Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član girija

Upisao:

girija

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1036

PUTA

OD 14.01.2018.

Isusove sutre

Isusove sutre
ISUSOVE SUTRE Šo je dokaz tvoga oca u tebi

 

Sanskrtski termin “sutra” dolazi od sanskrtskog korijena koji znaci sivati. Tako da sutru mozemo razumijeti kao nit koja vodi sustini necega. Sutre su indijski i kineski učitelji stoljećima koristili kao pomagalo u podučavanju.

Oko osamnaest godina, u dobi od 12-te do 30-te godine, Isus iz Nazareta nestao je iz javnosti, da bi se ponovo pojavio kasnije, proklamirajući niz principa i duhovni način života, koji je u mnogome bio u suprotnosti s onim što je prihvaćala vladajuća židovska ideologija njegovog vremena, Farizeji i Seduceji. Tijekom svoje odsutnosti, on je možda putovao daleko od svog doma u Betlehemu. Ako jest, mogao je putovati ili na istok (Babilon i dalje) ili na zapad (Egipat) kroz hebrejsku dijasporu. Bez obzira na pravac kojim je putovao, mogao je doći u dodir s yoga, tantričkim i budhistickim učiteljima koji su stoljećima putovali karavanskim rutama između Kashmira i Aleksandrije.

Njegovi stavovi i učenja predstavljena u obliku sutri i parabola, zasigurno pokazuju azijski (yoga i vedski) utjecaj. Istražit ćemo po jednu od Isusovih sutri i objasniti njeno značenje pomoću termina Yoge, Vedantskih i tantrickih učenja - kozmologije i psihologije, koji su svi suštinski dio učenja koje je Isus predstavio Hebrejima.

Pozabavit ćemo se stihom (sutrom) iz Evandjelja po Tomi. Evandjelje po Tomi je barem toliko staro kao i evandjelja po Luki, Matiji, Marku i Ivanu, ali su ga vladajuće kršćanske denominacije označile kao apokrifno i stoga heretično. Otkriće Evandjelja po Tomi je samo po sebi zanimljiva priča. Bilo je, osim fragmenata, izgubljeno gotovo dvije tisuće godina, sve do otkrića drevnih rukopisa poznatih kao Nag Hammadi biblioteka. Nag Hammadi biblioteka otkrivena je 1949. u spilji u Negev pustinji, u istočnom dijelu Egipta. Ona sadrži nekih pedeset i dva drevna rukopisa, pisana koptskim pismom, na papirusnim svicima, skupljenim u trinaest svezaka. Napisi ne odražavaju učenja rane crkve, nego gnostika, čije je shvaćanje Isusa i njegove poruke bilo u suprotnosti s rano-crkvenom doktrinom. Četrdeset tekstova je do tada bilo nepoznato znanstvenicima. A do otkrića u Negevu, znanstvenici su posjedovali samo fragment jednog teksta, koji je postao poznat kao Evandjelje po Tomi. U Nag Hammadiju pronađena je cjelokupna verzija spisa. Važno je napomenuti da Tomino nije pravo evandjelje kako ga se uobičajeno shvaća, nego zbirka 114 stihova, općenito pripisana Nazarećaninu. Iako to možda nije evandjelje, neki ga znanstvenici smatraju cak važnijim od otkrića Crnomorskih svitaka, pronađenih u južnom Izraelu 1945.

Stih (ili sutra) koju ćemo proučavati

“Ako te upitaju: Što je dokaz tvoga oca u tebi?, reci im: To je kretanje i mirovanje.”

Ovim stihom Nazarećanin izražava da ljudska bića žive u dualističkom svemiru mnogostrukih dimenzija, i da realizacija Sebstva ne zahtijeva odbacivanje jednog svijeta (ili jednog pola kontinuuma) zbog drugog, niti nijekanje jednodimenzionalnog aspekta egzistencije zbog drugog. Štoviše, on sutrom ilustrira da je realizacija Sebstva, stanje potpunog sudjelovanja. U takvom stanju učenik/ca ne samo da doživljava svoju izvornu božanstvenost (mirovanje), on/a doživljava kretanje potpuno sudjelujući u multidimenzionalnom svijetu višeg Uma (duha, intelekta i duše) i nižeg uma, svijetu čakri kao i svijetu maje. Također je zanimljivo primijetiti da u ovoj sutri Isus tvrdi da se dokaz unutarnjeg Boga (oca) može pronaći ne samo kroz ljubav, istinu ili čak slobodu, što su sve apstraktni pojmovi koji se lako mogu pogrešno shvatiti. Vise poput inženjera (ili učitelja raja yoge) on objašnjava da je dokaz jedinstva s ocem moguće preciznije vidjeti u njegovom tehničkom aspektu “kretanju i mirovanju”. Njegova izjava podsjeća na važnu Patanjalijevu izjavu da je yoga (jedinstvo s božanskim) “… smirivanje valova uma.” Upravo na Nazarecaninovo poznavanje raja yoge, yoge moći, ukazuje njegova iznimna sposobnost da iscjeljuje bolesne i uklanja karmu (oprašta grijehe). Prvim dijelom sutre: “… dokaz tvoga oca u tebi je mirovanje i kretanje,”

Isus jasno ukazuje da je prosvjetljenje ili jedinstvo s ocem, apriorna činjenica, bez obzira da li je jiva(utjelovljena duša) toga svjesna ili ne. Sutra također ukazuje na to da nitko ne može biti izgubljen ili odvojen od oca, bez obzira kako vibrira, ili kako daleko se razvio ili se odmakao od svjesne svijesti univerzalnog uma (mirovanja) u sebi.

Kršćanska doktrina tvrdi da kretanje (ili barem određeni oblici kretanja ili vibriranja), onih koji su grešni po samoj svojoj prirodi (vibracije koje su guste i jako polarizirane), odvaja osobu od oca - te da ta odvojenost može postati stalna (jednom kad je jiva osuđen i prognan u pakao). Međutim, ova sutra jasno pokazuje da je izvor svakog kretanja Bog, otac, te da su i kretanje i mirovanje dokazi jedinstva s njim. Stoga je proturječno tvrditi da kretanje isključuje mirovanje, ili da mirovanje isključuje kretanje. Naprotiv, sutra ukazuje da je upravo suprotno istina, da nikakav oblik kretanja ili vibracije ne može utjecati na uvjete mirovanja. I još da i mirovanje i kretanje mogu i moraju koegzistirati unutar svakog ljudskog bića, jer je svaka osoba svemir u mikrokozmosu. Naravno da izgleda (barem površno) da je kretanje (u obliku kvalificirane energije) ono koje razdvaja jivu od oca (Sebstva), a da je smirenost (mirovanje) dokaz jedinstva s univerzalnom sviješću. Međutim, tantra ući da su Shiva (svijest i mirovanje) i Shakti (dinamična energija i kretanje) u vječnom zagrljaju i stoga jedno, što još jednom ukazuje da kretanje ne može nikoga odvojiti od mirovanja-vječnog jedinstva s ocem.

Svijest je po samoj svojoj prirodi smirena. Ne može se mijenjati niti razvijati.

Njena inherentna osobina je ne-kretanje ili mirovanje. U Hindu kozmologiji ovo je mirovanje predstavljeno Shivom, univerzalnom sviješću. Multi-dimenzionalni svemir pojavljuje se iz univerzalne svijesti, i jednom kad to učini, počinje se razvijati, mijenjati i kretati. Razvijanje (i kasnije uviranje svemira) predstavljeno je sa Shakti, Shivinom družbenicom, koja je dinamična (uvijek u pokretu), ali ostaje vječno ujedinjena s njim. Ona ostaje dio njega bez obzira kako se kreče, vibrira ili se razvija kroz fenomenalnu dimenziju. Cak i ako ispljune negativnost ili se uvuče u osobni prostor jive, ona ostaje u jedinstvu sa Shivom. Stoga, u kontekstu ove sutre, prisutnost zla u osobi (u obliku guste kvalificirane energije) ne isključuje jedinstvo sa Sebstvom. Gusta kvalificirana energija (tamasicna i rajasticna energija-gune shakti) dio je fenomenalnog svemira kretanja i stoga dio onoga u čemu učenik/ca sudjeluje dok on/a ostaju “mirni” (u jedinstvu s ocem). Pokušavati prevladati zlo (umjesto prihvaćanja i transcendiranja) bilo bi isto što i krenuti u rat sa samim sobom, što bi svaki učitelj, uključujući i Nazarećanina, označio kao kontraproduktivno i poražavajuće za Sebstvo.

S onu stranu realizacije Sebstva Definirajući unutarnjeg Boga kao mirovanje i kretanje, Nazarećanin preuzima opće prihvaćenu istinu utjelovljenu u Patanjalijevoj izjavi “yoga je smirivanje valova uma” i pojašnjava ju tvrdeći da smirivanje valova uma, ili radije pronalaženje mjesta mira iznutra (mira koji premašuje svako razumijevanje), jest samo polovica iskustva prosvjetljenja. Mirovanje se, u ovom kontekstu, odnosi na mjesto-uvjet u centru svakog jive, koje transcendira dualnost. U yogi se to mjesto-uvjet alternativno naziva Sebstvo i/ili Atman. Sebstvo je vječna singularnost iz koje je nastalo sve što pojedinac jest sada i sto će postati. To je izvor ljudskog života kao i izvorište blaženstva, radosti, ljubavi i užitka koje ga pokreće.

Isus znao da je u Kali Yugi najteže potpuno prevladati Ja i ego. U najboljem slučaju učenik može postati nevezan, odustati od vezivanja za svijet fenomena. Međutim, Ja i ego i inercija prošle karme još uvijek prevladavaju u svijetu maje (koji je sastavljen od kvalificirane energije i postoji u svakoj dimenziji). Budući da učitelj ne može odustati niti funkcionirati isključivo izvan svijeta maje, on/a je prisiljena baviti se kretanjem (kako u unutarnjem, tako i u vanjskom okolišu) nekontroliranog pokreta kvalificirane energije.

Kvalificirana energija, kao što to svaki učitelj zna, je temelj fizičkog svemira i ljudskog uma. A Ja i ego (koji je također sastavljen od kvalificirane energije) filtrira i fokusira namjeru, volju i zelje uma. Mandukya Upanishada naziva Sebstvo “Santam Sivam, Adwaitam” (Mand. UP. VII).

Sebstvo je smireno, blagoslovljeno i ne-dualno. Sebstvo je mirno, beskonačno i potpuno. Ono je inteligentno i blaženo. Sebstvo je ne-osobni apsolut. U Vedanti je (Sebstvo) Atman opisan kao Satchitananda... vječno postojanje, univerzalna svijest i blaženstvo (koje je blistava radost s onu stranu uzročnosti).

U Bhagavad-Giti, Krishna objašnjava da (Sebstvo) Atman može biti spoznato samo kada je onaj koji spoznaje, polje spoznavanja i ono sto je spoznato, doživljeno kao jedno. Spoznaja Sebstva može se povezati s jedinstvom s ocem, zato sto je spoznaja usporediva s direktnim iskustvom. Priznajući da jedinstvo s ocem nije samo mirovanje, nego sinergetsko jedinstvo kretanja i mirovanja, Nazarećanin izjednačava položaj Shakti (koja predstavlja kretanje) sa položajem Shive, oca (koji predstavlja svijest i mirovanje), te priznaje istinu koju su spoznale Vedanta, yoga i tantra, da su Shiva i Shakti jedno

Girija

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST

LISTOPAD...

METODE I TEHNIKE

BRZI CHAT

 • Član Luce malaLuce mala

  Draga Irida, želim ti brz i potpun oporavak!

  19.10.2021. 20:44h
 • Član iridairida

  hvala!

  15.10.2021. 14:49h
 • Član ShadowOfSoulShadowOfSoul

  draga irido, želim ti sretan rođendan sa malim zakašnjenjem :)

  15.10.2021. 12:24h
 • Član iridairida

  hvala...ja sam jednruki jack, pami je mlo teško pisati....!

  15.10.2021. 12:02h
 • Član Luce malaLuce mala

  Sretan rođendan, draga Irida i svako dobro! :)

  13.10.2021. 08:33h
 • Član bglavacbglavac

  Dobro jutro. Sretan rođendan draga Irida. Puseee....

  13.10.2021. 06:32h
 • Član Luce malaLuce mala

  Op, op, opala! :)))

  11.10.2021. 20:33h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karte

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebKreativna akademijaSvijet jogeInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

PROSVIJETLJENI RATNIK POŽUDA