Odigraj "Tarot DA/NE"

Kalendar događanja

Član test

Upisao:

test

OBJAVLJENO:

PROČITANO

599

PUTA

Kako pokrenuti permakulturni vrt

Kako pokrenuti permakulturni vrt
Bit permakulture je dizajniranje krajolika koji se pokazuje korisnim i skladnim za biljke, životinje, tlo i ljude. Permakulturisti imaju za cilj stvoriti trajne i samoodržive poljoprivredne krajolike koji proizvode vlastitu plodnost.

Kako pokrenuti permakulturni vrt

od osoblja HappyDIYHome

Svatko tko se bavi održivim životom u nekom će trenutku prije ili kasnije naići na koncept permakulture. Poznato je da je permakulturu teško definirati, ali pojam je sastavni dio riječi 'trajno' i 'poljoprivreda', iako je kasnije proširen da uključuje i 'kulturu', jer obuhvaća mnogo više od same poljoprivrede. Permakulturu su u Australiji 1970-ih pokrenuli David Holmgren, koji je u to vrijeme bio diplomski student, i Bill Mollison, koji je bio njegov profesor.

Što je permakultura?

Bit permakulture je dizajniranje krajolika koji se pokazuje korisnim i skladnim za biljke, životinje, tlo i ljude. Permakulturisti imaju za cilj stvoriti trajne i samoodržive poljoprivredne krajolike koji proizvode vlastitu plodnost.

Možete dobiti čvrsto razumijevanje etosa koji stoji iza permakulture kada je usporedite s modernom poljoprivredom. Suvremena poljoprivreda definirana je proizvodnjom jednog usjeva na području, poznatom kao monokultura. Jako se oslanja na kemijska gnojiva, pesticide, fungicide i čitav niz drugih otrovnih kemikalija koje s vremenom iscrpljuju tlo.

Permakultura, pak, nastoji oponašati promatračke obrasce uzgoja koji su uobičajeni za autohtonije vrste poljoprivrede koje izumiru ovih dana. Recikliranje, regeneracija i ponovna uporaba tri su važna aspekta koje permakultura kopira iz svijeta prirode.


Rast na više razina.

12 principa permakulture.

Permakultura je u svom srcu regenerativni proces. Kao metoda, ima 12 temeljnih vrijednosti koje slijedi, a mi ćemo ih sada pogledati redom.

Promatrajte i komunicirajte.

Permakultura ima za cilj izgraditi čvršću vezu s prirodnim svijetom. Uči nas da svoje interakcije sa zemljom promatramo kao dvosmjeran proces za razliku od prevladavajućeg načina koji se usredotočuje na puko vađenje.

Uhvatite i pohranite energiju.

Okruženi smo prirodnim silama koje permakulturni vrtlar pokušava iskoristiti. Cilj je iskoristiti što više prirodnih izvora energije u naše domove, vrtove i svakodnevni život.

Primjeri uključuju postavljanje solarnog sustava i skupljanje kišnice. Uzgoj vaše hrane hvata energiju sunca i zemlje i daje je ljudima koji je konzumiraju. Također smanjuje oslanjanje na fosilna goriva i brodarstvo na koje se oslanja konvencionalna poljoprivreda.

Dobiti prinos.

Permakultura daje prinos, ali vrijednost tog prinosa nadilazi samu vrijednost usjeva. Prednost prinosa služi zdravlju šireg ekosustava, a također pomaže praktičarima da steknu veći osjećaj povezanosti s okolinom i prirodnim svijetom.

Primijenite samoregulaciju i povratne informacije.

Permakultura podrazumijeva minimalan rad kao sustav. Međutim, koliko ćete staviti u svoj vrt diktirati će koliko ćete dobiti od njega svake godine. Proces nas uči da stalno provjeravamo svoje prakse iz sezone u sezonu, godinu za godinom, učimo iz svojih pogrešaka i popravljamo sve što nije uspjelo.

Koristite i cijenite obnovljive izvore energije.

Održive prakse su u srcu permakulture. Uči nas pronaći nove načine za ugradnju više praksi uštede energije u naš svakodnevni život.

Ne proizvoditi otpad.

Reduce, Reuse, Recycle odnosi se na metodu permakulture. Uči se odgovornosti za otpad koji proizvodimo te potiče kompostiranje i recikliranje.

Dizajn od uzoraka do detalja.

Pitajući se što točno želite postići uzgojem permakulturnog vrta, možete početi promatrati stvari iz holističke perspektive.


Integracija u našim vrtovima; integraciju u naše živote.

Integrirajte, nemojte odvajati.

Permakulturni vrt uspijeva kada sve biljke ne samo da koegzistiraju već se usklađuju. Kada biljke rade zajedno kako bi izvršile neku funkciju, kakva god ona bila, može se reći da vrtlar slijedi načela permakulture. To je također nešto iz čega možemo naučiti i ponijeti sa sobom u svoje živote izvan vrta.

Koristite mala, spora rješenja.

Procijenite koje promjene treba napraviti na vašem sustavu, a njihova polagana i vješto implementacija omogućit će vam da na stvari gledate oštrijim okom nego da samo požurite.

Različitost upotrebe i vrijednosti.

Vrtlarstvo s većim rasponom biljaka pomaže zdravlju cijelog vrta, stoga se nemojte bojati s vremena na vrijeme protresti. Raznolikost pomaže u sprječavanju bolesti, korova i insekata, a istovremeno pruža veću raznolikost stvari za žetvu.

Koristite rubove i vrijednost marže.

Pozornost na svoju okolinu pomoći će vam da fino prilagodite svoju sposobnost da vidite što se događa u vrtu. Ako postanete svjesniji pojedinosti vašeg vrta i okoline, možete dobro upoznati svoj vrt i iskoristiti sav prostor na najbolji mogući način.

Kreativno koristite i reagirajte na promjene

Promjena je neizbježna i ništa ne bi postojalo bez nje. Naučiti kako reagirati i reagirati na promjene poput prirodnog svijeta pomoći će vašem vrtu da učini isto. Cijeneći protok vremena, možemo učiti iz svoje prošlosti kako bismo poboljšali svoju budućnost.

Uz ovih 12 načela, postoje još 3 koja možemo smatrati etičkim zakupcima sustava. Ovi su; briga o zemlji, briga o ljudima, pošteni udio. Posljednji od njih odnosi se na vraćanje bilo kakvog viška resursa na zemlju ili dijeljenje s prijateljima i obitelji.


Koristite rubove u svoju korist.

Gdje početi?

Jednostavan odgovor je početi s onim što imate. Zato počnite u svom dvorištu! Ako nemate dvorište, počnite na svom balkonu. Ako nemate balkon počnite na svojoj terasi, a ako nemate terasu počnite na svojoj prozorskoj dasci. Permakultura je sve u radu s onim što imate.

Svaki prostor dizajniran po principima permakulture može se smatrati permakulturnim dizajnom, od malog kontejnerskog vrta uzgojenog na balkonu do šume hrane ili farme velikog hektara, i svega između.

Nakon što dobijete svoj prostor, morat ćete odlučiti koliko permakulture želite ugraditi u dizajn vašeg vrta. Bilo da želite ići na tradicionalnije povrće s nekoliko ubačenih elemenata permakulturnog dizajna ili permakulturnu šumu hrane bez ikakvih rupa .


Dizajn vrta.

Dizajnirajte svoj vrt.

Slijeđenje permakulturnih načela znači da će dizajn vašeg vrta ovisiti o tome što ima smisla za vaš krajolik, klimu i ekosustav. Pojedinosti o tome gdje se nalazi vaš vrt diktiraju dizajn. To je u suprotnosti s mnogim dizajnerima krajobraza koji prvo postavljaju dizajn koji žele, a zatim oblikuju vrt kako bi mu odgovarao, bez obzira koliko je težak ili koliki je ekološki trošak.

Prije nego što osmislite i planirate svoj vrt, morat ćete odvojiti vrijeme za promatranje i boravak na zemljištu. Što dulje budete u mogućnosti promatrati krajolik prije početka rada, bolje ćete imati ideju o tome kako on funkcionira tijekom različitih godišnjih doba.

Odvojite vrijeme da upoznate svoju zemlju. To će vam pomoći stvoriti uspješan ekosustav. Upoznajte sve ključne značajke koje će utjecati na vaš dizajn. Saznajte postoje li područja u kojima se voda nakuplja nakon kiše. Ima li nagiba? Ima li već zrelih stabala u krajoliku? Upoznajte se koja područja dobivaju najviše jutarnjeg i poslijepodnevnog sunca.

Upoznajte se s kukcima, korisnim i štetnim. Postoje li resursi koje možete iskoristiti?


Sustavi za prikupljanje vode stvaraju ekološkiji vrt.

Stvorite sustave vode.

Bez vode nije moguć život. Permakultura nastoji pohraniti što je više moguće vode i polako je odvoditi u krajolik. Smišljanje načina na koji ćete iskoristiti vodu najvažniji je dio procesa planiranja vašeg permakulturnog vrta.

Saznajte koja područja, ako ih ima, vode u bazenima kada pada jaka kiša i gdje voda otiče. Čineći to, počet ćete shvaćati konture svoje zemlje, što je od vitalnog značaja za vaš dizajn.

Iskopajte jare, blago nagnute jarke, kako biste rehidrirali zemlju, zaključali vlagu i zaustavili njezino dreniranje i oduzimanje hranjivih tvari i plodnosti tla. Izgradite berme ispred swalesa i tamo uzgajajte odgovarajuće biljke kako biste počeli graditi plodnost tla. Također možete iskopati ribnjake kako biste zadržali vodu i stvorili stanište za divlje životinje.

Kišnica se može sakupljati u velikim spremnicima za vodu ako imate prostora. Također se može prikupiti s vaših krovova i pohraniti u bunare ili cisterne i koristiti za navodnjavanje, pranje ili piće. Također možete razmisliti o tretiranju svoje sive ili crne vode kroz sustave za filtriranje izgrađene od šljunka, kamenja, ribe i biljaka za pročišćavanje poput trske kako biste ponovno iskoristili otpadnu vodu i vratili je u vaš sustav.

https://youtu.be/f-sRcVkZ9yg

O permakulturnim zonama

https://youtu.be/CaUlnvGhnho

Može se činiti neodoljivim kada počnete planirati svoj permakulturni projekt. Zoniranje je označavanje prostora za različite vrste uzgoja kako bi se stvorilo obilje za biljke, životinje i ljude. Zona 1 sadrži stvari koje svakodnevno koristite iz vrta, a sljedeće zone sadrže stvari koje trebate manje redovito.

Permakulturni dizajn podijeljen je u 5 različitih zona ovisno o tome koliko često ćete morati ići tamo. Zona 1 je područje neposredno izvan vašeg stana. Može sadržavati stvari kao što je vaš kuhinjski vrt s povrćem i začinskim biljem koje svakodnevno berete za upotrebu. Ovdje možete imati i patuljaste ili polupatuljaste voćke, bobičasto voće za redovno uživanje, kao i biljke i cvijeće koje volite vidjeti.

Zona 2 mogla bi sadržavati stvari kao što su voćke, bobičasto voće i višegodišnje povrće , možda s nekim kokošima ili zečevima, ili drugim pticama integriranim u sustav za pomoć pri plijevljenju i gnojidbi. Također možete postaviti svoje kompostne hrpe, hrpe malča ili farme crva na ovom području.


Berba bobica, koje se mogu smjestiti u vašu zonu 2 ili 3 možda.

Zona 3 označava posljednju zonu kojom se redovito upravlja. Ovdje možete saditi osnovne usjeve kao što su pšenica, krumpir i kukuruz ako imate prostora za njihovo uzgoj. Također možete saditi voćke čiju ćete berbu ubrati u jednoj seriji, kao što su npr. trešnje, jabuke, kruške, kao i orašasti plodovi. To je također mjesto gdje mnogi ljudi također postavljaju svoje košnice.

Zona 4 je uglavnom ostavljena divlja i sama sebi, iako je ponekad možete posjetiti kako biste pobrali drvo s većih ustaljenih stabala ili da se nahranite za stvari poput gljiva ili bilo čega što divlje raste u tom području.

Zona 5 nije pod kultivacijom i treba je ostaviti divlju, bez ljudske intervencije, ako imate dovoljno zemlje za to. Međutim, ako zemlja nosi ožiljke nedavne ljudske intervencije i ne izgleda posebno raznoliko i privlačno za floru i faunu, možda biste je željeli tretirati više kao zonu 4 dok se ne prepusti sama sebi. Ako napravite nekoliko malih koraka i pružite ruku pomoći, a zatim iskoračite s puta, možete završiti s bioraznolikim područjem nego da ste ga od samog početka prepustili samo sebi

Odlučite što ćete posaditi.

Odaberite biljke koje odgovaraju vašem okruženju. Ako živite u vrućoj i suhoj klimi, razmislite o tome da počnete s mediteranskim biljkama, kao primjerom. Permakultura obično raste u sedam slojeva, kako bi iskoristila sav raspoloživi prostor i oponašala način na koji šume rastu u divljini. Najviši sloj je sloj nadstrešnice. Podsloj sadrži mala stabla i velike grmlje. Ispod ovoga je sloj grmlja koji može sadržavati plodne grmlje kao što su razne vrste bobica.

Ako je prostor problem, a visoka stabla nisu moguća, kao sloj krošnje mogu poslužiti podzemlje, manja stabla ili grmlje. Zapamtite da je sve u radu s onim što imate.


Visoka nadzemna krošnja drveća.

Konačno je zeljasti sloj; misliti na jednogodišnje povrće i pokrovne usjeve ili fiksatore dušika. Šesti sloj je rizosfera, čiji su jestivi dijelovi jestivo korijenje biljaka poput krumpira, mrkve itd. Završni sloj je sloj za penjanje, koji često uključuje stvari poput graha i graška ili crnog papra ako živite u tropima. Vinogradski usjevi mogu proizvesti veliki prinos dok istovremeno imaju vrlo mali otisak.

Posadite ono što odgovara vašem području. Izbjegavajte sadnju bilo čega gdje će trud uložen u to daleko nadmašiti prinos. Istražite koje višegodišnje prehrambene kulture dobro rastu u vašem području. Ili još bolje, razmislite koje domaće vrste mogu zadovoljiti vaše potrebe za hranom, lijekovima i materijalom. Lokalni izvori biljaka ili sjemena pomoći će vam da osigurate da odgovaraju vašem tlu i klimi .

Nakon što posadite svoje trajnice, možete početi saditi svoje jednogodišnje usjeve između. Jednogodišnje povrće, zelje i cvijeće mogu pomoći 'napuniti', permakulturni sustav u godinama čekanja prije nego što vaše trajnice urode plodom ili orašastim plodovima. Također će vam omogućiti da imate izvor hrane i potencijalno neki prihod dok čekate. Permakulturni vrt se stalno prilagođava i mijenja što je stariji i utemeljeniji.

Izgradite i zaštitite tlo.


Zdravo tlo je temelj vašeg vrta.

Nakon što odlučite gdje će ići vaš vrt, morat ćete početi stvarati plodnost tla. Permakultura nastoji provesti najmanje destruktivne promjene gdje god je to moguće. Dakle, u većini slučajeva, ako možete, htjet ćete izbjeći aktivno kopanje zemlje jer to ometa i ubija mnoge od milijuna bakterija i oblika života prisutnih u tlu. Kopanjem se tlo izlaže sunčevim zrakama i znači da će kiša na kraju isprati gornji sloj tla, uzrokujući eroziju tijekom vremena.

Ako vašem tlu nedostaje organske tvari, humus je zbijen ili mu nedostaje života, morat ćete obnoviti plodnost. Ako je izrazito zbijeno, možete ga samo jednom rašljati, a zatim ga odmah pokriti malčom. U idealnom slučaju, želite početi saditi stvari koje će povećati plodnost tla, kao što su biljke s dubokim korijenskim korijenom koje razbijaju tlo i crpe hranjive tvari i čine ih dostupnima drugim biljkama.

Može se uzgajati zelena gnojiva. Možete napraviti zelenu gnojidbu od bilo koje brzorastuće jednogodišnje biljke prilagođene vašem području koju zatim usitnite i ispustite kako biste dobili živi malč koji će se na kraju pretvoriti u humus i poboljšati plodnost tla. Biljke iz obitelji mahunarki posebno su dobar izbor jer fiksiraju dušik u tlu, a kada se nasjeckaju, oslobađaju ga kako bi ga koristile druge biljke u blizini.

Malčiranje listovima, također poznato kao vrtlarstvo lazanjama, dobar je način dodavanja plodnosti vašim gredicama bez ometanja živog tla. Ime je dobio po tome kako to radite, što uključuje dodavanje alternativnih slojeva organske tvari kao što su plijesan, slama, drvena sječka, čak i karton ili novine i kompost. Možete čak započeti ovaj proces na vrhu trave koja će sama postati dio tla.

Fotografija Paula Greena na Unsplashu

Malčiranje je važno za zadržavanje vlage, sprječavanje korova i osiguravanje organske tvari koja će se na kraju razgraditi.

Društveni savezi za sadnju i sadnju biljaka

Društvena sadnja se sastoji u tome da zajedno sadimo stvari koje imaju koristi jedna drugoj. To možete učiniti kako biste pomogli u oprašivanju, povećali broj korisnih insekata koji jedu štetočine, spriječili bolesti i poboljšali zdravlje i produktivnost.

Monokulture čine biljke osjetljivijim na štetnike. Oponašajte prirodu miješanjem biljaka u danom prostoru. Ako se morate malo potruditi da pronađete svoje biljke, onda će i štetnici!

Permakulturni princip slaganja znači da uzgajate više biljke koje vole sunce koje zauzvrat stvaraju potporu biljkama ispod slojeva koje vole sjenu, što zauzvrat daje dovoljno hlada za biljke koje pokrivaju tlo . Rezultat je da sve biljke imaju uvjete koji su im potrebni za napredovanje, a vi ćete na kraju rasti više u manjem prostoru i proizvoditi veće prinose uz manje truda.

Kako funkcionira popratna sadnja?

Postoji nekoliko načina na koje djeluje prateća sadnja. Neke biljke imaju svojstva odbijanja štetnika koja izlučuju iz svog korijena, lišća ili cvijeća u obliku kemikalija koje odbijaju ili potiskuju štetnike i štite biljke u blizini.

Neke biljke, posebno one iz obitelji mahunarki, kao što su grašak, grah, bagrem, da spomenemo samo neke, imaju korijenske nodule koje stvaraju dom za bakterije Rhizobium. Ova bakterija može uzeti dušik iz zraka i fiksirati ga u tlo, što znači da ga čini dostupnim biljkama. Ovo je simbiotski odnos između biljaka i bakterija, a dušik također postaje dostupan susjednim biljkama za korištenje.

Vrt koji je pogodan za divlje životinje i zasađen je najbolji način da se prirodno riješite štetnika. To može uključivati ​​stvari kao što je stvaranje vrtnog ribnjaka kako bi se stvorila navika žabama ili žabama koje jedu puževe i puževe, ili pružanjem dovoljnog pokrivača tla za odvraćanje korova. Ako imate prostora, mnogi ljudi vole saditi prateće vrtove ili dijelove oprašivača u svakoj zoni svog permakulturnog vrta.


Održavanje vrta treba biti minimalno uz dobro dizajniran permakulturni vrt. 

Savjeti za održavanje permakulturnog vrta.

Počnite s malim.

Razborito je započeti s malim i uhvatiti se ukoštac s onim što je potrebno vašem zemljištu i vrtu prije nego što ga povećate. To vam može pomoći da budete na vrhu procesa i onoga što vašem vrtu treba.

Zapamtite, to je proces.

Permakultura je način života više od svega. Prihvatite ideju da ste dio živog ekosustava, a ne odvojeni ili iznad njega.

Donja linija

Permakulturisti imaju za cilj stvoriti trajne poljoprivredne sustave koji s vremenom proizvode vlastitu plodnost. Započnite tako što ćete stvarno upoznati svoj krajolik kroz godišnja doba, stvoriti sustave vode, izgraditi i zaštititi tlo te saditi ono što je prikladno za vaš okoliš. Slijedeći permakulturna načela i radeći s prirodnim procesima, a ne protiv njih, polako počinjete vidjeti kako se razvija vaš permakulturni vrt.

Ne zaboravite težiti bioraznolikosti i oponašati način na koji hrana raste u divljini, koja je pomiješana s mnogo različitih vrsta, a ne u pojedinačnim redovima kao u modernim poljoprivrednim praksama. Posadite različite priče s kompatibilnim pratećim biljkama i vidjet ćete povećanje ukupnog zdravlja vašeg sustava.

Uzgoj permakulturnog vrta vrlo je korisno iskustvo koje će vas dovesti u bolji kontakt s vašim okruženjem, krajolikom, ekosustavom i zajednicom. Permakultura je više način života nego metoda vrtlarstva, što je čini tako teškim za definiranje. To je sustav dizajna i možete primijeniti principe permakulture na sve aspekte svog života kako biste postigli veći sklad, ne samo unutar svog vrta, već i unutar svog krajolika i cijelog svijeta.

Navigacija po objavama

25 briljantnih plavih i ljubičastih cvjetova 

Biodinamički poljoprivredni vodič za početnike

happydiyhome.com

Pregled najnovijih komentara Osobne stranice svih članova kluba

DUHOVNOST U TRAVNJU...

TRAVANJ...

ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA I OSTALO

BRZI CHAT

  • Član bglavacbglavac

    dragi ljudi, nemojte zaboraviti ići na izbore. Lp

    17.04.2024. 08:21h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi, kako je prošla pomrčina sunca?

    09.04.2024. 06:53h
  • Član bglavacbglavac

    Dragi magicusi, želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs. Lp

    31.03.2024. 07:20h
  • Član edin.kecanovicedin.kecanovic

    "Tako mi smokve i masline, i Sinajske gore, i grada ovog sigurnog." Kur'an

    24.03.2024. 19:53h
  • Član bglavacbglavac

    Cvjetnica. Idemo posvetiti maslinovu grančicu. Lijep dan vam želim!

    24.03.2024. 06:34h
  • Član bglavacbglavac

    Dobro jutro dragi magicusi. Lp

    21.03.2024. 06:56h
  • Član bglavacbglavac

    Danas je i Dan očeva. Sretno!

    19.03.2024. 08:06h
Cijeli Chat

TAROT I OSTALE METODE

MAGIJA

MAGAZIN

Magicusov besplatni S O S tel. 'SLUŠAMO VAS' za osobe treće dobiMAGIFON - temeljit uvid u Vašu sudbinuPitajte Tarot, besplatni odgovori DA/NEPitaj I ChingAnđeliProricanje runamaSudbinske karte, ciganiceOstvarenje željaLenormand karteLjubavne poruke

OGLASI

Harša knjigeDamanhurSpirit of TaraIndigo svijetPranic HealingSharkUdruga magicusUdruga leptirićiInfo izlog

Jeste li propustili aktivacijsku e-mail poruku?

Javite nam se na info@magicus.info