Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

420

PUTA

OD 14.01.2018.

Kleopatra je ipak bila ljepotica!

CAMBRIDGE - Egiptolozi sa Sveučilišta Cambridge napravili su prvu trodimenzionalnu računalnu sliku Kleopatre koja vjerojatno najbolje predstavlja ovu kraljicu legendarne ljepote.

Foto: Daily Mail


Slika je rezultat godine dana upornog rada i znanstvenih istraživanja i temelji se na različitim artefaktima među kojima i na prstenu iz vremena njezine vladavine prije 2000 godina.
Konačan rezultat je mlada žena zapanjujuće ljepote mješovite etničke pripadnosti, bitno drugačija od zapadnjačke predodžbe kakvu je stvorila bjeloputa glumica Elizabeth Taylor u filmu iz 1961., ali i Sophia Loren i Vivien Leigh.

Voditeljica tima dr. Sally Ann Ashton kaže kako snimka, koja će biti predstavljena u dokumentarnom serijalu o Kleopatri, odražava njezino grčko kraljevsko podrijetlo i egipatski odgoj.

„Ona vjerojatno nije u potpunosti bila Europljanka. Valja se prisjetiti da je njezina obitelj živjela u Egiptu 300 godina prije nego što je došla na vlast“, objasnila je dr. Ashton.

Zanimljivo je da neki drugi izvori kraljicu predstavljaju znatno manje lijepom. Primjerice novčić koji je prošle godine izložen u muzeju sveučilišta Sefton u Newcastleu prikazuje ju kao ženu niska čela i šiljaste brade.

Ništa bolje nije prošao ni Marko Antonije koji je na drugoj strani novčića portretiran s buljavim očima i širokim vratom.

„Kleopatra i Marko godinama su se doživljavali kao seks simboli. Međutim, istina je sasvim drugačija... Rimski pisci nam govore kako je Kleopatra bila inteligentna i karizmatična te da je imala zavodljiv glas. Međutim, uopće ne spominju njezinu ljepotu“, izjavila je tom prilikom Lindsay Allason-Jones, direktorica britanskih arheoloških muzeja.

Kraljičin izgled već je dugo tema rasprave među akademicima. Dok Shakespearovu Kleopatru i Antonija odlikuje mladalačka ljepota, neki stručnjaci vjeruju da je kraljica bila niska rasta i loših zubi.

Statua Kleopatre koja je 2001. izložena u British museumu prikazuje ju kao ženu obična izgleda ne višu od 150 centimetara. Naravno treba uzeti u obzir činjenicu da su muškarci i žene u to vrijeme bili u prosjeku nešto niži nego danas.

Kleopatra se rodila u Aleksandriji 69. pr.Kr. u makedonskoj dinastiji Ptolomejevića. S 20 godina zavela je Julija Cezara i tako učvrstila svoj položaj na prijestolju. Rodila mu je dijete Cezariona.

Nakon što je Cezar ubijen 44. pr. Kr. zavela je Marka Antonija. 30. pr. Kr. nakon njegove smrti počinila je samoubojstvo. Egipat je nakon toga postao rimska provincija.  (njd)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 


Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info