Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

500

PUTA

OD 14.01.2018.

Hrvatska dobila svemirski program!

Astronomska udruga Vidulini pokrenula je web prezentaciju projekta Astronautika. Riječ je o službenom startu Hrvatskog svemirskog programa – svojevrsnom domaćem Sputnjiku.

Web stranice Astronautika predstavljaju internet prezentaciju ambicioznog projekta čiji su primarni ciljevi osmišljavanje, izrada i lansiranje pikosatelita u Zemljinu orbitu, njegovo održavanje u operativnom stanju tijekom najmanje tjedan dana, te slanje balona sa sličnim instrumentalnim odjeljkom na visinu od 29 do 37km iznad Zemlje.

Bit će to po prvi put da je Hrvatska ušla u zonu tzv. područja bliskog svemira. Po prvi put ćemo dobiti ciljane podatke i snimke naše zemlje s vrlo velikih visina, učinjene uređajima i instrumentima koje je u smislenu cjelinu objedinila domaća ekipa ljudi u sastavu.

Voditelj projekta: Marino Tumpić
Voditelji odjela i suradnici: Petar Gljušćić, Gregor Srdoč, Marcela Rasonja, Neven Udovičić, Karin Milotić, Siniša Maretić, Ivica Lađarević, Eduard Erman, Slavko Stojanov, Željko Mogoroš, Milan Milošević, Danijel Reponj i drugi.
Cijeli projekt osmislila je i realizira Astronomska udruga Vidulini te suradnici iz zemlje i inozemstva.

Osim navedenih projekata tu su i operativni tehnološki demonstratori misija na Mjesec i druge planete u vidu izrade i korištenja autonomnih robotiziranih sustava poput lendera, rovera, podmornica…

Uz znanstveno-istraživačku djelatnost, ovaj projekt ima i edukacijsku zadaću; putem edukacijskih materijala i znanstveno-popularnih članaka približiti svemirske tehnologije javnosti, posebice učenicima i studentima.

Na taj način Hrvatska dobiva i tematski web o događanjima na području svemirskih tehnologija a kojeg stvaraju vrsni poznavatelji prilika. Na jednom mjestu tako je objedinjen cijeli Hrvatski svemirski program kojeg do sada nismo imali.

U idućem razdoblju u rad na projektima preko radionica ili posebnih programa uključit će se upravo velik broj mladih ljudi.

Projekt su do sada podržali; Istarska županija, Zajednica tehničke kulture Istarske županije, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Actual IT d.o.o., općina Kanfanar i općina Žminj.

Na stranicama Astronautika, osim osnovnih podataka o projektu dan je i pregled aktivnosti čija je realizacija ili planiranje već u tijeku.

Projekt Pikosatelit

Projekt pikosatelita podrazumijeva osmišljavanje, izradu, lansiranje i u održavanje u operativnom stanju pikosatelit (prema definiciji podjele satelita riječ je o letjelici mase do 1000g, dimenzija 100×100x100mm) u niskoj Zemljinoj orbiti.

Radi se o izgradnji i operativnoj upotrebi potpuno autonomnog, umjetnog Zemljinog satelita porijeklom iz Hrvatske. U realizaciju ovog projekta su osim članova Astronomske udruge Vidulini uključeni i suradnici udruge iz zemlje i inozemstva.

Projekt je edukacijski, znanstveno i medijski promatrano vrhunac ljudskog potencijala (znanja i tehnologija) pojedine zemlje i njenih građana.

Radni naziv našeg pikosatelita je CROPSAT.


Izvor. www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info