Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član irida

Upisao:

irida

OBJAVLJENO:

PROČITANO

613

PUTA

OD 14.01.2018.

Stvoren prvi nano mozak

Stvoren prvi nano mozak
PRENOSIM I KOMENTAR UZ OVAJ ČLANAK: Hmm... | dementia-sensei | 11.3.2008 19:50:46 Ovaj je članak ovlašan i površan prevod ovlašnoga izvornika. Na srjeću poznajem područje i znam o čemu je rieč. Ali 99% slučajnih čitateljâ/icâ ne će znati. Tek za podatak, današnji CPU-ovi ne prenašaju sâmo jednu informaciju, upravo kako to ne čine ni navedene molekule. Suć leži u kutu promatranja i opisu pojma CPU. Čim spominjemo uzporednu obradu podataka, ne možemo govoriti o jednomu procesoru (gonniku). Ukratko prevedno, 17 molekulâ 2 stanja, srjedištnja ima dodatnih 16 - jednakih molekulâ. Dotično, imamo sklop od 33 molekule s dvama stanjima (uzporedljivo s 32 bitnom riečju) i točno 8589934592 možnih kombinacijâ. Za primjer, sudobna računala jurve prenašaju 64 bitne informacije (rieči). Iz članka nije razvidan način i unutarnjí ustroj takovoga nano-stroja. Sâmime time sve ostaje na nagađanju......

Tehnologija i znanost

preuzeto sa: http://www.jutarnji.hr/tehnologija_i_znanost/clanak1/art-2008,3,11,,111959.jl


Stvoren prvi nano mozak

Znanstvenici su uspjeli stvoriti prvi sićušni kemijski mozak koji bi jednoga dana mogao kontrolirati nano – robote.

U eksperimentu japanskih stručnjaka taj molekularni uređaj promjera 2 nanometra (širina jedne molekule DNK) uspješno je istovremeno nadzirao osam mikroskopskih uređaja.
Prema izvješću predstavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences mozak bi se također mogao upotrijebiti za povećanje moći računala.

Mnogi liječnici polažu velike nade u liječenje pomoću nano strojeva.

„Ako želite operirati tumor na daljinu poslat ćete molekularne strojeve“, objasnio je dr. Anirban Bandyopadhyay iz National Institute for Materials Science u Japanu. „No ne možete ih samo staviti u krvotok i očekivati da će stići na cilj“.

Dr. Bandyopadhyay vjeruje da bi njegov izum mogao poslužiti kao rješenje, odnosno da bi ih kemijski mozak mogao kontrolirati. „Takav uređaj jednostavno nije postojao; prvi puta smo stvorili nano – mozak“, rekao je.

Liječenje organizma pomoću sićušnih uređaja opisano je u SF filmu Fantastic Voyage iz 1966. godine u kojem podmornica s liječnicima smanjena na minijaturne dimenzije putuje krvotokom kako bi pacijentu izliječila povredu na mozgu.

Stroj se sastoji od 17 molekula durokvinona C10H12O2, a svaka od njih predstavlja logički uređaj. Jedna molekula nalazi se u središtu prstena sastavljenog od 16 istih molekula. Sve su povezane vodikovim vezama i mogu se nalaziti u četiri stanja. Stanje kontrolne molekule u sredini mijenja se skenirajućim tunelirajućim mikroskopom (STM). Pomoću STM-a znanstvenici su uspjeli promijeniti stanje središnje molekule i istovremeno prenijeti poruke ostalim molekulama u prstenu. Ova konfiguracija omogućuje četiri milijarde različitih kombinacija, a nadahnuta je paralelnom komunikacijom glijalnih stanica u mozgu.
Kako bi je testirali povezali su je s osam nano strojeva, među kojima i nano dizalom – molekularnom platformom koja se po naređenju može podići i spustiti za jedan nanometar. Svi uređaji reagirali su na jedinstvenu zapovijed.

Znanstvenici smatraju kako bi se ova sposobnost uređaja da djeluje kao središnja kontrolna jedinica mogla upotrijebiti i u budućim računalima. Strojevi koji bi ih koristili mogli bi istovremeno obrađivati 16 bitova informacija, dok sadašnji silikonski CPU-ovi mogu prenositi samo jednu.  (njd)
Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info