Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član DeVeT

Upisao:

DeVeT

OBJAVLJENO:

PROČITANO

662

PUTA

OD 14.01.2018.

Svjetski financijski čelnici najavljuju glad: Ovakve krize znale su završavati ratovima...

Svjetski financijski čelnici najavljuju glad: Ovakve krize znale su završavati ratovima...

AKO CIJENE hrane nastave rasti kao danas, posljedice će biti užasne.. stotine tisuća ljudi će gladovati", izjavio je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, zaključujući - "znamo, iz naše prošlosti, da su krize poput ovih ponekad završavale ratom", prenosi BBC.

Poskupljenje hrane već je dovelo do nasilja u: Egiptu, Kamerunu, Nigeru, Obali bjelokosti, Mauritaniji, Etiopiji, Burkini Faso, Madagaskaru, Indoneziji, Filipinima te na Haitiju, gdje neredi traju već tjedan dana, a parlament je smijenio premijera, kao i u drugim zemljama. U Pakistanu i Tajlandu, vojska je poslana kako bi čuvala zalihe hrane u silosima i skladištima, a u Aziji smatraju da je inflacija najveći problem s kojim se suočava stanovništvo kontinenta.

Čelnici međunarodnih financijskih institucija predviđaju da će poskupljenje hrane u posljednje tri godine, gurnuti preko ruba gladi stotine tisuća ljudi, a oko sto milijuna onih koji troše većinu kućnog budžeta na golu prehranu, u još dublje siromaštvo.

"U SAD-u i Europi u zadnjih godinu dana se raspravlja o cijenama benzina na crpkama i kako napuniti automobilski spremnik, dok se u nizu siromašnih zemalja raspravlja o tome kako napuniti želudac, što svakim danom postaje sve teže", kazao je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, koji od vlada zahtijeva akciju suzbijanja rasta cijene hrane.

Poništeni napori za suzbijanje gladi proteklih godina


Mjere koje su svjetske financijske institucije, rečeno je na zasjedanju, učinile kako bi suzbile siromaštvo i smanjile dugove najsiromašnijim zemljama, zbog konstantnog rasta cijene hrane mogle bi se potpuno poništiti.

Pšenica je, prema izvješću WB-a od prošloga tjedna, u posljednjih 36 mjeseci do veljače poskupila za 181 posto, a ukupni globalni rast cijene hrane 83 posto. Cijena riže skočila je 75 posto na globalnoj razini, a na nekim tržištima i više, a cijena štruce kruha u većini siromašnih zemalja više se nego udvostručila u godinu dana.

Nezaustavljivi rast cijena hrane povezuje se sa širenjem financijske krize u svijetu, usporavanjem gospodarskog rasta, ulaska američkog gospodarstva u recesiju, neravnoteže na valutnim tržištima i rasta inflacije.

Predsjednik Svjetske banke Zoellick pozvao je zemlje u svijetu da doniraju najmanje 500 milijuna dolara za UN-ov Svjetski program hrane (WFP), kako bi se moglo reagirati na aktualnu krizu te je najavio da WB planira udvostručiti kreditiranje poljoprivrede u Africi na 800 milijuna dolara. Pozvao je investitore na ulaganja u zdravstvene sustave kako afričkih, tako i drugih država koje će teško biti pogođene glađu.

www.index.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info