Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

470

PUTA

OD 14.01.2018.

Kinezi otkrili protopticu

Dinosaur veličine goluba, koji nije mogao letjeti, a vjerojatno je živio prije Archaeopteryxa, imao je čitavo tijelo pokriveno kratkim paperjem i četiri spektakularna pera na repu.
Rekonstrukcija Epidexipteryxa
Izvor: Qiu Ji i Xing Lida

"Kineski fosil nazvan Epidexipteryx (što znači pokazuje pero), vrlo je blizu obitelji ptica", kaže Fucheng Zhang iz Instituta za paleontologiju kralježnjaka i paleoantropologiju u Pekingu.

Evolucijska veza ovog bića s drugim dinosaurima je u vremenu u kojem je živjelo, ali neki detalji njegove anatomije još nisu do kraja objašnjeni.

"Epidexipteryx je možda evoluirao od letećih predaka", kaže Zhang, "no njegova nam 'dob' i izgled govore da se perje za pokazivanje pojavilo prije perja za letenje i sposobnosti letenja".

Najneobičnija odlika novootkrivenog fosila su četiri repna pera nalik trakama, dugačka najmanje 20 centimetara – njihova puna dužina je nepoznata jer im vrhovi nisu sačuvani.

Zhang kaže da mu je kratko paperje pokrivalo čitavo tijelo, osim čaporaka.

Najbliži poznati rođak mu je epidendrosaur, jedina poznata vrsta manjih dinosaura s 30-ak centimetara dugačkim okoštalim repom, koji je tri puta duži od njegovog tijela.

Ta dva fosila dolaze iz istog sloja naslaga i toliko su slični da je Tom Holtz sa Sveučilišta Maryland najprije pomislio da su pronašli odraslog epidendrosaura.

No rep novog fosila je kudikamo kraći, a Zhangov kolega Zhonghe Zhou ga naziva "gotovo odraslim bliskim rođakom epidendrosaura".

Zhang ta dva mala dinosaura svrstava u skupinu Scansoriopterygidae (što znači 'krila za penjanje'), blisku rođacima skupine u kojoj se nalaze Archaeopteryx i sve kasnije ptice.

To ih smješta između letećih ptica i dinosaura pokrivenih perjem koji nisu letjeli, kao što su oviraptorosaur i dromeosaur.

Fosil Epidexipteryxa otkriven je u formaciji Daohugou u unutrašnjoj Mongoliji, a star je između 152 i 168 milijuna godina, što ga čini mrvicu starijim od Archaeopteryxa.

"Njegova starost je diskutabilna, ali vrijeme nije kritično", kaže Phil Senter s Državnog sveučilišta Fayetteville u Sjevernoj Carolini. "Možda se radi o primitivnijoj vrsti koja se pojavila nakon što je Archaeopteryx evoluirao."

Preuzeto sa www.net.hr

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info