Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član iris

Upisao:

iris

OBJAVLJENO:

PROČITANO

725

PUTA

OD 14.01.2018.

Kako se izgovara ime Božje?

Kako se izgovara ime Božje?
Ni kod starokršćanskih teologa nije bilo jasno kako se piše ime Božje, dok većina kršćana ne zna sa je Jahve ime Boga

Njemački povjesničar istražio kako najispravnije izgovoriti Božje ime i je li Jahve najtočnije

Starokršćanski izgovor i pisanje Božjeg imena Jahve možda nije najispravniji, proizlazi iz istraživanja njemačkog evangeličkog crkvenog povjesničara koji je proučavao izvore i istraživao nastanak toga imena.

Naime, univerzalno izgovaranje Isusovog, Marijinog, Petrovog, Mojsijevog ili bilo kojeg drugog imena koje se nalazi u Bibliji, zbog različitosti između originalnog hebrejskog i grčkog jezika te suvremenih jezika koje danas koriste vjernici, nije moguće.

Drukčiji izgovor

Jednako je i s Božjim imenom Jahve ili Jehova koje se u različitim jezicima različito piše i izgovara. Pa ipak, povjesničare je zanimalo kako bi bilo najispravnije. Već duže su preferirali oblik Božjeg imena Jahve, no je li to i najtočnije?

Stari zavjetU hebrejskom pismu do ranog srednjeg vijeka nisu postojali samoglasnici, pa se i ime pisalo JHVH bez pripadajućih samoglasnika. Božje ime u Starom zavjetu sastoji se od suglasnika Jod-He-Vav-He. Iz slijeda suglasnika ne proizlazi način na koji se taj takozvani tetragram izgovara.

- U hebrejskom pismu do ranog srednjeg vijeka nisu postojali samoglasnici, pa se i ime pisalo JHVH bez pripadajućih samoglasnika - podsjetio je profesor Wolfram Kinzig, crkveni povjesničar na Evangeličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Bonnu.

Božje ime u Starom zavjetu sastoji se od suglasnika Jod-He-Vav-He. Iz slijeda suglasnika ne proizlazi način na koji se taj takozvani tetragram izgovara.

- Korištenje imena Jahve unatoč tome nije pogrešno iz kršćanske perspektive. Samo moramo biti svjesni činjenice da ne znamo točno kako se to ime izgovara - tvrdi Kinzig.

Crkveni povjesničari dosad su vjerovali da su u stanju rekonstruirati izgovor Jahve iz grčkih i latinskih prijepisa starokršćanskih teologa. Grčka verzija tetragrama u obrađenim rukopisima nije međutim jedinstvena, smatra Kinzig.

Zabluda kršćana

- Ni kod starokršćanskih teologa nije bilo jasno kako se piše Božje ime. Nije postojalo jedinstveno pravilo ni u pisanju niti u izgovoru četiriju slova o kojima je riječ - dodao je.

Zanimljivije je možda to što velik broj kršćana uopće i ne shvaća da je Jahve ili Jehova ime Isusovog Oca, Boga osobno. (HINA)

metro-portal.hr

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U OŽUJKU...

OŽUJAK...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je blagdan sv. Josipa. Sretan imendan svima koji nose to ime. Lp

    19.03.2024. 08:03h
  • Član bglavacbglavac

    Sretan vam dan žena , drage moje žene. Lp

    08.03.2024. 06:52h
  • Član iridairida

    a najavili su nam olujno vrijeme..., ali hvala ti, i tebi ugodan dan...:-)))

    04.03.2024. 14:15h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSong of SilenceSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiSmart studioHipnoza ZagrebSvijet jogeInfo izlogMagnezij tajne

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info