Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član KARIZMATIK

Upisao:

KARIZMATIK

OBJAVLJENO:

PROČITANO

470

PUTA

OD 14.01.2018.

ISUSOVO EVANĐELJE - NOVO

ISUSOVO EVANĐELJE - NOVO
Ako se pitamo, koje je riječi stvarno izgovorio povijesni Isus, koje mu se pripisuju u Evanđeljima, tad bismo mogli na ovaj način pokušati sažeti i predstaviti njegove izgovorene misli. Ali pri čitanju ovih riječi trebamo misliti na to, da ove riječi prate djela i čini, na koje ove riječi potiču.

ISUSOVO

EVANĐELJE

 

 

  

 

Ovo je Evanđelje prijevod sa njemačkog

jezika iz Knjige:

 

John Dominic Crossan

„ DER HISTORISCHE JESUS“

 

Njemački tekst ove enciklopedijske knjige

je prijevod engleskog eriginala:

THE HISTORICAL JESUS

 

Izdavač i prevodilac:

Mato Mihić

Email: mihicmato@gmail.com

 

 


 

U v o d

 

Američki bibličar John Dominic Crossan napisao je

o ISUSU knjigu, enciklopedisjkog formata, pod naslovom

„POVIJESNI ISUS“. Svoju knjigu započinje s jednom

predigrom u kojoj je izvadio i složio, iz Evanđelja,  autentične

riječi koje je sigurno izgovorio povijesni Isus. Ovdje prevodim

ovaj tekst iz ove knjige. Ove Isusove riječi mogu biti dovoljan temelj

 da se doživi i prosudi intelektualni i duhovni profil Isusa iz Nazareta.

Isus ne zahtjeva samo prihvatiti i slijediti njegovo učenje, On također

zahtijeva opredijeliti se za Njegovu ličnost: „ Tko vidi Mene taj vidi Oca“,

„ Tko nije sa mnom taj je protiv Mene.“ Neka ove Isusove riječi budu

dovoljna inspiracija za taj pothvat.

 

J.D. Crossan je rođen 1934.u USA. Bio je profesor biblijske znanosti na

Pavlovom sveučilištu u Čikagu. Autor je mnogih knjiga nositelj nagrade

američke akademije of Religion Award of Excellence.

 

I S U S O V O    E V A N Đ E L J E

 

Ako se pitamo, koje je riječi stvarno izgovorio povijesni Isus, koje mu se pripisuju u Evanđeljima, tad bismo mogli  na ovaj način pokušati sažeti i predstaviti njegove izgovorene misli. Ali pri čitanju ovih riječi trebamo misliti na to, da ove riječi prate

djela i čini, na koje ove riječi potiču.

Ne nosite sa sobom niti novac, niti torbe, niti obuću. Ako uđete u kuću, jedite, što vam dadnu, liječite bolesne i recite im: Došlo vam je Kraljevstvo Božje.

Molite i dat će vam se; tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.

Kraljevstvo Božje ne dolazi tako, da ga se može prepoznati po vanjskim znacima. I ne može se reći: Gle, ono je ovdje !  Ili: ono je tamo ! Je: Kraljevstvo je Božje već u vama.

Tko ima uši da čuje, taj čuje. Tko vas prima taj prima Mene, i tko Mene primi, njega će primiti Onaj, koji je Mene poslao.

Tko otpusti svoju bračnu ženu i oženi drugu, taj čini brakolomstvo; također tko oženi ženu, koja je otpuštena od svog bračnog muža, taj čini brakolomstvo.

Ono, što ulazi u vaša usta, to vas ne će onečistiti. Ali ono, što izlazi iz vaših usta, to će vas onečistiti.

Mladi, koji još piju mlijeko slični su onima, koji ulaze u Kraljevstvo.

Vi ste svjetlo svijeta !

Nijedan prirok nije priznat u svom selu. Nijedan liječnik ne liječi one, koji ga znaju.

Svaki grijeh i svaka kletva bit će ljudima oproštena.

… A jedna žena poviče mu iz mnoštva: Blago ženi, koja te je nosila u svojoj utrobi i prsima, koje su te hranile.

A On odgovori: Još više su blaženi oni, koji slušaju i slijede riječ Božju.

Oprostite i bit će vam oprošteno.

Tako će posljednji biti prvi i prvi posljednji.

Ništa nije sakriveno, što ne će biti otkriveno, i ništa nije tajno, što ne će biti poznato.

Izađe sijač na polje da sije. Kad je sijao, padne neko sjeme na put i dođu ptice i pojedu ga. Neko drugo sjeme padne na kamenito tlo, gdje je bilo samo malo zemlje, i odmah iznikne, jer zemljište nije bilo duboko. Ali kad je izašlo sunce usjev se pojavio i osušio, jer sjemenje nije pustilo korijenje.

Opet drugo sjemenje padne među trnje i trnje izraste i uguši usjev, i usjev ne donese ploda. Ali jedan broj sjemenja padne na dobro tlo i donese plod. Sjetva je rasla, izrasla i donijela plod trideseterostruko, šesdeseterostruko i stostruko.

Kraljevstvo je Božje kao gorušično zrno, koje zasije čovjek u svom vrtu; ono naraste i postane drvo i nebeske ptice se nastane na njegovim granama.

Nitko ne pali svijeću da je stavi u sakriveni ugao, niti stavlja posudu na svijeću, nego je stavlja na svjetionik, da svi koji ulaze, vide osvjetljenje.

Stoga budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi.

Tko ima, njemu će biti dano; ali tko nema, njemu će biti još oduzeto od onoga, što ima.

Blaženi siromašni !

Tko želi biti moj učenik, taj neka se odrekne samog sebe, uzme na sebe svoj križ i neka slijedi mene.

Jedan je čovjek zasadio vinograd, unajmio ga je vinogradarima i otputovao je na duže vrijeme u drugu zemlju. Kad je proteklo vrijeme on pošalje jednog slugu vinogradarima, da mu pošalju njegov dio od uroda vinograda. Ali vinogradari istuku slugu i potjeraju ga praznih ruku. Potom gospodar pošalje jednog drugog slugu; a oni istuku i njega, izgrde ga i potjeraju praznih ruku. Gospodar pošalje još i trećeg slugu; a oni također i njega krvavo izudaraju i izbace ga van. Tada kaže vlasnik vinograda: Što da učinim ?  Poslat ću im mog voljenog Sina. Možda će njega poštovati. Kad su vinogradari ugledali Sina, razmisle se i rekoše međusobno: To je baštinik; moramo ga ubiti, kako bi baština pripala nama.

 

Blago vama, kad vas preziru !

Ja ću razoriti ovaj hram i nitko ga više ne će moći sagraditi.

Žetva je velika, ali je malo radnika. Molite dakle Gospodara žetve, da pošalje radnike u svoju žetvu.

Što želite vidjeti, kad izađete u pustinju ?  Trsku, koju vjetar njiše ? Ili što želite vidjeti, kad izađete na ulicu ?  Čovjeka u lijepoj odjeći ? Ljudi, koji su raskošno obučeni nalaze se u kraljevskim palačama. Ili, što želite vidjeti kad izađete ? Jednog proroka ?  Da, kažem vam: Vi ste vidjeli nekog, tko je veći od proroka.

Kad vidite na Zapadu oblake, tad kažete: Bit će kiša. I zaista kiša dođe. I ako puše južni vjetar, tad kažete: Bit će vruće. I bude tako. Licemjeri ! Znakove zemlje i neba znate tumačiti, zašto tada ne možete shvatiti znakove vremena ?

Oni Isusu pokažu novčanicu i kažu mu: Carevi službenici traže od nas porez .  On im reče: Dajte caru ono, što je carevo! A Bogu dajte ono, što je Božje!

Blaženi žalosni !

Tko želi očuvati svoj život, izgubit će ga; a tko ga izgubi dobit će ga.

Tko nije protiv vas, taj je za vas.

Čovjek je sličan pametnom ribaru, koji baci svoju mrežu u more i  kad je bila puna malih riba opet je izvuče iz mora. Među njima mudri ribar nađe jednu veliku i dobru ribu. Zatim sve male ribe opet vrati u more i bez predomišljanja uzme veliku ribu.

Ja sam bacio vatru u svijet, i gle, ja čekam dok se vatra ne razgori.

Mislite li, da sam došao donijeti mir na zemlju ?  Ne, kažem vam, ne mir nego rat. Jer od sada bit će ovako:Trojica će biti protiv dvojice, a dvojica protiv trojice. Otac će biti protiv sina i sin protiv oca, majka će biti protiv kćeri i kći protiv majke. Svekrva će biti protiv snahe i snaha protiv svekrve.

Sa Kraljevstvom je Božjim tako, kao kad čovjek sije sjeme na svojoj zemlji; zatim on ode na spavanje, i opet ustane. Bila je noć i nastao je dan. Sjeme zametne klicu i raste, a da čovjek ne zna kako.Zemlja sama od sebe donosi svoj plod, najprije stabljiku, zatim klas, potom zrno u klasu. Čim je plod dozreo uzima se srp, jer je došlo vrijeme žetve.

Zašto vidiš trun u oku svog brata, a ne vidiš gredu u svom vlastitom oku ?  Izvadi najprije gredu iz svog oka, a tada možeš izvaditi iverje iz oka svog brata 

Grad, koji je sagrađen i učvršćen na visokom brijegu, ne može se srušiti i ne može se sakriti.

Ono, što vam govorim u tami, govorite o tome po danu i što vam se šapće u uho, to navješćujte sa krovova.

Ako slijepac vodi slijepca, oba će pasti u jamu.

Također nitko ne može provaliti u kuću jakog i hrabrog čovjeka i opljačkati je, ako se čovjeka najprije ne zaveže; tek tada je moguće pljačkati njegovu kuću.

Ne brinite za vaš život i ne vodite brigu samo za to, da imate što jesti i što ćete obući. Život je važniji od hrane i tijelo je važnije od odjeće. Gledajte ptice: one ne siju i ne žanju, one nemaju spremišta niti skladišta; njih hrani Bog…Gledajte ljiljane u polju: Oni niti rade niti predu. Kažem vam: Niti Salamon nije bio tako raskošno obučen, kao oni… Vama treba biti prvenstveno stalo do Kraljevstva Božjeg; i tad će vam sve ostalo biti dodijeljeno.

Teško vama Farizeji ! Vi ste slični psu, koji leži na valovu krava; niti jede niti pije niti dopušta kravama jesti ni piti.

Od Adama pa do Ivana Krstitelja, nije nitko, rođenih od žena, veći od Ivana. Ja vam kažem: Onaj među vama tko postane malen taj će prepoznati Kraljevstvo Božje i taj će se uzdići izvan Ivana. 

Nijedan sluga ne može služiti dva gospodara: on će jednoga mrziti, a dugoga voljeti, ili će jednoga poštivati a drugoga omalovažavati. 

Nitko, tko je pio staro vino, ne želi piti novo. 

Nitko ne stavlja novo platno na staru odjeću…Također, nitko ne stavlja novo vino u stare mješine.

Ako netko želi doći k Meni, a nije spreman ostaviti svog oca i svoju majku, taj ne može biti moj učenik. I tko ne mrzi svoju braću i svoje sestre, taj ne može biti moj učenik.

 

Sa Kraljevstvom Božjim je kao sa čovjekom, koji sije dobro sjeme na svoju zemlju. Dok ljudi spavaju, dođe neprijatelj i posije korov među žito i ode. Kad sjetva počne rasti i kad se oblikuje klasje, tad izraste i korov. Tad sluge du gospodaru i kažu mu: Gospodaru, nisi li ti sijao dobro sjeme na svoju zemlju ? Odakle dolazi korov ?  On im odgovori: To je učinio moj neprijatelj. Tad mu rekoše sluge: Da pođemo i izčupamo korov ? On odgovori: Ne, jer ćete zajedno sa korovom izčupati i pšenicu. Dopustite da obadvoje raste zajedno sve do žetve. Kad dođe vrijeme žetve, tad ću reći radnicima: Najprije odstranite korov i svežite ga u snopove, da ga spalite; a žito donesite u moje ambare.

 

Jedan je bogataš posjedovao veliko imanje.On je govorio: Koristit ću ,oje imanje, da sijem, sadim i žanjem. I puniti ću svoje ambare sa plodovima, da nikada ne oskudijevam. Tako je mislio u svom srcu. Ali već one noći, on je umro.

 

Jedan je čovjek želio pozvati goste. I kad je priredio večeru on pošalje svog slugu, da pozove goste. Sluga dođe prvom uzvaniku i kaže mu: Moj gospodar te poziva. On reče: Trgovci mi duguju novac; oni mu dolaze naveče; moram poći i dati im račune. Stoga moram otkazati večeru.

Sluga pođe drugom uzvaniku i kaže mu: Moj gospodar te poziva. On mu kaže: Kupio sam kuću i moram se u njoj zadržati cijeli dan. Sluga ode slijedećem uzvaniku i kaže mu: Moj te gospodar poziva na večeru. A on mu kaže: Moj prijatelj slavi svadbu i ja ću mu pripremati svadbeno jelo i ne ću moći doći, te otkazujem večeru. Sluga dođe slijedećem uzvaniku i kaže mu: Moj te gospodar poziva. On mu reče: Kupio sam zemlju, moram poći dovršiti ugovor i ne ću moći doći, otkazujem moj dolazak.

Sluga se vrati i kaže svom gospodaru: Oni, koje si pozvao na večeru otkazali su svoj dolazak. Gospodar tad kaže svom slugi: Izađi na ulicu i dovedi one, koje nađeš, kako bi se održala moja večera.

Blaženi, koji gladuju !

Jedan mu čovjek reče:Reci mojoj braći, da imanje mog oca podijele sa mnom. On mu odgovori: Tko me je opunomoćio, da budem vaš djelitelj ?

Kraljevstvo mog Oca SLIČNO JE TRGOVCU, KOJI IMA TRGOVINU S ROBOM. Kad je našao dragulj, tad je ona trgovac, koji je bio mudar, prodao trgovinu i kupio dragulje.

Lisice imaju svoje špilje i ptice svoja gnijezda a Sin čovječji nema nigdje mjesta, gdje bi mogao staviti svoju glavu.

Zašto čistite vanjsku stranu čaše? Ne shvaćate, da onaj, koji je stvorio unutarnju stranu, također je stvorio i vanjsku stranu ?

Ako imate novac tad ga ne ulažite za kamate, nego dajte onom od koga ne ćete dobiti ništa nazad.

Kraljevstvo je Božje slično ženi. Ona je uzela malo kvasa, stavila ge je u tijesto i od toga je napravila velike kruhove.

 

Učenik mu kaže: Tvoja braća i tvoja majka nalaze se vani. A on im odgovori: Moja braća i moja mati su oni, koji čine volju Božju.

I rekoše Mu: Dođi, mi želimo danas moliti i postiti !

Isus reče: Koji su to grijesi, koje sam počinio ili u čemu me nadilazite ? Ali kad zaručnik izađe iz svoje ložnice tad možete postiti i moliti.

Kraljevstvo Božje slično je pastiru, koji ima sto ovaca. Jedna od njih se izgubi. Tad pastir ostavi devedeset i devet ovaca i pođe tražiti jednu izgubljenu, sve dok je ne nađe. Kad ju je našao rekao joj je: Ja te ljubim više nego onih devedeset i devet.

 

Sa Kraljevstvom je Božjim kao sa blagom, koje je zakopano u zemlji. Jedan ga je čovjek otkrio i opet ga zakopa. I sav radostan sve je prodao što je posjedovao i kupi onu zemlju. 

Farizeji i pismoznanci mrmljali su protiv njegovih učenika i govoraše: Zašto jedete i pijete sa carinicima i grješnicima ?

Ljubite svoje neprijatelje i molite za one, koji vas progone.

Isus je istjerao demona iz čovjeka koji je bio nijem. Kad je demon napustio nijemog čovjeka, čovjek je mogao govoriti, a svi su se ljudi čudili i divili. Neki od njih su rekli: Pomoću Belzebuba, poglavice zlih duhova, on izgoni demone… A On im odgovori: Svako kraljevstvo, koje je u sebi podijeljeno opustit će i i past će kuća na kuću. Ako je sotona u međusobnoj svađi, kako će moći opstati njegovo kraljevstvo ? Vi kažete, da ja izgonim đavle pomoću Belzebuba. Ako ja izgonim demone pomoću Belzebuba, pomoću koga ih izgone vaše pristaše ?  Zato će vam oni sami biti biti suci. Ali, ako ja izgonim demone pomoću Boga, tad je k vama već došlo Kraljevstvo Božje !

Čuvajte se pismoznanaca ! Oni rado hodaju u dugim haljinama, oni vole, da ih se pozdravlja na ulicama i trgovima, i oni vole u sinagogi sjediti u pročelju i na svakoj svečanosti imati prva mjesta.

Sol je dobra, ali ako sol obljutavi, čime ćete soliti ?

Ako te netko udari po desnom obrazu, tad mu daj i drugi obraz. Ako te netko dovede pred sud da ti oduzme košulju tad mu daj i kaput. I ako te netko prisili, da pođeš s njim jedan kilometar, tad pođi dva kilometra. 

Jedan od Njegovih učenika reče MU:  Gospodine, dopusti mi, da najprije pođem i sahranim svog oca! Isus mu odgovori: Slijedi Mene, dopusti da mrtvi pokapaju mrtve !

 

 Opet jedan drugi reče: Gospodine, ja Te želim slijediti, ali najprije dopusti da se pozdravim sa svojom familijom. Isus mu odgovori: Nitko tko svoju ruku stavi na plug i okreće se gledati unatrag nije dostojan Kraljevstva Božjeg.

Ja Vas šaljem kao ovce među vukove.

Ili, ima li nekoga među vama, koji će svom sinu dati kamen, ako te zamoli za kruh, ili će mu dati zmiju, ako ga zamoli za ribu ?  Ako vi, koji ste zli, dajete vašoj djeci ono, što je dobro, koliko će više vaš Otac na nebu dati dobro onima, koji ga mole.

Ne prodaju li se pet vrabaca za nekoliko kuna ? Ipak Bog ne zaboravlja nijednog od njih. Ali kod vas su izbrojene sve vlasi na vašoj glavi. Ne bojte se! Vi ste mnogo vredniji od vrabaca !

Tamo, gdje je vaše blago, tamo je također i vaše srce !

Od dana Ivana Krstitelja,  pa sve do danas, Kraljevstvo nebesko trpi silu. Silnici se u sebi raspadaju. Sve do Ivana važili su proroci i vladao je zakon.

Tad Mu pristupi Petar i upita ga: Gospodine, koliko puta moram oprostiti svome bratu, ako sagriješi protiv mene ? Sedam puta ?  Isus mu kaže: Ne sedam puta, nego sedamdeset sedam puta !

Jedan je čovjek želio otputovati. I on pozove svoje sluge i povjeri im svoje imanje. Jednom dade pet talenata srebrnog novca, jednom drugom dva, a opet drugom jedan, svakom prema njegovim sposobnostima. I tad otputuje.

Sluga, koji je dobio pet talenata odmah započne trgovati i on zaradi još pet talenata. Isto tako, onaj koji je dobio dva talenta, zaradi još dva. Ali onaj, koji je dobio jedan talent, iskopa rupu u zemlji i sakrije novac svog gospodara.

Nakon dugog vremena vrati se gospodar, da bi od svojih slugu zatražio obračun. Tad dođe onaj, koji je dobio pet talenata, donese još pet i kaže: Gospodaru, dao si mi pet talenata; gle, ja sam zaradio još pet. Reče mu njegov gospodar: Vrlo dobro, ti si marljiv i vjeran sluga. S malim dobitkom ti si bio vjeran upravitelj i ja ću ti dati veliku zadaću. Dođi i sudjeluj u radosti svog gospodara ! Tad pristupi sluga, koji je dobio dva talenta i reče: Gospodine, ti si mi dao dva talenta, gle, ja sam zaradio još dva. Njegov mu gospodar kaže: Vrlo dobro, ti si također vjeran i marljiv sluga. Ti si u malom bio vjeran upravitelj i ja ti stoga želim dati veću poziciju. Dođi i sudjeluj u radosti svog gospodara !

Na koncu dođe također sluga koji je primio jedan talent i kaže: Gospodine, ja znam, da si strog čovjek; ti žanješ, gdje nisi sijao i ubireš, gdje nisi istresao; jer sam strahovao ja sam novac sakrio u zemlju. Evo ti ga opet vraćam.

Njegov mu gospodar odgovori: Ti si loš i lijen sluga ! Ti si znao, da ja žanjem, gdje nisam sijao i sakupljam, gdje nisam prosipao. Da si svoj novac položio barem u banci, tad bi pri mom povratku ubrao barem kamate. Stoga mu uzme talent i dadne onom, koji ima deset talenata.

 

Tad Isus kaže: Tad Isus kaže: Kraljevi vladaju svojim narodom i moćnici se nazivaju dobrotvorima. Ali kod vas ne smije biti tako, nego najveći među vama neka budu najmanji i vođe neka budu kao sluge. Tko je veći od ove dvojice: Onaj tko sjedi za stolom ili tko služi? Naravno onaj, tko sjedi za stolom. Ali ja sam među vama kao onaj, koji služi.

Prije će deva proći kroz uši igle, nego bogataš u Kraljevstvo Božje ! 

Ljubi svog brata kao svoju dušu ! Štiti ga kao svoj oko! 

Nemoguće je da čovjek u isto vrijeme jaši  na dva konja i nateže dva luka. 

Blaženi onaj, koji je patio !

Rasijeci drvo, ja sam u njemu. Podignite kamen i naći ćete mene u njemu. 

Kraljevstvo Božje slično je ženi, koja nosi posudu sa brašnom i prelazi dugi put. Držač posude pukne; brašno se istrese na put iza nje; ali ona to nije opazila; ona nije primijetila nikakvu nezgodu. Kad je stigla u kuću, stavila je posudu na stol i vidjela, da je prazna. 

Kraljevstvo Božje slično je čovjeku, koji je htio ubiti jednu utvaru. On izvadi mač iz korica i probode zid, da upozna, da li je njegova ruka dovoljno jaka. Zatim ubije utvaru.

 

Ako prinosiš na oltar svoj žrtveni dar i pri tome se sjetiš, da tvoj brat ima nešto protiv tebe, tad ostavi svoj dar pred oltarom, pođi i pomiri se najprije  sa svojim bratom, tad dođi i prinesi svoj dar.

 

Ne zaklinjite se niti nebom, jer nebo je prijestolje Božje, niti zemljom, jer ona je postolje tvojim nogama, niti Jeruzalemom, jer on je grad velikog Kralja. Također se ne zaklinji niti svojom glavom, jer ti ne možeš niti jednu dlaku učiniti bijelom ili crnom.

 

Vaše DA neka bude DA, vaše NE neka bude NE; sve drugo potječe od zloga.

 

Tko se sam uzvisuje, bit će ponižen i tko se ponizi bit će uzvišen.

 

Stoga je Kraljevstvo Božje kao kralj, koji je odlučio zatražiti obračun od svojih slugu. Kad je počeo sa obračunom, dovedu pred njega jednog koji mu je dugovao deset tisuća dinara. Jer nije mogao vratiti novac, naredi gospodar, da proda sve što posjeduje, sa ženom i djecom, i da izgladi svoj dug. Tad sluga padne pred njim na koljena i zamoli ga: Budi strpljiv sa mnom ! Ja ću ti sve vratiti. Gospodar je imao sažaljenje sa slugom, dopusti mu da pođe i oprosti mu dug. Kad je sluga izašao sretne na putu jednog drugog slugu svog gospodara, koji je njemu dugovao sto dinara. Uhvati ga, počne ga daviti i poviče: Plati mi moj dug. Tad sluga padne pred njim na koljena i zamoli ga: Budi strpljiv ! Ja ću ti vratiti. Ali ovaj nije imao smilovanja, nego svog dužnika dadne staviti i zatvor, sve dok ne plati dug. Kad su druge sluge sve to vidjeli, bili su ljuti; pođu svom gospodaru i kažu mu sve, što se je dogodilo. Tad gospodar pozove  onog slugu i reče mu: Ti zli slugo ! Sav tvoj dug, ja sam ti oprostio, jer si me molio. Ni si li i ti trebao također biti milostiv onome, koji je zajedno s tobom u mojoj službi? Trebao si biti milostiv kao što sam ja bio prema tebi.  U svojoj ljutnji preda ga mučiteljima, sve dok ne plati sav dug.

 

Sa Kraljevstvom Božjim je kao sa vlasnikom imanja, koji rano ujutro napušta svoj dom, da našao radnike za svoj vinograd. On se je pogodio sa radnicima za jedan dinar dnevno i pošalje ih u svoj vinograd. Oko tri sata on pođe opet na trg i ugleda druge kako tamo stoje i nemaju posla. On im kaže: Idite u moj vinograd ! Ja ću vas pravedno isplatiti. I oni pođu. Oko šestog i devetog sata pođe gospodar imanja opet na trg i postupi kao i prethodno. Kad je oko jedanaest sati opet pošao, opet je našao neke koji tamo čekaju. On im kaže: Zašto stojite ovdje cijeli dan bez posla ?  Oni odgovore: Nitko nas nije uzeo. Tad ima kaže: Pođite također i vi u moj vinograd !

Kad je bila večer kaže gospodar vinograda svojim službenicima: Pozovite radnike i isplatite ih, počevši od zadnjeg do prvog. Tad dođu muškarci, koje je uzeo oko jedanaest sati i svaki od njih dobije jedan dinar. Kad su prvi bili na redu, mislili su, da će dobiti više. Ali i ovi dobiju samo po jedan dinar. Tad su počeli mrmljati protiv gospodara imanja i rekoše mu: Ovi zadnji radili su samo jedan sat i ti si nas izjednačio s njima; a mi smo radili cijeli dan i podnosili teret rada i vrućine. Tad gospodar odgovori: Prijatelju, nisam ti nanio nikakvu nepravdu. Nisi li se pogodio sa mnom za jedan dinar ?  Uzmi svoj novac i pođi !  Ja želim  posljednjima isto tako dati koliko i tebi.

 

Mnogi su od rođenja nesposobni za brak, neki su takvima učinjeni od ljudi, i mnogi su sami sebe učinili takvima – radi Kraljevstva Božjeg.

 

Jedan je čovjek imao dva sina. On pođe prvom sinu i kaže mu: Sine moj, idi i radi danas u vinogradu ! On odgovori: Hoću, gospodaru !, ali ne ode. Tad se obrati drugom sinu i kaže mu isto. Ovaj odgovori: Ja ne želim. Ali kasnije se pokaje i ipak ode. Tko je od ove dvojice ispunio volju svog oca ?

 

Jedan je čovjek išao od Jeruzalema u Jeriho i bio je napadnut od razbojnika. Oni su ga opljačkali i istukli su ga. Tad su otišli i ostavili ga ležati polumrtva. Slučajno istim je putem išao jedan svećenik. On ga ugleda i pođe dalje. Također naiđe i levit na to mjesto; on ga pogleda i pođe dalje.  Potom naiđe iz Samarije, koji je bio na putu. Kad ga je ovaj ugledao sažalio se je, priđe mu, izlije ulje i vino na njegove rane i zavije ih. Zatim ga stavi na svoju jahaču životinju, odnese ga na konačište i zamoli da bude njegova. Sutradan donese dva dinara, dadne ih gostioničaru i reče: Brini se za njega, i ako trebaš više za njega, ja ću ti platiti, kad opet dođem.

 

Ako netko od vas ima prijatelja i dođe mu oko pola noći i kaže mu: Prijatelju, posudi mi kruha; jer mi je došao prijatelj, koji je na putu i nemam ništa, da mu ponudim. Da li će mu prijatelj odgovoriti: Pusti me na miru, vrata su već zaključana i moja djeca spavaju; ja ne mogu ustati i nešto ti dati?

Ja vam kažem: Ako već ne bi ustao stoga, da mu ispuni želju, jer mu je prijatelj, on bi ustao radi njegove neophodne potrebe i dao bi mu ono što treba.

 

Jedan je čovjek u svom vinogradu imao smokvu. I kad je došao pogledao, da li nosi plodove, nije vidio nijednog ploda. Tad je rekao svom vinogradaru: Dolazim već tri godine i gledam, da li ovo smokvino drvo donosi rod i ne vidim ploda. Odsjeci ga ! Zašto da i dalje oduzima snagu zemlji na kojoj raste. Vinogradar odgovori: Gospodaru, dopusti smokvi, da stoji još ove godine. Ja ću tlo oko nje okopati i nagnojiti. Možda će još roditi; ako ne će tad ćeš je dati posjeći.

 

Ako netko od vas želi graditi kuću ne će li najprije sjesti i izračunati, da li ima dovoljno sredstava za dovršenje cijele gradnje? Inače se može dogoditi, da je izgradio samo temelj, ali gradnju ne može dovršiti. I svi koji bi to vidjeli, grdit će ga i govoriti: On je započeo gradnju i ne može je dovršiti.

Ili, ako jedan kralj pođe u rat protiv jednog drugog kralja, ne će li najprije promisliti, da li će moći, sa svojih deset tisuća vojnika, suprotstaviti se onom, koji ima dvadeset tisuća protiv njega ? Ako to ne može, tad će poslati poslanstvo i moliti  za mir, dok je protivnik još daleko.

 

Ili, ako jedna žena ima deset drahmi i jednu od njih izgubi, ne će li upaliti svjetiljku, razgledati cijelu kuću i neumorno tražiti izgubljenu novčanicu, dok je ne nađe ? I kad je nađe pozvat će svoje prijateljice i susjede i reći će: Radujte se sa mnom, ja sam pronašla drahmu, koju sam izgubila.

 

Jedan je čovjek imao dva sina. Mlađi sin kaže svom ocu: Oče, daj mi moje nasljedstvo, koje mi pripada.

Tad otac podijeli imetak. Nakon par dana mlađi sin spakira  sve svoje i pođe u daleki svijet. Tamo je vodio neobuzdan život i rasuo sav svoj imetak. Kad je sve istrošio uslijedila je velika glad u onoj zemlji i bilo mu je teško.Tad, u onoj zemlji, pođe jednom mještaninu i zamoli ga za posao. On ga pošalje na polje, da hrani njegove svinje. U oskudici dobivene hrane on je utažio svoju glad sa otpadcima od svinja. Tad je počeo razmišljati i kaže: Nadničari mog oca imaju tako puno za jesti, a ja ovdje gladujem. Napustit ću ovaj život i poći ću mom ocu. Kad dođem reći ću mu: Oče, ja sa sagriješio protiv neba i protiv tebe. Ja nisam više vrijedan zvati se tvojim sinom; dopusti, da budem tvoj sluga. Tad ostavi sve i pođe na put povratka svom ocu. Otac ga je ugledao još iz daljine i sažali se nad njim. On pođe sinu ususret, zagrli ga i poljubi ga. Tad sin reče: Oče, ja sam sagriješio protiv neba i tebe; ja nisam dostojan biti tvoj sin. A otac kaže svojim slugama: Donesite najbolju odjeću i obucite ga, stavite mu prsten na ruku i obucite mu cipele. Priredite tele i zakoljite ga; mi želimo jesti i radovati se. Moj sin je bio mrtav i sad opet živi; bio je izgubljen i opet je nađen.

I oni započnu slaviti slavlje.

Njegov stariji sin bio je za to vrijeme još u polju.Kad se je vratio i približio kući, čuo je glazbu i ples. Tad pozove jednog od slugu i upita, što se to događa? Sluga odgovori: Tvoj je brat došao i tvoj je otac dao zaklati tele, jer ga opet ima dobra i zdrava. Tad je bio ljut i nije htio ući. Otac mu pristupi i razgovaraše s njima. A on se suprostavi ocu i kaže mu: Toliko godina ja ti služim i nikada nisam postupio protiv tvoje volje; meni nisi darovao ni kozle, da slavim slavlje sa svojim prijateljima. A ti si tvom sinu, koji je svoj imetak protrajbao sa bludnicama, zaklao tele i priredio gozbu. A otac odgovori: Dijete moje, ti si uvijek kod mene i sve što je moje također je tvoje. Ali sada se ipak moramo radovati i slaviti, jer tvoje je brat bio mrtav i opet živi, bio je izgubljen i opet je nađen.

 

Jedan bogati čovjek imao je svog poslovođu. Ovaj se je kod njega zadužio, jer je jeftino prodavao njegovo imanje. Gospodar ga pozove i kaže mu:  Što to čujem o tebi ?  Položi račun o svom upravljanju! Ti ne možeš još dugo biti moj poslovođa. Tad se poslovođa predomisli: Moj gospodar oduzima mi upravljanje. Što ću sada učiniti? Za težak posao nisam sposoban, a prositi se stidim. No, ja znam što ću učiniti, da me ljudi prime u svojim kućama, kad budem otpušten kao poslodavac. I on pozove k sebi dužnike svog gospodara i upita prvog: Koliko si dužan mom gospodaru? On odgovori: sto posuda ulja. Tad mu reče: Uzmi svoju zadužnicu i napiši „pedeset.“ Zatim upita drugoga: Koliko si ti dužan? On odgovori: Sto vreća žita. Tad mu kaže: Uzmi svoju zadužnicu i napiši „osamdeset.“

 

Bijaše jedan bogat čovjek, koji se je oblačio u grimiz i finu lanenu odjeću i svakodnevno je živio ispunjen radošću. Pokraj bogataša živio je siromašan čovjek po imenu Lazar, čije je tijelo bilo puno čireva. On bi utažio svoju glad s onim, što je palo sa stola bogataša. Dolazili su psi i lizali su njegove rane. Kad je umro siromašni Lazar anđeli su ga odnijeli u Abrahamovo krilo. Umro je također i bogataš, i bio je sahranjen. U podzemlju, gdje je patio od bolova, pogleda i u daljini je vidio Abrahama i Lazara u njegovom krilu. Tad poviče: Oče Abrahame, budi mi milostiv i pošalji mi Lazara; dopusti da barem svoje prste uroni u vodu i da mi ublaži jezik, jer jako patim u ovoj vatri. Abraham mu odgovori: Dijete moje, misli na to, da si ti još dok si živio na zemlji, već primio svoj udio u blagostanju, dok je Lazar proživljavao samo patnju. Ona sada uživa utjehu, a ti moraš patiti. Osim toga, između nas i vas stoji nepremostivi ponor, tako da nitko odavde ne može doći do vas i od vas nitko ne može doći k nama, pa ako bi to i želio.

 

U jednom gradu živio je bogataš, koji se nije bojao Boga i nije se obazirao ni na jednog čovjeka. U istom je gradu živjela također jedna udovica, koja je uvijek ponovo dolazila k njemu i rekla: Pomozi mi protiv mog neprijatelja ! On nije htio ništa o tome znati. Tad reče samom sebi: Ja se ne bojim Boga i ne obazirem se ni na kojeg čovjeka, unatoč toga pomoći ću ovoj udovici, jer mi ne daje mira. Možda će mi još doći i zaprijetiti mi.

 

Dva su čovjeka pošla u hram, da se mole. Jedan je bio farizej, a drugi carinik. Farizej je stajao u hramu i tiho izgovarao ovu svoju molitvu: Gospodine, hvala Ti što nisam kao drugi ljudi: lopovi, lažljivci, rastavljeni niti kao ovaj carinik. Ja postim dvaput tjedno i darivam crkvi desetinu mog cijelog primanja. Carinik je stajao pozadi i nije se usudio svoje oči upraviti prema nebu, nego se je udarao u prsa i molio: Gospodine, smiluj se meni grješniku !  A isus reče: Kažem vam, ovaj carinik se vratio svojoj kući kao pravednik, a drugi nije.

 

( Još jednom: Pri čitanju ovih Isusovih riječi treba misliti, da su one ništa bez djela na koja potiču, da su one program, kojeg treba izvesti, partitura koju treba odigrati. Ova je knjiga izvještaj o njenoj prvoj instrumentaciji i praizvedbi. Na koncu kao i na početku, danas kao i onda, sve je u izvođenju.)

VELIKA INVOKACIJA

Iz izvora svjetla – iz Božje misli

neka struji svjetlo u misli čovjeka

i neka svjetlo bude na zemlji !

Iz izvora ljubavi – iz Božjeg srca

neka struji ljubav u sva ljudska srca

i neka Krist ponovo dođe na zemlju !

 

Iz centra, koji poznaje volju Boga

neka blagosivajuća snaga usmjeri

slabu volju čovjeka prema onom velikom

cilju, kojem majstori svjesno služe !

 

Preko centra, kojeg nazivamo čovječanstvo,

neka se razvija plan ljubavi i svjetla

i neka budu zapečaćena vrata prema zlu !

DOPUSTI DA SVJETLO, LJUBAV I SNAGA

ponovo uspostavi Božji plan na planetu zemlje !

( Ova je molitva objavljena iz duhovnog svijeta godine 1945.

i glasno se izgovara prije Transmisione meditacije )

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LIPANJ...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član iridairida

  ajoooj, bilo bi bolje da sanjaš nešto lijepo, žao mi je

  01.06.2020. 14:31h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  e, draga Irido, nisam dugo trebala čekati - zabijen je nož u leđa i još ga vrti i danas :) :) :) :) stvarno vrhunski tumačiš snove!!!

  31.05.2020. 14:33h
 • Član vanessavanessa

  *

  20.05.2020. 17:31h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro dragi magicusi. Sretan dan vam želim. Lp

  19.05.2020. 07:13h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  pa kad stigneš ... :)

  14.05.2020. 11:01h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  https://www.magicus.info/najcesce-prakse/tumacenje-snova/besplatno-tumacenje-snova-shadowofsoul-davorlove-ko-u-prici#comments

  14.05.2020. 11:00h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  evo, draga Irido, dopunila sam Davorov san :)

  14.05.2020. 11:00h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info