Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član sydrah

Upisao:

sydrah

OBJAVLJENO:

PROČITANO

488

PUTA

OD 14.01.2018.

ZNANSTVENIK MARIN SOLJAČIĆ JE NOVI NIKOLA TESLA

ZNANSTVENIK MARIN SOLJAČIĆ JE NOVI NIKOLA TESLA
Hrvatski fizičar dr. Marin Soljačić i njegovi suradnici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) otkrili su novi svjetlosni fenomen. To otkriće, objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature, moglo bi dovesti do razvoja novih tipova lasera i senzora.

ZNANSTVENIK MARIN SOLJAČIĆ JE NOVI NIKOLA TESLA

Otkrio ogledalo za savršen odraz: 'To će nas odvesti do novih tipova lasera'

Autor: Tanja Rudež

Objavljeno: 12.07.2013

Fizičar koji je 90-ih diplomu stekao na prestižnom MIT-u nastavio je raditi na tom sveučilištu i postigao rezultate

Hrvatski fizičar dr. Marin Soljačić i njegovi suradnici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) otkrili su novi svjetlosni fenomen. To otkriće, objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature, moglo bi dovesti do razvoja novih tipova lasera i senzora.

 

VEZANE VIJESTI

 

Marin Soljačić: Radim na učinkovitijoj prijetvorbi solarne energije pomoću fotoničkih kristala

Marin Soljačić: Genij koji mijenja hi-tech svijet

- Na taj novi fenomen nabasali smo gotovo slučajno. Tražili smo nešto drugo, a otkrili fenomen koji nas je iznenadio - rekao nam je Marin Soljačić, redoviti profesor fizike na MIT-u.

- Zamislite materijal koji ima svojstvo da je širenje svjetla u njemu iz ovog ili onog razloga zabranjeno. Kada svjetlo naiđe na površinu takvoga materijala, nema izbora nego da se reflektira. Sva ogledala na svijetu koja smo dosad koristili i poznavali implementirana su na taj način - rekao je Soljačić.

Primjena u laserima

- Mi smo otkrili potpuno drukčiju vrstu ogledala, koje reflektira svjetlost ne zato jer je širenje svjetla zabranjeno nego zato jer svjetlo eliminira vlastito širenje - objasnio je Soljačić otkriće koje je MIT jučer predstavio kao “glavnu priču” na svom portalu.

- Vjerujemo da će uslijediti primjena našeg otkrića. Kad god netko otkrije bitno drugačiji, novi znanstveni fenomen, to gotovo uvijek omogući neke nove primjene. Sustavi srodni našemu momentalno se koriste za određene vrste lasera, također i kemijskih senzora, pa se može očekivati da će naš fenomen u tome koristiti - rekao je Soljačić.

- No mi smo u ovom trenutku fokusirani na novu znanost o fenomenu koji smo otkrili - dodao je Soljačić.

Otkriće hrvatskog znanstvenika i njegovih kolega komentirali su znanstvenici koji nisu sudjelovali u istraživanju. - Ovo je jako važan rad jer predstavlja novu vrstu ogledala koje u principu savršeno reflektira svjetlost - izjavio je A. Douglas Stone, profesor fizike na Sveučilištu Yale.

Marin Soljačić (39) rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i popularni MIOC. Diplomirao je fiziku i elektrotehniku na MIT-u, a magistrirao kod nobelovcaFranka Wilzeka na Princetonu. Nakon što je 2000. godine na Princetonu doktorirao, vratio se na MIT.

http://www.jutarnji.hr

- Mislim da je MIT jedinstveno mjesto na svijetu jer svi smo usmjereni na cilj. Ne postoji uvriježeni način ponašanja, zabranjene teme ili prelude ideje - objašnjava.

Prestižna ekipa

Šoljačić je 2011. postao jedan od najmlađih redovitih profesora na MIT-u, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta na području prirodnih i tehničkih znanosti. MIT je dosad dao 78 nobelovaca.

Marin Soljačić diljem svijeta postao je poznat nakon što je 2006. godine predstavio Witricity, koncept bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti, zbog čega su ga mediji prozvali “novim Teslom”.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info