Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

395

PUTA

OD 14.01.2018.

Najnoviji dokaz: Dinosauri su bili okretna i hitra bića

Okruženi obiljem hrane, dvonošci su postali biljojedi, a golem trbuh prikovao ih je na četveronožni hod; Mišiće kakve su imali dinosauri mogla je pokretati samo krv toplokrvnoga tijela

 

 

 
 

Od početka XIX. stoljeća, otkad se o dinosaurima govori otvoreno, paleozoolozi polemiziraju jesu li dinosauri bili toplokrvna bića, poput srodnih ptica i sisavaca, ili hladnokrvna, poput gmazova, vodozemaca i nižih kralježnjaka.

Krunski dokaz da su bili toplokrvni, dugo se vjerovalo, bio bi nađe li se srce dinosaura i vidi ima li, poput ptica i sisavaca, dvije pretklijetke i dvije klijetke. Kad je takav fosil pronađen u Sjevernoj Karolini, osporili su ga zoolozi točnom tvrdnjom da i krokodili, iako su gmazovi i hladnokrvni, imaju srce s četiri komore.

Sve češći nalazi o tomu da je većina dinosaura bila prekrivena perjem koje čuva tjelesnu toplinu također nije krunski dokaz o njihovoj toplokrvnosti.

Pravi znanstveni dokaz izložio je dr. Herman Pontzer 11. studenoga u magazinu PLoS ONE. Prvi dokaz za to su njihova česta nalazišta u nekad hladnim i visokim mezozoičkim planinama. Da bi ondje živjeli i lovili, morali su biti hitri, pametni i izdržljivi. Hladnokrvni gmazovi mogu biti hitri na trenutak, ali ne i izdržljivi u duljoj utrci.

Da bi to dokazao, u Laboratoriju za strukture i pokret Kraljevskoga veterinarskog koledža u Londonu računalno je rekonstruirao kakvi su mišići morali pokretati kosture 14 vrsta. A ti su mišići bili takvi da su svoje vlasnike činili okretnim trkačima sposobnima dugo progoniti hladnokrvne “impulsne” životinje. A njih je morala “hraniti” jedino topla krv.

Sve to nema veze s anatomijom srca, ali bi im dobrodošlo četverodijelno.

U Južnoj Africi otkriven fosil pretka 
golemih četveronožnih biljojednih dinosaura
Isprva se učinilo da fosil koji viri iz tla mora pripadati masopondilu, najčešćem južnoafričkom dinosauru. Paleontolog Adam Yates prepustio je 2006. godine nalazište svom magistarskom kandidatu da prouči sve: koja je to vrsta i kako je životinja uginula. Samo za nekoliko dana shvatilo se da je otkriveno nešto iznimno važno! U ukupno 11 tjedana iskopano je više od 300 kostiju triju dinosaura nepoznate vrste i kandža četvrtoga, grabežljivca! Prvog kojega su proučili nazvali su Aardonyx celestae.

Taj je primjerak poseban jer su u njegovoj anatomiji sve značajke budućeg ogranka golemih četveronožnih biljojeda sauropoda. Dinosaure opće mnijenje doživljava kao dvonožne, od golemog tiranosaura do lukavoga skupnog lovca velociraptora. Sauropodi su iznimka. Aardonyxi su pronađeni u predjelu Spion Kop, bogatom nalazištu masopondila. Svi su bili mlade životinje. Bilo je to močvarno područje okruženo pustinjom. Vrsti je tu očigledno bilo udobno i specijalizirala se za biljnu prehranu.

Težak trbuh biljojeda uzrok je što su se saginjali, a tomu što su uginuli razmjerno mladi vjerojatno je uzrok višegodišnja suša, koja ih je prije 200 milijuna godina ostavila bez hrane. Dokrajčio ih je mesožder, čija je kandža ondje pronađena

 

izvor: www.vecernji.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    L.P.

    16.05.2024. 16:58h
  • Član bglavacbglavac

    Pozdrav dragim povratnicima. Lp

    16.05.2024. 08:14h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    Svuda pođi - Magicusu dođi.

    14.05.2024. 22:42h
  • Član vanessavanessa

    .♥♪♫♫♪♥♥❤️ ☕ ☕♥ Lp dragi moji Magicusi uvijek je lijepo vratiti se

    14.05.2024. 16:40h
  • Član bglavacbglavac

    Drage mame, sretan vam vaš dan . Neka vas partneri i djeca vole najviše na svijetu. Sretne mi bile drage mame. LP

    12.05.2024. 07:57h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info