Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član kazukiHrc

Upisao:

kazukiHrc

OBJAVLJENO:

PROČITANO

501

PUTA

OD 14.01.2018.

Nestat će svi mediji osim interneta

Nestat će svi mediji osim interneta
Moj sin cijele noći ostaje budan igrajući elektroničke igre na konzoli u kojima se natječe sa svojim prijateljima po svijetu, a ja ne mogu sjesti ispred svojeg televizora i uživati u istoj takvoj socijalizacijskoj interakciji dok gledam ono što mene jednako uzbuđuje kao njega elektroničke igre, košarkašku utakmicu ili turnir u golfu. To je zato što se igraća konzola može spojiti na internet, a televizor ne.

Piše: Dragan Petric, izvršni urednik Buga

http://www.jutarnji.hr/j2/online/clanak/art-2008,6,27,,124506.jl

Steve Ballmer posljednjih tjedana ponovno šokira svojim javnim nastupima nagovješćujući dominaciju interneta na koji će u potpunosti migrirati medijsko i marketinško tržište

Kroz tridesetogodišnju povijest Microsofta toj bi se - danas nedvojbeno najmoćnijoj kompaniji na svijetu - štošta moglo zamjeriti, no ne i njezina blagonaklonost medijima, čak i kada su u pitanju najviše pozicionirani čelnici. Ne samo da su Bill Gates i Steve Ballmer dali stotine intervjua i izjava, već su i kroz karizmatične javne nastupe plasirali “šlagere” za kakvima u medijima uvijek vlada velika glad. U posljednjih godinu dana među takvim medijskim “bombama” ovog dvojca zacijelo je kao najzapamćenija ostala ona koja je i najjače odjeknula - o umirovljenju osnivača kompanije, Billa Gatesa. Da Gates ide u penziju, nakon što je to izjavio, znali su sutradan svi na svijetu, vjerojatno i oni koji nemaju pojma tko je on, iako nikada nigdje nije bilo objašnjeno što njegovo umirovljenje, zapravo, podrazumijeva…

Teško je, naime, uprizoriti ovu središnju Microsoftovu figuru kako pred televizorom sjedi u
 
Budućnost su programi koji se emitiraju  preko interneta, a sve drugo neće opstati
fotelji koja se ljulja i u pauzama za reklame rješava Sudoku, a makar to umirovljenje pokušamo interpretirati kao metaforu za neki ostvariv scenarij, poput povlačenja iz kompanije i prepuštanja njezina kormila mlađim upravljačkim naraštajima, i dalje se stvar čini kao nešto posve netipično za Gatesa. Kako je on zamislio svoju penziju, s druge strane, nije ni bitno - važno je samo da je uskovitlao medije.

Prije desetak dana, pak, istim je najavama osobnih planova u sve svjetske novine, televizije i internetske portale dospio i Steve Ballmer, sadašnji generalni direktor Microsofta, također s izjavom kako odlazi - u mirovinu. On će, doduše, još malo pričekati, pa će uredsku fotelju i ekran svojeg računala zamijeniti ljuljajućom garniturom i ekranom televizora tek za deset godina, kada mu počne nestajati energije za posao kojim se bavi.

Tada, međutim, ta promjena svakodnevne rutine i neće biti tako drastična kao danas jer, kako i sam kaže, razlika između ekrana računala i onog televizijskog neće postojati. Ne samo u tehničkom smislu, već i u sadržajnom, s obzirom da ćemo - tvrdi to sam Steve Ballmer - za deset godina na našim kućnim televizorima gledati program koji se emitira preko interneta, a na daljinskom upravljaču imati, između ostalog, i tipku označenu logotipom YouTubea, namijenjenu prebacivanju na kanal pomoću kojeg se gledaju sadržaji s tog internetskog servisa namijenjenog razmjeni i objavljivanju videosadržaja.

Da se Ballmer nimalo ne šali, svjedoči i činjenica da već danas gotovo svi relevantni
proizvođači televizora na svijetu imaju u svojoj ponudi barem jedan model koji sadrži i priključak za spajanje na internet, čime su ostvarene predispozicije za prikaz internetskih videozapisa na ekranu, a ne samo onih koje konzumiramo iz danas uobičajenih izvora, poput televizijske antene ili playera u kojem puštamo filmove s DVD-a ili Blu-raya.
 
Između ekrana računala i TV ekrana uskoro neće biti razlike

Ipak, Ballmer je u svojim nedavnim izjavama, započetima upravo pričom o svojem umirovljenju, još radikalniji - ne samo da predviđa kako svi ti izvori videozapisa koji nisu internetski neće postojati već za deset godina, već je uvjeren kako neće postojati apsolutno nikakvi mediji koji nisu internetski. Nestat će, kaže, čak i tiskana novinska izdanja, od dnevnih novina do časopisa, u papirnatom obliku u kojem ih kupujemo danas. Za deset godina, novine će se, sve od reda, distribuirati digitalno, preko interneta. - U to sam osobno uvjeren, pa vam to mogu i obećati. Tijekom sljedećih deset godina nestat će svaki oblik konzumacije medija koji ne podrazumijeva prijenos informacije preko interneta. Nikakve se novine ni časopisi neće prodavati na papiru, već isključivo u elektroničkom obliku - izjavio je karizmatični Microsoftov direktor na doručku na koji je pozvao urednike rubrika o tehnologijama iz desetak najvećih američkih dnevnih listova.

Ne dvojeći u njegovu vjerodostojnost - Ballmer ipak slovi kao jedan od najpreciznijih tehnoloških vizionara današnjice - urednici uopće nisu negirali da će do toga doista doći, već su se začudili njegovom optimizmu (koji je iz njihove perspektive po svoj prilici bio doživljen kao pesimizam) kojim takvu tržišnu promjenu očekuje već tijekom razdoblja od jednog desetljeća.

- Dobro, radi li se o četrnaest ili o osam godina, irelevantno je za temeljnu poantu koju vam želim poručiti - odgovorio im je. Želimo li televiziju koja donosi više interaktivnosti, isporučivat ćemo program preko internetske mreže, logično je argumentirao, donoseći i konkretan primjer iz osobnog života kojim je to nastojao potvrditi.

- Moj sin cijele noći ostaje budan igrajući elektroničke igre na konzoli u kojima se natječe sa svojim prijateljima po svijetu, a ja ne mogu sjesti ispred svojeg televizora i uživati u istoj takvoj socijalizacijskoj interakciji dok gledam ono što mene jednako uzbuđuje kao njega elektroničke igre, košarkašku utakmicu ili turnir u golfu. To je zato što se igraća konzola može spojiti na internet, a televizor ne.

Sve to, dakako, ne znači da će ljudi koji su danas zaposleni na televiziji ili u drugim medijima ostati bez posla. Čak štoviše, Steve Ballmer je uvjeren da će novinara, urednika, producenata i ostalih koji su involvirani u medije morati biti još više.

- Svjedoci smo da se to već sada događa, kada je riječ o produkciji videosadržaja koji se distribuira preko interneta, no time je tek zagrebena površina ovog trenda. Evo, ja sam rođen u Detroitu i u njemu sam pohađao škole, a tamo postoji i školska košarkaška momčad. Naravno da se utakmice te momčadi ne prenose na televiziji kao utakmice NBA lige, ali ja strahovito želim i danas gledati utakmice baš te momčadi. Iako znam da se svaka utakmica školske momčadi iz Detroita snima videokamerom, tehnologija distribucije programa na televizore, ne omogućuje mi da taj zapis vidim na svojem televizoru - požalio se Ballmer.

Rekao im je i da svoju omiljenu seriju “Lost” nikada ne stigne pogledati prema rasporedu emitiranja na televizijskim programima, no kako je ne bi propustio ne snima je na nikakav uređaj namijenjen toj svrsi nego je gleda preko interneta. Producenti ove serije, kao i mnogih drugih, korisnicima interneta omogućuju da je gledaju na dva načina. Prvi je besplatan, ali uz reklame unutar videozapisa, a drugi je uz plaćanje preko Appleovog iTunes Storea, ali bez reklama.

Prema Ballmerovoj viziji, a samim time i Microsoftovoj, samo će besplatna distribucija sadržaja, financirana oglasima, preživjeti na internetu. Konzumentima je, bez obzira na primanja koja imaju, teško prihvatiti plaćanje svakog pojedinog sadržaja koji žele pogledati jer naprosto na to nisu navikli. Gledanje televizijskih kanala je ili besplatno ili se plaća simbolički kroz mjesečnu ili godišnju pretplatu, nakon čega korisnik može odgledati koliko
god želi emisija, filmova, serija… Takav je model kupcima prihvatljiv, pa je logično da će na internetu, gdje je količina sadržaja neograničena, preživjeti samo besplatni model. Minuta ili dvije reklama, smatra Ballmer, katkada i dobro dođu kao odmor.
Ista stvar se, smatra, već dogodila i s dnevnim novinama - sve one svoj sadržaj u potpunosti besplatno donose i na internetu, što financiraju prodajom oglasnog prostora na tim web stranicama, ali i prodajom tiskanog izdanja.

Jasno je da je takvim predviđanjem želio dovesti u pitanje budućnost modela koji zagovara Microsoftu uvijek ljuti konkurent Apple, no Ballmer je u svojoj argumentaciju uvjerljiv. Ista stvar se, smatra, već dogodila i s dnevnim novinama - sve one svoj sadržaj u potpunosti besplatno donose i na internetu, što financiraju prodajom oglasnog prostora na tim web stranicama, ali i prodajom tiskanog izdanja.

Trend je ipak takav da se oglašivači sve više okreću internetu, napuštajući malo pomalo tradicionalne medije. Tijekom sljedećih deset godina čitava će se marketinška industrija preorijentirati na internet, pa će izdavači novina više zarađivati od svojih internetskih izdanja, gdje sadržaj nude besplatno, nego od tiskanih izdanja koja se na kiosku moraju platiti. Kada internet prevagne i u marketinškom smislu, izdavačima će tiskano izdanje biti samo trošak, pa će od njega odustati.

Sva ova predviđanja, naravno, nisu nikakva novost i njima se analitičari marketinškog i medijskog tržišta bave već nekoliko godina. Ipak, nitko do sada nije otišao toliko daleko da predvidi posvemašnje nestajanje bilo kakvih medija koji se ne distribuiraju digitalno, a pogotovo ne u tako bliskoj budućnosti. Postavlja se pitanje je li Steve Ballmer tom svojom radikalnom vizijom nastojao samo još jednom udovoljiti urednicima koji ništa manje od njega niti ne očekuju ili je naprosto objelodanio kakvu nam budućnost gradi njegov Microsoft.


Promjene se već događaju, posebno produkcija videosadržaja koji se distribuira preko interneta

Ta je kompanija danas toliko snažna da je doista u prilici krojiti našu budućnost. Uz toliku moć utjecaja na razvoj tehnologije Microsoft izravno utječe i na određivanje putanje kojom će se kretati civilizacija, pa se može zaključiti da će - ukoliko poslovnom planu koji imaju odgovara da za deset godina doista nestanu svi kanali distribucije informacija osim interneta - sve učiniti da se to zaista i ostvari.

Kada bi zaista nestala papirnata novinska izdanja i kada bi televizori preuzimali sadržaj isključivo s interneta te kada bi Microsoft konačno pronašao formulu prema kojoj bi uspio nadjačati Googleovu dominaciju nad internetom, moć te kompanije proširila bi se s tehnoloških sfera i na one medijske i marketinške, čime bi doista bila dovedena u priliku u potpunosti gospodariti daljnjim razvojem čovječanstva i načinom života ljudske vrste.

Ballmera i Gatesa stoga, koliko god bili zabavni i pomalo neozbiljni u svojim istupima, valja shvatiti itekako ozbiljno, pogotovo kada o budućnosti medija razgovaraju s - medijima.



Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info