Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član karlo

Upisao:

karlo

OBJAVLJENO:

PROČITANO

329

PUTA

Nekonvencionalni znanstvenik koji je predvidio da će porast razine ugljičnog dioksida promijeniti klimu

Nekonvencionalni znanstvenik koji je predvidio da će porast razine ugljičnog dioksida promijeniti klimu
Sidney Perkowitz o Guyu Callendaru, inženjeru koji je pokazao vezu između porasta koncentracije ugljičnog dioksida i temperature, ali su ga meteorolozi odbacili kao "nestručnjaka"

Nekonvencionalni znanstvenik koji je predvidio da će porast razine ugljičnog dioksida promijeniti klimu

30. listopada 2021

Preuzeto iz izdanja časopisa Physics World iz listopada 2021. gdje se prvi put pojavio pod naslovom "Autsajder za klimatske promjene". Članovi Instituta za fiziku mogu uživati ​​u cijelom broju putem aplikacije Physics World .

Sidney Perkowitz o Guyu Callendaru, inženjeru koji je pokazao vezu između porasta koncentracije ugljičnog dioksida i temperature, ali su ga meteorolozi odbacili kao "nestručnjaka"

(ljubaznošću: GS Callendar Archive, University of East Anglia)

S obzirom na to da će se sljedećeg mjeseca održati Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) , čudno je pomisliti da prije manje od 100 godina globalno zatopljenje nije bilo široko prihvaćeno, čak ni među stručnjacima. U stvari, 1938. Sir George Simpson, vodeći meteorolog, odbacio je vezu između porasta koncentracije ugljičnog dioksida (CO 2 ) i temperature kao " prilično slučajnost ". Korelaciju je pokazao u radu autora izvan konvencionalne znanstvene zajednice, pa je Simpson za dobru mjeru dodao da nestručnjak ne može ispravno procijeniti kako atmosferska cirkulacija utječe na apsorpciju zračenja. Dotični nestručnjak bio je Guy Callendar, britanski parni inženjer koji radi vlastito istraživanje atmosfere kod kuće.

Ali znanost o klimi ima dugu i multidisciplinarnu povijest, uz doprinose znanstvenika unutar i izvan akademskih krugova. Mnoge osnove postavili su eminentni likovi iz 19. stoljeća, posebice francuski matematičar Joseph Fourier , irski fizičar John Tyndall i švedski fizikalni kemičar Svante Arrhenius, dobitnik Nobelove nagrade . Međutim, i drugi malo poznati istraživači postigli su bitan napredak.

Jedna je bila Eunice Foote , američka znanstvenica iz 19. stoljeća. Godine 1856. njezin dobro osmišljen kućni eksperiment dao je prvi dokaz da je atmosferski CO 2 vrlo učinkovit u apsorpciji sunčeve topline, što ju je navelo na predviđanje da će povećanje CO 2 zagrijati Zemlju. Tri godine kasnije Tyndall je pokazao da se apsorpcija CO 2 događa na infracrvenim valnim duljinama. Zatim su 1896. Arrheniusovi preliminarni proračuni nagovijestili da bi čovječanstvo sagorijevanja fosilnih goriva moglo povećati razinu CO 2 i zagrijati naš planet. To je konačno potvrđeno 1938., kada je Callendar prvi put proveo učinkovito klimatsko modeliranje.

Callendar je rođen 1898. Njegov otac, Hugh , bio je talentirani eksperimentalni fizičar kojeg je Ernest Rutherford nazvao "univerzalnim genijem" . Doista, na Callendarov znanstveni razvoj uvelike je utjecao njegov otac. Pišući u knjizi Callendar Effect iz 2007. , James Rodger Fleming objašnjava kako je mladi Callendar odrastao u kućanstvu punom “knjiga i široke lepeze tehničkih naprava”. Sa 17 godina počeo je raditi u očevom laboratoriju na University Collegeu u Londonu, stekao diplomu iz mehanike i matematike, a zatim nastavio raditi s njim. Kada mu je otac umro 1930., Callendar je postao uspješan parni inženjer. Također je nastavio svoj interes za meteorologiju koristeći raznoliku fiziku koju je naučio tijekom svog naukovanja kako bi proučio utječu li ljudske aktivnosti na temperaturu Zemlje.

Callendar je analizirao povijesna globalna mjerenja temperature, atmosferskog CO 2 i korištenje fosilnih goriva

Callendarov rad iz 1938. “Umjetna proizvodnja ugljičnog dioksida i njegov utjecaj na temperaturu” ( QJ Roy. Met. Soc . 64 223 ) analizirao je povijesna globalna mjerenja temperature, atmosferskog CO 2 i korištenje fosilnih goriva. Otkrio je da su se tijekom prethodnih 50 godina globalne temperature povećavale za 0,05 °C po desetljeću, a atmosferski CO 2 narastao je na vrijednost od 289 dijelova na milijun zbog izgaranja fosilnih goriva, što je dodalo 150.000 milijuna tona CO2 2 u atmosferu. Samo četvrtina toga apsorbirana je u prirodnom ciklusu ugljika, uglavnom difuzijom u oceane. Callendar je izračunao infracrvenu apsorpciju preostalog viška CO 2unutar slojevitog vertikalnog modela atmosfere. To je pokazalo da antropogeni CO 2 čini dvije trećine dugotrajnog zatopljenja i da bi udvostručenje CO 2 povećalo globalnu temperaturu za 2 °C.

Ovi rezultati u početku nisu bili dobro prihvaćeni. Simpson, koji je odbacio prividnu korelaciju kao slučajnost, bio je samo jedan od mnogih kritičara u znanstvenoj zajednici. Recenzenti su doveli u pitanje valjanost Callendarovih izračuna i povijesnih podataka. Možda je na njih utjecala činjenica da on nije bio establišment znanstvenik, već radni inženjer koji svoje istraživanje obavlja sam i kod kuće, te njegova holistička analiza preko znanstvenih granica. Ali Callendar je uvjerljivo odgovorio na znanstvena pitanja i napravio još tri tuceta radova prije svoje smrti 1964.

Drugi istraživači su dalje istraživali klimatske promjene s novim mjerenjima temperature, infracrvenom apsorpcijom CO 2 (gdje je pridonio Callendarov vlastiti rad) i ciklusom ugljika. Kako su znanstvenici počeli prepoznavati ulogu antropogenog CO 2 , postalo je jasno da je Callendarov rad iz 1938. prvi uspostavio tu vezu. Godine 2013. klimatski znanstvenici Ed Hawkins i Philip Jones nazvali su je “značajnom studijom”, a Callendarova postignuća “izvanrednim” ( QJ Roy. Met. Soc. 139 1961. ).

ČITAJ VIŠE

Čarobna stabla pametnih telefona: tehnologija za kružno gospodarstvo

Naravno, nitko nije u pravu u svemu. Callendarova nagađanja o učincima zatopljenja promašila su cilj – optimistično je vjerovao da će porast temperature koristiti čovječanstvu, smanjenjem glacijacije i poboljšanjem rasta usjeva. Ipak, njegov doprinos bio je ključan za ubrzavanje spoznaje da se zagrijavanje zapravo do

physicsworld.com

Godine 2016. još jedno preispitivanje ( Endeavour 40 178 ) identificiralo je Arrheniusa i Callendara kao pionire u modernom modeliranju globalnog zatopljenja. Callendarov biograf ga karakterizira kao skromnu osobu, ali pretpostavljam da bi bio zadovoljan da je njegova neobična i izvrsna izobrazba fizike konačno dovela do njegovog zasluženog priznanja inovatora klimatskih znanosti.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info