Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

694

PUTA

OD 14.01.2018.

Ispod Hrama Svetog Save

Ispod Hrama Svetog Save
Prostrana crkva neće služiti samo za liturgije već i za kulturne manifestacije, horska takmičenja, koncerte. Biće opremljena i savremenim video-nadzorom.

Ispod Hrama Svetog Save

Ispod Hrama Svetog Save, na 1.800 kvadrata, dovršava se izgradnja crkve vizantijskog stila i isto tako impozantne kripte u kojoj će se sahranjivati patrijarsi.

 

Velelepna crkva već ima podno grejanje

Mermernim stepenicama iz prostorija Hrama reporteri "Blica" spustili su se sedam metara u dubinu i zavirili u dušu Hrama, kako se može nazvati njegovo podzemlje preuređeno u Crkvu Svetog Lazara i kriptu patrijarha.

 

Veliki deo posla ispod Hrama već je završen. Kamenorezački radovi privode se kraju, dovršavaju se slikarska platna koja će biti prilepljena na tavanice i treba da se krene sa izradom fresaka. Velelepna crkva već ima podno grejanje, a posedovaće i savremen sistem ventilacije koji će kroz estetski izvajane venčiće na zidu izbacivati topao vazduh, pa unutra nikada neće biti hladno.

- Inače, sve sa radi u saradnji sa Bogoslovskim fakultetom, istoričarima umetnosti, vrsnim građevinarima. Slikare smo odabrali na izložbi koju smo organizovali krajem 2012, a na isti način birali smo i mozaičare. Trudili smo se da odaberemo najbolje - priča za "Blic" Miloš Stanković, arhitekta i direktor projekta gradnje.


 

 

Donacije dobrodošle

Tok gradnje zavisi od donacija. Srpske firme rado se odazivaju, a veoma su vredne i donacije građana. Tehnika do sada nikada nije korišćena u našim crkvama Oslikana platna lepiće se na tavanice, dok će se freske raditi tradicionalno.

Jovana Atanaskovića, slikara koji radi platna za tavanice u zapadnom krilu, zatekli smo usred posla. Privodio je kraju scenu koja predstavlja jednu od Hristovih parabola.

- To su poučne priče u Svetom pismu. Ovo će biti priča o Talantima koja nikada do sada nije slikana, pa smo uzor tražili u Erminijama, starim ikonografskim priručnicima. To je priča o gospodaru koji odlazi na put poverivši slugama novac, da bi po povratku neke kaznio, a neke nagradio. Zaključak ove priče glasi "ko ima daće mu se" - objašnjava Atanasković.

 

Kripta od 250 kvadrata

Kripta gde će se sahranjivati patrijarsi se prostire na oko 250 kvadrata. U nju će se, ako Sinod SPC odobri, premestiti i mošti nekih od prethodnih patrijarha. Zasad je sigurno da će među njima biti patrijarh Varnava.

Glavni izvođači

U projektu uređenja podzemne etaže Hrama učestvuju članovi IO kojim predsedava patrijarh Irinej, a na oslikavanju rade slikari Goran Jović, Vladimir Karanović, Veronika Đukić i Anastasije Radović, istoričar umetnosti Zoran Manević, vajar Miodrag Živković. Glavni arhitekta je Zoran Bulajić.


 

 

Crkva Svetog Lazara oslikavaće pretapanje savremenog i tradicionalnog stila gradnje.

 

- Sa završetkom podzemne etaže Hram Svetog Save s pravom će moći da se smatra jednim od najlepših u Evropi - poručuje Stanković.

Prostrana crkva neće služiti samo za liturgije već i za kulturne manifestacije, horska takmičenja, koncerte. Biće opremljena i savremenim video-nadzorom.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info