Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

653

PUTA

OD 14.01.2018.

Trbušnim plesom do lijepe figure i zdravlja

Trbušnim plesom do lijepe figure i zdravlja
Vratimo li se malo dublje u povijet saznat ćemo da je trbušni ples nastao iz religijskog rituala prema ženskim božanstvima
  Povećaj font Smanji font
trb-1.jpgKako se prije desetak godina u Hrvatskoj sve više počela popularizirati istočnjačka kultura, što od rehabilitacijskih vještina, filozofije života pa sve do glazbe i načina prehrane, tako je prije nekoliko godina na red došao i istočnjački, trbušni ples.

Trbušni ili «orijentalni ples», kao što i sam naziv govori potječe s područja Bliskog istoka. Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju kako je došlo do imena «trbušni ples». Jedni su skloni teoriji kako je izveden od francuske fraze «dance du ventre» ili «ples trbuha», dok su drugi prihvatili priču kako su naziv izmisilili turisti koji su se susreli s tim plesom za vrijeme posjeta Bliskom istoku još u ranom 19. stoljeću.

Vratimo li se malo dublje u povijet saznat ćemo da je trbušni ples nastao iz religijskog rituala prema ženskim božanstvima. Naime, na Bliskom istoku nađene su mnoge stare iskopine i artefakti koji prikazuju lagano zaobljenu žensku figuru naglašenih bokova i grudi što pokazuje podupiranje antropološke teorije o visokom položaju ženskih likova u staroj božanskoj kulturi koja je veličala i poštovala ženu najviše zbog sposobnosti što može rađati. Postoje i zabilješke da se ovaj izuzetno ženstveni ples pojavljuje još u Egiptu prije 5 000 godina, a unutar poznatih piramida nađene su i slikarije golih plesačica u pokretu tog «plesa plodnosti».

«Stari Egipćani nazvali su ga tako jer je vrlo djelotvoran za ženu. Jača mišiće i zdjelicu koji su potrebni pri porodu, te je ženi nakon formiranja tih mišića puno lakše rađati», kazala je Aida Jakuš, instruktorica trbušnog plesa u plesnoj školi Nefertiti.

trb-2.jpgMnogi će se zapitati kako su se spomenuti religijski rituali pretvorili u oblik zabave koja je sve popularnija u svijetu te kojom se mnoge žene danas bave iz rekreacije.

Mnogi teoretičari pretpostavljaju, iako nemaju konkretna i čvrsta saznanja, da su upravo romska plemena prva predstavila ples javnosti i to na način da su ga iznijeli na trgove i ulice. Naime, romska plemena za koja je poznato da su podrijetlom iz Indije negdje oko petog stoljeća započela su migraciju u svijet kako bi izbjegla lokalna ugnjetavanja i težak život bez posla. Mnogi od njih doputovali su najprije u Afganistan i Perziju te iz tih područja migrirali u Tursku i Europu gdje su zarađivali zabavljajući ljude, uglavnom plesom. Kako su se proširili cijelim svijetom tako su sve više popularizirali taj ples.

U Hrvatskoj se trbušni ples prvi puta pojavio prije četiri godine, a danas ga koriste kao odličnu vježbu za formiranje tijela i rekreaciju i u mnogim fitness centrima.

«Moram priznati da sam tada mislila kako će zainteresiranost ljudi za taj ples vrlo brzo splasnuti, no prevarila sam se. Sve je više interesanata, a otvorile su se i škole gdje se plesati», kazala je Aida. Mnogi kreću iz znatiželje, kaže Aida, ali nakon nekog vremena jednostavno se zaljube u taj ples i muziku koji osim što dobro djeluje na tijelo, liječi od depresije i pomaže pri oslobađanju od stresa. «Arapska i turska muzika uz koju se pleše i ti pokreti jednostavno djelujuju antistresno na tijelo, tako da mi je mnogo žena kazalo kako im to pruža pravi užitak i opuštanje nakon stresnog radnog dana», otkriva Aida. Iz vlastitog iskustva Aida tvrdi kako se trbušnim plesom ravna i kičma, te će mnogi koji imaju s njome problema nakon nekog vremena osjetiti poboljšanje.

trb-3.jpgPokreti kukovima koji su karakteristični za trbušni ples te se uzastopno ponavljaju djeluju pozitivno na područje donjeg dijela leđa i bokova, a takvi pokreti pridonose poboljšanom toku sinovijalne tekućine, odnosno prirodnog lubrikanta u zglobovima.

« Pokreti i «valovi» koje radimo osim što izgledaju ženstveno i graciozno kada ih se izvodi djeluju pozitivno na abdomijalne mišiće,
zdjelicu, mišiće vrata i kralježnicu. Zapravo «radi» cijelo tijelo od glave do nogu, a ti pokreti poboljšavaju cirkulaciju pa i rad probavnih organa», tvrdi Aida.
 
Plesači koji se bave trbušnim plesom mogu se pohvaliti dobrom figurom, budući se taj ples bazira na pokretima koji su prirodni za žensko tijelo te kojima se težina pravilno raspoređuje po tijelu i gradi tjelesnu ravnotežu. Također je poznato da takav način vježbe djeluje i na jačanje koštane strukture i pridonosi prevenciji od osteoporoze, a mogu pomoći i pri ublažavanju napetosti u području zdjelice za vrijeme PMS-a te poboljšavaju cirkulaciju u području abdomena.

Preuzeto sa http://klik.vecernji.hr

Objavljeno:   12.6.2007 22:02:23
Autor:  Petra Smoljak


 
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info