to “jeste”, možete ga mijenjati. Sada imate tajnu.

Na primjer, Tantra kaže da ne pokušavate ići protiv seksa, jer ako idete protiv seksa i pokušate da

stvorite stanje brahmacharya, celibata, čistoće, to je nemoguće - to je samo čarobnjaštvo. Bez znanja što je seksualna energija, bez znanja od čega se seks sastoji, bez dubokog ulaženja u njegovu stvarnost, njegove tajne, možete stvoriti ideal brahmacharya. Ali što ćete učiniti? Jednostavno ćete ga potisnuti. A osoba koja potiskuje seks je seksualnija nego osoba koja je u njega uključena, jer kroz uključenje se oslobađa energija, kroz potiskivanje ona se stalno kreće po vašem organizmu.

Osoba koja potiskuje seks počinje ga svugdje vidjeti. Sve postaje seksualno. Ne da je stvarno sve seksualno, ali sada ta osoba stvara slike. Sada stvara slike! Njegova vlastita skrivena energija sada se projicira.

Svugdje će gledati i svugdje će vidjeti seks. I zato što osuđujete sebe, početi će osuđivati svakog. Ne možete

pronaći moralistu koji ne osuđuje; osuđuje svakoga svako je loš. To je dobro osjećanje. Ego mu je ispunjen. Ali zašto svi griješe! Zato što svugdje vidi ono što potiskuje. Njegov vlastiti um će postajati sve više i više seksualan i sve će se više plašiti. Ova brahmacharya je perverzna, neprirodna.

Drukčija vrsta brahmacharya dešava se sljedbeniku Tantre. Ali sam proces je potpuno suprotan. Tantra prvo uči kako se kretati, kako ga upoznati, kako ga osjećati i kako doći do najdubljih mogućnosti sakrivenih u njemu, do klimaksa - kako pronaći osnovnu ljepotu, osnovnu sreću koja je u njemu sakrivena.

Kada jednom upoznate tu tajnu možete je prevazići, jer zaista u dubokom seksualnom orgazmu nije seks koji vam daje sreću; to je nešto drugo. Seks je samo situacija. Nešto drugo vam daje euforiju, ekstazu, To drugo se može podijeliti u tri elementa. Ali kada kažem i opišem elemente, nemojte misliti da ih možete razumjeti. Moraju postati dio vašeg iskustva. Kao koncepti su beskorisni.

Zbog tri osnovna elementa u seksu dolazite do trenutka sreće. Ta tri su, prvo: bezvremenost, Potpuno


prevazilazite vrijeme, vrijeme ne postoji. Potpuno zaboravljate vrijeme. Vrijeme za vas nestaje. Nije da vrijeme prestaje. Prestaje za vas, niste u njemu. Nema prošlosti, nema budućnosti. Ovaj trenutak, ovdje i sada, čitavo postojanje je usredišteno u njemu. Ovaj trenutak postoje jedini stvarni trenutak. Ako od tog trenutka možete napraviti jedini pravi trenutak bez seksa, nema potreba za seksom. To se dešava kroz meditaciju.

Drugo: u seksu po prvi put gubite svoj ego, ostajete bez njega. Zato svi oni koji su veoma egoistični, uvijek su protiv seksa, jer u seksu moraju izgubiti svoj ego. Vi niste vi, niti je onaj drugi on. I vi i voljena osoba ste izgubljeni u nešto drugo. Nova stvarnost uključuje, novo jedinstvo počinje da postoji u onome u kome su dva stara izgubljena - potpuno izgubljena. Ego je uplašen. Niste više tamo. Ako, bez seksa, možete doći do trenutka gdje više niste vi, onda nema potrebe.

I treće: po prvi put u seksu ste prirodni. Lažno sve gubite: fasada, lice se gubi, društvo, kultura, civilizacija se gube. Dio ste prirode - kao drveće, životinje, zvijezde. Dio ste prirode! U nečem ste većem. U kozmosu, u Tao-u. Plutate u njemu. Ne možete čak ni plivati u njemu. Ne možete. Samo plutate, nosi vas struja.

Ove tri stvari daju vam ekstazu. Seks je samo situacija u kojoj se to dešava prirodno. Kad jednom poznajete i kad možete osjetiti te elemente možete ih stvoriti nezavisno od seksa. Svaka meditacija je u osnovi seksualno iskustvo bez seksa. Ali morate proći kroz to. Mora postati dio vašeg iskustva. Ne koncepti, ne ideje, ne misli.

Tantra nije za seks, Tantra je za prevazilaženje. Ali to možete samo kroz iskustvo - iskustvo postojanja - ne kroz ideologiju. Brahmacharya se dešava samo kroz Tantru. Ovo izgleda paradoksalno, ali nije. Prevazilaženje se dešava samo kroz znanje. Neznanje ne može pomoći u prevazilaženju, može pomoći samo

kod hipokrizije.

Sada ću uzeti pitanja. Netko je pitao:

Koliko često treba čovjek imati seksualne odnose da bi pomogao, a ne omeo meditaciju?

Pitanje se pojavilo zbog nesporazuma. Vaš seksualni čin i seksualni čin u Tantri su u osnovi različiti. Vaš seksualni čin služi za olakšanje. To je kao ispuhavanje nosa - dobro ispuhavanje nosa. Energija je izbačena: niste više napeti. To je uništavajuće, a ne stvarajuće. Dobro je terapeutski: pomaže vam opustiti se, ali ništa više.

Seksualni čin u Tantri je u osnovi suprotan i različit. Ne služi za olakšanje, ne služi za izbacivanje energije. Služi da se ostane u činu bez ejakulacije - bez izbacivanja energije. Služi da se ostane u činu, samo u

početnom dijelu čina, ne na kraju. To mijenja kvalitetu, tada je čitava kvaliteta različita.

Pokušajte shvatiti dvije stvari. Postoje dvije vrste klimaksa, dvije vrste orgazma. Jedna vrsta je poznata: dosežete vrh uzbuđenja i ne možete dalje, došao je kraj. Uzbuđenje  doseže  točku  na kojoj postaje  ne- dobrovoljno. Energija skače u vama i izlazi. Oslobodili ste je se. Teret je odbačen, možete se opustiti i spavati.

Koristite ga kao sredstvo za umirenje. To je prirodno sredstvo za umirenje. Sledi dobar san - ako vam um nije opterećen religijom. Inače je sredstvo za umirenje uništeno. Samo ako vam um nije opterećen religijom, seks može biti sredstvo za umirenje. Ako osjećate krivicu, san će vam biti narušen. Osjećati ćete depresiju. Početi ćete se osuđivati, i početi ćete se zaklinjati samo sada, ne više... San će vam posle toga postati noćna mora. Ako ste prirodno biće, ne mnogo opterećeni religijom i moralom, seks se može koristiti kao sredstvo za umirenje.

To je jedna vrsta orgazma - dosezanje vrhunca uzbuđenja. Tantra je usredištena na drugu vrstu orgazma. Ako prvi zovemo “vrhunac”, ovaj možete zvati “dolina”, ne dolazi se do vrhunca uzbuđenja, već do najdublje doline opuštanja. Za obje vrste u početku je potrebno uzbuđenje, zato kažem da su u početku obje vrste iste, ali na kraju su potpuno različite.

Uzbuđenje je potrebno za obje vrste: ili idete ka vrhuncu uzbuđenja ili ka dolini opuštanja. Za prvu, uzbuđenje mora biti intenzivno - sve intenzivnije. Morate rasti u njemu, morate mu pomoći da raste ka vrhuncu. U drugoj vrsti uzbuđenje je samo početak. I kada je čovjek jednom ušao u to, oboje ljubavnika se mogu opustiti. Nije potreban ni jedan pokret. Mogu se opustiti u ljubavnom zagrljaju. Kada muškarac ili žena osjete da se erekcija gubi, samo tada je potreban mali pokret i uzbuđenje... ali tada se ponovo opustite. Ovaj duboki zagrljaj možete produžiti satima. Bez ejakulacije. I tada oboje mogu zapasti u duboki san, zajedno. To je “dolinski” orgazam. Oboje su opušteni i mogu se sresti kao dva opuštena bića.

Kod običnog seksualnog orgazma srećete se kao dva uzbuđena bića napeti, puni uzbuđenja, pokušavajući  se  olakšati.  Obični  seksualni  orgazam  izgleda  ludo.  Tantra  orgazam  je  duboka  opuštajuća

meditacija. Onda nema pitanja... koliko često treba čovjek imati odnose? Koliko hoćete, jer se ne gubi energija.

U stvari, energija se dobiva.

Toga možda niste svjesni, ali to je biološka, bioenergetska činjenica, da su muškarac i žena suprotne sile

-  negativna/pozitivna, yin/yang, ili kako god ih nazvali. Izazivaju jedna drugu i kada se susretnu u dubokom opuštanju, revitaliziraju jedna drugu. Oživljavaju jedna drugu, pomlađuju se; osjećaju se življe, postaju puni nove energije. A ništa se ne gubi! Samo susretom sa suprotnim polom, energija se obnavlja.

Ljubavni čin u Tantri možete obavljati koliko hoćete. Običan seksualni čin ne može se upražnjavati koliko

hoćete, jer gubite energiju i tijelo mora čekati da bi je povratilo. I samo kada je povratite možete je ponovo izgubiti. Ovo izgleda apsurdno: čitav život provesti u vraćanju i gubljenju, vraćanju i gubljenju... To je kao neka opsesija.

Drugo što treba zapamtiti: možda ste primijetili, ili niste, ako pogledate životinje, nikada nećete vidjeti da uživaju, u stvari one ne uživaju. Pogledajte babune, majmune, pse ili bilo koju životinju - nećete vidjeti da one


uživaju u seksualnom činu. Nećete! Izgleda samo kao mehanički čin, prirodna sila koja ih gura ka njemu. Ako ste vidjeli majmune prilikom parenja, posle parenja će se razdvojiti. Pogledajte im lica. Nema ekstaze - kao da se ništa nije desilo. Kada imaju previše energije, odbacuju je.

Običan seksualni čin je baš takav, a moralisti su govorili sasvim suprotno. Kažu, “Ne unosite se. Ne uživajte. “Kažu, “To je životinjski.” Nije! Životinje nikad ne uživaju - samo čovjek može uživati. I što dublje možete uživati, u vama je rođena dublja ljudskost. I ako vaš seksualni čin može postati meditativan, ekstatičan, dodirnuta je najviša točka.

Ali upamtite Tantru! To je dolinski orgazam. Nije to vrhunac iskustva, to je “dolinsko iskustvo”.

Na zapadu, Abraham Maslow je termin “vrhunac iskustva” učinio vrlo poznatim. Ulazite u uzbuđenje prema vrhuncu, i onda padate. Zato posle svakog seksualnog čina, osjećate pad i depresiju. Padate sa vrha.

To nikada nećete osjetiti posle seksualnog iskustva u Tantri. Ne padate! Ne možete pasti dublje - već

jeste u dolini. U stvari, podižete se.

Kada se vratite iz seksualnog čina Tantre, uzdigli ste se, niste pali. Osjećate se ispunjeni energijom, vitalniji, življi, zračite. I ta ekstaza će trajati satima, čak i danima. Zavisi koliko ste duboko bili u njoj.

I ako se u tom činu možete kretati, prije ili posle ćete shvatiti da je ejakulacija gubljenje energije. Nema potrebe za njom - osim ako ne želite djecu. Čitavog dana ćete osjećati duboko olakšanje. Jedno seksualno

iskustvo u Tantri, i danima ćete se osjećati opušteno, lako, nenasilno, Ne-bijesno, Ne-depresivno. Ta vrsta

osobe nikada ne predstavlja opasnost za druge. Ako može, pomoći će drugima da budu sretni, ako ne može, bar neće nikoga unesrećiti.

Samo Tantra može stvoriti novog čovjeka. A čovjek koji je upoznao bezvremenost, bez-egoizam i duboko ne-dvojstvo rasti će sa postojanjem. Otvorila se nova dimenzija. To nije daleko, taj dan nije daleko, kada će seks jednostavno nestati. Kada seks nestane bez vašeg znanja, iznenada ćete jednog dana shvatiti da je

potpuno nestao i da nema želje, da je rođena brahmacharya.

Ali to je teško - izgleda teško zbog mnogo pogrešnog učenja. A i uplašeni ste jer vam je um uvjetovan. Bojimo se dvije stvari: seksa i smrti. Obje su osnovne, i zaista religiozan čovjek koji traži ući će u obje.

Iskusiti će seks da bi znao što je to, jer poznavati seks znači poznavati život. Također će htjeti znati što je smrt, jer ako ne znate što je smrt ne možete znati ni što je vječni život. Ako mogu ući u seks do samog središta, znam što je život. A ako mogu dobrovoljno ući u smrt, do samog središta, u trenutku kada dodirnem središte smrti,

postajem vječan. Sada sam besmrtan jer smrt je nešto što se dešava na periferiji.

I seks i smrt su osnovni za pravog tragaoca, ali za obično čovječanstvo oni su tabu - o njima se ne priča. Oboje su osnovni i u dubokoj vezi. U tako su dubokoj vezi da čak i ulaskom u seks ulazite u izvjesnu smrt, jer umirete. Ego nestaje, vrijeme nestaje, individualnost nestaje – umirete! Seks je također podrška smrti: a ako znate da je seks podrška smrti; smrt može postati veliki seksualni orgazam.

Neki Sokrat koji ulazi u smrt nije uplašen. Ustvari on je entuzijasta, zagolican, uzbuđen da sazna što je smrt. Duboka dobrodošlica u srcu. Zašto? Jer ako ste upoznali malu smrt seksa i sreću koja je slijedi, željeti ćete upoznati i veću smrt - veću sreću koja je sakrivena iza toga. Ali oboje su tabu za nas. Za Tantru, oboje su

istraživačke dimenzije. Čovjek mora proći kroz njih.

Neko je pitao:

Ako se meditacija iskusi kao uzdizanje kundalini uz kičmeni stup, zar to ne crpi meditativne energije da bi se dobio orgazam?

Sva pitanja su u osnovi postavljena bez razumijevanja seksualnog čina Tantre. Obično je to lako. Ako vam energija raste, uzdiže vaš kundalini i juri ka glavi, ne možete imati obični orgazam. A ako pokušate unutar vas će se stvoriti duboki konflikt, jer se energija kreće nagore, a vi je tjerate nadolje. Ali Tantra orgazam nije težak, on će pomoći.

Energija koja se kreće nagore nije kontradiktorna sa orgazmom Tantre. Možete se opustiti i to opuštanje sa voljenom osobom pomoći će da se energija pomjeri na viši nivo. To predstavlja teškoću u običnom seksualnom činu. Zato su sve tehnike koje nisu Tantra, protiv seksa, jer ne znaju da je “dolinski” orgazam moguć. One poznaju samo jedan - obični orgazam. I to im predstavlja problem. Za Yogu je to problem, jer Yoga pokušava prisiliti vašu seksualnu energiju da se kreće nagore. To se zove kundalini - vaša seksualna energija koja se kreće nagore. U seksualnom činu ona se kreće nadolje. Yoga će reći: živite u celibatu, jer ako radite oboje, stvarate kaos u sistemu. S jedne strane pokušavate vući energiju nagore a s druge strane je izbacujete nadolje, stvarate kaos. Zato su tehnike Yoge protiv seksa.

Ali Tantra nije protiv seksa, jer Tantra ima različitu vrstu orgazma, “dolinski” orgazam koji može pomoći. A tu nema kaosa, ne stvara se sukob. U stvari biće od pomoći. Ako bježite - ako ste muškarac i bježite od žena ili ste žena i bježite od muškaraca - što god da radite onaj drugi vam ostaje u umu i stalno vas vuče nadolje. Ovo je paradoksalno, ali je istinito. Dok ste u dubokom zagrljaju sa voljenom osobom možete zaboraviti tu drugu osobu. Muškarac zaboravlja da žena postoji, žena zaboravlja da muškarac postoji. Samo u dubokom onaj drugi više ne postoji. I kada drugi više ne postoji, vaša energija može lako teći, inače je onaj drugi stalno vuče nadolje.

Zato Yoga i obične tehnike bježe od drugog, od drugog seksa. Moraju da bježe, budite svjesni, stalno se bore i kontroliraju. Ali ako ste protiv drugih vrsta seksa, samo to protivljenje predstavlja stalnu prijetnju i stalno vas vuče nadolje.

Tantra kaže da prijetnja nije potrebna. Budite opušteni sa partnerom. U tom opuštenom trenutku partner


nestaje i energija može da vam se izdigne, ali ona se uzdiže samo ako ste u dolini. Teče nadolje kad ste u vrhuncu.

Još jedno pitanje:

Prošle noći ste rekli da seksualni čin treba biti spor i bez žurbe, ali ste također rekli da čovjek ne treba imati bilo kakvu kontrolu nad seksualnim činom i da treba biti potpun. To me zbunjuje.

To nije kontrola, kontrola je nešto sasvim drugo, sasvim različito od opuštanja. Opuštate se u činu, ne kontrolirate ga. Ako ga kontrolirate, neće biti opuštanja. Ako ga kontrolirate, prije ili posle ćete požuriti da ga završite, jer kontrola je prijetnja. A svaka prijetnja stvara napetost, napetost stvara potrebu za opuštanje. To nije kontrola! Ničem se ne opirete. Jednostavno ne žurite, jer seks ne služi da se negdje krećete. Ne idete nikuda. To je samo igra. Nema cilja. Nigdje ne treba stići, zašto žuriti?

Ali čovjek je uvijek, u svakom činu, potpuno prisutan. Ako žurite u svemu, žuriti ćete i u seksualnom činu - jer vi ćete biti tamo. Osoba koja mnogo pazi na vrijeme također će žuriti u seksualnom činu, kao da je to gubljenje vremena, zato tražimo instant kavu i instant seks. Što se tiče kave, to je u redu, ali sa seksom je jednostavno besmislica. Ne može biti instant seksa. To nije posao, i nije nešto što možete požurivati. Kroz žurbu ćete ga uništiti, propustiti ćete mu pravu srž. Uživajte u njemu, jer kroz njega se osjeća bezvremenost. Ako žurite, ne možete osjetiti bezvremenost.

Kada Tantra kaže da ne žurite, da sporo uživate kao da idete u šetnju ujutro, a ne u ured, to je različito. Kad idete u ured, žurite da negdje stignete, a kad ste u šetnji ne žurite jer ne idete nigdje. Jednostavno hodate. Nema žurbe, nema cilja.

Možete se vratiti sa bilo koje točke.

Ta sporost je osnova koja stvara dolinu. Inače će se stvoriti vrhunac. A kada se to kaže, ne znači da trebate kontrolirati. Ne treba kontrolirati svoje uzbuđenje jer je to kontradiktorno. Ne možete kontrolirati uzbuđenje. Samo se opustite, uzmite to kao igru - ne stvarajte kraj. Dovoljan je početak!

U samom činu, zatvorite oči, osjetite tako partnera, osjetite njegovu energiju koja teče prema vama, uđite

u nju, rastopite se u njoj. Doći će! Stari običaj može opstati par dana... Otići će. Ali ne silite ga da ode. Samo nastavite da se opuštate, opuštate, opuštate. I ako nema ejakulacije nemojte misliti da nešto nije u redu jer muškarac osjeća da nešto nije u redu. Ako nema ejakulacije, osjeća da je nešto loše. Ništa nije loše! I nemojte misliti da ste nešto propustili. Ništa niste propustili.

U početku ćete osjećati kao da nešto propuštate jer uzbuđenje i vrhunac neće biti tu. I prije nego što dođe dolina, osjećati ćete da nešto propuštate, ali to je samo stara navika. Nakon nekog vremena, nakon mjesec dana, tri tjedna, dolina će se početi pojavljivati. A kada se dolina pojavi, zaboraviti ćete vrhunce. Ni jedan vrh

tada nije vrijedan. Ali morate čekati. I ne siliti se, ne kontrolirajte. Samo se opustite.

Opuštanje je problem, jer kada kažemo opustite se, um to prevodi kao da treba uložiti neki napor. Jezik nam daje takav utisak. Čitao sam jednu knjigu, knjigu pod naslovom “MORATE SE OPUSTITI”. Ovo “morate”, samo “morate” neće dopustiti da se opustite jer to postaje cilj - a ako niste to u stanju osjećati ćete se frustrirano. Samo “morate” daje vam osjećanje velike obaveze, teškog putovanja. Ne možete se opustiti ako razmišljate o “morate”.

Jezik je problem. U izvjesnim stvarima jezik se uvijek pogrešno izražava. Na primjer, opuštanje: ako kažem da se opustite to također postaje prisila i upitati ćete, “Kako da se opustim?” Sa tim “kako” propuštate bit. Ne možete pitati “kako”. Pitate za tehniku: tehnika će stvoriti prisilu, prisila će stvoriti napetost. Zato ako me

pitate kako da se opustite, reći ću: ne radite ništa. Samo se opustite! Samo lezite i čekajte. Ne radite ništa! Sve

što možete da uradite biće zapreka, stvoriti će smetnje.

Ako počnete brojiti od jedan do sto i unazad od sto do jedan ostati ćete budni čitavu noć. A ako ste nekada zaspali zbog brojanja, to nije bilo zbog brojanja, već zato što ste brojali i brojali i dosadilo vam je, zato što vam je dosadilo. To nije bilo zbog brojanja, već zbog dosade. Onda ste zaboravili brojanje i došao je san. Ali san dolazi samo onda, opuštanje dolazi samo onda kad ne radite ništa! To je problem.

Kada kažem “seksualni čin”, to izgleda kao napor. Nije! Samo se počnite igrati sa voljenom osobom. Samo se igrajte, osjećajte jedno drugo, baš kao mala djeca koja se igraju ili kao psi koji se igraju, životinje koje se igraju. Samo se igrajte, i uopće ne mislite o seksualnom činu. Može se desiti, ne mora se desiti.

Ako se desi samo kroz igranje odvesti će vas do doline mnogo lakše. Ako mislite o njemu, onda ste već

ispred sebe: igrate se sa voljenom osobom ali mislite o seksualnom činu. Onda je igranje lažno. Niste prisutni, a um vam je u budućnosti. I taj um će se uvijek kretati u budućnosti. Kada ste u seksualnom činu, um razmišlja kako ga završiti. To je uvijek pred vama. Ne dozvolite to! Samo se igrajte i zaboravite bilo kakav seksualni čin. Desiti će se. Dozvolite mu da se desi. Onda će biti lako opustiti se. A kada se dogodi, samo se opustite. Budite zajedno. Budite jedno drugom u stvarnosti i osjećajte se sretno.

Na nesreću nešto se može učiniti. Na primjer, kad se uzbudite dišete brzo, jer uzbuđenje zahtijeva brzo disanje. Za opuštanje je dobro, od pomoći, ako dišete duboko - ne brzo, sporo, dišite lako. Tada seksualni čin može biti produžen.

Ne pričajte, ne govorite ništa, jer to uznemirava susjede. Ne koristite um. Koristite tijela. Koristite um samo da osjetite što se dešava. Ne mislite, samo osjećajte što se dešava. Toplotu koja teče, ljubav koja teče, energiju koja je u kontaktu, samo osjećajte! Budite je svjesni. I to također ne treba biti prisila - plutanje bez napora. Samo će se tada pojaviti dolina. I kada se jednom pojavi dolina, to je već prevazilaženje.

Kad jednom osjetite i shvatite dolinu, opušteni orgazam, to je već prevazilaženje. Seks nije prisutan. Sada


je to postala meditacija, samadhi.

SADRŽAJ UPISAO

Član JosipJankovicMerlin6 Dodaj ili oduzmi Merlina

Smatrate člana josipjankovic dobrim članom portala? Nagradite ga Merlinom.

🔝

KOMENTARI

 • 29.10.2016. 21:56h

  Član www.yahoo.comMerlin2

  Da se čovjek zamisli:

  Osuđujemo stvarno, a ohrabrujemo lažno, jer lažno će biti od pomoći u lažnom društvu, i lažno će odgovarati tamo gdje je sve lažno. Stvarno neće odgovarati. Stvarno dijete će imati velikih teškoća u društvu, jer je čitavo društvo lažno. To je začarani krug. Rođeni smo u društvu i prema tome nijedno društvo nije postojalo na zemlji a da je bilo stvarno. To je začarano!

 • 29.10.2016. 22:03h

  Član www.yahoo.comMerlin2

  Ma...i ovo je poučno:

  Tantra kaže da vam se istina

  može desiti ako ponovo čvrsto stojite u stvarnosti. Ali da bi čvrsto stajali u stvarnosti morate biti vrlo hrabri sami sa sobom, jer lažno je odgovarajuće i lažno je toliko kultivirano, um vam je toliko uvjetovan da ćete se plašiti stvarnog.

   

   

  Pa zaista je tako, mnogi se plaše istine i zato radije žive u laži na koju su naviknuli. Malo je hrabrih da pogledaju istini u oči.

 • 29.10.2016. 22:07h

  Član www.yahoo.comMerlin2

  Uh...zbilja dobar tekst:

  Ako vam majka priča i kaže, “Žrtvovala sam se za tebe”, mučiti će vas. Ako muž stalno govori svojoj ženi “žrtvujem se”, on je sadistički tiranin, namučiti će je: žrtvovanje je samo trik da se drugi muče.

   

   

  Ima toga još, ali možda je najbolje ovako:

  Molim Vas da ovaj članak stavite u Vaš izbor!

IZDVOJENO

Tehnike

🔝

IZDVOJENO

Najnoviji članci

🔝
SPIRITUALNOST SEKSUALNOG ČINA U TANTRI T A N T R A - PUT PREDAJE