Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član magdalena13

Upisao:

magdalena13

OBJAVLJENO:

PROČITANO

499

PUTA

OD 14.01.2018.

Nogometna euforija dobra je za zdravlje

Nogometna euforija dobra je za zdravlje
BEČ - Kad sam se u petak ujutro poslije veličanstvene pobjede naše reprezentacije u Klagenfurtu pojavio u newsroomu Österreicha na Karlsplatzu, bečkog dnevnika s tiražom od 450.000 (nedjeljom 670.000) bio sam iznenađen prijmom: vaš novinar je doživio prvi put u karijeri pravi “standing ovation”!

Nedjeljni Jutarnji

Nogometna euforija dobra je za zdravlje

Piše: Zdravko Reić
Foto: Neja Markičević, Drago Sopta / Cropix

http://www.jutarnji.hr/nedjeljni_jutarnji/clanak/art-2008,6,15,,123269.jl

Kultno mjesto u Beču za sastanak slavnih je Burgtheater na Ringstrasse, dakle kazalište koje su zajedno zakupili austrijski Telekom i glavna televizijska mreža ORF da bi tamo svakodnevno priređivali prijmove za više od 600 odabranih uzvanika.

BEČ - Kad sam se u petak ujutro poslije veličanstvene pobjede naše reprezentacije u Klagenfurtu pojavio u  newsroomu Österreicha na Karlsplatzu, bečkog dnevnika s tiražom od 450.000 (nedjeljom 670.000) bio sam iznenađen prijmom: vaš novinar je doživio prvi put u karijeri pravi “standing ovation”! 

Čestitke sa svih strana na račun igre i pobjede hrvatske reprezentacije jer svi su fascinirani trijumfom nad Njemačkom. Wolfgang Ruiner, urednik sporta, koji je nadređeni 24 reportera, podario mi je Mozartkugeln, pedesetak glasovitih Mozart kugli, čokoladne delicije poznate u svijetu...

- Daj, nemojte se sad opustiti, nemojte dopustiti da vas Poljaci iznenade i pobijede - rekao mi je Blunzi, kako je nadimak šefu sportske rubrike, novinaru silne energije i autoritetu, koji, eto, vjeruje i u čudo nad čudima, a to je da će Austrija pobijediti Njemačku i plasirati se u četvrtfinale.

Svi zazivaju da se ponovi Cordoba, to jest pobjeda Austrije 3:2 na mundijalu u Argentini, ali tada su ostali eliminirani i Njemci i Austrijanci. Takva pobjeda bi sada bila stvarno senzacija nad senzacijama, rađanje novog wundertima s Ivicom Vastićem na čelu.

Austrijanci su oduvijek bili zagrijani za nogomet, ali Euro 2008. je posebnost jer je prvi, a sigurno i zadnji put da se tu - u kooperaciji sa Švicarskom - priređuje takva predstava. Uostalom, ovdje svakog dana stižu predsjednici i premijeri, kraljevi i prinčevi, tajkuni i bogatuni, okupljaju se slavne osobe, i to da vide nogometne dvoboje, ali i da se njih vidi. I oni, kao i obični navijači koji spavaju u vrećama, po parkovima, u automobilima, žele reći: “Bio sam svjedok...”

Kultno mjesto u Beču za sastanak slavnih je Burgtheater na Ringstrasse, dakle kazalište koje su zajedno zakupili austrijski Telekom i glavna televizijska mreža ORF da bi tamo svakodnevno priređivali prijmove za više od 600 odabranih uzvanika. Naravno, i tu je Hrvat posrijedi, i to kao jedna od najvažnijih osoba u poslovnom miljeu - Boris Nemšić, koji je vrlo oprezan kad govori o svojim navijačkim sklonostima: - Navijam za Austriju i Hrvatsku, to je logično.

Njegov sin Ivan, vatreni navijač naših, brzo će potvrditi da njegov tata drži figu u džepu i da je ustvari svim srcem uz “Bilic kinder”. Dakle, u Burgtheateru se okuplja austrijska krema, tamo je event guru Harti Weirather, koji osmišlja zabave za sudionike partyja. I bez propusnice i pozivnice upao sam u elitu, dovoljno je bilo pokazati akreditaciju, to jest da sam iste gore list kao i boss Telekoma. Nije mi bilo teško uz pjesmu Shaggyja, uz “mali milijun” poznatih faca. Kao na primjer, Nikkija Laude, koji je stigao u pratnji prijateljice Birgit Wetzinger.

- Uzbudljivo je ovo što se događa uz nogomet, a utakmice katkad znaju biti dosadne - rekao je Lauda.

Poslije neodlučenog rezultata Austrije i Poljske na party je stigao je Karl Markovics, dobitnik ovogodišnjeg Oscara za ulogu u filmu “Die Falscher” (Falsifikator). Markovics i njegova kćer Leonija bili su u dresovima austrijske reprezentacije.

“Fussball-euphorie ist gut für die gesundheit” - nogometna euforija je dobra za zdravlje - izjavio je oskarovac Markovics. Na moje pitanje je li čuo za Markovića, predsjednika HNS-a, odgovorio je: - O naravno, ja znam nogomet, Marković je bio ovdje trener, brojni su Hrvati počastili naš nogomet. Zzizzo Kranjčar, Ivo Vastić...

Na drugom kraju Beča, u diskoteci Volksgarten, domaćica je Tatjana Batinić, naša djevojka koja je bila Miss Austrije. Ona, naravno, navija za svoje, za Hrvate. Kao i - zamislite samo - austrijski ministar obrane Norbert Darabos. On je iz Burgenlanda, otvoreno se divi hrvatskim sportašima, obožava naše more.

- Natürlich, svako ljeto sam na Jadranu, ne bi mogao zamisliti drugačiji odmor od krstarenja po tom predivnom moru - rekao je Darabos, koji faktički poziva Austrijance, tradicionalne obožavatelje Opatije, Istre i Jadrana, da odlaze u Hrvatsku.

Toj ljubavi Austrijanaca prema Dalmaciji osobito je pridonio Ivo Vastić, rodom iz Kaštela, koji se vratio u reprezentaciju iako mu je 38 godina. Sa svih naslovnica dnevnika zvoni “Danke, Ivo” za gol iz jedanaesterca i izjednačenje protiv Poljske te za makar minimalne izglede za prolaz dalje.

- Ivica je vjerojatno najomiljeniji Hrvat u Austriji. Poslije utakmice sam dobila samo četiri-pet minuta za susret. Druge su supruge i zaručnice otišle u Terme, u austrijsku bazu, da provedu zajedno noć, a ja sam ostala s djecom... Ovo ti je jedan od boljih dana, spasio si, odnosno odgodio eliminaciju Austrije, a pomogao si Hrvatskoj da sigurno ide u četvrfinale, rekla sam tada Ivici. A naša kći Lara, kao prava glumica, namještala se fotoreporterima, smiješila se, pokazivala koliko voli tatu - rekla nam je Ivičina supruga Anni.

- Ivica tako dugo traje zato što se volimo, sretni smo. Rekli su mi da Bilić nosi sobom medalju od pape Ivana Pavla II. Moj Ivica nema neki predmet ili znak koji mu nosi sreću. On nosi mene u srcu... - pohvalila nam se gospođa Vastić.

Anni Vastić je s dva sina, Tonijem (15) i Tinom (6), te kćeri Larom (12) otišla kući, a to je sada u Linzu. Poslije utakmice sve su te mlade cure, supruge i prijateljice Ivičinih suigrača tako drage, jednostavne i uvjerene da će pobijediti Njemačku.

Na taj susret, u Beču, najavljen je dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel, koja tako nastavlja praksu dolazaka državnih lidera na utakmice. Naš premijer Ivo Sanader ovdje ima čvrste veze, on je u političkim krugovima vrlo cijenjen. Prigodom naše utakmice s Austrijom vodio je računa da se nađe i s kancelarom Alfredom Gusenbauerom (koji mu je čak prvi poželio sretan 55. rođendan), ali i s njegovim zamjenikom Wilhelmom Moltererom jer “oni su iz različitih stranaka, a treba nam potpora sa svih strana”. I naš predsjednik Stjepan Mesić bio je na VIP tribini, i to uz Michela Platinija.

- Bilo bi lijepo kad bih opet došao na utakmicu jer to može biti jedino u slučaju da se plasiramo u finale - rekao je.

Predsjednik Mesić je poslije pobjede Hrvatske 1:0 bio na večeri u hotelu Imperial, jednom od 50 najboljih europskih hotela. Na meniju je bila juha od jastoga, biftek s prilozima, na kraju obavezna Sacher torta, uz slatko vino prosecco. Kava nije poslužena... Bundespräsident dr. Heinz Fischer je poželio Mesiću novi susret, po njegovoj želji u finalu Eura 2008. Inače, dr. Fischer je osvjedočeni prijatelj Hrvatske, inicijator i, takoreći, lobist za poslovne odnose.

Poslije one mlake igre “vatrenih” na premijernom nastupu na Euru Mesićeva najava shvaćena je kao prava šala. Međutim, Franz Beckenabuer, prava ikona njemačkog, ali i svjetskog nogometa, koji većinu vremena živi u Austriji, još prije početka Eura 2008. je najavio: - Lako će se dogoditi iznenađenje, a to je Hrvatska.

Beckenbauera u Austriji smatraju svojim čovjekom, ne zamjeraju mu što se nastanio u Kitzbühelu kako bi izbjegao plaćanje poreza u svojoj domovini. Kaiser Franz je sada kupio novu kuću u Salzburgu, a njegova druga supruga, Heidi, u tom je gradu otvorila trgovinu dječjom odjećom (taj je dućan prije držala bivša supruga Lothara Matheusa).

- Nisam iznenađen dobrom igrom Hrvata, nego sam razočaran slabom reakcijom naših igrača - rekao je Franz Beckenbauer, koji ne dovodi u pitanje plasman Elfa u četvrtfinale.

Beč u lipnju živi za nogomet, sve je uređeno u znaku Eura, na navijače u raznim dresovima može se naići na svakom uglu. Hrvatski navijači su dosad položili veliki ispit iz dostojanstvenog ponašanja, kulturnog navijanja, velikog patriotskog naboja. Slogan iz 1998. “Proud to be Croat” doživio je novo izdanje u Austriji - sada se čuje: “Stolz, Kroate zu sein”, “Ponosan sam jer sam Hrvat”.

I nikome ne smeta to pjevanje, skandiranje, koje katkad prelazi u dernjavu, nikad u nasilje. Po ulicama i trgovima Beča, na gatovima uz Dunav, u robnim kućama, a još više restoranima i kafićima odjekuje poklič: “Mi, Hrvati”, a naši domaćini nas prihvaćaju s radošću i podrškom. Euro 2008. je fešta nogometa i hrvatske reprezentacije.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info