Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

417

PUTA

OD 14.01.2018.

Sedmi dan nije dan odmora, već seksa

Sedmi dan nije dan odmora, već seksa
Seks je smislio sam Bog, spominje ga i Biblija i zato supružnici ne bi smjeli jedno drugome uskraćivati svoja tijela, smatra velečasni Young, ali i mnogi drugi novi religiozni seksualni terapeuti

Piše: Marta Štoos
Foto: AP

 


Kao što je jedan djed zgodno primijetio, djeca su samo nužno zlo da bi se dobili unuci. Slično se mišljenje nekako uvriježilo i za kršćanski stav prema seksu: seksualni odnosi za vjernike su samo nužno zlo za dobivanje djece. No, Bog je stvorio seks ne samo radi razmnožavanja nego i kao način da se učvrsti brak, kao obranu od pogrešno usmjerene pohote i, možda najvažnije, kao izvor užitka, tvrde američki svećenici koji svoju pastvu nagovaraju na - više seksa.

Velečasni Ed Young,  pisac, televizijski propovjednik i svećenik Fellowship Churcha, evangeličke crkve u Teksasu, pozvao je svojih 20 tisuća vjernika na svojevrsni “seksperiment”, kako je to sam nazvao: sedam dana u kojima nikako ne smiju preskočiti seks.

Bolja i veza s Bogom


- Moramo udvostručiti količinu intimnosti u braku. A kad kažem intimnost, ne mislim na držanje za ruke na klupi u parku niti na masažu leđa - objasnio je velečasni Young vjernicima.

Ovaj 47-godišnji svećenik u braku je sa suprugom Lisom već 26 godina, imaju četvero djece i neposredna, osobna iskustva o tome kakve se sve naizgled nepremostive prepreke mogu ispriječiti između bračnog para i seksa - od zahtjeva karijere i brojnih vanjskih obveza do umora i, naravno, djece. No, ako si damo truda i redovito ostavimo vremena za seks, tvrdi svećenik, zbližit ćemo se s partnerom ili partnericom, kao i s Bogom. A onda ćemo bolje raditi, dati djeci bolji primjer i ljepšu sliku braka, a čak možda i izbjeći ili spriječiti izvanbračnu vezu. Zato je včl. Young smislio svoj sedmodnevni izazov kojeg je poanta da bračni parovi, bez obzira na umor i ostale otežavajuće okolnosti, nađu vremena i mjesta za seks svaki dan u tjednu.

To nije nikakav reklamni trik, kaže Young. U seksu u braku nema ničeg lošeg ni sramnog. Uostalom, smislio ga je sam Bog, a u Bibliji se na više mjesta spominje užitak spolnosti: “Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo”, kaže u Knjizi postanka; apostol Pavao u jednoj od poslanica Korinćanima piše “Jedno se drugome nemojte uskraćivati”, dok su stihovi u senzualnoj “Pjesmi nad pjesmama” “Neka dragi moj dođe u vrt svoj, neka jede najbolje plodove u njemu” prema nekim svećenicima, sljedbenicima Youngova pristupa seksu, neizravna referenca na - oralno-genitalni seks koji vjernici ne bi trebali isključivati u svojim seksualnim istraživanjima.


Svetost bračnoga seksa


Upravo tako Bibliju tumači svećenica Linda Dillow iz Pennsylvanije, koja se proslavila diljem Sjedinjenih Američkih Država kao svojevrsna kršćanska seksualna terapeutkinja pa tisuće žena pohađaju njezina predavanja o svetosti seksa u braku.

“Što Bog zbilja misli o seksu?” pita na početku predavanja Dillow, mladolika baka petero unučadi, koja je svjesna toga da mnogi kršćani na seks, makar bio i bračni, gledaju kao na nešto tjelesno, prljavo i grešno. No, ona smatra da Bog odobrava spolnost i uživanje u seksu te da se mnoga mjesta u Bibliji, a posebno “Pjesma nad pjesmama”, mogu shvatiti kao niz uputa za tjelesni čin ljubavi. O tome je s kolegicom Lorraine Pintus napisala čak dvije knjige, “Intimna pitanja” i “Oživljena intimnost”, u kojima bračne parove vodi korak po korak kroz biblijski seksualni priručnik, dajući pritom parovima mnogo kreativne slobode. Kad Salomonova zaručnica u pjesmi kaže “Njegova mi je lijeva ruka pod glavom, a desnom me grli”, na primjer, u knjizi se ističe kako na hebrejskom originalu glagol “grliti” znači zapravo “milovati”, a partnerima se prepušta da to protumače prema vlastitom nahođenju.

Unijeti raznolikost

Iako nabrajaju i što Biblija izričito zabranjuje - između ostalog, homoseksualnost, incest, prostituciju i preljub - knjige koje su napisale Dillow i Pintus svjetlosnim su godinama daleko od još donedavno popularnih kršćanskih bračnih priručnika u kojima se ženama savjetovalo da se potpuno predaju mužu i služe mu jer će mu tek tada biti “doista lijepe” te da iznad svega “budu zgodne, smiješe se i ne prigovaraju”. Dillow i PIntus, međutim, smjelo pišu kako u seks u braku treba unijeti raznolikost te bračne parove vrlo neortodoksno podsjećaju na to da je “puni snošaj samo jedan od mnogih oblika seksualnog odnosa”.

Ipak, nisu svi tako napredni. Svećenica Wendy Treat, autorica knjige “Seks - razgovarajmo o tome”, i danas svoje čitateljice potiče da muža gledaju kao Tarzana, “muškarca kojeg je Bog donio na svijet da vas nadjača i svlada”, a ženama koje ne uživaju u seksu objašnjava kako je to zato što su imale previše seksualnih odnosa prije braka.

Velečasni Young znatno je blagonakloniji prema ljudskim prijestupima - prema njegovu mišljenju, najvažnija riječ u bračnoj ložnici je “opraštanje”. I neki među njegovom pastvom morali su naći snage za oprost jer je jedan suprug nedavno priznao da je bio nevjeran.

Izmorilo ga nagovaranje


- Intimnost nam je nakon toga teško padala, ali ovih tjedan dana seksa ponovno su nas zbližili, tjelesno i emocionalno - priznala je njegova žena.

Seksperiment se, dakle, pokazao uspješnim jer se postiglo točno ono što je Young htio - snažnija bračna spona i dublja povezanost parova. No, nije uvijek sve teklo glatko. Samo tri dana nakon što je vjernike poveo u tjedan seksa, Young je bio tako iznuren od ranog ustajanja i pisanja propovijedi o važnosti seksa u braku da se u utorak uvečer srušio u krevet u 20 sati i zaspao kao klada.

Supruga ga je pokušala probuditi, napominjući da su usred “tjedna seksa”, ali Young se samo okrenuo na drugu stranu, promrmljao “No, dobro, sutra ćemo dvostruko” i ponovno zaspao.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info