Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član JosipJankovic

Upisao:

JosipJankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

1031

PUTA

OD 14.01.2018.

PROSLAVA SWAMIJEVOG ROĐENDANA: 23.11.2012.- Atelje “Figure”, Sarajevo

PROSLAVA SWAMIJEVOG ROĐENDANA: 23.11.2012.- Atelje “Figure”, Sarajevo
Ove godine naša mala Sai družina obilježila je mali jubilej, naime, u kontinuitetu (bez prekida) mi u Sarajevu pune dvije decenije (od 1993. godine), svakog 23. novembra rođendan našeg Učitelja, Bhagavana Sri Sathya Sai Babe proslavljamo javno.

DOGAĐANJA U SATHYA SAI ORGANIZACIJI BOSNE I HERCEGOVINE

PROSLAVA SWAMIJEVOG ROĐENDANA:

23.11.2012.- Atelje “Figure”, Sarajevo

U Sathya Sai centru – Sarajevo, svake godine početkom novembra među članovima počnu dogovori i pripreme programa za obilježavanje „specijalnog”Dana kada se utjelovio naš Voljeni. Ove godine naša mala Sai družina obilježila je mali jubilej, naime, u kontinuitetu (bez prekida) mi u Sarajevu pune dvije decenije (od 1993. godine), svakog 23. novembra rođendan našeg Učitelja, Bhagavana Sri Sathya Sai Babe proslavljamo javno. Za neke od „starih”Sai poklonika bila je to prilika da se podsjete na ratni period javne proslave omiljenog “blagdana”, kada su se „pod granatama i snajperskom vatrom”okupljali u Narodnom pozorištu u centru grada, te gromoglasnim pjevanjem Njegovih „slatkih”imena, prkosili mržnji i zlu što su bili masovno zatrovali ljudska srca.

I tada i sada, pred 23. novembar među članovima brojne Sai obitelji kao da počne jačati ona nevidljiva tanana nit koja nas spaja i čini “mekšim”, “protočnijim”, ukratko - osjetljivijim na ljudsku nevolju i nedostatak bezuvjetne ljubavi. Kao da se opet, ali još jačim intenzitetom javi nasušna potreba da za tu dežurnu bolest čovječanstva, sa svima podijelimo jednostavan ali najučinkovitiji lijek koji se sastoji u Njegovom receptu - “Voli sve, služi svima”.

A evo kako je to izgledalo ove godine, naravno, riječ je o pokušaju da se opiše i prenese samo djelić slike onog što je neizrecivo i duboko intimno (individualno iskustvo svakog od nas). Kao i prošle godine, proslava Rođendana je zakazana 18.00 sati, u prostoru ateljea “Figure”čiji je vlasnik naš stalni pratilac – dobri duh Slaviše Mašića koji inače organizira brojne kulturne događaje u našem gradu. Na par mijesta u Sarajevu i na ulaznim vratima “Figura”proslavu je najavljivao lijepo dizajniran veliki plakat koji je osmislio Anes, inače jedan od najuposlenijih Babinih “točkića”u mehanizmu organizacije proslave.

U prostoru “Figura”kao u košnici, jedni pale male svijećice, drugi uređuju oltar sa foteljom za Swamija (paduke i naradžasta haljina su ukrašeni girlandom i buketima svježeg cvijeća), treći priređuju hranu za prasadam nakon proslave… Na okupu su opet svi oni koji se godinama viđaju na proslavi Sai Babinog rođendana, oko stotinu poklonika tamam koliko se udobno smjesti u “Figure”, tu su i gosti iz Zavidovića, Mostara, Tuzle…Tačno u 18 sati nakon tri Om-a program počinje Swamijevim darshanom sa velikog ekrana i prvim taktovima pjesme Hari Mata Harija – “Tvoje je samo to što daš”koja kao da je napisana za našeg Voljenog, a čiji tekst (uz malu korekciju malih u velika slova) glasi:

Kad se spusti na srce čisto
ono što se samo čistom daje
svakom drugom poželjeću isto
što i meni, jedna Ljubav da je
skrivena od pogleda.


Ref.
Daj, kad mi u srce pogledaš
da tamo nema ničega
da ništa nema osim Tvoga imena.

Tu, na Tvome pragu zaspala
jedna duša iskrena
i samo čeka dan da Ti lice ugleda.

Skrivena od oka mog
jednu tajnu tiho govori
sve pokloni ljudima
jer je tvoje samo to što daš
iskreno od srca.
Ref. 3x

Uslijedio je pozdravni govor kojeg je priredila Aleksandra Majhrovski, izbor citata iz Swamijevih govora (koje je čitala glumica Gordana Boban), među kojima je bio i ovaj:

        »Moja misija došla je do tačke kada svako od vas ima pred sobom zadatak. Ova planeta ima svoju svrhu u velikoj galaksiji u kojoj se nalazi. Ta se svrha sada razotkriva pred vašim očima. Pozivam sve vas da zračite pobožnošću oko sebe, tako da njena nevidljiva sila obavije svakoga ko uđe u vašu putanju. Dopustite sebi da tu čistoću, što izvire iz vašeg srca, uputite svim ljudskim bićima i svim dragim stvorenjima, i ne posežite za plodovima svojih dela. Znajte da sam Ja u vama i izvan vas. Budite uvijek čista srca i duše, i čovječanstvo će još za vašeg života poprimiti od vas jedinstvene osobine. I drugi će Mi se pridružiti u ovoj misiji, kada ih privučem Sebi. Približava se vreme kada će cijelo čovječanstvo živjeti u harmoniji. To će vrijeme nastupiti brže nego što mislite. Ali prije nego što stigne, budite spremni na sve što bude potrebno da svakom živom biću razotkrijete pravu svrhu postojanja. I dok svako od vas bude izvršavao svoj tihi zadatak, Ja ću vas prigrliti u svoje Srce i vaša će duša biti uzdignuta, a vaše će oči otkriti Moju prisutnost u njoj.«

Potom je Šole, Swamiju na blagoslov - pored paduka, ponudio netom štampanu knjigu “Bhajana”. Riječ je o specijalnom izdanju koje u sebi drži notne zapise oko 370 bhajana čiji je propratne komentare sa njemačkog na bosanski jezik preveo naš Sai brat Amir, koji naželost nije među živima. Štampanje 10 primjeraka ove knjige u Sloveniji finansirala je njegova supruga Altijana.

Nakon melodičnog recitiranja veda, uslijedilo je dobro “uštimano”(uz pratnju dvije gitare) izvođenje bhajana: VINAYAKA VINAYAKA, GURU BHAGAVAN SAI RAM, BHAJA MANA RAM BHAJA, NARAYANA HARI NAMA BHAJO REY, SAMBA SADASHIVA SAMBA SADASHIVA itd. Program sačinjen od 13 bhajana i duhovnih pjesama završio je zanimljivom izvedbom na našem jeziku – riječ je o Bajaginoj kompoziciji “Još jednom”čiji tekst (uz malu korekciju jednog stiha) prenosimo u cijelosti:

 

Otvoren prozor, čuju se koraci
odlaze tamo gdje pogled dobaci
tamo još malo dalje, gdje si za mene Ti
kakav je svijet, tako će ostati.

Kud god da krenem, stignu me talasi
do mjesta gdje duša se nalazi
tamo još uvijek stoji, otisak stopala Tvojih
tamo si Ga, ti dušo prepoznala.

Ref.
Još jednom da pomjeriš stjene
još jednom da budeš kraj mene
još jednom da prevariš vrijeme
da ne zna se koji je dan...

Šta pomisliš neka se desi
još jednom mi radost donesi
i stani još malo
jer vrijeme je stalo, a ovo je san.

 

 

Za mnoge koji nisu učestvovali u pripremi programa, potom je uslijedilo malo iznenađenje…Na velikom displeju pojavio se naš Voljeni koji je započeo bhajan “Satyam Gjanam Anantam Brahma”, a mi za Njim…Glasno i ritmično pjevanje ovog bhajana sa našim Najdražim dovelo je atmosferu do usijanja, lica ozarena, duša ispunjena, uz po koju suzu u oku…Šta reći Onom koji zna, a ne kaže ništa. Između nas samo energija Ljubavi struji i sve govori.

OM Sai Ram!

Šefik Avdagić

Redakcija:

Glavni i odgovorni urednik: Dunja Mašić

Koordinator za duhovno krilo Šefik Avdagić

Urednik: Spomenka Milinković

Tehnički urednik Renebella Đurić Renebella@yahoo.co.uk

Sarađivali u ovom broju Marija Z, Antonija B, Zlata M, Ana M, Zorica K., Gordana B

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info

RIJEČI ISUSA I SATHYA SAI BABE DOŠAO SAM DA TI KAŽEM