Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član babuskara

Upisao:

babuskara

OBJAVLJENO:

PROČITANO

748

PUTA

OD 14.01.2018.

ZLATNA DOB - Kodeks

ZLATNA DOB - Kodeks
Udruga za promicanje kvalitetnog i dostojanstvenog života osoba treće dobi

Kodeks

o organizaciji života i ponašanja članova u objektima udruge Zlatna Dob

Članak 1.

Udruga Zlatna Dob je slobodna asocijacija građana koji su se, sukladno Statutu Udruge, udružili radi provođenja raznih aktivnosti, kojima se provodi i realizira dostojanstven, poželjan i kvalitetan život u trećoj životnoj dobi.

Članak 2.

Udruga zadržava pravo da se njeni članovi bave svim zakonom i moralom dopuštenim aktivnostima u cilju realizacije svojih programa. Ukoliko Udruga nije registrirana za neku aktivnost, kojom bi se realizirala aktivnost predviđena planom i programom rada, a za istu postoji potreban broj članova Udruge i ekonomska opravdanost, čelništvo Udruge će iznaći način da se predmetna aktivnost realizira.

Članak 3.

Kako bi se program mogao realizirati na optimalan način, to je predviđeno da članovi Udruge u principu (nije obavezno) žive u objektima udruge Zlatne Dob" (u daljnjem tekstu Objektima), koji su posebno projektirani i građeni za život osoba u trećoj životnoj dobi. To znači da će ti Objekti biti izgrađeni prema najnovijim saznanjima nauke i tehnike iz oblasti života osoba treće životne dobi. Također će se nastojati da Objekti, budu kvalitetniji i praktičniji za život od najboljih uobičajenih "domova za smještaj starih i nemoćnih" osoba.

Svaki vlasnik stana je gruntovni vlasnik, i raspolaganje stanom je samo ograničeno zakonskim propisima i ovim Kodeksom (pravo prvokupa stana od strane Udruge). Predviđa se i mogućnost da se vlasnička prava nad stanom ostvare i putem udjela u registriranoj tvrtci, ali to mora biti definirano prije izrade elaborata etažiranja zgrade.

Članak 4.

Život i djelovanje svakog člana Udruge, stanara Objekta, mora biti prožeto humanošću i razumijevanju za druge ljude, a posebno za ostale stanare Objekta, jer samo ljudska toplina duše i pošteno i humano djelovanje može naš Objekt pretvoriti u poželjno mjesto za boravak i život. Svako drugo ponašanje, a posebno iživljavanje nižih oblika ponašanja pojedinaca, pretvoriti će naš Objekt u nešto u čemu nitko neće željeti živjeti. U tom slučaju bila bi promašena kompletna misija udruge Zlatna Dob.

Ukoliko mislite da ne možete prihvatiti traženo, molimo Vas, nemojte niti doći živjeti u naš Objekt.

Članak 5.

Članovi Udruge se posebno obvezuju da će u razumnim vremenskim rokovima, a najmanje jednom godišnje, ažurirati svoje "Vlastite projekte starenja", dokument koji su načinili prilikom edukacije za pristupanje životu (uvjetno rečeno zajednici) s ostalim članovima udruge Zlatna Dob. Ukoliko u životu pojedinca u nekom momentu, dođe do značajnije promjene (novi problemi s zdravljem ili neka druga bitna promjena u životu), također treba načiniti reviziju "Vlastitog projekta starenja".

Članak 6.

Članovi Udruge, stanari Objekta obvezuju se da će u ophođenju sa drugim stanarima Objekta pokazivati maksimalnu tolerantnost, a u slučaju potrebe susjeda iskazati najveću međususjedsku solidarnost, tako da se na sve žitelje Objekta može primijeniti izreka: "Oni žive na mjestu, gdje je svaki susjed ujedno i prijatelj". Također se obvezuju da će im životni motto bi: "Učini drugome ono, što bi želio da netko učini tebi.".

Članak 7.

Stanovi za život osoba treće životne dobi u Objektima su u principu predviđeni za jednu do dvije osobe (samac-samica ili bračni-vanbračni par).

Članak 8.

Udruga neće praviti poteškoće stanarima u Objektu, ukoliko ne budu zadovoljavali kriterije da su osobe treće životne dobi. Ipak, biti će intencija da u Objektima pretežno stanuju starije osobe. Svi stanari Objekata udruge Zlatna Dob moraju se pridržavati standardnog kućnog reda, koji je na snazi u uobičajenim mirovnim domovima.

Članak 9.

Stanarom u objektu postaje se kupovinom stana (ili udjela u tvrtci) od udruge Zlatna Dob (ili tvrtke, koja za Udrugu obavlja te poslove), čime se automatski postaje i vlasnik stana (ili udjela u tvrtci), ili najmom stambene jedinice od strane vlasnika stana. Vlasnik stana ili najmitelj stana, uz plaćenu članarinu udruzi Zlatna Dob za tekuću godinu dobiva pravo na korištenje prostora udruge Zlatna Dob, a koji se nalaze u funkcionalnoj cjelini pojedinog objekta. Upravljanje navedenim prostorima (kojima je vlasnik Udruga), vrše članovi Udruge, vlasnici stanova (ili udjela), te funkcionalne cjeline putem Povjerenstva.

Članak 10.

Vlasnici pojedinih stambenih jedinica plaćaju uobičajenu pričuvu u skladu s zakonskim obvezama i potrebama objekta, kao i sve komunalne pristojbe, koje se odnose na njihov stan (ili udjel u tvrtci).

Članak 11.

Pojedine servisne usluge (restoran, gerontološki centar, fitness, fizikalna terapija i dr.) u Objektu, koje su članovima Udruge na raspolaganju po posebnim povlaštenim cijenama (jer zakupnici prostora plaćaju minimalnu naknadu, pošto je Udruga vlasnik tih prostora), služe za povećanje kvalitete života u Objektu. Stanari (članovi Udruge) nisu ih obavezni koristiti, a koriste ih kada za to imaju opravdanu potrebu.

Članak 12.

U slučaju prodaje stana (ili udjela u tvrtki) u Objektu, Udruga Zlatna Dob pridržava pravo prvokupa stana, kako bi se spriječilo da prostori u Objektu protekom vremena izađu iz prvobitne namjene.

Članak 13.

Kako bi se proveo efikasan nadzor nad tehničkim uređajima i iznajmljivanjem i radom prostora Udruge u Objektu članovi Udruge, koji su suvlasnici u pojedinoj funkcionalnoj cjelini izabrati će povjerenstvo od tri člana, koje će voditi brigu o radu tehničkih uređaja, radu zakupnika pojedinih prostora u Objektu, te davati upute i usmjerenja Upravi Objekta i Upravi Udruge o uvjetima za produženje ugovora o najmu.

Povjerenstvo će naročito voditi brigu o ponašanju zakupnika prostora i njihovih djelatnika, posebno vodeći brigu da se isti prema stanarima, a i drugim osobama ponašaju humano, toplo i domaćinski, stvarajući na taj način atmosferu toplog doma. Svi stanari Objekta su pozvani da svojim primjedbama i konstruktivnim savjetima pomognu rad povjerenstva.

Povjerenstvo će također voditi brigu o ispravnom radu telekomunikacijskih i drugih tehničkih sustava u Objektu na način da će eventualne nepravilnosti u radu istih dojavljivati nadležnim servisnim službama, a o eventualnim primjedbama na rad djelatnika (koji rukuju telekomunikacijskim sustavima) iste upozoriti na propuste, a u slučaju ponovljenih propusta o istima obavijestiti Upravu Objekta i Upravu Udruge

Članak 14.

Članovi povjerenstva se biraju na devet (9) mjeseci, na način da se svaka tri mjeseca mijenja po jedan član povjerenstva, kako bi se osigurao kontinuitet u radu povjerenstva.

Povjerenstvo se treba sastajati najmanje jedanput u 15 dana, a na sastanku treba razmotriti stanje u Objektu, stupanj zadovoljnosti stanara uslugama zakupaca i ukoliko iznađe za potrebno predložiti, mjere za poboljšanje rada u pojedinom segmentu rada i života Objekta. Povjerenstvo o svom radu mora voditi pismeni zapisnik, koji se trajno čuva, a u svakom trenutku je dostupan članovima Uprave, zaduženima za nadzor nad radom Objekata.

Radom povjerenstva rukovodi voditelj povjerenstva, kojeg bira povjerenstvo većinom glasova.

Članak 15.

U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja stanara, člana Udruge i nemogućnosti da se pojedinac sam o sebi brine, a tu obvezu ne mogu preuzeti zakoniti nasljednici, Udruga se obvezuje da će u skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim obvezama i pravima preuzeti brigu o svom članu i osigurati mu dostojanstvenu skrb do prirodnog kraja njegovog života. U tom slučaju, a nakon smrti pojedinca, njegova imovina prelazi u vlasništvo Udruge. Imovina također prelazi u vlasništvo Udruge, ukoliko preminuli član Udruge nema zakonitih nasljednika. Uprava Udruge preuzima obvezu da se prema svojim onemoćalim članovima skrbi u maniri najboljih moralnih načela, imajući u vidu izreku: "Onako kako se ti danas ponašaš prema svom onemoćalom susjedu, isto tako će se drugi susjed ponašati prema tebi, kada budeš potrebit".

Članak 16.

Sve imovinsko pravne transakcije, posebno po prilikom prelaska imovine s vlasnika-pojedinca na Udrugu, biti će provedene jedino putem odgovarajućeg ugovorenog pravnog posla, koji mora potpisati poslovno sposoban ugovaratelj. Zato se članovima Udruge, žiteljima u Objektu preporuča da u svom "Vlastitom projektu starenja" na vrijeme predvide moguće opcije imovinsko pravnih odnosa, kao i njihovo razrješenje.

Članak 17.

Članovi udruge Zlatna Dob, potpisom ovog kodeksa izjavljuju da su upoznati s činjenicom da, u slučaju da vlasnik ili najmitelj stana u Objektu, više puta svojim postupcima krši kućni red ili svojim postupcima i ponašanjem ometa druge u mirnom stanovanju u Objektu, nakon provedenog postupka od strane Suda Časti Udruge, ovlašteni organi Uprave Udruge će zatražiti izvlaštenje pojedinog vlasnika (po tržišnim cijenama) i njegovo iseljenje iz Objekta.

Članak 18.

Sve eventualne nejasnoće, koje mogu proizaći iz rada udruge Zlatna Dob i njenih članova, kao i eventualni problemi koji mogu nastati u međusobnom odnosu članova udruge Zlatna Dob, imaju se rješavati uz maksimalnu primjenu humanosti i čovjekoljublja, među stranama.

Članak 19.

Ovaj kodeks je sastavni dio ugovora o kupovini stana u Objektu (ili udjela u tvrtki) i njegove odredbe su obvezne za Upravu udruge Zlatna Dob, kao i za svakog člana Udruge i stanara Objekta.

http://www.zlatna-dob.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=9

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

Zadaće Udruge u narednom razdoblju Vlastiti projekt starenja - što je to?