Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član borivoj

Upisao:

borivoj

OBJAVLJENO:

PROČITANO

5410

PUTA

OD 14.01.2018.

Dvanaest Svetih noći i Duhovne Hijerarhije - Sergei O.Prokofieff

Dvanaest Svetih noći i Duhovne Hijerarhije - Sergei O.Prokofieff
ZODIJAK I DUHOVNE HIJERARHIJE: PUT OD ISUSA DO KRISTA KROZ DVANAEST SVETIH NOĆI

Prvo poglavlje knjige

Dvanaest Svetih noći i Duhovne Hijerarhije

Sergei O.Prokofieff

ZODIJAK I DUHOVNE HIJERARHIJE: PUT OD ISUSA DO KRISTA KROZ DVANAEST SVETIH NOĆI

The Twelve Holy Nights And The Spiritual Hierarchies Part one:

The Circle of the Zodiac and the Spiritual Hierarchies:

a Path from Jesus to Christ through the Twelve Holy Nights

SADRŽAJ                                         

I mada to nije uistinu priznato od službene znanosti, ovih dvanaest svetih noüi su tu, uspostavljene od Mudrosti. Sakrivene duboko u ljudskoj duši, kao kad bi se reklo:

„Doživite Kristov praznik u svoj njegovoj dubini, uronite duboko u dvanaest svetih noći,

do najsvetijih misterija kozmosa!

A to znači u univerzalnu postojbinu iz koje je Krist sišao na Zemlju.“

Rudolf Steiner, 21.12.1911. godine

Uvod

..................

1

Dvanaest Svetih noći

..................

4

Dnevnik pitanja

..................

6

Ribe  (1. Sveta noü)    ..................       7

Vodenjak  (2. Sveta noü)                           10

Jarac  (3. Sveta noü)                           14

Strijelac  (4. Sveta noü)                           19

Škorpion  (5. Sveta noü)                           22

Vaga  (6. Sveta noü)                          25

Djevica  (7. Sveta noü)                           28

Lav  (8. Sveta noü)                           30

Rak  (9. Sveta noü)                          34

Blizanci (10. Sveta noü)                           40

Bik (11. Sveta noü)                           44

Ovan (12. Sveta noü)                          50

Leonardova posljednja veþera i Zodijak

..................

52

Posljednja večera  (Dodatak 1.)

..................

55

Zodijak   (Dodatak 2.)

..................

56

(13. Sveta noć)

UVOD

Esej objavljen u ovom izdanju pod nazivom „Dvanaest svetih noći i Duhovne Hijerarhije“ zahtijeva nekoliko uvodnih riječi.

Suštinski sadržaj prvog eseja izrasta iz dugogodišnjeg svetkovanja Svetih noći i, i bezi s tim, prodiranja u njihovo ezoterno biće.

Prije svega, i sam njihov broj, dvanaest, (o značenju trinaeste noći govorit će se na odgovarajućem mjestu), naznaka je njihove povezanosti s ciklusom godine kao cjeline i, kroz to, s cijelim makrokozmosom koji okružuje našu Zemlju. Može se reći: one kozmičke snage koje jedna za drugom upravljaju tijekom godine kroz njenih dvanaest mjeseci, djeluju jednom u godini, između 25. prosinca i 06. siječnja, tako da tih dvanaest dana i trinaest noći oje se nalaze izmeđ tih datuma, postaju, što se tiče njihovog duhovnog sadržaja, koncetrirani odraz onih duhovnih snaga koje su oblikovale cijeli godišnji ciklus iz makrokozmosa.

Rudolf Steiner govori o njima kao o „dvanaest svetih snaga univerzuma... koje su simbolično predstavljene u dvanaest znakova zodijaka“, ili „dvanaest univerzalnih snaga kozmosa“; i zatim ukazuje na to da su „Dvanaest svetih noći smještene između Kristove svetkovine (Božića) i svetkovine koja se treba slaviti 6. siječnja „tako da možemo dublje ući u ove snage (GA 127, 21.12.1911, Svetkovine godišnjih doba).

Položaj ovih dana u ciklusu godine, u sredini zime, u vrijeme najveće budnosti Duha Zemlje unutar svog planetarnog tijela, također potvrđuje njihovo osobito značenje za cijeli život godine.

Jer zimi, a naročito za vrijeme dva tjedna koji slijede zimski solsticij, Zemlja se najintenzivnije sjeća onoga što je iskusila za vrijeme ljeta u kozmičkim daljinama u svijetu planeta koje se kreću, a nadasve u svijetu zvijezda stajaćica. I dok tokom ljeta

Duša i Duh Zemlje borave u svjetskim daljinama ili, duhovno govoreći, u krilu viših Hijerarhija, zimi, a naročito za vrijeme dvanaest svetih noći, Zemlja svojim mislima-sjećanjima omogućuje snagama hijerarhija da budu prisutne i nadosjetilno djeluju u njenoj sferi.

To je kao da se u to doba godine otvore velika kozmička vrata prema nebesima, jer kako se duhovno Sunce izdiže iz tame zimske noći, otvara se za ljudska bića mogućnost da zadobiju jedinstven uvid u Hijerarhije kozmosa, u djelovanje viših Hijerarhija koje su vodeće snage naše Zemlje (GA 236, 27.06.1924). I tako svatko tko je u naše vrijeme prožet duhovnim znanjem i teži stvarnom iskustvu svetih noći, može osjetiti da je upravo u ovo vrijeme, zahvaljujući Hijerarhijama čije snage djeluju u zemaljskim mislima, moguće približiti se njihovoj kozmičkoj sferi izravnije nego u bilo koe drugo doba godine.

Prvi od ovih eseja nastao je upravo iz jednog takvog pokušaja približavanja sferi viših Hijerarhija tijekom dvanaest svetih noći.

Štoviše, postalo je jasno da duhovna sukladnost otkrivena između dvanaest svetih noći, kao zemaljske objave snaga cijele sfere zodijaka, i kozmičke aktivnosti bića viših Hijerarhija ima daljnje posljedice. Jer, osim važnosti koju ova sukladnost ima za dublje razumijevanje dvanaest svetih noći kroz znanje o tome da u njima postoji stvarna prisutnos snaga viših Hijerarhija, pokazala se kao iznimno važan ključ kojim sposoban za razotkrivanje mnogih duhovnih tajni.

Tako će u slijedećim esejima biti navedeni jasni primjeri o tome kako je moguće uz pomoć ovoga ključa doći do boljeg razumijevsnja nekih težih aspekata antropozofske kristologije i pripomoći rješavanju određenih problema povezanih s polaganjem Kamena temeljca i izgradnje Prvog Goetheanuma koja je uslijedila.

Sljedeća namjera koja je vodila autora u pisanju ovoga rada je da pomogne čitatelju da pronađe svoj vlastiti put ka razumijevanju sveukupnog duhovnog značenja Epifanije, Bogojaljanja, svetkovine nadčulnog rođenja Krista – za razliku od Božića, svetkovine zemaljskog rođenja čovjeka, Isusa iz Nazareta. Jer s pravim je razumijevanjem Misterija Epifanije povezana sposobnost postupnog nadilaženja materijalizma u kojega je čovječanstvo danas zapalo, stanje koje uistinu računa sa zemaljskim rođenjem Isusa, ali koje nema želju da zna išta o nadčulnom rođenju Krista u njemu tijekom krštenja na Jordanu.

U naše je vrijeme zadaća antropozofski orijentirane duhovne znanosti da učini takvo razumijevanje mogućim. Rudolf Steiner naznačuje to slijedećim riječima: „Moramo još jedannom doći do ovog nadosjetilnog razumijevanja Krista. Usprkos dubokom štovanju kojega ćemo sačuvati za svetkovinu Isusovog rođenja i sve ono što je Božić postao, mi moramo naučiti iznova upraviti naše misli prema drugom rođenju, nadzemaljskom rođenju koje se dogodilo kod krštenja na Jordanu od strane Ivana“. (GA 209, 25.12.1921)

Drugi dio ove knjige, koji je pridodan od kako je izdan prvi dio (na njemačkom), razvijaje je i daljnje produbljivanje određenih duhovno-znanstvenih pitanja koja su proistekla iz prvog dijela.

Ovaj skup eseja svojim je načinom predstavljanja namijenjen čitatelju s određenim poznavanjem antropozofije, pri čem se misli na temeljit poznavanje osnovnih knjiga i posebno kristoloških predavanja Rudolfa Steinera. Poznavanje navedenoga u ovom je slučaju neophodni preduvjet i temelj istiskog razumijevanja i prosuđivanja sadržaja ovoga djela.Sergei O. Prokofieff

Stutgart, 1986. – Arlesheim, 1987.

 

Poput dva veličanstvena stupa, uzdižu se u Hramu godine dvije zimske svetkovine Božića i Bogojavljanja: rođenje čovjeka i rođenje Boga u zemaljskoj sferi, rođenje arhetipskog čovjeka Isusa iz Nazareta, a zatim rođenje u Isusovim ovojima najvišeg Duha našeg kozmosa, Božjeg Sina – Krista.

A između ove dvije svetkovine, kao moćne kozmičke ljestve, uzdižu se Dvanaest svetih noći  kao dvanaest uzlaznih stupnjeva svijesti svijeta, ujedinjujući čovječanstvo sa sferom najuzvi-šenije kozmičke duhovnosti.

„Od Isusa do Krista“ – u ovih nekoliko riječi može se označiti cjelokupno značenje ovog velikog prijelaza, ili uzdizanja, koje vodi od stupnja čovjeka kroz devet stupnjeva Bića Duhovnih Duhovnih Hijerarhija koje vladaju cijelom evolucijom naše Zemlje do najviših stupnjeva Duha Svetoga i Sina Božjega (Krista), u mjeri u kojoj se njihov utecaj objavljuje u granicama našeg kozmosa, odnosno, unutar granica zodijačke sfere koja ga okružuje.

U tom smislu, put od Božića do Epifanije može za nas postati uzlazni put do velike "univerzalne regije iz koje je Krist sišao na Zemlju", put koji nas vodi u tok Dvanaest svetih noći kroz dvanaest regija zvjezdanog svijeta, od regije Riba, gdje je sačuvan izvor ljudskog postojanja, do regije Ovna, kroz čija je vrata Krist u prošlim vremenima ušao u naš kozmos iz najviše makrokozmičke sfere Oca, koja leži iznad kruga zodijaka.

U ovome što slijedi pokušat će se dati, na temelju rezultata moderne duhovne znanosti, opis toga puta koji vodi kroz dvanaest regija kruga zodijaka do svjesnog sjedinjenja s cijelim svijetom Hijerarhija.

1. 24.12. Badnja večer -  Ribe

2. 25.12. Uvečer - Vodenjak

3. 26.12. Uvečer  - Jarac

4. 27.12. Uvečer  - Strijelac

5. 28.12. Uvečer  - Škorpion-Orao

6. 29.12. Uvečer  - Vaga

7. 30.12. Uvečer  - Djevica

8. 31.12. Uvečer -  Lav

9. 01.01. Uvečer -  Rak

10. 02.01. Uvečer  -  Blizanci

11. 03.01. Uvečer  - Bik

12. 04.01. Uvečer  - Ovan

13. 05.01. Bogojavljanje

Prevedeno u Dvanaest Svetih noć

i 1994-1995 u Dubrovniku.

Rad antropozofske grupe u nazoč

nosti sa M. Sauber iz Njemačke.

Ispravne po skripti Antropozofskog društva Marija Sofija.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

 • Član bglavacbglavac

  Lijep pozdrav alijus! Drago mi je da si tu.

  28.02.2024. 17:45h
 • Član aliusalius

  irida ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član aliusalius

  istankovic ❤️

  28.02.2024. 10:47h
 • Član iridairida

  alius, tebe da nema, bi trebalo izmisliti, hvala ti...cmok!

  28.02.2024. 08:50h
 • Član istankovicistankovic

  Hvala alius...-:)))

  28.02.2024. 08:48h
 • Član aliusalius

  ❤️

  28.02.2024. 03:59h
 • Član aliusalius

  Sretan rođendan dragi Magicus i Magicusi

  28.02.2024. 03:58h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Dvanaest Svetih noći i Duhovne Hijerarhije - 1 SVETA NOĆ RIBE (čitati na Badnju večer)