Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

522

PUTA

OD 14.01.2018.

Lovljenje magle

Lovljenje magleUdaljena pustinjska naselja vodu za piće dobivaju putem drevne arapske tehnike kojom se skuplja voda iz magle. Ogromne mreže, vrlo slične onima za odbojku, sakupljaju kapljice vode iz magle. Stabla maslina u omanskim pustinjama stoljećima se hrane vodom iz magle koja se sakuplja na listovima i kapa u malene spremnike izdubljene u podnožju stabala.

Umjesto stabala masline, čileanski istraživači koriste velike mreže koje podižu na pustim planinskim područjima koja su redovito prekrivena maglom nanesenom s oceana. Te mreže, koje nalikuju gigantskim odbojkaškim mrežama, sakupljaju kapljice vode iz magle. One kapaju u slivnik koji se prazni u cjevovod, a on vodu prenosi do spremnika.

Chungungo, ribarsko selo koje je smješteno u obalnoj pustinji na sjeveru Čilea, dokazivao je da je ovaj sustav djelotvoran. Prije dvadeset godina, stanovnici Chungungoa u svom mjestu nisu imali slatkovodnih izvora. Kamioni su dnevno dovozili 5 000 litara vode, a svaka se obitelj morala snaći s 3-14 litara dnevno. Naime, unatoč sili pacifičke vode koje ga oplakuju, riječ je o jednom od najsuših mjesta na svijetu.
 
Uz pomoć 75 mreža za sakupljanje magle koje su instalirane na planinama iznad sela, od 1992. zadivljujućih 11 000 litara vode utječe u Chungungo, opskrbljujući svakog seljanina s 30 litara vode na dan. Sistem je isprva tek trebao postati nadopuna redovnoj opskrbi kamionima, no nakon prve godine kamioni s vodom su postali nepotrebni. Istraživač dr. Robert Schemenauer, stručnjak za oblake, pričao je devedestih godina da je sustav za sakupljanje magle poboljšao i zdravlje seljana. ”Svi jedu povrće i voće iz vlastitih vrtova i voćnjaka.“

Voda iz magle nije samo zdrava nego je i jeftina. Prosječna instalacija, kaže dr. Schemenauer, košta oko 75 000 američkih dolara, u usporedbi s milijunima dolara koji su potrebni da bi se izgradila brana. Istraživači kažu da, iako bi i mnoga druga sušna područja širom svijeta mogla imati korist iz ovakvog sustava, međunarodne su agencije spore s obzirom na prihvaćanje ovog alternativnog pristupa opskrbi vodom.

Naime neki uspješni projekti pretvorili su se u očiti poraz. Upravo u Chungungo vode proteklih par godina ponestaje pa potreba za skupom vodom iz kamiona postaje opet svakodnevnica. Glavni krivac je nagli porast stanovništva. Od 300 do 900 stanovnika u zadnjih 10 godina.

Ipak princip je u svojoj biti dobra pa su znanstvenici obilježili najmanje 47 lokacija u 25 zemalja širom svijeta gdje su uvijeti dobri za crpljenje vode iz magle. Osim onih uz obale Afrike, Južne Amerike, Jemena, Haitija i Nepala gdje se sistem već uveo u Europi su uvjeti dobri u Španjolskoj, Istri i Sloveniji. Sličan sistem uveden je i u Radžastanu gdje su djevojčice osolobođene zamornog i dugog posla nošenja vode konačno upisale školu.

preuzeto sa:(DobreVijesti.info/Net.hr)

Autor Mihael   

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info