Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član vrsabha

Upisao:

vrsabha

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1009

PUTA

OD 14.01.2018.

Otkrivanje jastva (Objašnjenje reinkarnacije)

Otkrivanje jastva (Objašnjenje reinkarnacije)
Sjećanja na prošle živote mogu biti zapanjujuća, no pravi je smisao shvaćanja reinkarnacije osloboditi se bolnog kruga rođenja i smrti.

Objašnjenje reinkarnacije

 

Sjećanja na prošle živote mogu biti zapanjujuća, no pravi je smisao shvaćanja reinkarnacije osloboditi se bolnog kruga rođenja i smrti. U predavanju održanom u Londonu kolovoza 1973. godine, A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada upozorava: „To nije baš jako mudro - umrijeti i ponovno se ro­diti. Znamo da ćemo nakon smrti morati ponovno ući u maternicu, a u današnje vrijeme majke ubijaju djecu u utrobi."

 

„Kao što utjelovljena duša u ovom tijelu prolazi kroz djetinjstvo, mla­dost i starost, tako u trenutku smrti prelazi u drugo tijelo. Razboritu osobu ne zbunjuje takva promjena." [Bhagavad-gita 2.13]

Ljudi uglavnom ne mogu shvatiti ovaj jednostavan stih. Zato Krišna kaže: „Samo onaj tko je razborit može ra­zumjeti." U čemu je poteškoća?

Kako jednostavno Krišna objašnjava stvari! Postoje tri razdoblja života. Prvi, kaumaram, traje do petna­este godine života. Zatim, u šesnaestoj godini počinje mladost, yauvanam. Potom, nakon četrdesete ili pedesete, osoba postaje stara.

Oni koji su dhira - razumni, razboriti - mogu razumjeti: „Promijenio sam tijelo. Sjećam se kako sam se igrao i skakao kada sam bio dječak. Zatim sam postao mladić i uživao sam u životu s prijateljima i obitelji. Sada sam starac, a kada ovo tijelo umre, ponovno ću ući u novo tijelo."

U prethodnom je stihu Krišna rekao Arjuni: „Svi mi - ti, Ja i svi pri­sutni vojnici i kraljevi - postojali smo u prošlosti, postojimo sada, i na­stavit ćemo postojati u budućnosti." To Krišna tvrdi. Međutim, nitkovi će reći: „Kako sam to postojao u prošlosti? Rodio sam se tek te i te godine. Prije toga nisam postojao. Sada postojim i to je u redu, no čim umrem, više neću postojati." Međutim, Krišna kaže: „Ti, Ja, svi mi postojali smo, postojimo i nastavit ćemo postojati." Je li to netočno?

Ne, to je činjenica. Prije rođenja postojali smo u različitom tijelu; i na­kon smrti nastavit ćemo postojati, u različitom tijelu. To treba shvatiti. Na primjer, prije sedamdeset godina bio sam dječak, zatim sam postao mladić, a sada sam starac. Moje se tijelo promijenilo, no ja, vlasnik tijela, postojim nepromijenjen. Što je tu teško razumjeti?

Svatko može shvatiti da se njegovo tijelo promijenilo. Promijenit ćese i u sljedećem životu, ali mi se možda nećemo sjećati onoga što je bilo  prije; to je druga stvar. Kakvo sam tijelo imao u svom prošlom životu? Ne sjećam se. Zaboravnost je naša priroda, no činjenica da se nečeg ne sjećamo ne znači da se to nije zbilo. Ne. U djetinjstvu sam učinio tako puno stvari kojih se ne sjećam, ali moji roditelji ih pamte. Stoga, zaboraviti nešto ne znači da se to nije zbilo.

Smrt jednostavno znači da sam zaboravio što sam bio u prošlom životu. To je smrt. Inače, za mene, kao duhovnu dušu, ne postoji smrt. Pretpostavimo da promijenim odjeću. U djetinjstvu sam nosio jednu vrstu odjeće, u mladosti drugu. Sada, u starosti, kao sannyasi [isposnik], nosim drugačiju odjeću. Odjeća se može mijenjati, ali to ne znači da je vlasnik odjeće mrtav. Ne. To je jednostavno objašnjenje seljenja duše. Osim toga, svi smo mi osobe. Nema ni govora o zajedničkom sta­panju.

Svatko od nas je osoba. Bog je osoba i mi smo također osobe. „Među svim vječnim, svjesnim i individualnim osobama, jedna je vrhovna." Razlika je u tome što Bog nikada ne mijenja tijelo, dok ih mi mijenjamo u materijalnom svijetu. Kada odemo u duhovni svijet, više nećemo mijenjati tijela. Kao što Krišna ima Svoj vječni oblik blaženstva i znanja, tako ćete i vi, kada se vratite kući, Bogu, dobiti slično tijelo. Međutim, čak i kada se Krišna pojavljuje u materijalnom svijetu, On ne mijenja Svoje tijelo. Zato je jedno od Njegovih imena Acyuta- „onaj koji nikada ne griješi."

Krišna se nikada ne mijenja. Nikada ne biva prekriven iluzijom jer On je upravitelj maye, materijalne energije. Ona upravlja nama, a Krišna upravlja materijalnom energijom. U tome je razlika između nas i Krišne. On ne samo da upravlja materijalnom energijom, već upravlja i duhovnom - svim energijama. Sve što vidimo, sve očitovano - sve je Krišnina energija. Kao što su toplina i svjetlost energije sunca, tako je sve što postoji sazdano od Krišnine energije.

Postoji puno energija, ali tri su osnovne: izvanjska energija, unutar­ nja energija i granična energija. Mi, živa bića, granična smo energija. Granična znači da možemo, prema svojoj želji, ostati pod utjecajem ili izvanjske ili unutarnje energije. Slobodno odlučujemo. Nakon što je izgovorio Bhagavad-gitu, Krišna je rekao Arjuni: „Možeš učiniti što god želiš." Krišna daje ovu neovisnost Arjuni.

On nas ne prisiljava da Mu se predamo. To nije dobro. Ono što je postignuto silom, neće trajati. Mi, na primjer, savjetujemo svojim uče­nicima: „Ustanite rano ujutro." To je naš savjet. Nikoga ne prisilja­vamo. Naravno, možemo nekoga jednom ili dvaput prisiliti, ali ako on to ne prihvati, od sile neće biti koristi.

Slično tome, Krišna ne prisiljava nikoga da napusti materijalni svijet. Sve su uvjetovane duše pod utjecajem izvanjske, ili materijalne ener­gije. Krišna dolazi ovamo da bi nas izbavio iz njezinih okova. Budući da smo sastavni djelići Krišne, mi smo izravno Krišnina djeca. Kada je dijete u nevolji, posredno, i otac pati. Pretpostavimo da je sin postao luđak. Ocu je jako žao: „Moj sin živi poput bijednika."

Otac nije sretan. Slično tome, uvjetovane duše u materi­jalnom svijetu jako pate, živeći poput bijednika i nitkova i stoga Krišna nije sretan.

Zato nas osobno dolazi poučiti kako da Mu se vratimo. Kada se Krišna pojavljuje, On dolazi u Svom izvornom obliku ali, na žalost, mi tada smatramo da je Krišna jedan od nas. U izvjesnom smislu, On jest jedan od nas, jer On je naš otac, a mi smo Njegovi sinovi. On je moćniji od nas. On je najmoćniji, vrhovno moćan. Mi imamo neku malu moć, no Krišna ima bezgraničnu moć. U tome je razlika između Krišne i nas. Mi ne možemo biti jednaki Bogu. Nitko ne može biti jednak Krišni ili veći od Njega. Svatko je pod Krišninom upravom.

Svatko je Krišnin sluga; Krišna je jedini gospodar. „Ja sam jedini uživalac; Ja sam vlasnik", Krišna kaže i to je istina. Mi mijenjamo svoje tijelo, no Krišna svoje ne mijenja. To bismo trebali razumjeti. Dokaz je to što Krišna pamti prošlost, sadašnjost i budućnost. U četvrtom poglavlju Bhagavad-gite pronaći ćete kako Krišna govori da je prije nekih 120 000 000 godina prenio filozofiju Bhagavad-gite bogu Sunca. Kako se Krišna toga sjeća? Sjeća se jer On ne mijenja Svoje tijelo. Mi zaboravljamo jer se naše tijelo mijenja svakog trenutka. To je medicinska činjenica. Naša se krvna zrnca mije­njaju svake sekunde, no tijelo se mijenja neprimjetno. Zbog togaro­ditelji djeteta koje raste ne primjećuju kako se njegovo tijelo mijenja.

Kada se pojavi netko tko dulje vremena nije vidio dijete, primijetit će kako je naraslo: „O, kako je ovo dijete naraslo." Majka i otac nisu za­mijetili tu veliku promjenu jer su stalno uz njega, a promjene se zbivaju neprestano, svakog trenutka. Naše se tijelo neprestano mijenja, ali ja, duša, vlasnik tijela, ne mijenjam se. To treba razumjeti. Svi smo mi individualne duše i vječni smo, no zbog promjena tijela ispaštamo rođenje, smrt, starost i bolest. Svrha je Pokreta svjesnosti Krišne da nas izbavi iz tog stanja neprestanih promjena. „Budući da sam vječan, kako mogu doći do trajnog položaja?" To bismo se trebali zapitati. Svatko želi vječno živjeti; nitko ne želi umrijeti. Ako stanem pred vas s pištoljem i kažem: „Sada ću te ubiti", odmah ćete početi zapomagati jer ne želite umrijeti. To nije baš jako mudro - umrijeti i ponovno se roditi. Vrlo je tegobno. Podsvjesno to svi znamo.

Znamoda ćemo nakon smrti morati ponovno ući u maternicu - a u današnje vrijeme majke ubijaju djecu u utrobi. Zatim ponovno druga majka ... Proces prihvaćanja novog tijela jako je dug i vrlo mučan. U podsvijesti pamtimo svu tu muku i stoga ne želimo umrijeti. Trebali bismo se zapitati: „Ja sam vječan; zašto sam onda stavljen u ovaj privremeni život?" To je inteligentno pitanje koje upućuje na naš pravi problem. Međutim, nitkovi odbacuju taj problem u stranu.

Razmišljaju o hranjenju, spavanju, spolnom odnosu, branjenju. Među­ tim, čak i ako se ukusno hranite i udobno spavate, na kraju ćete mo­rati umrijeti. Problem smrti je prisutan, ali oni ne mare za taj pravi problem. Spremni su rješavati privremene probleme, koji ustvari uopće i nisu problemi. I ptice i zvijeri jedu, spavaju, razmnožavaju se i brane. Oni znaju kako to činiti, čak i bez obrazovanja ljudskih bića i tzv. civilizacije. Te stvari nisu naši pravi problemi. Pravi je problem da ne želimo umrijeti, no smrt ipak dolazi. To je naš pravi problem.

Međutim, nitkovi to ne znaju. Uvijek su zauzeti privremenim pro­blemima. Na primjer, pretpostavimo da je jako hladno. To je problem.  Moramo potražiti dobar kaput ili kamin, a ako toga nema, uznemireni smo. Dakle, velika hladnoća jest problem; ali privremeni problem. Kako su došle, velika hladnoća i zima, tako će i proći. To nije trajan problem. Moj trajni problem je da se zbog neznanja rađam, oboljevam, starim i umirem. To su moji pravi problemi. Zato Krišna kaže: „Razborit čovjek nije zbunjen u vrijeme smrti." Pripremite li se za smrt, zašto biste bili zbunjeni? Na primjer, ako se u djetinjstvu i mladosti dobro pripre­mite, ako se obrazujete, dobit ćete dobar posao, povoljne uvjete i bit ćete sretni. Slično tome, ako se u ovom životu pripremite za povratak kući, Bogu, zašto biste bili zbunjeni u trenutku smrti? Nema zbunje­nosti. Znat ćete: „Idem Krišni. Vraćam se kući, Bogu. Više neću morati mijenjati materijalna tijela; imat ću duhovno tijelo.

Igrat ću se s Krišnom, plesat ću s Krišnom i jest ću s Krišnom." To je svjesnost Krišne - priprema za sljedeći život.

Ponekad ljudi na samrti vrište jer jako grešne osobe, u skladu s karmom, u trenutku smrti vide strašne scene. Grešan čovjek zna da će morati prihvatiti neku odvratnu vrstu tijela. Međutim, oni koji su pobožni, bhakte, umiru bez ikakve tjeskobe. Budalasti ljudi kažu: „Bhakte umiru, i oni koji nisu bhakte umiru, u čemu je onda razlika?" Razlika postoji. Mačka istim zubima drži i svoje mače i miša. Površno gledano, mačka hvata na isti način i miša i mače, no smisao hvatanja je različit. Mače osjeća zadovoljstvo: „O, moja me majka nosi", a miš osjeća smrt: „O, sada ću umrijeti." U tome je razlika. Stoga, iako i bhakte i oni koji to nisu umiru, postoji razlika u onome što osjećaju u trenutku smrti, baš kao mače i miš. Nemojte misliti da oboje umiru na isti način. Tjelesni proces može biti istovjetan, ali mentalno stanje je različito.

Pokušate li shvatiti Krišnu, možete otići k Njemu u vrijeme smrti. Sve povezano s Krišnom je božansko, transcendentalno. Krišnine djelat­nosti, Krišnino pojavljivanje, obožavanje Krišne, Krišnin hram, Krišnine slave - sve je transcendentalno. Shvati li osoba ove stvari, ili čak ako samo pokuša shvatiti, oslobađa se procesa rađanja i umiranja. To kaže Krišna. Stoga, vrlo ozbiljno pokušajte razumjeti Krišnu i ostanite u svjesnosti Krišne. Tada će se ovi problemi - rađanje, smrt, starost i bolest-sami po sebi riješiti, vrlo lako. Dhira, razuman čovjek, razmišljat će: „Želim živjeti vječno. Zašto dolazi smrt? Želim biti zdrav. Zašto se pojavljuje bolest? Ne želim ostariti. Zašto dolazi starost?" To su pravi problemi.

Čovjek može riješiti ove probleme jednostavno se posveću­jući svjesnosti Krišne, razumijevajući Krišnu. Za razumijevanje Krišne postoji Bhagavad-gita, s vrlo lijepim objašnjenjima. Učinite, stoga, svoj život uspješnim. Shvatite da niste tijelo. Utjelovljeni ste unutar tijela, ali niste tijelo. Ptica može biti u kavezu, ali kavez nije ptica. Buda­lasti se ljudi brinu o kavezu, a ne o ptici, pa je ptica izgladnjela. Mi tako patimo od duhovne izgladnjelosti. Zato u materijalnom svijetu nitko nije sretan. Duhovno izgladnjivanje. Zbog toga možete vidjeti da u bogatoj zemlji poput Amerike - iako ima dovoljno hrane, dovoljno mjesta za stanovanje, dovoljno materijalnog uživanja - ljudi ipak po­ staju hipiji. Zbog duhovnog izgladnjivanja mladi ljudi nisu zadovoljni.

Materijalno možete biti vrlo bogati, no ako ste duhovno izgladnjeli, ne možete biti sretni. Ono što je potrebno duhovno je oživljavanje. Morate spoznati: aham brahmasmi - „Nisam ovo tijelo; ja sam brahman, duhovna duša." Tada ćete biti sretni. Tada će postojati jednakost, bratstvo i jedin­stvo. Inače je sve lažno - samo zvučne riječi. Nema jednakosti, bratstva itd. bez svjesnosti Krišne. Uzdignite se na duhovnu razinu pa ćete sve vidjeti jednakim očima. Inače ćete misliti: „Ja sam ljudsko biće s rukama i nogama, a krava ih nema. Stoga, hajde da ubijemo kravu ipojedemo je." Zašto? Kakvo pravo imate ubiti životinju? Zbog ne­dostatka svjesnosti Krišne, nemate viziju jednakosti.

Stoga je sve u materijalnom svijetu lažno: obrazovanje, kultura, bratstvo. Svjesnost Krišne je prava tema za proučavanje. Onda će društvo biti sretno, u suprotnom ne. Puno vam hvala.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U PROSINCU...

PROSINAC...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Otkrivanje jastva (Znanost o duhovnom životu) Otkrivanje jastva (Pravda za sve)