Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

703

PUTA

OD 14.01.2018.

2000 g. poslije KRISTA IX

U Hrvatskoj je 1985., 1986. i 1988. godine gostovao glasoviti iscjelitelj Keith Sherwood, koji je održavao i posebne seminare o temi dinamike ljudskih energija na kojima su sudjelovali brojni liječnici, kozmetičari i stručnjaci alternativne medicine. Keith Sherwood, rodom iz New Yorka, SAD, poznati je "senzitiv i iscjelitelj", koji je svoj zanat ispekao među "učiteljima" drevnih naroda zabačenih dijelova Srednje Amerike. Slično je većina bioenergetičara probudila svoje "drijemajuće sposobnosti".

VODENJAKU USUSRET...

SVETA ENERGIJA

BIOENERGIJA

Poštovani!

Kao prvo, sve pohvale vašem nastojanju da prikažete sve sekte, pokrete i ostale pseudoreligiozne osobe, društva i "tvrtke". Nadam se kako će taj pregled imati bar malu dozu razmišljanja i odnosa Crkve kao institucije, te crkvenog nauka, prema svakoj pojedinoj sekti, društvu ili osobi. U suprotnom, dogodit će se da će vam se trud pretvoriti u suhoparan članak o perifernim temama na tzv. rubu religioznosti, ili čak izvan nje, ili još gore: da ne napravite vodič za sve one ljude koji još nisu posve sigurni na kojoj strani da traže pomoć i spas za svoje tijelo i dušu. (...)

Šaljem vam kopiju specijalnog izdanja ARENE iz 1997. godine s popisom najvećih hrvatskih iscjelitelja. S nekima sam imao i osobnih iskustava, ali o tome ću vam pisati drugi put - nadam se da neće biti prekasno. Molim vas obratite pažnju na p. Juru Marinkovića. Odmah i pitanje: Kako da se vjernik koji želi ispunjavati sve uvjete koje traži Katolička crkva postavi prema tome; ili, jednostavnije: Da li da potraži pomoć kod bioenergetičara-svećenika, ili ne?

Dalibor J., Zagreb

Poštovani g. Dalibore!

Vaše pismo primili smo još na samom početku otvaranja naše rubrike "Vodenjaku ususret...", pa Vam na njegov prvi dio ne moramo odgovarati, jer ste do sada imali priliku i sami se upoznati s načinom našega pisanja. S te strane, iskreno se nadamo da Vas nismo razočarali. Zahvaljujemo Vam na Vašim korisnim sugestijama, koje smo izostavili iz Vašeg pisma, i ispričavamo se zbog toga što ste tako dugo čekali na naš odgovor. Ono što bi nam mogla biti dobra polazišna osnova pri odgovoru na Vaše pitanje o bioenergiji, zapravo su Vaša vlastita iskustva, za koja se nadamo da ćete nam ih priložiti, uz napomenu - ne prekasno!

Što se tiče nauka Katoličke crkve o predmetu na koji se odnosi Vaše pitanje, možemo reći da je on, u načelu, vrlo jasan. Pri donošenju neke odluke vjernik bi trebao voditi računa, prije svega, o dvije stvari: prvo, da se njegov predmet ne protivi pokladu objave Božje sadržanom u Bibliji, kako ga tumači crkveno učiteljstvo; drugo, da se ne protivi kršćanskom moralu. No, kada nevolja čovjeka natjera, čini se, on malo kada postavlja ovako ozbiljna pitanja i nerijetko srlja i u vlastitu propast. Radi toga smo i otvorili ovu rubriku, putem koje možemo izmjenjivati iskustva i argumentirati vlastite stavove, imajući uvijek u vidu dva gore navedena elementa.

Što se tiče našega osobnog stava o bioenergiji, on je identičan onome što smo izrekli u pogledu Reikija ("Veritas" br. 4/2000.). Bioenergija je pseudoznanstvena iscjeliteljska tehnika, koja se temelji na okultnoj anatomiji duha. Svoju tvrdnju temeljimo na proučavanju literature poznatih bioenergetičara jednako kao i na svjedočanstvima osoba koje su prošle njihove tretmane. Ako se izuzme utjecaj placebo-efekta, izražavamo najdublju sumnju i u bilo kakvu učinkovitost bioenergetičarskih postupaka.

Ograničenost prostora priječi nam da se upustimo u ozbiljniji prikaz bioenergije, koji će zainteresirani čitatelj uskoro moći naći u našoj knjizi "Sveta energija - prigovori energetskoj medicini", koja bi iz tiska trebala izaći do kraja ove godine, kao reakcija na nedavno održani "1. Hrvatski kongres o još nepriznatim preventivnim, terapeutskim i dijagnostičkim metodama, te o njihovom uključivanju u zdravstveni sustav Hrvatske". Na spomenutom kongresu, pod geslom "Prirodna, energetska i duhovna medicina u suradnji s klasičnom medicinom", priređenim u organizaciji "Udruge za zaštitu duhovnih prava čovjeka", o čemu je izdan i istoimeni zbornik, najistaknutije mjesto pripalo je upravo "energetskoj medicini", a u okviru nje, opet, bioenergiji. Već i iz sadržaja samog kongresa dade se zaključiti kako su spomenute terapije, manje-više, samo inicijacija u razne duhovnosti i u hermetizam. To neka nam ilustrira i rečenica bioenergoterapeuta Ivan Medvešeka na spomenutom kongresu, koji je, u okviru zastupanja bioenergije, izjavio: "Zakoni karme su vječni. Oni se ne mogu mijenjati samo tako. Oni se mijenjaju samo onda kad čovjek dostigne viši stupanj svoga razvoja." Za kršćanina bilo kakvo robovanje sudbini, zvijezdama ili karmi je protivno onoj slobodi za koju nas je Krist oslobodio. Ako moramo odrađivati karmu, onda je Krist za nas uzalud umro. Prihvaćanje karme je odbacivanje ponude spasenja koju nam je donio Isus Krist. A današnji bioenergetičari zagovaraju upravo orijentalne religiozne pojmove, jer su na njima razvili svoju bioenergiju. Osim toga, smatramo presudno važnim istaknuti i činjenicu kako i bioenergetičari, poput Reiki-majstorâ, kontaktiraju s onostranim bićima i od njih primaju poruke. Tako duhovni vodič danas svjetski najpoznatije bioenergetičarke, Barbare Ann Brennan, zvani Heyoan, kaže: "Dakle, draga moja, kada govoriš o iscjeljivanju, znaj da ono otvara vrata percepcije, kako bi se moglo doći do svih svetih i biti jedno sa Stvoriteljem. Ni više ni manje od toga. To je proces koji, korak po korak, vodi u tom smjeru. Prosvjetljenje je cilj; iscjeljivanje je sporedni proizvod." Već je i iz ovog vidljivo da je (po načelu: "platiš jedno, dobiješ dva"!) i bioenergija postala sredstvo uvođenja u duhovnost, čiji je cilj PROSVJETLJENJE. Cilj kršćanstva je daleko iznad prosvjetljenja: SPASENJE!

Pojam

Iako korijeni bioenergije sežu još u vrijeme okultnih eksperimenata Franza Antona Mesmera (1734-1815) s hipotezom "životinjskog magnetizma", pa čak još i dalje, obično se razvoj bioenergetike pripisuje marksistu Wilhemu Reichu, učeniku Sigmunda Freuda u Beču. Pod Freudovim utjecajem, Reich je bio uvjeren da je uspio izdvojiti "seksualnu energiju" u vidu plavičastog fluida, čija zrnca je nazvao "bioni", uvjeren da njihovim zračenjem nastaje "orgon", koji je sinonim za "svetu energiju". Bio je uvjeren da tu energiju može akumulirati i čuvati u kutijama. Reich je razvio i niz tehnika za manipulaciju "orgonom" u svrhu dosizanja "orgastičke moći". Vrhunac njegove inverzije bilo je djelo "Ubojstvo Kristovo", u kojemu Boga predstavlja kao energiju "orgon", a sebe uspoređuje s Kristom. Počeo je prodavati patentirane kabine, u kojima je čovjek trebao boraviti neko vrijeme kako bi obnovio svoju "orgonsku" energiju, a obećavao je i iscjeljenje, pa i od najtežih bolesti. Ovakva promidžba izazvala je intervenciju pravosudnih organa, koja je Reichu naredila potpuno uništenje njegovih akumulatora, kao i svih knjiga čija je prodaja zabranjena na čitavom teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Nepokoran sudskoj presudi, završio je u zatvoru, gdje ga je 1957. i smrt zatekla. No, bioenergija je do danas ostala najaktualnijim djelom iscjeliteljskih tehnika. Štoviše, postoje brojne preinake i nadgradnje Reichova učenja. Tako se danas bioenergija veže i uz yogu, školu Yin-Yanga, ajurvedsku medicinu, radiesteziju, piramidalne energije - da dalje ne nabrajamo.

U svom djelu "Radiestezija - Bioenergija" Osman Hasanpašić, prizivajući se na neke autore, kategorizirajući ih po njihovoj jačini, navodi četiri vrste energije:

- energija iz svemira, ili kozmička energija;

- nebeska, ili božanska energija;

- energija iz Zemlje, ili zemaljska energija;

- bioenergija, ili ljudska energija (koju autori ujedno smatraju i najslabijom).

Nadalje, isti izvor navodi tezu o postojanju preko tri stotine raznih vrsta energija, nasuprot kojoj Hasanpašić zastupa mišljenje da je naziv "bioenergija" zapravo "samo zajednički nazivnik raznih vrsta energija, znanosti još nedovoljno poznatih".

Naš je konačni zaključak, nakon svega, da je bioenergija impregnirana sakralnim elementima i vrvi hermetičkim pogledima na svijet i na čovjeka. Posredstvom astralnih bića i bioenergetičari obavljaju sve svoje operacije. Iscjeliteljica C. Myss ističe kako će i njoj samoj "način njezinog funkcioniranja uvijek ostati pomalo misteriozan". Barbara Ann Brennan, na više mjesta, o svojim će vodičima eksplicitno reći: "Istina je da sam i ranije viđala duhove i anđele, ali sam ih smatrala vizijama. Sada razgovaraju sa mnom. Uskoro sam mogla osjetiti njihov dodir, a ponekad, kada sam ih viđala u sobi, mogla sam namirisati njihov miomiris." Moglo bi se posebno raspravljati o sadržaju poruka koje prenose ova misteriozna bića. Tako je Heyoan o sebi rekao i sljedeće: "I tako ovdje sjedim ja, Heyoan, kruna dragulja od kojih je svaki istina, znana istina. Ovdje postojim, uvijek sam postojao i uvijek ću postojati; izvan prostora i vremena, izvan nereda; vidljiv, a ipak nevidljiv; znan, ali neznan." Ovo se biće predstavlja za samog Boga, nema sumnje! Legija mu je ime!

Bioenergija u Hrvatskoj

Počevši od Zdenka Domančića, koji je tvrdio "da je i Isus bio veliki majstor ove metode", zatim Drage Plečka, oko kojeg se digla afera vezana uz njegove farmaceutske proizvode, kao pionirâ hrvatske iscjeliteljske prakse, nastavile su se za njima, kao karike u lancu, nizati priče i o drugim bioenergetičarima, napose one skandaloznije. Već je 1978. godine, kao reakciju na nevjerojatne postupke iscjeliteljâ, pod naslovom "Saopćenje kulturnoj javnosti", intervenirao i Zbor liječnika Hrvatske, javno osuđujući nadriliječništvo. U novije vrijeme Ministarstvo zdravstva je podiglo tužbu protiv bioenergetičarke Nade Bilić iz Osijeka, o čemu smo pisali u "Veritasu" br. 11/99., kao i o nešto drugačijem tipu bioenergetičarskih aferâ, koji predstavljaju tretmani okultista, odnosno ezoterika i bioenergetičara Giovannija Garbina, koji je za vrijeme svojih tretmana vršio i navodne egzorcizme, uslijed čega je optužen zbog nanošenja fizičkih povreda djetetu iz kojeg je istjerivao đavle.

U Hrvatskoj je 1985., 1986. i 1988. godine gostovao glasoviti iscjelitelj Keith Sherwood, koji je održavao i posebne seminare o temi dinamike ljudskih energija na kojima su sudjelovali brojni liječnici, kozmetičari i stručnjaci alternativne medicine. Keith Sherwood, rodom iz New Yorka, SAD, poznati je "senzitiv i iscjelitelj", koji je svoj zanat ispekao među "učiteljima" drevnih naroda zabačenih dijelova Srednje Amerike. Slično je većina bioenergetičara probudila svoje "drijemajuće sposobnosti".

U posljednje vrijeme u Zagrebu je vrlo aktivan Laslo Pintar, koji se s idejama New agea zanio u Londonu. Čitajući Jungovu knjigu "Čovjek i njegovi simboli", počeo se baviti i analizom snova, te se zainteresirao za metafiziku i za ezoteriju. Svoj bioenergetski zanat stekao je u jednoj iscjeliteljskoj školi, "Snowlion Center School" u Francuskoj, koju je osnovala Barbara Ann Brennan. Isti je na jednom od svojih predavanja najavio novi val bioenergetičara, kvalificiranih u istim školama, te je potvrdio kako i pri njegovom radu asistiraju "duhovi vodiči", a na svojim seminarima upućuje ljude kako da se predaju vlastitom "vodstvu".

Claudine KurtzIz istih korijena nikli su i učitelji "Core energetike", koji svoje energetske seminare "Intenziv središta duše" održavaju i po Zagrebu. Jedan od poznatijih misionara te škole, Švicarac Rolf T. Steiner, održao je 1998. godine u Hrvatskoj trodnevni seminar, po cijeni od 250 DEM (u cijenu nije bio uračunat smještaj). Koncem rujna i početkom listopada ove godine u Zagrebu je sličan trodnevni seminar održala Claudine Kurtz, još jedna voditeljica iste škole, a i cijena je bila ista.Rolf T. Steiner

Na hrvatski jezik već su prevedene i dvije opsežne knjige Barbare Ann Brennan, koje imaju svojstvo udžbenika bioenergije. Bestseller "Iscjeliteljske ruke" ocijenjen je kao "jedan od najznačajnijih tekstova o alternativnom liječenju našega vremena", a autoricu predstavlja kao "jednu od svjetski najdarovitijih iscjeliteljica i učiteljica". Druga njezina knjiga, "Svjetlost se rađa", samo je nastavak prve, a obje zajedno zagovaraju obrazac "holografske znanosti", u kojoj se sjedinjuju dostignuća moderne znanosti, još više znanstvene hipoteze, s drevnim orijentalnim vjerovanjima i spiritizmom.

Što se tiče bioenergetičara svećenika, koji se u "Areni" koju nam šaljete našao uz bok vidovnjakâ, okultistâ, i magovâ, uz dužno poštovanje njegovom svećeničkom pozivu, već mu i ovaj čin ubrajamo u nerazboritost i mi ga, s naše strane, sigurno ne bismo nikome preporučili.

Priredio: JOSIP BLAŽEVIĆ

Pozivamo sve čitatelje da svoja (ne)iskustva, informacije, zapažanja, materijale… vezane uz duhovnosti Novog doba (sekte, alternativce…) dostave na adresu našeg Uredništva, s naznakom: Za rubriku "Vodenjaku ususret...", ili da nam pišu na našu e-mail adresu: veritas@ver.hr. Unaprijed zahvaljujemo za suradnju!

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

2000 g. poslije KRISTA VII 2000 g. poslije KRISTA X