Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

447

PUTA

OD 14.01.2018.

Naš planet nas treba

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, ove se godine obilježava uz geslo 'Vaš planet Vas treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena' čime se iznova postavlja pitanje što nakon Kyota?

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ističe da se tim geslom "iskazuje nužnost postizanja dogovora o učinkovitom međunarodnom odgovoru na klimatske promjene na Konferenciji posvećenoj klimatskim promjenama koja će se održati u prosincu ove godine u Kopenhagenu".

U povodu tog Dana u ministarstvu ističu da "svojim aktivnostima čovjek neizbježno mijenja okoliš, a da bi taj utjecaj bio što manji međunarodna zajednica usvaja zajedničke ciljeve i kriterije i dogovora zajedničke mehanizme za poduzimanje mjera u ostvarivanju očuvanja i zaštite okoliša".

Dodaju da je jedan od njih i Kyotski protokol prema kojem se 40 razvijenih država svijeta obvezalo smanjiti štetne emisije stakleničkih plinova. Među njima je i Hrvatska, koja je ujedno jedna od 16 zemalja koje ispunjavaju svoju obvezu preuzetu tim protokolom. Međutim, navode, Kyotski protokol neće biti dovoljan i potrebni su daljnji veći napori o kojima međunarodna zajednica pregovara.

"Hrvatska država će zajedno s tvrtkama i raznim fondovima u idućih 10 do 15 godina za zaštitu okoliša morati izdvojiti oko deset milijardi eura, a najveći je napredak Hrvatska napravila na području zbrinjavanja i gospodarenja otpadom", naglašavaju u ministarstvu.

Podsjećaju i da je u 2007. donesen zakon koji obvezuje 200-tinjak industrijskih i energetskih postrojenja, da do kraja ove godine Ministarstvu dostave analize svojih postrojenja i planove modernizacije. Dodaju da su neke grane industrije već dobro uznapredovale, primjerice cementna je poduzela značajne korake u zaštiti zraka, a sisačka je Rafinerija napravila program modernizacije, što već pokazuje rezultate i kvaliteta zraka u tom je gradu bitno bolja.

Država ulaže i u pročistače otpadnih voda i za provedbu tih projekta uzeti su krediti Svjetske banke. Ministarstvo navodi da u Hrvatskoj nedostaju reciklažna dvorišta, te da bi tome veću pozornost trebale posvetiti lokalne vlasti.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir ističe da "održiva rješenja već postoje, no, još uvijek se ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri iako bi uvođenje novih tehnologija uz povećanje energetske učinkovitosti te veće korištenje obnovljivih izvora dalo zamah gospodarstvu te potaklo otvaranje novih radnih mjesta".

U svojoj poruci glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon istaknuo je da je svijetu potreban Green New Deal, tj. obnova globalnog gospodarstva u krizi na način koji je energetski učinkovit i potiče korištenje energije iz obnovljivih izvora te izgradnju infrastrukture koja vodi brigu o okolišu.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Izvor: www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info