Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član quantum

Upisao:

quantum

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1429

PUTA

OD 14.01.2018.

Sveta smrt

Sveta smrt
Često upravo od nje traže pomoć za sretan povratak otetih članova obitelji (otmice su iznimno česte u Meksiku i jedan su od glavnih društvenih problema).

Santa Muerte ili Dona Sebastiana štovana je od strane mnogih meksičkih katolika, iako je službena Crkva ne priznaje, no upravo njoj se obraćaju za sreću i zaštitu u životu, a osobito u ljubavi.
Na smrt u različitima kulturama gledaju drugačije. Jedan od zapadnjacima najčudnijih pogleda na smrt imaju Meksikanci. Riječ je o njihovoj tradiciji Santa Muerte (Sveta smrt).

Poznata je i pod imenom Dona Sebastiana, a riječ je o religijskoj figuri koja je proizvod miješanja brojnih kultura. Paganizam i katolicizam stvorili su divan hibrid suvremene religioznosti i prahistorijskog štovanja natprirodnih sila.

Katolička hijerarhija ne odobrava tradiciju Svete smrti, jer se smatra da je Isus uskrsnućem pobijedio smrt i ne sviđa im se taj cijeli koncept moljenja smrti.

Sveta smrt nije štovana kao takva. Njoj nije posvećena nijedna crkva, što je, naravno, posljedica toga što je službena Crkva ne ubraja u svete, ali njoj se vjernici u Meksiku mole za zaštitu, sreću i ljubav.

 

Često upravo od nje traže pomoć za sretan povratak otetih članova obitelji (otmice su iznimno česte u Meksiku i jedan su od glavnih društvenih problema).

Velika je sličnost između nje i smrti s kosom. Osim što je riječ o kusturu odjevenom u duge halje, i ova meksička Dona Sebastiana često je prikazana s kosom, jedina je razlika što je Sveta smrt obučena u žensku odjeću svijetlih boja.

Neki govore da to upućuje na vezu između Svete smrti i Svetog Mihaela, on je jedan od arhanđela i u srednjem vijeku je bio zaštitnik viteštva.

No Katoličku crkvu najviše zabrinjava što legende o Svetoj smrti idu sve dublje i dublje, pa se sada njen kip često zna vidjeti obučen u bijelu haljinu s krunom od zlata, mnogi njeni štovatelji je vide kao jedno od obličja Djevice Marije.

Njen kip često boje u crvenu, bijelu, crnu i zelenu boju. Ove tradicionalne boje predstavljaju sreću, ljubav, novac i zaštitu. Iako se njoj u često pale svijeće, također joj se poklanjaju crvene ruže, cigarete i tekila.

Mnogi smatraju da štovanje Svete smrti potječe iz meksičke države Veracruz, gdje se još uvijek izvode vještičji obredi, dok neki smatraju da njen lik vuče korijene iz aztečkih vjerovanja i aztečkog boga smrti Mictlantecuhtlia.

No legenda o Sebastiani možda ima i suvremenije korijene. Naime velika austrijska zajednica u Meksiku vjeruje da je ona Krampusova žena.

Danas like Santa Muerte usvajaju mnoge kriminalne organizacije čiji članovi tetoviraju njen lik i smatraju je svojom zaštitnicom.

A koje je zapravo podrijetlo ove neobične svetice vjerojatno nikad nećemo saznati.


Socyberty.com


Net.hr

http://www.net.hr/webcafe/page/2008/11/18/0325006.html

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info