Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

381

PUTA

OD 14.01.2018.

Zločesti dečki ne dobe uvijek curu

Studija provedena u jednom amazonskom plemenu, inače poznatom po nevjerojatno visokoj stopi ubojstava, pokazuje da tamo najveći agresivci završe s manje žena i djece od dobrica.
Waorani koriste razno oružje: toljage, koplja, mačete, puhaljke duge i do tri metra te lukove i strijele, čiji su vrhovi umočeni u kurare

Istraživanje, koje je vodio Stephen Beckerman s Državnog sveučilišta Pennsylvanija, provedeno je među pripadnicima ekvadorskog plemena Waorani (Huaorani / Waodani ili Waos), kojima je to bio prvi miroljubivi susret s vanjskim svijetom nakon 1958. godine.

Waorani su na zlu glasu po ubojstvima stranaca i jednako agresivnom ponašanju prema drugim suplemenicima, a antropologija ne poznaje pleme s tako visokom stopom ubojstava.

Tijekom pet generacija Waorana čak je 42 posto ukupne populacije izgubilo život u međusobnim okršajima, a još 8 posto ih je nastradalo u sukobima s drugim plemenima.

I nisu ugroženi samo muškarci. Ubojstvo je glavni uzrok smrti 54% muškaraca, ali i 39% žena.

Hrabri istraživači razgovarali su s muškarcima u 23 plemenska naselja, tražeći bilo koga tko je dovoljno star za sudjelovanje u sukobima prije pacifizacije posljednjih godina, a tko je spreman govoriti o svom životu i obiteljima.

Otkrili su da agresivniji muškraci nisu imali više žena, da nemaju više djece i da njihova djeca i žene ne preživljavaju duže. Zapravo, otkrili su da ratnici imaju manje djece koje prežive do reproduktivne dobi.

To je u potpunoj suprotnosti s ranijim studijama o ratničkim plemenima, poput Yanomamoa u Venezueli, gdje muškarci koji sudjeluju u više ubijanja imaju više žena.

Odakle ta razlika?

Nasilje se u oba plemena vrti oko osvete, ali istraživači su otkrili da se Yanomamoi bore sve dokle nema podjednaki broj mrtvih na obje strane i tada imaju mirna razdoblja između dva ratna ciklusa.

U razdoblju "mirovanja", koje može potrajati i nekoliko godina, Yanomamo ratnici mogu uživati u obiteljskom životu, ženiti se više puta i podizati više djece.

Waorani, s druge strane, nemaju mirne predahe i pokrenut će sukob zbog nečeg što se dogodilo u generaciji pradjedova. Njihov cilj nije ravnoteža s protivnicima, nego eliminacija druge strane.

"Ako neko ubojstvo nije osvećeno istog trenutka, to samo znači da je tugujuća strana premlada, isuviše preplašena za uzvrat ili je vjerovala da će steći taktičku prednost čekanjem sve dok neprijatelji ne postanu neoprezni", stoji u izvještaju američkih istraživača.

Izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info