Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

413

PUTA

Ćorave (prazne) palačinke - Božić u izvanrednim uvjetima

Ćorave (prazne) palačinke - Božić u izvanrednim uvjetima
Nije bilo ni jaja, jer su zimi koke manje nesle jaja, pa se šparalo na svemu, a ono malo jaja se čuvalo za Božićne kolače. 

Nije to bilo tako davno da se baš nitko ne sjeća kakva je bila priprava za Božić prije pojave prvih samoposluga, a da i ne spominjem velike trgovačke centre. Prije Božića se nije postilo kao u korizmi, osim na sam Badnjak kada je strogi post bio obveza, ali se u adventu jelo skromno, da bi za sam Božić priskrbili malo raskoši.

Iako su sve obitelji obavile kolinje krajem 11 mjeseca, meso se dimilo na tavanima i nije se diralo, osim nedjeljom, a prva dimljena kobasica se skidala s tavana za Božić. Nije bilo ni jaja, jer su zimi koke manje nesle jaja, pa se šparalo na svemu, a ono malo jaja se čuvalo za Božićne kolače. 

Nije to bilo ni tako loše, skromnija hrana za vrijeme adventa je pojačavala užitak i veselje u raskošnom Božićnom stolu.

Iz tih siromašnih vremena kada je bilo manje svega, pa i jaja, a kolesterol nitko nije ni spominjao, potječu ćorave (prazne) palačinke. Naravno, današnji razmaženi svijet misli da su to normalne palačinke, samo bez nadjeva, ali ćorave palačinke su prazne i od nekih drugih sastojaka, a ipak smo ih jeli kao najslađi kolač.

Voda, brašno i sol

Ćorave palačinke su se radile od brašna, vode i malo soli. Umućene palačinke su morale odstojati do sat vremena, ako ste htjeli da vam se ne lijepe pri pečenju i stvarno su se jele prazne.

Ako ste dio vode mogli zamijeniti s barem pola čaše mlijeka (mlijeko se isto šparalo za sir, vrhnje i maslo), smjesa se još bolje povezala i još manje lijepila kod pečenja, a palačinke su bile još ukusnije.

Ako ste pekli deblje palačinke, one su se zvale privrate ili prevrate.

No, ima i modernih inačica ćoravih palačinki, pogotovo u vremenima besparice.

Ćorave palačinke sa pivom

Brašno, sol i pivo umutite i pustite da odstoji desetak minuta. Pecite tanke palačinke i možete ih jesti kao slane ili slatke, punjene ili prazne. Zovu se ćorave jer su i one bez jaja.

Gušće umućeno tijesto koristite za pohanje mesa ili povrća, a i "jabuke u spavaćici" se mogu pohati u pivskom tijestu, naročito ako koristite kiselkaste sorte jabuka.

Ćorave palačinke s mineralnom vodom

I dalje radimo smjesu za palačinke bez jaja. Sol i brašno zalijemo mineralnom vodom, dobro umutimo, odmorimo smjesu pola sata i pečemo na uobičajeni način.

Ćorave palačinke sa sodom bikarbonom

Ako nemate piva, ni mineralne vode, naravno, ni jaja, umutite palačinke sa sodom bikarbonom i odmorite ga sat vremena. Sodu bikarbonu možete pomiješati s brašnom i dodavati vodu ili je umiješajte u vodu i njume zalijte brašno. Ako imate nadjev dobro, ako nemate, bit će dobre i prazne.

Kod svih ovih inačica ćoravih palačinki nema jaja i odlične su za ljude koji se muče s kolesterolom, a dobre su svima koje muči besparica i neimaština.

Bit će još sirotinjskih recepata za predbožićne i Božićne dane, jer mi se čini da dolaze teška vremena... 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info