Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član istankovic

Upisao:

istankovic

OBJAVLJENO:

PROČITANO

454

PUTA

OD 14.01.2018.

KULTURAMA: Umjetnost u školi

KULTURAMA: Umjetnost u školi
Edukativni CD-rom ‘Avanture Vita i Nade’ finale je dvogodišnjeg projekta Zbirke Richter i Muzeja suvremene umjetnosti. Glavni junaci Vito iNada su skulpture Vjenceslava Richtera čije novo viđenje su dala djeca

Piše: Pavica Knezović Balen

 

Na­da je gu­mi­ca a Vi­to je š­estar. Oni su gla­vni ju­na­ci in­te­ra­kti­vnog CD-ro­ma  pod na­zi­vom “Avan­tu­re Vi­ta i Na­de” upra­vo obja­vlje­nog u izda­nju Mu­ze­ja su­vre­me­ne umje­tno­sti.

Vi­to i Na­da šeću li­je­pom ku­ćom i par­kom na Vr­hov­cu, uče mi­ješati bo­je, pra­vi­ti skul­ptu­re, po­ga­đa­ti obli­ke - ve­se­lo i za­ba­vno se obra­zu­ju o umje­tno­sti.

Ri­ječ je za­pra­vo o fi­na­lu akci­je ko­je je MSU po­kre­nuo sa Zbir­kom Vjen­ce­sla­va Ric­hte­ra i Na­de Ka­reš Ric­hter. Pr­vo je dje­čjoj ima­gi­na­ci­ji osta­vlje­no da oni sa­me izmi­sle li­ko­ve Vi­ta i Na­de, ka­ko se ina­če zo­vu dvi­je Ric­hte­ro­ve skul­ptu­re. On­da je na te­me­lju za­mi­sli je­dne dje­voj­či­ce, Eve Ko­vač, ilu­stra­to­ri­ca Mi­re­la Ivan­ko­vić Bi­e­len obli­ko­va­la gla­vne ju­na­ke pu­sto­lo­vi­ne.  

To što je ­ovaj CD-rom edu­ka­ti­van ne zna­či da ni­je i za­bavan. Na­pro­tiv. Za po­če­tak on izgle­da do­i­sta sjaj­no, a za nje­go­vu izvr­snost ­(koncept, di­zajn, 3 d mo­de­li­ra­nje i pro­gra­mi­ra­nje) odgo­vo­ran je Di­zajn stu­dio (R)evo­lu­ci­ja.

Vjen­ce­slav Ric­hter ­(umro 2002. go­di­ne) je­dan je od najzna­čaj­ni­jih hr­vat­skih ar­hi­te­ka­ta 20. sto­lje­ća či­je je po­lje dje­lo­va­nja bi­lo izu­ze­tno širo­ko. Bio je vr­lo pro­du­kti­van umje­tnik ­(član gru­pe ­EXAT 51), te­o­re­ti­čar di­zaj­na, čo­vjek ko­ji je po­kuš­avao sve­o­bu­hva­tno i iz ra­zli­či­tih kuto­va sa­gle­da­va­ti svi­jet oko se­be.

Upra­vo obja­vlje­ne “Avan­tu­re Vi­ta i Na­de” ­savršeno se ukla­pa­ju u Ric­hte­rov “re­ne­san­si svje­to­na­zor”.  

Na­mije­njen dje­ci osno­vnoškol­ske do­bi, ova ra­ču­nal­na avan­tu­ra im omo­gu­ću­je upo­zna­va­nje sa Zbir­kom i umje­tni­čkim ra­dom Vjen­ce­sla­va Ric­hte­ra, ali i poj­mo­vni­kom umje­tno­sti uo­pće. I po­ka­zu­je ka­ko umje­tnost mo­že bi­ti i te­ ka­ko za­ba­vna i in­tri­gan­tna. ­Svim uklju­če­nima u pro­jekt za­to tre­ba re­ći - sje­dni­te, odli­čan!


Mračna moda Garetha Pugha

Odi­je­va ­Kylie i ­Marilyn Man­son. Uspo­re­đu­ju ga s Le­ighom ­Boweryjem, ­Alexanderom ­McQueenom i Vi­vi­en­ne ­Westwood. Do pri­je 18 mje­se­ci ni­je pro­dao ni­je­dan ko­mad odje­će. Ni­tko za­pra­vo ni­je si­gu­ran tko je za­pra­vo Ga­reth ­Pugh. No je­dno je sa­svim si­gur­no - on je no­va bri­tan­ska di­zaj­ner­ska zvi­je­zda.

Pug­ho­vu odje­ću, ali i nje­ga sa­mog, odli­ku­je po­tpu­no ­goth este­ti­ka. On je dio kre­a­ti­vne za­je­dni­ce umje­tni­ka ko­ji su kao skvo­te­ri ži­vje­li u Peck­ha­mu, u ju­žnom Lon­do­nu, a po­zna­ti su pod ime­nom !­WOWOW! ­Pugh je svo­ju mra­čnu i ek­shi­bi­ci­o­ni­sti­čku vi­zi­ju mo­de pre­nio u Pa­riz, ­gdje tre­nu­ta­čno ži­vi i ra­di i ­gdje će po­ka­za­ti svo­ju no­vu ko­le­kci­ju. 

Prozori bez zidova

Nakon što smo imali priliku vidjeti prve dvije reklame u novoj kampanji za Windows Vistu pod sloganom “Windows Not Walls” s Billom Gatesom i Jerryjem Seinfeldom, u četvrtak je lansirana nova reklama, ovoga puta bez Senfielda, ali zato s Dipak Choprom, Evom Longorijom, Pharellom Williamsom, Tonyjem Parkerom.... U novu kampanju je Microsoft uložio 300 milijuna dolara, a Senfield je za pojavljivanje u dvije reklame navodno utržio 10 milijuna dolara. Slogan druge faze ove žestoke reklamne kampanje koja pokušava uvjeriti potrošače da Vista i nije tako loša kao što zapravo jest glasi - I’am a PC.
Prve dvije reklame prikazivale su Gatesa i?Seinfelda prvo kako kupuju cipele, a zatim kako se u 4,5-minutnoj reklami pokušavaju uklopiti u prosječnu američku obitelj. Iako su reklame zanimljive, drukčije i smiješne, navodno su reakcije potrošača bile vrlo loše jer se nije razumjelo o čemu se zapravo u reklami radi pa je tako glavna zvijezda Seinfeld dobio - otkaz. Iza kampanje je agencija Crispin Porter and Bogusky.

Može li bicikl poletjeti?

Do 30. ruj­na u Di­o­kle­ci­ja­no­voj pa­la­či tra­je izlo­žba An­na­le Art ­Adria na ko­jem izla­že niz umje­tni­ka,  me­đu ko­ji­ma su Ri­no Efen­dić, Ma­tko Tre­bo­tić, Si­niša La­bro­vić, An­tej Je­li­nić, Dan Oki, Va­nja Pa­gar, De­nis Kraško­vić, Sil­vi­ja Si­mi­ni­at, Zvo­ne Ba­ko­tin i dru­gi.

Te­ma ovo­go­diš­njeg, 21. An­na­la je Cr­ve­ni pe­ri­stil, a do kra­ja mje­se­ca na tu će se te­mu odr­ža­ti niz pre­da­va­nja i per­for­man­sa. I da­lje je gla­vni te­o­rij­ski mo­to ­ovog do­ga­đa­nja - stvar­no­sni obje­kti­vi­zam.

‘Priscilla, kraljica pustinje’ i u Londonu

“Priscilla, Queen Of The Desert” genijalni je australski film iz 1994. godine o trojici transvestita koji putuju u australsku pustinju da izvedu svoj show. Film je ovjenčan Oscarom i danas ima kultni status, a prema njemu je napravljen i iznimno uspješan mjuzikl koji će u ožujku sljedeće godine premijerno izvesti na West Endu. 

100 & dizajn u Londonu


100&dizajn je glavni događaj u Velikoj Britaniji kada je posrijedi dizajn interijera. Održava se od 18. do 21. listopada u Earls Courtu u Londonu te na inovativan način miješa svijet arhitekture i dizajna. Riječ je o svojevrsnom otočkom odgovoru na sajam u Milanu. Očekujte ove godine izvještaj iz Londona.

 

www.jutarnji.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info