Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

523

PUTA

OD 14.01.2018.

Zidam kuću trokatnicu...

Američki istraživači su objavili da su dokučli kako mogu iz Mjesečeve prašine i sumpora dobiti građevinski materijal s kojim se brzo i jeftino može sagraditi stalna Mjesečeva baza.
Izvor: NASA

NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter će sljedeće godine početi tražiti dobro mjesto za spuštanje astronauta 2020. godine čime bi se SAD defitivno trebao vratiti na Mjesec.

Misija s četiri člana posade na Mjesečevoj će površini provesti sedam dana, no NASA se nada da će na kraju imati trajne Mjesečeve baze.

"No, gradnja trajne nastambe na Mjesecu bila bi astronomski skupa", kaže Houssam Toutanji, sa Sveučiličta u Huntsvilleu.

"Trebate nevjerojatnu količinu novaca da na mjesec prebacite samo jedan kilogram tereta. Ovisno o tome s kim razgovaretre, to stoji između 50 i 100 tisuća dolara", kaže.

Suha gradnja
Toutanji misli da se ti troškovi mogu dobrano srezati proizvodnjom betona od Mjesečeve prašine i ničeg više.

Ne Zemlji se beton dobiva od šljunka, cementa i vode. Mjesečev beton mogao bi se dobivati od prašine, koje ima u izobilju, i sumpora, koji bi se također mogao ekstrahirati iz Mjesečevog tla.

"Trebate sumpor u tekućem ili polutekućem sranju kako bi radio kao vezivni element", kaže Toutanji, "za što ga trebate zagrijati na temeprature između 130 i 140 °C".

Jednom ohlađen, beton dobiven na taj način ubrzo se stvrdne poput kamena.

"Unutar nekoliko sati dobivate krajnje jaki beton", kaže Toutanji. "Kod normalnog betona trebali biste čekati i do sedam dana, a u ekstremnim slučajevima i do 28 dana kako biste dobili maksimalnu čvrstoću".

Kako bi testirali karakteristike lunarnog betona, Toutanji i Richard Grugel, geolog iz NASA-inog Centra za svemirske letove Marshall, koji je također nalazi u Huntsvilleu, koristili su simulirano Mjesečevo tlo.

Na svakih 100 grama prašine dodali su 35 grama pročišćenog sumpora te su smjesu izlili u kocke sa stranicama od po 5 cenitmetara.

Kocke su izložili do 50 ciklusa temperaturnih promjena, s tim da su ih smrzavali do -27 °C, a onda ih opet zagrijavali na sobnu temperaturu.

Čak i nakon takvih postupaka beton je mogao podnijeti pritisak od 17 megapaskala (otprilike kao 170 puta atmosferski tlak).

Pojača li se materijal sa silicijem, koji se također može derivirati iz Mjesečeve prašine, to može narasti i do 20 megapaskala.

Mjesečeva mješalica
Peter Chen
iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard razvio je vlastiti beton bez vode početkom godine, no on je kao vezivo upotrijebio epoksid.

"Naravno da su Toutanji i Grugel u pravu kada govore o visokim troškovima transporta materijala na Mjesec", rekao je.

Za Chenov beton epoksid treba voziti sa Zemlje, no on naglašava da će cijena prijevoza padati sa svakom sljedećom pošiljkom.

"Osim za uređaj koji će prerađivati tlo i za mješalicu za beton, Toutanjijev i Grugelov beton treba izvor energije za pečenje sumpora iz Mjesečevog tla te miješanje tih smjesa", naglašava Chen.

No Toutanji misli da će troškovi te energije i dalje biti jeftiniji od transporta sirovog materijala sa Zemlje, iako još nije smislio logistiku za napajanje ekstrakcije sumpora i taljenje.

Podsjeća kako istraživači već odavno tvrde da se temperature više od 1000 °C mogu doseći pomoći solarnih peći koje koncentriraju Sunčeve zrake.


Preuzeto sa www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info