Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

397

PUTA

OD 14.01.2018.

Made In China uskoro na Mjesecu

Kina je sve spremnija za svemirsku utrku prema Mjesecu. Mnogobrojne aktivnosti i događanja o njihovom svemirskom programu tijekom posljednjih mjeseci sve više dopiru u javnost.
Hoće li Kinezi biti prvi sljedeći posjetitelji Mjeseca?

Tradicionalno krajnje konzervativni po pitanju (o)davanja informacija izgleda kako pomalo započinju ne samo tehnološku već i medijsku bitku.

Ye Peijian, voditelj lunarnog programa kineske svemirske agencije izjavio je kako se Kina sprema spustiti vlastitog astronauta na Mjesec u razdoblju od 2025-2030. godine, mada bi tehnološki gledano to mogli i nekoliko godina prije.

Da su Kineski inženjeri i planeri svoj posao shvatili ozbiljno te da u tome imaju i političku te financijsku potporu možda najbolje govore sljedeće činjenice.

Ove godine uspješno završena 16 mjeseci duga misija Chang'e-1, 2010. dobiva nasljednika – Chang'e-2, sličan prethodniku, a u naravi tehnološki demonstrator za meko spuštanje na površinu našeg prirodnog satelita.

Tri godine kasnije Mjesečev lander (Chang'e-3) i pripadajući rover s Kineskom zastavom istraživat će tlo našeg prirodnog satelita.

Godine 2017. Chang'e-4 ima zadaću sletjeti na Mjesec, uzeti dva kg uzoraka površine i vratiti ih na Zemlju, dok će novi rover ostati mjesecima istraživati pustinjske predjele našeg prirodnog satelita.

U tom trenutku Kinezi će imati ispunjene sve preduvjete za početak programa slanja ljudi na Mjesec.

Chang'e-3 – Kineska misija uzimanja uzoraka Mjesečeva površine

U međuvremenu, krajem 2010. u svemir će biti lansirana mala svemirska stanica klase Tiangong. Na nju će ubrzo pristati bespilotni svemirski brod Shenzhou-8 kako bi se ispitala tehnologija za spajanje brodova u orbiti te sustavi za održavanje života i boravka astronauta u postaji.

Nekoliko mjeseci kasnije na Tiangong-1 će pristati Shenzhou-9 s dvočlanom ili tročlanom posadom.

Gradnja Shenzhou-10, čija namjena još nije definirana, već je sada otpočela zahvaljujući početku serijske proizvodnje svemirskih brodova. Možda će poslužiti i kao rezervni (spasilački) brod u slučaju da nešto s prethodnikom pođe po zlu.

Tiangong-1 će bit prva operativna svemirska stanica nakon Saljuta, Skylaba, MIR-a i ISS-a. Lansiranje svemirske stanice Tiangong-1 i brodova Shenzhou obaviti će se pouzdanom raketom-nosačem Long March-2F (Dugi Marš-2F).

Paralelno s tehničkim detaljima Kina je krenula i s obukom nove generacije astronauta u kojoj će se nalaziti i prva Kineskinja. Njezin je let izgledan u misiji Shenzhou-10.

Novi astronautski odred broji četrnaestero ljudi, u što su uključena i prva šestorica koja su već letjela u svemir s svemirskim brodovima Shenzhou 5, 6 i 7.

Tiangong druge generacije – Modularna svemirska stanica kao odskočna daska za let na Mjesec

Tiangong-1 će sasvim sigurno imati najmanje jednog nasljednika, radi potreba stjecanja iskustva i ispitivanja tehnike, prije nego nova, snažnija, raketa nosač Dugi Marš-5 nosivosti 25 tona postane operativna tijekom 2014.

Povećanje nosivosti rezultirati će 2017-2018 lansiranjem II generacije Kineskih svemirskih stanica (klasa MIR) mase dvadesetak tona i modularnog dizajna. Radi usporedbe, Tiangong-1 će imati masu od 8,5 tona te tehnološki nalikovati na stare Ruske svemirske stanice tipa Saljut 6 i 7.

Krajem idućeg desetljeća uslijedit će najmanje jedan bespilotni let svemirske kompozicije za Mjesec kako bi se ispitala sposobnost sustava za takav podvig.

Ubrzo nakon toga na put će krenuti i astronauti. Jedna ili dvije misije do Mjeseca i natrag, bez spuštanja na površinu i uz manevre odspajanja i spajanja pojedinih modula, samostalni let lunarnog modula s manevriranjem iznad Mjesečeve površine te povratak na Zemlju.

Oko 2025. Kineski astronaut stupiti će na Mjesečevo tlo, kao vrhunac svemirskog programa nove supersile.

Izvor. www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info