Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član babuskara

Upisao:

babuskara

OBJAVLJENO:

PROČITANO

816

PUTA

OD 14.01.2018.

Program rada udruge Zlatna Dob

Program rada udruge Zlatna Dob
Udruga za promicanje kvalitetnog i dostojanstvenog života osoba treće dobi

Program rada udruge Zlatna Dob

Brzim razvojem društvenih odnosa stigli smo u vrijeme, kada svaki pojedinac mora voditi samostalnu brigu o svom cjelokupnom životu. Školovanje više nije besplatno (osim onog obvezatnog), prava iz zdrastvenog osiguranja drastično su smanjena, a briga o osobama u starijoj životnoj dobi sve više postaje obveza svakog pojedinca osobno. Javni (državni) mirovni domovi više se ne grade (a ukoliko se neki i izgradi, onda je to kap u moru potreba), a u postojeće je gotovo nemoguće ući, jer mnogi pojedinci prije umru, nego što dočekaju svoj red da stignu u mirovni dom.

Prepoznajući stanje u kojemu smo se našli kao zajednica u cjelini, jedna grupa građana, koja svjesno ide kroz život i koja je svjesna neminovne budućnosti, odlučila je, i uzela je stvari u svoje ruke.

Oni se osnovali nevladinu udrugu pod nazivom "Zlatna Dob", koja je "udruga za promicanje kvalitetnog i dostojanstvenog života osoba treće dobi". To znači da su oni odlučili vlastitim financijskim sredstvim i vlastitim angažmanom učiniti sve što je u njihovoj moći da treću etapu života (a može i malo ranije), učine sretnom i ugodnom u najvećoj mjeri, koliko je to moguće. Ostvarenje programa Udruge povjereno je najeminentnijim stručnjacima, koji imaju zadatak i obvezu da što racionalnije realiziraju cjelokupni program Udruge. Na taj način omogućujemo da svi naši programi budu dostupni prosječno imućnom građaninu Republike Hrvatske. Osnovni program Udruge dostupan je i osobama skromnijeg imovnog stanja.

Uz mnoge druge aktivnosti, koje predviđaju provesti, članovi Udruge namjeravaju izgraditi naselje u kojem bi živjeli - svatko u svom stanu zasebno i samostalno. Te zgrade izgledat će kao bilo koje druge stambene zgrade s nizom manjih (i malo većih) stambenih jedinica. Svaki stan (različitih veličina oko 35m2, 45m2, 60m2) potpuno je samostalna stambena jedinica sa svim svojim dijelovima. Od običnog stana razlikuje se po tome što se prilikom projektiranja i izvođenja radova vodi briga da će tu živjeti starije osobe. Zato, u tim zgradama u potpunosti su uklonjene sve arhitektonske prepreke, a prilikom dimenzioniranja pojedinih prostora uzeto je u obzir da će tu živjeti ljudi, kojima će protekom vremena padati sveukupne sposobnosti. Uz dovođenje (neprimjetnih) instalacija za reanimaciju u spavaći dio te ostavljanjem prostora za postavu jedinice za intezivnu njegu i videonadzor (telemedicina), klasičan stacionar iz mirovnih domova praktički postaje nepotreban.

Čitav niz usluga, koje prema potrebama stoje na raspolaganju suvlasnicima stanova, omogućuju svakom pojedincu u skladu s njegovim potrebama u svakom trenutku osigurati punu kvalitetu života. To znači da kako pojedinom stanaru padaju psihofizičke sposobnosti tako mu raste podrška (u pruženim uslugama) u svakodnevnom životu.

Na taj način izbjegnut je učinak mirovnog doma, jer u početnim godinama, dok je čovjek u punoj snazi (a vlasnik je apartmana u kojem stanuje) ne plaća nikakve usluge skrbi i njege. Kako mu se protekom vremena pojavljuju pojedine potrebe za nekim uslugama, on ih može koristiti po vrlo povoljnim cijenama. Puni servis mirovnog doma, uz adekvatno plaćanje svih usluga, koristit će ukoliko to bude potrebno, samo u vremenu kada neće moći oni sami ili netko njihov voditi brigu o njima. Svi preduvjeti za kvalitetni tretman starije osobe su već ionako neprimjetno ugrađane u apartman i ostale prostore.

Značajno je naglasiti da će navedena zgrada biti nešto skuplja prilikom kupovine prostora, od bilo koje druge obične stambene zgrade, jer svaki član Udruge i stanar objekta ima mogućnost korištenja cijelog niza uslužnih prostora, a ukoliko se u njima pružaju neke usluge, onda su one za članove Udruge jeftinije. U normalnom životu (bez korištenja posebnih usluga), cijena života u stambenoj jedinici u "našem objektu" je identična cijeni života u bilo kojoj zgradi iste veličine i lokacije. Osim stanova koji su vlasništvo stanara u naselju će biti i uslužni prostori koji pripadaju Udruzi, ali će ih moći koristiti svi stanari prema svojim potrebama (gerontološki centar, restoran, kafić, liječnička ordinacija, prostor za tjelovježbu i dr.). No niti ti prostori neće u eksploataciji (režije) opterećivati stanare u punom iznosu, jer se predviđa njihovo korištenje i od trećih osoba (izvan objekta). Cijene usluga u tim uslužnim prostorima uvijek će biti puno, puno niže nego što bi ih se mogli dobiti izvan naselja na slobodnom tržištu.

Na kraju postavlja se pitanje tko će moći kupiti takav apartman? Odgovor je svaki pojedinac koji živi i radi u Republici Hrvatskoj s prosječnom plaćom.

Udruga se sastoji od građana zrele životne dobi, dakle građana koji već imaju sređene stambene uvjete i već godinama stanuju u nekom stanu. S obzirom da je taj stan veći od apartmana u naselju Zlatne Dobi, očekivati je da neće biti nikakvih poteškoća oko prodaje sadašnjeg stana i kupovine apartmana u pilagođenom naselju. Ukoliko netko želi postojeći stan ostaviti djeci ili nasljednicima, onda će djeca ili nasljednici postojećeg stana sudjelovati u kupovini prilagođenog stana u naselju Zlatne Dobi.

http://www.zlatna-dob.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=6

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

ZLATNA DOB - O nama Zadaće Udruge u narednom razdoblju