Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1167

PUTA

OD 14.01.2018.

Uskršnja priča

Uskršnja priča
Stari običaji i uskrsna priča jedne mlade obitelji

Stari običaji i uskrsna priča jedne mlade obitelji

Prvi od nagrađenih tekstova u natječaju je tekst o načinu na koji Uskrs provodi jedna mlada obitelj, u kojoj se Uskrs obilježava vrlo jednostavno i kreativno

Piše:

Lukrecia Fabjanović

O pisanicama

Pisati je, zapravo, staroslavenska riječ koja znači i slikati, pa su pisanice - oslikana jaja. Dok nije bilo umjetnih boja, ljudi su koristili ono što su našli u prirodi. Tako su crvenu dobivali od korijena broča, cikle, ljuske luka ili crvenog radiča. Od kore hrasta dobili bi crno-smeđu boju, a od korijena koprive, špinata ili poriluka zelenu. Kasnije, početkom prošlog stoljeća, za bojanje jaja koristile su se boje za tekstil te licitarske boje.

Uskrs je savršeno vrijeme da se posvetim svom djetetu i obitelji

Mi smo mlada, još novo zasnovana obitelj i ovo nam je treći zajednički Uskrs. Uspjeli smo uvesti tradiciju, prilagođenu našoj obitelji tako da smo se prilagodili starim običajima i pripremama za Uskrs. Bojamo jaja na više načina, uključujući i najmlađeg člana naše obitelji. Uskrsni blagdani su pravo vrijeme da pustim proljeće u svoj dom. Zato nabavim veliku granu koju mogu s djetetom ukrasiti pisanicama koje ćemo izraditi tako što prvo ispušem jaja te zatim debljom iglom probušim rupice s obje strane i ispušem žumanjak i bjelanjak. Zatim kroz rupice na jajetu provučem ukrasnu traku uz pomoć koje ću jaje objesiti na granu. Pripremljene ljuske stavit ću u stalak za jaja i dopustit ću svom djetetu da ga ukrasi po želji flomasterima i naljepnicama. Bez obzira na umjetničku crtu mog djeteta, on će biti ponosan i osjećat će se korisno, zadovoljno i išarano.

Lijepo vrijeme koje sam iskoristila za vikend, bilo je dobra prilika da na nekoj livadi ili u obližnjem parku s djetetom skupim razne listiće za ukrašavanje pisanica, a na tržnici smo potražili listiće peršina i celera. Kad se vratimo moje dijete i ja ukrašavamo pisanice tako da je on moj mali pomagač. Listiće namočim u zdjelici s vodom i “nalijepimo” na jaje te ga dam djetetu da ga pažljivo umetne u čarapu (tanju, žensku) i s obiju strana zavežem uz pomoć konca ili jednostavno napravim čvor. Takva “zamotana” jaja stavim kuhati u pripremljenu vodu s raznim sastojcima. Isto tako svom djetetu dajem i voštane bojice kojima će oslikati jaje na svom način za baku i djeda. Boja neće “uhvatiti” taj dio, a njegova kreativnost bit će lijepo istaknuta.

Jaja lako mogu obojati pomoću raznih boja, ali sam odlučila ove godine uz njegovo šaranje flomasterima, naljepnicama i voštanim bojama svoje dijete naučiti kako su se nekad bojala uskršnja jaja, s prirodnim sastojcima. Za blijedo crvenu upotrebljavam sok od cikle ili brusnica, s korom od naranče ili otopina od kurkume (curry) dobivam žutu, kava mi koristi za smeđu, a od otopine od borovnica dobijem plavu boju. Tu je još i ljubičasta za koju koristim crveno zelje i zelena boja dolazi od špinata poriluka te koprive.

Jaja uvijek stavljam u vrelu otopinu u koju sam osim navedenog povrća, voća ili začina dodala i žlicu jabučnog octa. Ako želim da boja bude izražajnija, jaja ostavim potopljeno u otopini preko noći, a nakon što ste ih izvadila i isušila, premažem komadićem slanine za sjaj.

Iako cijeli ovaj postupak mogu sama napraviti nije isto kao kad u njemu sudjeluje moje dijete jer nema većeg veselja od njegove pisanice na blagdanskom stolu i ukrasnoj grani kao poklon baki, djedu i ostalim članovima obitelji.

Pročitajte više u specijalu

Uskršnja košarica.http://www.24sata.hr/pametnakuna/stari-obicaji-i-uskrsna-prica-jedne-mlade-obitelji-308152

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info