Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član Safiris

Upisao:

Safiris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

365

PUTA

OD 14.01.2018.

Kaptolsko carstvo ovozemaljsko

Crkva je najveći vlasnik nekretnina u Hrvatskoj, čija je vrijednost neprocjenjiva. Samo bivša vojarna na Črnomercu vrijedi 29 mil. eura, a Vojni ordinarijat na Ksaveru 35 mil. kuna.
Foto: PIXSELL

O bogatsvu Katoličke crkve uglavnom se nagađa, jer Crkva nikada javno nije objavila što je sve u njenom vlasništvu, niti kako troši novac koji dobiva iz proračuna.

Slobodna Dalmacija ipak je došla do podataka prema kojim na području Hrvatske djeluje 1213 župnih ureda i oko 1200 crkava koje su u upotrebi. Osim tih nekretnina, u posjedu Crkve su četiri katoličko-bogoslovna fakulteta, od kojih su oni u Splitu i Zagrebu u središtu grada, gdje kvadrati vrijede više od 2500 eura. U centrima gradova su i biskupijska sjedišta i sjemeništa, a u nekim gradovima katoličke osnovne škole i gimnazije.

Veliku prašinu u javnosti je podignuo Vojni ordinarijat na zagrebačkom Ksaveru koji je porezne obveznike stajao oko 35 milijuna kuna. U blizini niče i novo sjedište Hrvatske biskupske konferencije čija je vrijednost procijenjena na 10 milijuna eura.

Veliki novac, oko 200 milijuna kuna, izdvojit će se za obnovu zagrebačke katedrale.

Caritas djeluje u 13 hrvatskih gradova i u svakom od njih ima prostore. U svojoj skrbi za nemoćne nudi mogućnost udomljavanja (u Zagrebu na pet lokacija), a postoje i domovi za umirovljenike i sigurne kuće za žrtve obiteljskog nasilja.

Veliku vrijednost imaju i samostani i samostanske kuće kojih je u Hrvatskoj čak 458. Mnogi od njih se nalaze na vrlo atraktivnim položajima, a ponajveći u gradovima u Dalmaciji, piše Slobodna.

Vojarna umjesto 'malog Vatikana'
Zadnjih godina u javnosti posebno zanimanje budi povrat imovine koju je Crkvi komunizam na brutalan način oduzeo. U najužem centru Zagreba Crkvi su bili oduzeti brojni prostori i oko 400 stanova.

Vrijednost oduzete imovina bila procijenjena na 27 milijuna eura. Crkva je za te objekte, nazvane 'mali Vatikan', od Grada Zagreba dobila bivšu vojarnu na Črnomercu vrijednu 29 milijuna eura. Razliku u cijeni Crkva je vjerojatno podmirila odricanjem od drugih oduzetih nekretnina u Zagrebu.

Koliki je ukupan broj odzetih nekretnina tijeom kumunizma, nije poznato. Zvonimir Anić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije, kaže da su brojke poznate na razini biskupija, koje se tim probemom i bave.

Izvor: www.net.hr

 

 

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U SVIBNJU...

SVIBANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, sretan i radostan vam ovaj dan. Uživajte i odmorite se. Lp

    01.05.2024. 07:55h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član iridairida

    dobro jutro i od mene svima!

    29.04.2024. 11:49h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, lijep i radostan dan vam želim. Lp

    29.04.2024. 06:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas ujutro pogledam broj posjetitelja , a ono iznenađenje: 59.009.626 dakle pedesettevetmilijona pregleda. Impozantno. Lp

    26.04.2024. 07:13h
  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info