Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član anchy

Upisao:

anchy

OBJAVLJENO:

PROČITANO

657

PUTA

OD 14.01.2018.

Yasmin: Liječnici prijavili 14 sumnjivih nuspojava...

Yasmin: Liječnici prijavili 14 sumnjivih nuspojava...
Ginekologe u bolnicama zove velik broj žena u panici zbog nuspojava. Agenciji za lijekove su prijavile razne i sumnjive nuspojave pilula Yasmin

Piše: Jasmina Trifunović .

 

Tamara je jedva preživjela emboliju

Liječnici Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj zatrpani su pozivima žena koje se boje i imaju bezbroj pitanja o kontracepcijskim pilulama Yasmin. Mnoge od njih iz straha više ne žele rabiti kontracepciju. Prof.dr. Marina Ivanišević iz bolnice u Petrovoj rekla nam je kako liječnici strpljivo odgovaraju na brojna pitanja. Razloga za apsolutnu paniku nema, kaže prof.dr. Ivanišević, ali treba biti oprezan jer se tablete nikako ne smiju početi uzimati prije nego što pacijentica prođe detaljne pretrage. Također, pilule nikako ne bi smjeli propisivati liječnici opće i obiteljske medicine, nego samo specijalisti ginekolozi.

Mnogi liječnici tablete prospisuju bez pregleda

- Ne može se svim ženama propisati ista kontracepcija. U obzir treba uzeti dob, potrebe, stanje organizma... Mnoge žene, nažalost, samo radi ljepšeg tena piju kontracepciju, umjesto da zdravije žive i paze na prehranu - pojašnjava prof.dr. Ivanišević.

Liječnicima se planira obratiti i Agencija za lijekove i medicinske proizvode. U pismu koje pripremaju još će jedanput podsjetiti zdravstvene djelatnike na već poznate rizike oralnih kontraceptiva.

N.G. je imala probleme čim je počela piti Yasmin

Od 1. ožujka 2005. do 2. rujna 2008. Agencija je od liječnika zaprimila 14 spontanih prijava nuspojava od tableta Yasmin.

U kutiji Yasmina navedene su nuspojave

Niti jedna od njih, naglašavaju u Agenciji, nije bila neočekivana, a sve su opisane u uputi o lijeku. Procedura prijave ide tako da liječnici pismeno pošalju u Agenciju sve o uočenim nuspojavama i pacijentu. Agencija potom prijavu procjenjuje i obrađuje te šalje liječniku detaljne upute o očekivanosti, ozbiljnosti, učestalosti i mogućemu mehanizmu nastanka nuspojave, jednako kao i upute za daljnje postupanje s pacijentom.

Australka Tanya je ignorirala simptome

Podaci iz prijave također se prosljeđuju i u bazu Svjetske zdravstvene organizacije. Jednaku proceduru obavio je i riječki liječnik dr. Željko Župan, na čijem su odjelu 2007. godine spasili mladu pacijenticu koja je imala plućnu emboliju. Uzimala je pilule
pa je dr. Župan prijavio slučaj zbog sumnje da stanje pacijentice ima veze s kontraceptivom. Tablete Yasmin registrirane su u 96 zemalja u svijetu i do sada nigdje nisu povučene.

LIJEČNICI JU NISU USPJELI SPASITI

Studentica N.G. (26) iz Rijeke uzimala je kontraceptive od 19. godine. U lipnju 2006. počela je uzimati Yasmin. Tri mjeseca poslije počeli su zdravstveni problemi s plućima. Djevojka je u studenom pala u arest i umrla zbog ugrušaka u plućima.

POČELA UZIMATI YASMIN I JEDVA OSTALA ŽIVA
Puljanka Tamara Mijatović-Rašin u dva je perioda u životu uzimala Yasmin. U 2. pokušaju simptomi gušenja i lupanja srca bili su prejaki pa je otišla na pregled. Otkrili su ugrušak u krvi, koji se zaglavio u trbuhu i putovao prema plućima. Jedva je preživjela.

IGNORIRALA SIMPTOME I UMRLA ZBOG EMBOLIJE
Australka Tanya Hayes (24) uzimala je Yasmin u kombinaciji s lijekom Roaccutanom kako bi se riješila akni. Sredinom kolovoza se srušila u parku i nekoliko sati poslije umrla u bolnici. Ignorirala je danima simptome nestajanja daha i jakoga kašlja.

I DVIJE SLOVENKE TVRDE DA SU OBOLJELE OD YASMINA

Slovenski mediji objavili su ispovijest žene (42) koja navodi da je nakon 3 g. uzimanja tableta oboljela od plućne embolije od koje je jedva ostala živa i da su joj u plućima otkrili 23 krvna ugruška, te priču žene koja je medijima uputila anonimno pismo, a tvrdi da je imala velike probleme zbog uzimanja tih tableta. Slovenska liječnička komora priopćila je da su slučajevi da takvi preparati izazovu emboliju, osobito smrt, iznimno rijetki.

 www.24sata.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info