Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

586

PUTA

OD 14.01.2018.

Ljetne vrućine - spriječite toplinski udar

Tijekom izlaganja suncu, za samo sat vremena temperatura u automobilu može porasti za 25 stupnjeva, što može predstavljati veliku opasnost za zdravlje

Ljetne vrućine - spriječite toplinski udar

http://www.slobodnadalmacija.hr/Auto-moto/tabid/90/articleType/ArticleView/articleId/15755/Default.aspx

 

Piše Marijo Musa
Snimili Elvir Tabaković
i Ranko Šuvar / CROPIX

Ljetne vrućine mogu biti vrlo štetne za vaše zdravlje jer temperature unutar vašeg automobila mogu doseći astronomske visine. Istraživanja su pokazala da u samo nekoliko sati temperatura u unutrašnjosti može dosegnuti čak 85 Celzijevih stupnjeva, što može biti vrlo opasno.

Čak i prilikom manjih temperatura od spomenute može doći do iscrpljenosti prouzročene visokom temperaturom, a znakovi po kojima je možemo prepoznati su intenzivno znojenje, glavobolje, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, slabost u mišićima i ograničen vid.

Svi ti simptomi utječu na koncentraciju vozača te ga čine napetim i nervoznim, što neminovno dovodi do opasnih situacija u prometu.

Iako je opće prihvaćeno mišljenje kako se svjetliji automobili znatno manje zagrijavaju na suncu od onih tamnih, istraživanja su pokazala da boja ipak ne igra značajnu ulogu.

Tako je, primjerice, istraživanje jednog uglednog američkog instituta pokazalo kako ne samo da boja ne igra ulogu kod zagrijavanja interijera, nego i da malo odškrinuti prozori također ne pridonose znatnom smanjenju temperature.

Njihovo istraživanje provedeno je na dva automobila, jedan crni sa zatvorenim prozorima te bijeli s prednjim prozorima otvorenim 4 centimetra, koji su bili izloženi suncu sat vremena, pri vanjskoj temperaturi od 34 Celzijeva stupnja.

Boja ne donosi razliku

U prvih desetak minuta crni je automobil znatno brže dostigao visoku temperaturu, dok je ta razlika nakon sat vremena gotovo nestala. Naime, interijer crnog automobila zagrijao se na 60, a bijelog na 59 stupnjeva. Razlog tome je činjenica da su za većinu zagrijavanja ipak zaslužne sunčane zrake koje u interijer dopiru kroz stakla automobila.

Smatra se da toplotni udar kod čovjeka nastaje pri tjelesnoj temperaturi od 40 stupnjeva, a njegovi simptomi su vruća, suha koža, dehidracija i narušeno mentalno stanje, dok se temperatura od 42 Celzijeva stupnja smatra smrtonosnom. Stoga, uvijek budite iznimno oprezni prilikom parkiranja automobila ljeti.

Iako je to praktički nemoguće, uvijek probajte pronaći hlad za vaš automobil. Ako niste te sreće, onda nabavite navlaku za cijeli automobil koja će uvelike smanjiti temperaturu u vašem metalnom ljubimcu ili barem postavite kartonske ili platnene zaštite za stakla.

Isto tako, odličnu zaštitu od sunca pružaju i kvalitetne folije koje se ugrađuju na stakla, koje zbog izolacijskih svojstava ujedno i smanjuju potrošnju energije potrebne za pogon klima-uređaja. Naravno, prilikom kupovine folija budite oprezni, jer na tržištu postoji mnoštvo nekvalitetnih proizvoda koji rade veću štetu nego korist.

Provjetrite unutrašnjost

Ako sjedate u automobil koji nije opremljen klimom, otvorite sva vrata i pričekajte da se automobil malo razvjetri, odnosno rashladi prije nego što sjednete u njega. To će uvelike smanjiti toplotni šok koje vaše tijelo trpi pri velikim vrućinama.

S druge strane, ako vaš automobil ima klima-uređaj, prije sjedanja u njega obavezno ga ostavite upaljenog i pričekajte nekoliko minuta da se rashladi. Vrlo bitno je da razvjetrite ili rasladite automobil, jer prilikom ulaska u njega može doći do temperaturnog šoka.

Isto tako, zbog vašeg zdravlja, nemojte pretjerivati s hlađenjem klimaure đajem. Liječnici preporučuju da razlika u temperaturi zraka izvan i unutar automobila iznosi maksimalno pet stupnjeva.

Budući da su suncu najizloženiji plastični dijelovi ispod vjetrobranskog stakla, uvijek ih zaštitite prije dugotrajnog ostavljanja automobila na suncu. Time ćete smanjiti temperaturu u automobilu za nekoliko stupnjeva.

Važno

Nemojte nikada ostavljati djecu ili kućne ljubimce u automobilima parkiranima na suncu. Dječja tijela dostižu visoke temperature tri do pet puta brže od odraslih, što ih čini vrlo ugroženVažno im na ljetnim vrućinama.

Zaštita automobila od štetnog utjecaja sunca

Piše dr. željko Marušić

Mnogi automobilom idu na kupanje te na povratku s plaže sjedaju u kupaćim gaćicama, odnosno kostimima izravno u automobil. Time se tkanina sjedala, koja je već napadnuta visokim temperaturama, onečišćuje solju, što je prlja i uništava. Većina automobila je parkirana na suncu te se unutrašnjost može doslovce užariti.

To nije dobro za plastiku na armaturi i oblogama, bez obzira na to što je materijal od kojih su izrađeni zaštićen od velikih deformacija i pucanja. Isto vrijedi i za gume, koje imaju UV stabilizatore u svrhu zaštite guma od razgradnje na suncu.

Dakle, bez obzira na to što automobil ima sustave zaštite od velikih vrućina, možete pomoći i njemu i sebi da lakše prebrodite velike vrućine. Važno je da je automobil ispravan i propisano napunjen tekućinama koje život znače: motornim uljem, rashladnom tekućinom, tekućinom za stakla...

Gume trebaju biti napuhane na propisan tlak (ne treba ga snižavati), a najvažnije je da je auto svježe opran, izvana i iznutra. Tada se u autu lakše boravi.

Život sebi i automobilu olakšat ćete ako sjedala prekrijete bijelom pamučnom tkaninom ili svijetlim mekanim ručnikom. Smanjit ćete zagrijavanje površine sjedala i spriječiti onečišćenja znojem i solju.

Ljetne žege često ostavljaju “ožiljke”. Posebice su ugroženi polimerni dijelovi (od gume i plastike), kojima vrućine smanjuju elastičnost. Prve se pukotine često pojavljuju ljeti, a velika oštećenja nastaju nekoliko mjeseci kasnije, na niskim temperaturama.

Zbog toga je izuzetno važno na vrijeme otkriti i najmanje oštećenje, a još bolje ih je spriječiti premazivanjem tih dijelova glicerinom ili sredstvom namijenjenim baš za tu namjenu.

 

Plastika i gume

U prodavaonicama autokozmetike nabavite zaštitna sredstva za dijelove od plastike i guma, koja u sebi imaju glicerina i dodataka protiv starenja. Slično djeluju kao sredstva za zaštitu kože, jer impregniraju površinski sloj i štite od UV zračenja.

Kupite proizvode provjerenih marki te ih nanosite na čistu površinu. Uostalom, preporučljivo je koristiti blaga sredstva za poboljšanje mirisa.

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info