Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

387

PUTA

OD 14.01.2018.

Sunce oštetilo indijsku letjelicu?

Prema riječima direktora Indijske svemirske agencije, životni vijek njihove prve robotičke letjelice u orbiti oko Mjeseca (Chandrayaan-1) moguće će biti kraći od planiranog.

 

Izvor: ISRO

 


Naime, Indijci su objavili kako letjelica ima ozbiljnih problema oko orijentacije u prostoru i to iz razloga jer je otkazao sustav za orijentaciju temeljen na senzoru za očitavanje položaja zvijezda.

Da je riječ o ozbiljnoj situaciji svjedoči i njihovo priznanje kako je letjelica u trenutku otkaza ovog sustava gotovo bila izgubljena.

Ipak inženjeri misije uspjeli su drugim instrumentima (kamerama za snimanje Mjeseca) i žiroskopima te uz veliki napor programera (novi programski paket za interpolaciju takvih podataka) nadoknaditi gubitak osnovnog orijentacijskog sustava.

"Neizvjesno je koliko ćemo još vremena moći držati letjelicu pod kontrolom na ovaj način", kaže Madhavan Nair!

Nije objavljeno kada se točno dogodio kvar na sustavu za orijentaciju, no sudeći prema promjeni orbite tijekom svibnja, kvar je najvjerojatnije tada nastao. Letjelica je podignuta na sigurniju orbitu kako bi je kompenzacijski sustav mogao održavati u operativnom stanju.

"Nitko ne zna zašto je došlo do kvara sustava za orijentaciju letjelice, no moguće je da je uzrok otkaza senzora u intenzivnom Sunčevom zračenju koje ga je nepovratno oštetilo", kaže Nair.

Obzirom se Sunce tijekom ovih godina nalazi u minimumu svoje aktivnosti ovakve izjave treba ipak uzeti s rezervom!

Iako druga oprema i instrumenti na letjelici nisu direktno zavisni od neispravnog sustava za orijentaciju te se nalaze u dobrom stanju, oni sami za sebe nemogu odraditi posao ako letjelica nije ispravno pozicionirana.

Izvor: ISRO

Stoga u Indiji razmišljaju i prijevremenom kraju misije. Nair u tom smislu dodaje kako je letjelica odradila oko 90% planiranih zadataka, te omogućila stjecanje neprocijenjivog iskustva za planiranje i opremanje narednih indijskih letjelica koje će biti upućene u međuplanetarni prostor.

Lansiran u listopadu prošle godine, Chandrayaan-1 (Mjesečevo vozilo na sanskrtu) predstavlja vrhunac indijskog svemirskog programa i dokaz kako se u toj mnogoljudnoj zemlji nalaze ljudi, znanost i tehnika na nivou sposobnom za velike samostalne svemirske misije.

No, poput drugih svemirskih agencija diljem svijeta i indijska (ISRO) je u ovom projektu sudjelovala s SAD, Europljanima i Rusima. Takvi aranžmani omogućavaju smanjenje troškova i izgradnju pojedinih instrumenata za koje su domicilni resursi nedovoljni.

U idućim godinama slijede nove indijske misije k Mjesecu, Suncu i najvjerojatnije Veneri. Neskriveni je cilj da se tijekom idućih nekoliko godina (oko 2015.) u svemir lansira kapsula s astronautom.

Na tom poslu Indija aktivno surađuje s Rusima, a u svemirski program uključen je veliki broj domaćih inženjera i tehničara, posebice mladih u koje Indija ulaže velika financijska i druga sredstva kako bi mnoguljudnu zemlju znanjem i tehnologijom izdignuli iz ralja siromaštva.

Izvor. www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

Osvježi podatke

SVIBANJ...

Osvježi podatke

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

Osvježi podatke

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

Osvježi podatke

MAGIJA

Osvježi podatke

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info